Situaţii aparent asemănătoare: guvernare PSD care urmează uneia reformiste şi ineficientă în plan electoral.
Sursa pentru 2001: Barometru Fundaţia Soros (octombrie).
Sursa pentru 2013: Sociopol (august).
Scor total PSD:
Trecut: 62%
Acum: 40%
Scorul PSD în rândul votanţilor cu studii primare:
Trecut: 67%
Acum: 49%
În rândul votanţilor cu studii medii:
Trecut: 59%
Acum: 39%
În rândul votanţilor cu studii superioare:
Trecut: 46%
Acum: 49%
Votanţi cu vârsta între 18 şi 29 de ani:
Trecut: 51%
Acum: 32%
Votanţi cu vârsta între 30 şi 44 de ani:
Trecut: 58%
Acum: 33%
Votanţi cu vârsta între 45 şi 59 de ani:
Trecut: 63%
Acum: 38%
Votanţi cu vârsta peste 60 de ani:
Trecut: 69%
Acum: 53%
Electorat rural:
Trecut: 65%
Acum: 41%
Electorat urban:
Trecut: 59%
Acum: 40%
Situaţia PSD este mai proastă decât în 2001, în principal datorită migraţiei care a secat rezervoare importante de voturi.
Pe de altă parte...
Acum ca şi atunci grupurile sociale ţintite în mod tradiţional de "dreapta" privesc spre stânga - în rândurile lor PSD ocupă locul 1.
Un aspect mai puţin evident este că din punct de vedere strategic situaţia e mai favorabilă PSD decât acum doisprezece ani. Atunci, toate electoratele non-PSD (liberalii, pediştii, vadimiştii, etnicii maghiari) s-au unificat într-un târziu împotriva candidatului PSD la preşedinţie şi l-au învins. La asta adăugăm o campanie inspirată şi pozitivă a Alianţei DA care a atras votanţi de la PSD (detalii aici).
În perspectiva anului 2014, electoratele şi forţele politice non-PSD sunt divizate şi incapabile să coopereze, elementele-cheie din acest punct de vedere fiind Traian Băsescu şi Crin Antonescu.
Se iau sondaje de opinie şi alte informaţii statistice. Se pun un strop de inteligenţă şi câteva grame de logică. A se servi fierbinte cu un pahar de echidistanţă.
Faceți căutări pe acest blog
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
►
2018
(16)
- ► septembrie (4)
-
►
2016
(27)
- ► septembrie (2)
-
►
2014
(65)
- ► septembrie (4)
-
▼
2013
(133)
- ► septembrie (13)
-
▼
august
(14)
- CSCI august: Crin pe tobogan
- Joc contrafactual: Roman, candidat la preşedinţie ...
- Elemente necesare şi suficiente pentru o candidatu...
- Detaliul de vineri: comuniştii nici să fure nu ştiau
- Prezidenţiale 2014: dilema candidatului de pe locu...
- Povestea PLD în 4 idei şi o imagine
- Detaliul de vineri: a treia candidatură e cu şi ma...
- Sondaj INSCOP: PSD stabil, mici rearanjări pe rest...
- Jocul oglinzilor trecute
- Alegerile prezidenţiale din 1992: reper
- Detaliul de vineri: mai puţin de 2%
- PSD 2001 vs PSD 2013
- Ce şi cât schimbă anul de dinaintea europarlamenta...
- Detaliul de vineri: Constanţa, son amour
-
►
2012
(200)
- ► septembrie (11)
Poate se reface alianta DA(PNL,PDL), un element cheie fiind Frunzaverde. Si poate vom avea in 2015 presedinte si premier de la ei. Daca se unesc adversarii PSD intr-un singur partid pot ei sa ramana la putere 20 de ani?
RăspundețiȘtergereP.S. Poate de asta s-au intalnit in realitate la Cotroceni mai deunazi elementele cheie din ultima fraza a articolului...
din pacate, cat timp va exista in politica si ava avea putere Traian Basescu, fortele anti-PSD vor fi divizate. de fapt, in loc sa avem o coagulare anti-PSD, vom avea una anti-Basescu. cele 3 partide mari, PSD, PNL si PD deja sunt de aceasi parte a baricadei din acest punct de vedere.
RăspundețiȘtergereda,da ,ai dreptate domnu gadea.
ȘtergereDe ce a crescut PSD in categoria urbana si cu studii superioare? Pentru ca a adus oameni noi , de varsta lui Ponta (udrea de exemplu, imi pare rau pentru ea,dar nu e un om prea nou). Aviz PNL,PDL, PMP aduceti oameni tineri si cu discurs. Nastase , Blaga, Basescu, Antonescu , Tariceanu, Dragnea, Stroe, Videanu, Berceanu, Macovei sunt prea batrani.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
Ștergerebac fraudat, intrat la privat, iesit absolvent de universitate umanista, aplicant la post de bugetar (preferabil inspector). Crezut ca PSD va crea un milion de job-uri, votat USL. Urmeaza mahmureala...
Ștergerepentru ca a crescut numarul celor-cu-studii-superioare-care-n-au treaba-cu-studiile-superioare din cauza fabricilor de diplome?
ȘtergereNu cred ca mai are vreo importanta, ca acum 10-15 ani, conceptul de forte antipsd. Mai util ar fi conceptul de forte antioligarhice.
RăspundețiȘtergereStrategii PSD-isti au vazut ce nasol era sa nu-i mai scoata nimeni din comunisti si pedeseristi, asa ca, si-au schimbat numele si au inventat "basismul". Astfel, in zilele noastre avem falia basism-antibasism. Evident, e integral o aberatie, dar a prins...
Oricum, ar fi o prostie sa se uneasca toti impotriva psd. Obiectivul acum nu ar trebui sa fie o mare coalitie al carei unic merit e doar ca e anti PSD. Prin ce ar fi mai buni??
Obiectivul realist ar trebui sa fie izolarea si impingerea PNL cat mai aproape de o zona de irelevanta nevropata (si sub KK si Varanu' chiar acolo si merge) pentru a impiedica un bipartidism oligarhic, o democratie de fatada ca in Ucraina. Aici e marele pericol, si de aceea mai bine guverneaza psd, decat sa se transforme PNL in vioara nr. 1 a dreptei. Cu PNL, PSD, UDMR si niste extremisti veseli, e end-game pe model rasaritean in Romania.
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Ștergereva ofticati?
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereDreptacii, si cand spun asta ma refer la basisti in mod special, ar trebui sa invete din lectiile trecutului. Evident ca n-o sa invete, pentru ca ei nu sunt dreptaci de meserie, cu pedigree si idei clare despre ce inseamna dreapta, ci o adunatura care crede ca orice spune Basescu e de dreapta si implicit inseamna rezolvarea problemei.
RăspundețiȘtergereAsa, ca exemplu si pentru ca sunt si microbist: exista o echipa in Brasov, FC Brasov, detinuta asa cum e normal de un om de afaceri care face ce poate acolo, baga cati bani poate si bla-bla.
Primaria, prin reprezentantul dreptei basiste romanesti George Scripcaru, si-a mai tras o echipa de forbal care a promovat anul asta si ea in Liga 1. Patronul FC BRasov plateste taxe, din care o parte se duc la primarie care primarie directioneaza banii catre echipa proprie, facandu-i concurenta celui de la care obtine taxe.
Va dati seama ?! Si asta-i un exemplu minor.
Ei nu, dreptacii romani nu sunt preocupati de o asemenea tema care ar trebui sa le fie foarte draga lor. Banii publici, folosirea corecta, mediu concurential corect, bla-bla.
Ei sunt preocupati sa nu castige PSD-ul alegerile, ci sa le castige "dreapta".
Mor de ras nu alta.
In rest se bucura la "interviuri" mizerabile comandate, de genul celui de aici http://www.ziare.com/scoala/educatie/sociolog-daca-reducem-dreptul-de-vot-celor-fara-8-clase-psd-dispare-de-pe-scena-politica-interviu-1248273 dar uita sa nu vor sa citeasca si sa accepte o explicatie stiintifica publicata aici http://turambarr.blogspot.ro/2013/08/de-ce-nu-moare-psd-ul-cind-vor.html
Dreptacii se doresc elitisti, dar sunt non-democratici si usor fascistoizi, are dreptate turambar. ;)
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereMai draga (te rog frumos, da ?!), ai exact aceeasi abordare ca basistii.
RăspundețiȘtergereNu conteaza pentru mine ce-a facut ala de la USL. Ma doare in cot. A furat ? Ok, la DNA cu el. Sau unde vrei tu. Poate ajunge presedinte.
Ideea pe care ar trebui s-o retii tu este ca vremurile alea in care apareau basistii la tv si spuneau" noi facem reforma, facem ce nu s-a facut de 20 de ani etc)" au trecut de mult timp si cu rezultate foarte proaste pentru voi.
Aici nu-i intrecere, iti arat eu unul, imi arati si tu unul. Aici e vorba despre mesaj transmis.
Dreapta ? :))))) hahahaha. Pai daca eu eram presedinte de dreapta, asa cum ma lauda consilierii mei, si daca toata tara este cabinetul meu de lucru, asa cum vreau sa para, pai muream cu primarul ala de gat.
Ops...sorry, ala-i e "baiat bun", prieten cu Nuti...s-a apasat si el, la ordin sau din proprie intiativa, pe un om de afaceri, ala n-a vrut sa cotizeze din varii motive, si ce s-a gandit al meu, ala de dreapta ?
Ia sa ma apas eu pe asta...dar cum s-o fac ? Am gasit, gata, mai fac o echipa de fotbal, poate cotizeaza pana la urma. ;)
Dreapta...mdaaa...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
Ștergerebasescu mai vrea sa-si faca un mic partidulet de vreo 6% pentru ca sa nu ajunga precum emil constantinescu, nimeni pe lume. prin 2020 o sa se certe cu nuti la capatos cum se cearta vadim cu zavoranca. asta daca va primi numai NUP-uri pe dosarele care il privesc sau va fi protejat de Sistem precum criminalul liescu
RăspundețiȘtergereIată o analiză a alegerilor din 2004, postată chiar de Adrian Năstase, pe blogul său:
RăspundețiȘtergere”Eu am obtinut in turul I un avans considerabil fata de Traian Basescu, de aproximativ 7% din voturile exprimate, adica circa 700.000 de voturi si un plus de voturi fata de voturile exprimate in favoarea Uniunii Nationale PSD+PUR (circa 500.000 voturi). Mentinerea acestui avantaj depindea de doua lucruri: (1) de capacitatea partidelor de a-si mobiliza electoratul in turul al doilea in aceiasi masura ca si in turul I; si (2) de capacitatea candidatilor de a atrage voturi de la candidatii semnificativi ai turului I.
Discursul politic desfasurat in perioada dintre cele doua tururi a conturat un transfer de voturi spre mine dinspre electoratul lui Marko Bella si un transfer de voturi catre Traian Basescu dinspre electoratul lui Corneliu Vadim Tudor. Calculul hartiei arata ca, si in cazul in care acest transfer ar fi fost total (ceea ce este chiar si teoretic imposibil), am fi ramas la egalitate.
Decisive au fost voturile PSD. Un factor care a contat a fost capacitatea redusa a PSD de a mobiliza la vot nehotaratii si de a transfera in favoarea mea voturile acordate in turul I candidatilor mai putin semnificativi. Pana la urma, analiza voturilor indica faptul ca am pierdut alegerile pentru ca in 5 circumscriptii importante – Bucuresti, Timis, Prahova, Constanta si Cluj – nu am putut obtine o crestere semnificativa a voturilor fata de turul I. Dintre acestea, Cluj este singura circumscriptie in care am obtinut in turul al II-lea mai putine voturi decat in turul I, iar Bucurestiul este circumscriptia in care cresterea mea a fost cea mai mica fata de cresterea lui Basescu”.