În ultimele luni am scris mai multe postări despre prezidenţialele din 2014. Până la acel scrutin mai e mai mult de un an. Tema pare inutilă; o explicaţie este, cred, necesară.
Prezidenţialele sunt un scrutin cu o miză simbolică importantă. Dar, în principal, vorbim despre identificarea partidului care, cu siguranţă, va guverna după 2016. În alte cuvinte, preşedintele ales anul viitor va putea nominaliza în 2016 un candidat la ocuparea funcţiei de premier de la partidul său favorit, indiferent de rezultatul alegerilor parlamentare din acel an. Termină partidul respectiv sau alianţa din care face parte pe locul doi la mandate? Nicio problemă - în 2004 n-a contat aşa ceva. Termină partidul respectiv sau alianţa respectivă pe locul doi la voturi? Iarăşi nicio problemă - n-a contat nici în 2004 şi nici în 2008. Ducând lucrurile la extrem, am putea avea situaţia următoare peste trei ani şi jumătate, imediat după parlamentare:
Partidul A: 35% din voturi
Partidul B: 30% din voturi
Partidul C (al preşedintelui): 20% din voturi.
Ar avea succes preşedintele cu o nominalizare de premier din partidul C, partidul său? Evident. Parlamentarii nou-aleşi nu vor avea chef să respingă două propuneri de acest tip pentru că s-ar ajunge la dizolvarea parlamentului şi la o nouă şi costisitoare campanie electorală (în ianuarie!)... iar după aceea preşedintele ar putea reveni cu aceleaşi nominalizări ca şi înainte de dizolvarea parlamentului.
Ar putea partidele A şi B suspenda preşedintele? Teoretic da, dar apar alte probleme: preşedintele poate câştiga referendumul sau îl poate pur şi simplu boicota, astfel încât să nu se îndeplinească cvorumul necesar pentru validare.
Mult mai simplu şi mai eficient este pentru partidele A şi B să liciteze pentru bunăvoinţa preşedintelui/partidului C.
Exemplul de mai sus este, repet, unul extrem dar crucial pentru înţelegerea modului în care funcţionează lucrurile. Partidele româneşti sunt grupuri orientate spre captarea resurselor bugetare, afirmaţia fiind validă indiferent despre cine vorbim. La buget se ajunge prin guvern. Iar la guvernare se ajunge prin influenţa (asupra) preşedintelui.
Din acest punct de vedere va fi interesant de văzut cum va arăta propunerea de revizuire a Constituţiei pe următoarele paliere:
a) procesul de desemnare al candidatului la ocuparea funcţiei de prim-ministru;
b) procesul de suspendare al preşedintelui (cu bătaie spre scenarii precum cel de mai sus).
De asemenea de văzut dacă PSD conştientizează că, în cazul susţinerii lui Crin Antonescu la preşedinţie, trebuie să meargă pe un proiect comun cu PNL inclusiv după 2016, în caz contrar urmând să se pomenească după viitoarele parlamentare în aceeaşi situaţie ca în 2004 ("avem 40% din parlament, suntem cel mai puternic partid ... şi degeaba, pentru că la guvernare sunt ceilalţi 60%").
Edit: Articolul a fost postat într-o miercuri. Joi Victor Ponta declara la TVR că în Constituţie se va introduce o prevedere conform căreia "Preşedintele este ales direct, dar desemnează primul ministru de la grupul parlamentar care a obţinut cel mai mare număr de mandate".
În acelaşi articol se menţionează că referendumul privind validarea Constituţiei va avea loc în 2014.
Articolele apărute pe Sociollogica care au avut drept subiect prezidenţialele acoperă mai multe tematici. Aici am scris despre problemele cu care se confruntă fiecare forţă politică în perspectiva prezidenţialelor. La alegerile din 2014 vor veni cu certitudine oameni care n-au votat la parlamentarele din decembrie - o discuţie despre ei pe baza experienţei similare din 2009 poate fi văzută aici.
Iată şi motivele pentru care este improbabil ca Victor Ponta să candideze la prezidenţiale.
