Faceți căutări pe acest blog

marți, 11 iunie 2013

Un nou referendum? Gânduri pe fast-forward

Preşedintele Băsescu a anunţat că a demarat procedurile pentru un nou referendum privind parlamentul unicameral şi limitarea numărului de parlamentari la 300.

Aparent, indiferent de prag (30% sau 50%), un astfel de referendum nu va fi validat.

Un prag de 30% înseamnă participarea a 5,5 milioane de persoane. Cu cel puţin două milioane de persoane mai mulţi decât cei care au încredere în Traian Băsescu. PDL a avut întotdeauna un număr de votanţi mai mic decât jumătate din 5,5 milioane (şi nu e un lucru sigur că PDL-ul actual, mult slăbit, ar susţine referendumul preşedintelui).

De altfel, la sfârşitul anului 2007, într-un moment când nu exista niciun scrutin, Traian Băsescu a iniţiat un referendum la care n-au venit decât 4,8 milioane de persoane. Asta în condiţiile în care era la culmea popularităţii sale iar PDL era un aliat, şi încă unul foarte puternic.

Pragul de 50% n-a fost depăşit în ultimul deceniu decât în 2003 (când toate forţele politice s-au mobilizat pentru o nouă Constituţie necesară pentru intrarea în UE) şi în 2009 (când referendumul au fost simultan cu turul unu al prezidenţialelor, adică scrutinul cu prezenţa cea mai mare dintre toate). Niciuna din condiţii nu pare să se repete în contextul unui nou referendum.

Un al doilea referendum pe subiectele "unicameral/300", în cazul unei înfrângeri, anulează rezultatele referendumurilor din 2009, omorând tema cu totul.

Există de asemenea şi un impact negativ al înfrângerii, la nivel personal, politic şi instituţional, despre care nu voi vorbi aici.

Am scos din calcul posibilitatea ca acest referendum să fie simultan cu cel pentru adoptarea Constituţiei. USL va depune toate eforturile pentru ca cele două referendumuri să fie separate, pentru ca referendumul USL să poată îndeplini pragul (oricare ar fi acest prag), iar referendumul preşedintelui nu.

Şi atunci ce se câştigă/obţine?

Răspunsurile posibile sunt multe, sugerez doar câteva:

1. Acest referendum ar fi simultan cu alegeri prezidenţiale, ceea ce ar asigura îndeplinirea unui cvorum de 30% şi ar mări enorm şansele pentru îndeplinirea unui cvorum de 50%.
Pe româneşte: demisie sau suspendare, foarte curând.

2. Traian Băsescu nu este interesat de rezultatul referendumului, dorind pur şi simplu să creeze un eveniment pe agenda politică naţională de care să beneficieze, de exemplu, Partidul Mişcarea Populară.

3. Referendumul va avea susţinerea uneia din forţele mari de pe scena politică actuală.

26 de comentarii:

  1. ie nitel mai complicat. ce se urmareste este blocarea revizuirii, iar usl va fi nevoit sa alerge pe sarma in perioada urmatoare... iar daca va fi suspendare sau demisie, alegeri vor fi pe actuala constitutie, si ma indoiesc ca psd doreste presedinte din alt partid pe actualele prevederi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am mai văzut pe FB oameni care spun că revizuirea e blocată. Nu înţeleg de ce.

      Ștergere
    2. n-as spune ca e blocata, dar, procedural, revizuirea nu poate trece mai departe pana nu avem un raspuns de la referendum (avem deci o amanare), pe de o parte, iar politic useleul va fi nevoit sa transmita o multime de mesaje contradictorii (inclusiv faptul ca va trebui sa lupte impotriva unui referendum pe care, in acelasi timp, ar avea tot interesul sa-l faca cat mai repede). ideea e ca e primul hop major al marsului triumfal al usl

      Ștergere
    3. Nu înţeleg de ce referendumul şi revizuirea sunt legate procedural. E o prevedere undeva, într-o lege sau în Constituţie?

      Ștergere
    4. pai ce treci in proiectul de revizuire daca ai o consultare populara in curs pe una din temele de baza ale revizuirii? asta-i aspectul procedural. nimic nu impiedica usl sa mearga mai departe si sa faca referendum de revizuire cu date opuse celor din referendumul lui basescu - si culmea, sa treca amandoua referendumuri - dar mesajele ar fi schizofrenice de-a dreptul. si mai este nada aruncata politic. se va cere cu disperare referendum de demitere - si asta va trece -, or, in acel moment vin alegeri prezidentiale si toata lumea va uita de revizuire si ne intoarcem la problema pesedeului cu presedintele propriu sau al altora...
      apropo, politic, desi miscarea lui basescu pare stralucita, nu e. s-a pripit. trebuia sa mai astepte...

