Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 20 februarie 2013

Mişcările de stradă din Bulgaria prin altă prismă

Schema referenţială aparţine lui Sebastian Lăzăroiu şi a fost menţionată pentru prima dată aici.

Să ne uităm la imaginea de mai jos:



Nici pe departe singura explicaţie pentru demonstraţiile stradale din Bulgaria de acum. Dar una dintre ele. Pentru bărbaţii bulgari născuţi după 1986, găsirea unei partenere de viaţă sau de aşternut înseamnă să te pomeneşti parte dintr-un domino blestemat. Scăderea natalităţii de după 1989 înseamnă că în fiecare generaţie se află mai puţine femei, iar "competiţia" pentru găsirea unei soţii sau amante este mai mare.

Să luăm un exemplu. Pentru femeile din Bulgaria care au acum 22 de ani (născute în 1990) există o serie de opţiuni pentru o relaţie cu cineva de sexul opus:

- bărbaţii de vârsta lor (egali numeric cu ele)
- bărbaţii mai vârstnici - de 23 de ani (mai numeroşi decât ele), de 24 de ani (mai numeroşi decât ele), de 25 ani (idem) şi aşa mai departe.

Pentru bărbaţii născuţi în 1990 însă, situaţia este incomparabil mai dificilă. Femeile de vârsta lor sunt egale ca număr cu ei, iar cele mai tinere decât ei sunt din ce în ce mai puţine cu fiecare generaţie.

Problema devine extrem de gravă pentru tinerii bulgari de 17 ani, născuţi la punctul minim al natalităţii din ultimele decenii. Aceşti tineri sunt "în competiţie" pentru colegele lor de liceu cu bărbaţi mai în vârstă (studenţii) sau, şi mai grav, bărbaţi care au o carieră profesională şi deci un nivel material bunicel sau măcar un trai independent (maşină, apartament propriu în chirie sau credit, etc.). Spre deosebire de alte societăţi, în Bulgaria aceştia sunt mult mai numeroşi decât numărul de liceeni sau de liceene şi, datorită efectului de domino, mult mai interesaţi de a-şi găsi partenere în rândul femeilor mai tinere. Partenere în număr suficient pentru liceenii bulgari există abia la generaţiile care au 14 ani sau mai puţin. Norme morale, biologice şi culturale fac astfel de relaţii dificile spre imposibile.

Adaugăm la cocteil şi o creştere a indicelui care măsoară inegalitatea în avuţia populaţiei, Gini (26 în 2001, 33-36 pe datele cele mai recente) şi avem o înţelegere mai clară a unei părţi a situaţiei. Nu numai că este greu să găseşti o parteneră, dar şansele par a fi inegale (şi sunt). Jocul este aranjat, gândesc sute de mii de tineri de la sud de Dunăre despre societatea lor. Fără să-şi dea seama neapărat că este vorba de o evoluţie statistică inteligibilă sau că este vorba de accesul la persoane de sex opus.

Repet că nu este nici pe departe singura explicaţie pentru ce se întâmplă în Bulgaria, ba chiar poate fi una minoră. Un râuşor care se varsă în fluviul mare.




12 comentarii:

  1. Corect! Iată și alte râușoare care se varsă în râul mare:

    - demisia Papei (0,7% din populația bulgarilor e catolică)
    - încălzirea globală (plajele de la Marea Neagră sunt mai scurte cu 1,8 cm în fiecare an)
    - iarna lungă (comunitatea de motocicliști de acolo are aproximativ 20,000 membri adică 0,3% din populație)
    - scăderea prețului pe piața mondială la dulceață de trandafiri și castraveți
    - apetitul bulgarilor pentru revolte

    De fapt mișcările de stradă din Bulgaria au orice altă cauză decât faptul că FMI cere privatizări dubioase în domeniul energetic și dictează calendare de creștere a prețurilor la utilități și măscăricii din guvernele de prin Balcani își execută cetățenii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1) Ţi se pare că fazele cu Papa, încălzirea globală, etc. au acelaşi efect ca ce am descris în articol?