Am definit aici miza centrală a următorilor doi ani: va ajunge Crin Antonescu preşedinte sau nu? Evoluţiile din săptămânile care au urmat postării au confirmat faptul că am identificat miza corectă. În cazul preşedintelui PNL, vorbim despre o involuţie în sondaje. Să zicem că totuşi va obţine peste 50% din voturi - tot vom avea două tururi, şi nu unul.
Pe baza experienţelor din trecut, prognozele sunt dificil de livrat. Dar dacă vrei scenarii, iată câteva.
Cel mai la zi articol constă dintr-o perspectivă generală asupra intenţiei de vot pentru diferiţi candidaţi. Cele mai suculente sondaje din ultima vreme sunt sondajul Geopol, în care Ponta > Antonescu, şi sondajul INSCOP care prezintă cum ar vota românii în turul doi în funcţie de care personalităţi politice ar ajunge în acea manşă.
Se iau sondaje de opinie şi alte informaţii statistice. Se pun un strop de inteligenţă şi câteva grame de logică. A se servi fierbinte cu un pahar de echidistanţă.
Faceți căutări pe acest blog
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
►
2018
(16)
- ► septembrie (4)
-
►
2016
(27)
- ► septembrie (2)
-
►
2014
(65)
- ► septembrie (4)
-
▼
2013
(133)
- ► septembrie (13)
-
▼
mai
(13)
- Cei 70
- Partidul !sau alianţa! cu cel mai mare număr de ma...
- Constituţia USL - o prevedere schimbă logica scene...
- Democraţie bolnavă: simptome şi efecte
- "Noi, românii"
- OZN şi majorităţi parlamentare
- Sondaje CSOP şi IRES: personalităţi în flux?
- De ce sunt importante alegerile prezidenţiale din ...
- Sondaj Avangarde: USL 60%, Antonescu 44%
- 42 de criterii pentru găsirea candidatului perfect...
- Tripodul MRU-PDL-TB
- Sondaj Geopol - o noutate majoră la prezidenţiale
- Oponenţii PSD - performanţe şi eşecuri
-
►
2012
(200)
- ► septembrie (11)
Se va pune in Constitutie ca partidul castigator cauta aliati pentru a forma guvernul. ca in lumea civilizata. si crin nu va putea sa puna decat un pesedist. plus ca la senat va fi uninominal pur, la camera liste, ca in germania, deci psd , daca are 40% , va guverna cu udmr in 2016. de asta a fost ponta , in seara alegerilor, asa binevoitor cu ungurii. trebuia sa si-i faca prieteni.
RăspundețiȘtergere1.corect ar fi ca partidul care a luat peste 50% din locurile din parlament, coalitia majoritara sau partidul cu cei mai multi parlamentari sa incercerce sa formeze guvernul iar presedintele sa-l desemneze pe cel propus de catre acestia.
RăspundețiȘtergere2. daca se organizeaza referendum ptr demiterea presedintelui, ar trebui sa existe un prag echivalent cu nr de voturi cu care a fost ales presedintele iar in cazul in care nu a fost demis, parlamentul sa fie dizolvat si organizate noi alegeri.
3.in ceea ce priveste alegerea presedintelui de la anul...sunt doua variante:
- antonescu iese din primul tur, daca se modifica consitutia in privinta pragului.
- altfel, antonescu iese in turul doi la scor.
Oricum fac ei rocada, tot ne papa cainii pe strazi, la propriu.
RăspundețiȘtergereNu cred că pe Antonescu îl va vota electoratul pesedist, chiar și să-l roage Ponta în genunchi pe acest electorat. De-aceea Antonescu se va îndrepta spre electoratul PDL și PPDD (cu șanse discutabile de izbândă), PSD-ul va fi „nevoit” să propună un candidat al prezidențiale, iar cei nemulțumiți de coagularea dreptei în jurul PNL, vor merge sub pulpana lui Ponta (Elena Udrea în principal) de unde vor aștepta eșecul lui Antonescu, respectiv despărțirea lui de conducerea PNL. Ponta mai are și grija majorității în parlament, deci are nevoie de viitorul partid popular. De aia era și așa atent cu UDMR, la un moment dat. Lucrurile vor fi clare în preajma alegerile parlamentare de anul viitor, dacă nu vor serioase probleme economice.
RăspundețiȘtergerePe scurt, atâta timp cât dreapta nu este unită, soarta fracțiunilor sale este să cocheteze pe rând cu PSD.
În mesajul precedent e vorba de alegerile europarlamentare de anul viitor.
RăspundețiȘtergereE bun mesajul şi pentru prezidenţiale. PSD decide.
Ștergerepsd oricum decide... ptr ca e cel mai mare partid.
RăspundețiȘtergereacum avem diverse variante:
-o dreapta "unita" de basescu care va avea vreo 3-4 candidati;
-pe ponta, care in loc sa aiba o alianta pe baza de cuvant cu antonescu si o sustinere in parlament de peste 2/3, alege sa se lase pe mana baronilor psd( gen vanghelie), sa cedeze la pretentiile udmr, sa fie la mila lui dan diaconescu si sustinut de elena udrea...
-nu cred ca psd si ponta vor prefera riscul ca in 2014 sa se aleaga cu un presedinte adversar si cu o opozitie puternica in parlament din partea pnl in vederea alegerilor din 2016...
- interesul psd este ca pnl sa nu devina un partid asemenea sa. aruncandu-l in opozitie, psd va face ca pnl in 2016 sa poata deveni un partid de peste 30%. psd cred ca doreste ca pnl sa ramana la guvernare unde "vina" va fi impartita ptr urmatoarele alegeri.
si acum sa venim si la bani...
sunt de adus zeci de miliarde de la bruxelles...e loc ptr toti sub soare. si ptr psd si ptr pnl. baronii psd si pnl au "realizat"( parerea mea) ca poti ciupi 10-15% din banii europeni fara probleme, in loc sa ciupesti 50% din banii putini alocati de la buget. ori daca bagi mana cu opritorul pus, poate sa vina si mama lu' olaf, ca n-are ce sa-ti faca.
acu... de ce sa se lege la cap psd si pnl , cand chestiile s-au impartit, tintele s-au fixat iar baronii au trecut la treaba?
p.s.
i-am vazut personal si in direct pe mazare si nicusor constantinescu cum se zbateau sa aduca finantare europeana ptr diverse proiecte. banuiesc ca nu fac munca patriotica...
Eu ziceam că electoratul PSD nu îl va vota pe Antonescu. Și Antonescu va înțelege asta cu suficient timp înainte (încă la alegerile europarlamentare din 2014). Electoratul PSD se va deplasa spre stânga, mai ales prin Oltenia și Moldova. Iar Antonescu în Ardeal nu va primi multe voturi de la unguri și românii ardeleniști. Ponta poate fi „băiat bun” și păstra înțelegerea cu Antonescu. Se pot înțelege la împărțirea resurselor, cu voturile e mai dificil, mai ales când nu mai există „dușmanul comun” Băsescu.
Ștergereelectoratul psd este obisnuit sa-l voteze pe antonescu.
Ștergereelectoratul psd a fost mobilizat de discursurile lui antonescu in ultimele campanii. electoratul psd, este disciplinat si voteaza cu cine ii spun primarii psd.
antonescu in ardeal va primi voturi cand electoratul de aici va fi pus sa aleaga intre...
in ceea ce priveste electoratul udmr, acesta este disciplinat si va alege ce-i vor recomanda liderii. iar acesti lideri sunt mereu dispusi la compormis...
parerea mea.
Isaila, spui multe si proaste. Basescu va fi presedinte chiar in timpul alegerilor prezidentiale, asa disparut va fi fost.
RăspundețiȘtergereÎncrederea oarbă într-o anumită persoană ține de fanatismul asiatic, nu de raționalismul, dubitativ, european. E de apreciat faptul că, spre deosebire de mulți băsiști - pe care eu îi asemăn cu slugoii lui Ceaușescu -, Băsescu este destul de european. Nu apreciez noua alianță cu Ponta, dar apreciez faptul că are totuși o strategie.
Ștergere