Slatina (sursa imaginii: Wikipedia. Am ales poza cu cea mai multă verdeaţă):
În 2004, Traian Băsescu l-a învins pe Adrian Năstase în turul doi în Slatina (54% la 46%).
În 2009, Traian Băsescu a obţinut în primul tur în Slatina 33,5% din voturi, un pic peste media naţională.
În turul doi, în Slatina, Traian Băsescu l-a învins pe Geoană, primind 50,2% din voturi.
Să ne uităm la PDL Slatina. Oraşul e PD-ist încă din 2004, când Darius Vâlcov câştiga primul lui mandat de primar acolo. Patru ani mai târziu, Vâlcov a fost reales cu un scor mai bun decât al candidatului USL de acum: 82,3% din primul tur.
La parlamentarele din 2008, 53% din votanţi au ales PDL. Mult, mult, mult peste media naţională.
Când a plecat Vâlcov (începutul lui 2012), au plecat şi voturile pentru PDL. Partidul a luat 9% la localele din iunie şi practic a bătut pasul pe loc de atunci şi până acum.
Concluzie: primăria e crucială. Ai primăria, ai voturile majorităţii slătinenilor la parlamentare şi prezidenţiale. Vâlcov era şi încă este personajul-cheie. Victoriile lui TB în toată ţara au depins de mulţi, mulţi "Vâlcovi" ceva mai puţin vizibili.
Teleorman este o poveste oarecum similară, dar cu alt fir narativ.
În acest judeţ, în 2009, TB a primit în primul tur 29% din voturi, un scor sub media naţională dar mai bun decât, de exemplu, în Hunedoara sau Buzău.
În turul doi, în judeţul Teleorman au votat pentru TB 94 297 persoane. Adică 41% din cei care au venit la vot. Cam la fel de mulţi oameni (89-90 de mii) votaseră pentru Băsescu în turul doi în 2004. Sau pentru Constantinescu în 1996.
Dar printre oamenii ăştia se pot număra vadimişti, penelişti, etc. - căci vorbim de turul doi. Hai să ne uităm la primul tur de scrutin:
În turul unu în 2009, pentru TB votaseră 63 140 de oameni.
În turul unu în 2004, pentru TB votaseră 61 800 de oameni.
PDL, însă, n-a putut capta niciodată în întregime acest electorat:
A luat 43 de mii de voturi la localele din 2008 (înainte de tăieri).
A luat 50 de mii de voturi la parlamentarele din 2008 (înainte de tăieri).
A luat 49 de mii de voturi la localele din 2012 (după tăieri).
Între parlamentarele din 2008 şi cele din 2012, PDL a pierdut doar 1273 de voturi în tot judeţul Teleorman.
Să comparăm locale cu locale. Între 2008 şi 2012 PDL a câştigat şase mii de voturi în Teleorman (!).
... iar ARD a luat 20 de mii de voturi la parlamentarele din 2012. Să-şi fi dat seama locuitorii judeţului abia în toamna lui 2012 că s-au tăiat salariile şi s-a mărit TVA-ul cu câţiva ani mai dreveme? Nu. Vorbim de mulţi, mulţi Vâlcovi mai mici. Care au reacţionat la fel ca şi omologul lor din Slatina, dar mai târziu - sau care pur şi simplu au pierdut primăria pe care o conduceau până în vara lui 2012 (cazuri importante: Videle şi Roşiorii de Vede).
Concluzie: Criză, tăieri, scandaluri de corupţie, Antena 3? Mai important, în special în oraşele mici, este dacă primarul e al tău.
precum fotbalul este un sport in care joaca doua echipe si castiga germania (sau spania, in momentul de fata), la fel, alegerile din romania, acum si intr-un orizont de timp mediu) sunt un sport in care joaca mai multi si castiga usl.
RăspundețiȘtergereAdica un fel de MOP local?
RăspundețiȘtergereUn foarte bun organizator.
ȘtergereAcesta poate fi si un semn al unei "re-feudalizari" a Romaniei (din punct de vedere al relatiilor sociale)? Mai ales in orasele mici si in mediul rural...
ȘtergereN-a fost niciodată ne-feudalizată, zice cinicul de mine.
ȘtergereDaca analizam din punct de vedere al raportului de forte intre puterea centrala si puterea locala, "gradul de feudalizare" a variat in ultimii 100-150 de ani. Se parea ca s-a mai redus (cel putin in perioada comunista si in primii ani de dupa revolutie), acum pare ca a crescut din nou.
ȘtergereE doarp parere?
si in occident este altfel?
Ștergere>N-a fost niciodată ne-feudalizată, zice cinicul de mine
ȘtergerePoate 100% nu - dar s-au făcut eforturi destul de consistente pe perioada de la înființarea statului național, cam în hopuri e drept ( ca pe vremea lui Carol al II-lea, a comuniștilor și în special a lui Ceaușescu etc. ).