      2) Şi la noi FMI a cerut aceleaşi privatizări. Efect?

      Ștergere
    2. 1. Raspund in locul anonimului. Da, cam au. Cel putin in forma prezentata. Care femei, care tineri, ce licee, ce specializari?e o explicatie mult prea ingusta care nu poate fi probabil luata decat la misto.
      Daca incerci sa treci direct la explicatii de la cifre sau chestiuni generale precum masurile fmi, cam asta se intampla. Sa zicem ca e o capcana sociologica...desi as fi indulgent

      Ștergere
    3. Femeile din Bulgaria. Tinerii din Bulgaria. Ceva ce ia în calcul milioane de oameni nu poate fi prea îngust.

      Îmi pare rău că ai sărit peste ultimul paragraf, e important: "Repet că nu este nici pe departe singura explicaţie pentru ce se întâmplă în Bulgaria, ba chiar poate fi una minoră. Un râuşor care se varsă în fluviul mare."

      Ștergere
    4. 1) da

      2) Efectul la noi e pur românesc, oamenii de aici tot se descurcă. Câteva exemple:

      - dispar barierele de la trecerea la nivel cu calea ferată, pot fi găsite la fier vechi alături de cutiile care emit semnale luminoase și acustice
      - zilnic se înțeapă conducte de țiței în locuri nebănuite
      - dispar tone de materiale de construcție destinate infrastructurii
      - au reapărut atelierele de reparat încălțăminte, fermoare, mărunțișuri, covrigăriile se înmulțesc, legumele se cumpără iarăși din piețe, totul fără bon fiscal, desigur

      Sunt și astea forme de protest.

      Ștergere
    5. Nu am sarit peste, mai ales ca spui asta si la inceput.
      Si poate fi prea ingust. Nu iei in considerare milioane de oameni ci 1(un) grafic

      Ștergere
  2. ups! bulgarii pot veni aci doar cu buletinul...o sa avem concurenta la femei din partea bulgarilor?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred. Bulgarii au ceafa groasa iar femeilor noastre le plac obrazurile subtiri.

      (Totusi, si eu cred ca Lazaroiu are dreptate. Ar fi prima oara cind se inseala si, in cazul lui, e peste poate!)

      Ștergere
  3. bineinteles ca guru Lazaroiu are, ca intotdeauna, dreptate. dar intreb si eu: s-au facut niste cercetari sociologice pt a se vedea structura celor ce au protestat? cati sunt tineri, cati barbati, cati au sau n-au gagica, pe cati i-a parasit gagica pentru altul mai in varsta si cu un logan luat pe credit, cati sunt homesexuali etc.

    pana atunci, poate e mai simplu sa luam de buna cauza conform careia multi dintre bulgari nu isi mai pot acoperi cheltuieli de baza. zau, parca un stomac gol te indeamna mai mult sa protestezi impotriva guvernului decat faptul ca nu ai gagica sau ca trebuie sa lupti din greu sa o pastrazi. dar, bineintels, Lazaroiu are, ca intotdeauna, dreaptate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Zere iz a problem: migrantii din cate stiu sunt predominant barbati... Astfel agresiunea si radicalismul se exporta in timp ce teroretic e posibil ca in tara sa ai o mica revolutie sexuala

    RăspundețiȘtergere
  5. shershe la fam, cum s-ar zice.

    RăspundețiȘtergere
  6. >Repet că nu este nici pe departe singura explicaţie pentru ce se întâmplă în Bulgaria, ba chiar poate fi una minoră.

    E foarte probabil să fie o explicație corectă dar, metodologic vorbind, e foooarte ciudat cum de se analizează astfel de posibile cauze înainte unor mult mai plauzibile - cum ar fi de exemplul rolul și modul de funcționare a pieței de energie ... de aici vine problema și ( cum s-ar zice ) "le jigodisme" ... ;)

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog