Există lucruri mai importante la un sondaj decât cifrele. De exemplu, ce se testează și ce nu se testează.
Cel mai recent sondaj CSCI conține în partea de final câteva întrebări privind prezidențialele. Există două scenarii pentru turul unu (adică liste de candidați) și 9 testări de variante de tur doi.
Să începem cu turul doi.
Doar o variantă din 9 (!) testează ruta cea mai posibilă în cazul menținerii formatului actual al USL, adică Antonescu vs. un candidat al opoziției (în speță MRU). Nu se testează Antonescu vs Predoiu, Antonescu vs Udrea, Antonescu vs. Dan Diaconescu sau alte variante plauzibile în cazul în care USL are un candidat unic la prezidențiale, și anume președintele PNL.
4 variante din 9 îl conțin pe Ponta în turul doi. În aceste variante Ponta se luptă cu un candidat al opoziției (Crin nu ajunge în turul doi sau renunță la candidatură) sau Ponta se luptă cu Antonescu (există candidaturi separate PSD și PNL, opoziția ratează turul doi).
2 variante din 9 îl conțin pe Oprescu în rolul lui Ponta din paragraful de mai sus.
Alte 2 variante din 9 îl conțin pe Isărescu în rolul lui Ponta din paragraful respectiv.
Nu se testează o variantă Ponta vs. Isărescu. Nu se testează o variantă Ponta vs. Oprescu. Nu se testează o variantă Isărescu vs. Oprescu. Practic se pornește de la premiza unei scene care are trei actori:
- opoziție
- Antonescu
- un candidat PSD sau susținut de PSD (Ponta, Oprescu, Isărescu)
și se fac permutările necesare pentru că sunt trei actori, dar doar două locuri în turul 2.
Știind asta ne putem uita și la cele două scenarii de tur unu. Ele sunt aproape identice. Diferențele sunt în număr de două:
- într-un scenariu apare Predoiu, în altul nu
- într-un scenariu apare Isărescu (candidat independent), în altul Ponta (candidat PSD). Isărescu și Ponta nu coexistă în același scenariu, adică nu se concurează. Ca și în variantele de tur doi, candidatura unuia pare să o excludă pe a celuilalt.
Termenul "independent" în ceea ce privește o candidatură a lui Isărescu este înșelător. Oficial, în 2000 Isărescu a candidat la președinție drept independent, deși era în mod evident susținut de CDR-2000. În prezent ar putea candida la președinție guvernatorul BNR fără susținerea unei forțe politice? Imposibil de crezut. Chiar dacă Isărescu ar avea o candidatură oficialmente independentă, resursele financiare și materiale necesare pentru o campanie prezidențială - care sunt considerabile-spre-imense - ar trebui să vină de undeva.
Luând în calcul toate aspectele de mai sus, scenariul 1 pare croit pentru o situație în care Antonescu rămâne candidatul oficial al USL dar rămâne doar cu voturile susținătorilor PNL și ai săi pe persoană fizică, Isărescu urmând să candideze drept "independent" cu susținerea PSD și poate chiar a PMP. Antonescu nu poate spune nimic ("Dar sunteți candidatul oficial al USL! Nu s-a schimbat nimic din protocol"), USL se rupe de facto la urne. Aceasta este însă doar o ipoteză.
Reamintesc că testarea unor astfel de scenarii și variante este normală în contextul în care urmează un referendum a cărui validare este sub semnul întrebării. Aceste teste au însă o relevanță scăzută și de fapt înseamnă o pierdere semnificativă de bani și timp în cazul în care, indiferent de rezultatul referendumului și de rolul președintelui în anii următori, PSD ar dori să-l susțină pe Crin Antonescu la președinție.
PS: Despre rezultate: mă surprinde diferența mare în turul doi dintre Antonescu și MRU (60% la 40%). Mai multe sondaje din ultimele luni, inclusiv sondaje CSCI, arătau că diferența dintre cei doi era foarte mică și în scădere.
Se iau sondaje de opinie şi alte informaţii statistice. Se pun un strop de inteligenţă şi câteva grame de logică. A se servi fierbinte cu un pahar de echidistanţă.
Faceți căutări pe acest blog
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
►
2018
(16)
- ► septembrie (4)
-
►
2016
(27)
- ► septembrie (2)
-
▼
2014
(65)
- ► septembrie (4)
-
▼
februarie
(6)
- Tăriceanu - o opțiune solidă sau nu pentru prezide...
- 8 luni până la prezidențiale: despre opoziția alți...
- Despre PNL și Crin Antonescu: sondajele din ultimu...
- INSCOP: scara candidaților, independenții și anul ...
- Logica ultimului sondaj CSCI - ipoteze
- 2013 - nivelul încrederii, privire de ansamblu
-
►
2013
(133)
- ► septembrie (13)
-
►
2012
(200)
- ► septembrie (11)
Incrucate sun caile domnului. Domnului Sultanescu.
RăspundețiȘtergereE de remarcat ca in ambele variante destul de diferite MRU are 20%. Deci ar fi un electorat dur de 20%. Predoiu e incredibil de slab cu doar 5%. Cu 5% nici macar nu poate negocia un sprijin in turul doi sau o postura de iepure. Probabil e data cifra asta tot ca sa-l calmeze pe Crin. E un sondaj care arata clar ca Crin are probleme, dar ca aceste probleme nu se rezolva prin plecarea de la guvernare, ci, eventual, prin marinimia PSD.
unde pana acum MRU era "scazut" in sondaje acum se arata probabil realitatea. si pisica lui antonescu. sunt atat de multe variabile! referendum, coduri penale,baroni, dna, nulan, europa cu noul parlament etc
RăspundețiȘtergereEu stiam ca sint patru variante de turul I :) Cum nu aveti voi incredere in sondaje, mai stralucitorilor. Si cum alergati cu limba scoasa dupa ele. Si cum le acceptati doar cind vin sa va valideze preconceptiile despre lume si viata. Si cit de tirziu va dati seama ca sondajele aveau dreptate. Mintea analistului cea de pe urma. Drumul Damascului. Turambare, de ce nu mai pui bre sondaje pe pagina la tine? :D
RăspundețiȘtergeresondajele csop, inscop si avangarde de saptamana asta sunt asemanatoare, numai csci-ul triadei bogdan teodorescu-sultanescu-palada difera. de ce? simplu. s-a dat ordin sa fie pupat ponta. evident, pentru acesti sociologi sunt consilierii premierului.
RăspundețiȘtergereerata: *pentru ca
RăspundețiȘtergeresi de fapt csci-ul e doar o reactie furioasa la interviul de aseara a lui iohannis ce a dus la scandalul de azi cu pesedistul chitoiu care va fi debarcat
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereDraga Barbu,
RăspundețiȘtergereNu ştiu dacă ai studiat sondajul CSOP în detaliu. Dacă nu, iată link-ul. http://www.stiripesurse.ro/sondaj-csop-pdl-trece-peste-pnl-psd-in-grafic-iar-pmp-atinge-pragul-electoral/
Până acum ai făcut analiza doar pe datele apărute în presă care ar putea fi doar o parte trunchiată care convine politic celui care a comandat cercetarea, în speţă PDL.
Ceea ce merită văzut sunt următoarele:
1. Dinamică opinie referitoare partide, instituţii şi lideri politici
2. Opinii populaţie despre partide și alianțe politice
3. Opinii populație: Partid politic capabil rezolve problema menționată
Concluzia interesantă, dar ciudată: simpatizanţii PNL - cei mai puţin motivaţi să meargă la vot, deşi asumarea unei candidaturi la prezidenţiale cu şanse mari ar trebui să fie un factor motivant foarte puternic. Trebuie remarcat faptul că există variaţii majore în funcţie de filtrele puse. Rezultatele sondajului prezentat sunt unele ţinând cont de filtrul "Cei probabilitate mare vot & declarat o intenţie de vot (30% din eşantion)" şi cu totul altele dacă punem filtrul "Cei care au o opţiune"
Alin (scriu asta și pentru alții care voi citi comentariul și care au aceeași reacție)
ȘtergerePerspectiva mea cu privire la intenția de vot pentru partide: parlamentare și locale vom avea peste 2 ani și jumătate-trei. Europarlamentarele sunt un scrutin minor. La prezidențiale, alegerile foarte importante ale următorilor cinci ani, partidele contează într-o bună măsură dar nu decisiv. Iată și de ce:
Voturi pentru partid 2008 - voturi pentru candidat 2009, turul unu
PSD 2,27 milioane - Geoană 3,02 milioane, diferență 750 mii
PDL 2,22 milioane - Băsescu 3,15 milioane, diferență 930 mii
PNL 1,27 milioane - Antonescu 2 milioane, diferență 730 mii
Prezență la parlamentare 2008 - prezență la prezidențiale 2009
7,2 milioane - 9,9 milioane, diferență 2,7 milioane.
Good job!
RăspundețiȘtergere