Admit că eu unul, ca partizan înfocat al descentralizării în jurul anilor 2000 mi-e cam jenă de efectul ideilor pe care le aveam acum vreo 10-15 ani ... :(
Si MOP-ul asta explica si scorul triplu al PPDD fata de PD? :)
RăspundețiȘtergerePentru ca mi-ai pus o poza in care imi vad blocul copilariei mele ... simt nevoia sa-ti mai zic cateva piste:
- de la Bucuresti pana la Nadlac/Cenad ... Slatina a ramas singurul oras mare fara centura ocolitoare si asta in conditiile in care in principiu s-a creat impresia ca aia care au votat pd au avut centuri ... iar in cazul Slatinei a fost de notorietate ca s-au opus tocmai niste ministrii pd
- la alegerile cu scor mare ... castigatorul vorbea de-o autostrada pitesti-craiova sau craiova spre bucuresti. s-a facut la gilau. intre timp altii promit acea autostrada (prin campie care sa fie alternativa la actualul drum care merge din sat in sat cu sate construite de-a lungul soselei
- principalii actori economici/industriali au actionariat rusesc, rusi sprijiniti de pd in preluare ... la un moment dat discursul national al pd a devenit putenic rusofob ... ceea ce a creat disonante
- bercea mondialul este/era o persoana foarte neplacuta local ... iar dezvaluirile legaturilor cu PDL (stoljan si fratele mai mare) n-au fost de bun augur pt votantii pdl/bercea
- procurorii pdl care fugareau oamenii prin olt dupa referendum ... pe motiv ca nu locuiesc la adresa din buletin si certitudinile ca daca-s in situatia asta sunt turisti/infractori/prosti/turma etc
PS: ti-as mai zice dar mi-e sa nu pierzi din vedere trendul national al pd si sa consideri ca-s doar fenomene locale :)
In teleorman, unde votul a fost politic, adica la nivel de judet, si nu punctual si personalizat cum se intampla intr-o localitate (precum Slatina), pdl a luat 13% (12,9%). In decembrie 2012, ard a luat 11,2%. Mobilizarea de acum a fost, evident, mult mai slaba ca in decembrie 2012. PPDD a luat doar 5% (4,9%), fata de 12,5% in decembrie 2012. Daca in Teleorman pdl are 13%, acum, probabil ca la nivel national e in zona 17-18%.
RăspundețiȘtergerevezi ca in tr ... pd a avut acum doar 16.5k voturi (20k in decembrie) ... deci tot in jos. procentul mai mare este in contextul in care toti au avut mai putine voturi. Dezinteres pt functie, oricum consiliul judetean e puternic intr-o parte, rezultat predictibil, lipsa de interes a ppdd-ului care la parlamentare tragea pt locuri de parlamentari (au si obtinut 2)
ȘtergereSi cu ce nu este in regula ce am spus mai sus ? Da, au avut 16.500 voturi, dar mobilizarea generala a fost mai slaba. Insa, tocmai pentru ca rezultatul era predictibil, e de presupus ca demobilizarea a fost mai mare la pdl. Deci, argumentul nu cred ca te favorizeaza......
Ștergeren-are cu ce sa ma favorizeze/defavorizeze. Regula de 3 simpla aplicata la procente e riscanta cand exista non-combat (inclusiv la fostul nr 2). USL si PD au "crescut" pentru ca ponderea nucleului dur/membrilor devine mai importanta la participare redusa
ȘtergereConcluzia de bun-simț este că partidele sunt moarte la nivel local fără acești voievozi politici. Cum a plecat voievodul căruia i s-a dat mână liberă să facă ce vrea din partid, cum partidul s-a evaporat. Este o lecție despre ce înseamnă dictatura politică la nivel local. Miza pentru partide precum cele ale d-lui Blaga este să aibă democrație și alternative la nivel local. Or asta nu poate exista decât promovând competiția deschisă în dauna congreselor cu ușile închise. Or asta nu se poate întâmpla dacă nu încurajeze diversitatea punctelor de vedere și, deci, centre competitive de decizie la nivel local. Mai pe românește, asta înseamnă să nu dai de fiecare dată afară pe acela care-și permite să pună sub semnul îndoielii direcțiile liderului local.
RăspundețiȘtergereAm scris mai mult aici http://placeri-publice.blogspot.ro/2013/02/esecul-pdl-de-la-slatina-alternativa.html
Situatia este total diferita... Vorbesc in cunostinta de cauza (locuiesc in Slatina, iar parintii mei la tara, in Teleorman).
RăspundețiȘtergereIn Slatina, oamenii l-au votat pe Valcov (si partidul lui, oricare ar fi fost), pentru ca orasul s-a schimbat mult in bine de cand a venit el primar (chiar daca au fost multe afaceri suspecte)... primarul anterior (Paunescu de la FSN/PDSR) si-a batut joc de oras.
In Teleorman, primarii de la tara nu fac nimic pentru satele lor. Daca mergi prin Teleorman, ai sa vezi cum arata satele, drumurile si cate case parasite sunt. Voturile merg catre partidele primarilor din 3 motive (total diferite de cazul Slatinei): teama satenilor de primar, mita electorala si voturile celor care nu voteaza (cei plecati din sat... capsunarii... si sunt multi).