      Ștergere
    5. berenger: faci ce faci cu orice "consultare" in curs ... o verifici daca-i in conformitate cu legislatia in vigoare.
      PS: pripeala? despre numarul de camere la niste alegeri de peste 42 de luni? mai degraba tardiv pt sustinerea partidului prezidential si poate si la negocierea pe viitoarea constitutie

      Barbu: apropo de antetul de la blog, oare-i posibil ca niste cititori de sondaje sa fi interpretat gresit niste scoruri si la intrebarea aia sa nu fie doar nostalgia dupa 2009 ci si o frustrare pt dublarea parlamentarilor din niste colegii? Crezi ca gresesc daca pariez pe un scor mai mic la intrebarea "daca duminica... cum ati vota?" :)

      Ștergere
    6. Pariază cum doreşti, (încă) nu fac evaluare de pariuri, deşi piaţă cred că este destulă...

      Ștergere
    7. parvan: pripeala e ca, in conditiile in care revizuirea se poate doar amana, nu bloca, momentul in care lucrarile erau mai inaintate era mult mai bun, pentru ca se scurta timpul pana la prezidentiale. amanarea revizuirii creste sansele ca prezidentialele din 2014 sa se faca pe actuala constitutie, situatie care schimba radical datele problemei.
      oricum, vad ca printre interpreti, la moda e schizofrenia suprema: 2 referendumuri in acelasi timp, cu rezultate absolut contradictorii. useleii sunt destul de stupizi sa faca asa ceva
      acuma, daca manusa tot a fost aruncata, si daca useleii ar fi destepti, ar spune: „ne-am pripit ca am ignorat rezultatele referedumului din 2009, asa ca sprijinim demersul presedintelui, de clarificare a problemei, dar noi promovam calitatile sistemului bicameral (pe reducerea nr de parlamentari ar fi bine sa taca, caci ar pierde oricum). altfel spus, ar prelua initiativa si ar oferi solutia mai buna. sunt absolut sigur ca nu vor face gestul asta decent de simplu.

      Ștergere
    8. Barbu, nu pariul meu era idee (era oricum simbolic) ci conversia nemultumirilor despre parlamentul prea mare in voturi la referendum.

      Berenger, nu prea inteleg cum trollingul asta cu unicameralul ar putea sa se lungeasca 18 luni si nici care ar fi influentele pe candidatii la prezidentiale, mi se pare evident ca trollingul va avea numeroase teme iar anuntarea unei teme (cu "daca" in fata) e doar parte intr-un proces de negociere... si nu poate nici bloca nici amana de una singura.

      De acord cu schizofrenia de care zici. Ea ramane si dincolo de simultaneitate pt ca tot schizofrenic e sa ceri boicot la un referendum si apoi mobilizare pe aceeasi tema. (in schimb simultaneitate unicameral cu demitere pe vechea alegatie ca daca ala care propune nu-i confirmat de "popor" trebuie sa plece ... nu mai e asa schizofrenica)
      nu cred in "desteptaciune" creativa, in opinia mea daca se ajunge la referendumpt intoarcerea la unicameral, USL (si toti ceilalti interesati) e obligata sa obtina mai multe voturi pt bicameralism.
      La reducerea numarului de parlamentari singurii perdanti sunt PDL si PPDD pt ca aici e "rezolvabil" prin lege electorala (pt 2016!!) si invariabil dezbaterea se va duce pe parlamentari "in plus", "de mana a doua" etc

      Ștergere
  2. Toate cele 3 raspunsuri sint interesante .
    Legat de demisia anticipata a presedintelui , o anticipam cu ceva luni in urma dar e de vazut daca domnul presedinte e dispus real la asa ceva . Personal ma indoiesc puternic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e exclus ca preşedintele interimar (Crin Antonescu) să anuleze decretul de iniţiere al referendumului.

      Ștergere
    2. Nu demisioneaza , inca nu si-a aranjat imunitatea(sau poate si-a aranjat?)

      Ștergere
  3. Domnu' Barbu, nu il dadeati in vara pe Base demis?

    Io zic ca se strang vreo 8-9 milioane sa voteze pentru unicameral si 300 de politruci.

    Care to place your money where you mouth is?

    O lada de bere in Fire daca trece referendumul si Base e tot prezident pe vremea aia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o lada de bere heineken ca nu... si dau bonus doua, daca pleaca guvernatorul.

      Ștergere
    2. Păi hai să vedem exact ce-am scris :))))

      O lună întreagă am monitorizat sondaje. TB se decide pe ultimele zile să facă boicot (care era cât pe ce să nu funcţioneze). Nu l-am dat nici demis, nici nedemis.

      Înainte de referendum însă scriam aici (http://sociollogica.blogspot.ro/2012/06/despre-referendumul-care-se-apropie.html):
      "Spre deosebire de 2007, şansele preşedintelui sunt limitate, acesta având nevoie de mai multe 'aruncări norocoase de zar' pentru a forţa un rezultat strâns." Rezultatul n-a fost strâns. Pe de altă parte, prostia/hubris-ul USL de a menţine pragul a fost o astfel de aruncare de zar. Singura care a contat.

      Nu voi paria pentru că e posibil ca cele două referendumuri (constituţie respectiv uninominal/300) să fie simultane, caz în care pică amândouă sau (culmea umorului absurd) trec amândouă. Sau e posibil să nu fie simultane.

      Ștergere
  4. In primul rand se cam confunda lucrurile. Din cate stiu eu, referendumul lui Basescu este consultativ, caz in care dupa aflarea dorintei poporului neinformat si sictirit, rezultatul se duce in mod obligatoriu la parlament care NU este obligat sa ia in seama fix ce-a zis poporul.
    A doilea referendum nu e consultativ, cu ocazia lui poporul pronuntandu-se DUPA ce parlamentul a mesterit la proiectul acela de constitutie.

    De suspendat cred ca nu-l mai suspenda, iar ca Basescu sa-si dea demisia este iarasi imposibil, ca doar ne-a explicat el cum e cu Antonescu si Regele, ca nu pleci sub nici o forma si alte lucruri din astea.

    Eu unul, fara sa am pretentii de mare analist, ma asteptam ca Basescu sa faca o nasoala cu ocazia revizuirii. Cea mai credibila varianta mi se pare numarul 2, vrea sa ajute noua miscare care nu prea misca plus o negociere la masa verde, deoarece formularea este "eu am declansat procedura si voi emite decretul functie de ce se intampla in parlament si la Curtea Constitutionala." iar conform constitutiei in vigoare el nu poate declansa procedura decat dupa consultarea parlamentului.
    Poate nu-l primesc aia la consultari. :-)



    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ia o pauza. nu exista referendum consultativ

      Ștergere
    2. vezi ca Barbu tocmai a mai scris un post despre referendumuri "simultane sau nu". Pe varianta cu "nu" e probabilitate mare ca un referendum sa "existe" si sa nu se aplice pt ca-i contrazis de alt referendum. O fi "consultativ"? :)

      Ștergere
    3. http://www.blogary.ro/editorial/trei-referendumuri/
      inca o data: niciun referendum NU e consultativ

      Ștergere
    4. in blogul cu pricina fascinatia pt "comorienti" a blocat analiza in simultaneitate. Iar revenirea (in update) e doar pe un caz de succesiune (si ala cu premisa ca dupa o noua constitutie se va aplica cea veche.

      Ștergere
  5. berenger, ce-ar fi sa acorzi lecturii o importanta macar egala cu cea a colindatului pe diverse site-uri intru apararea idolului tau politic ? :-)
    eu inteleg ca aia de pe vox publica trebuiesc infierati, trebuie sa fiu infierat si eu, sa iau o pauza si te las pe tine sa "dovedesti" cu link-uri catre site-uri obscure, dar nu prea se poate.

    oricum, in momentul in care te hotarasti se lecturezi ceva iti recomand cartea scrisa printre altii de stefan deaconu, fost consilier prezidential(2005-2012), Constitutia Romaniei. Comentariu pe articole, carte cumparata en-gros inclusiv de judecatorii de la CCR. Dar atentie, e cam groasa, vreo mie si ceva de pagini. Oricum, una peste alta, onorabilul explica de ce refrendumul initiat de presedinte este unul consultativ si nu obliga parlamentul la nimic, asta daca nu si-a schimbat intre timp parerea, dupa modelul constitutionalistului Boc, pentru ca a lucrat unde a lucrat si in fond, ca sa citez un alt constitutionalist de renume, in asta consta maretia dreptului. :))

    astfel ca intre un link catre un site basist si un articol scris de consilierul lui Lazaroiu, si o carte, eu o aleg pe ultima deoarece unul dintre dezavantjele internetului este ca exista tot felul de urechisti care isi dau cu parerea dorind sa para culti si informati pana in cele mai mici amanunte despre absolut orice.



    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog