Să vedem ce s-a întâmplat în trecut. Surse utilizate: până în 2008 barometrul Fundaţiei Soroş. După aceea, cel puţin două sondaje per moment - diferenţe majore nu prea existau oricum.
Am scos din discuţie iernile în care au avut loc alegeri sau care au fost precedate de alegeri cu câteva săptămâni. Emoţia generală favorizează forţa aflată la putere, oricare este ea, oricât de rea e vremea, oricât de mare e preţul gazelor naturale.
Din 1994, de când există sondaje disponibile public şi până acum, au avut loc 13 ierni care nu au inclus o bătălie electorală majoră.
În 8 ierni din 13 partidul sau partidele aflate la putere au câştigat procente între octombrie şi primăvară.
După 2 ierni cota a rămas egală. E vorba de divizarea din 2010-2011 şi 2011-2012. În alte cuvinte, în acea perioadă guvernanţii ajunseseră cam la nucleul dur şi nu prea mai aveau pe cine să piardă chit că afară era iarnă grea sau iarnă uşoară.
În cazul a 3 ierni vorbim de erodare pe fundalul unei situaţii economice într-un regres considerabil. Ultima iarnă când s-au pierdut procente a fost acum 14 ani ('99-2000).
Dacă împărţim lucrurile pe căprării:
PSD/PDSR a guvernat timp de cinci ierni fără alegeri. În genere iernile l-au ajutat în plan electoral:
a câştigat 7 procente în iarna '94-'95
9 procente în iarna 2001-2002
2 procente în iarna 2002-2003
7 procente în iarna 2003-2004.
A suferit o singură lovitură, dar una majoră: între septembrie 1995 şi martie 1996 a pierdut 12%, adică o treime din scorul său electoral de atunci. Şi acolo a rămas până în ziua alegerilor.
Guvernările din primul mandat al preşedintelui Băsescu au câştigat procente în fiecare iarnă:
3 procente în iarna 2005-2006 pentru suma ADA+PD+PNL;
14-17 (!) procente în iarna 2006-2007 (ADA avea 43% în toamnă; ruperea alianţei a ajutat PD, care în două sondaje efectuate de două firme diferite avea peste 45%, PNL ajungând la 11%);
PNL a câştigat 8 procente în iarna 2007-2008, când era singurul partid aflat la putere.
Guvernarea CDR-PD are performanţa cea mai slabă: o iarnă bună, două ierne proaste.
Iarna '97-'98: CDR câştigă 9 procente, PD câştigă 10.
Iarna '98-'99: CDR pierde 7 procente, PD pierde 7.
Iarna '99-2000: CDR pierde 2 procente, PD pierde 1.
Niciodată o coaliţie electorală n-a suferit în plan electoral în urma iernii survenite la un an după preluarea puterii.
asta-i dedicatie pentru maretii opozanti ai actualei puteri, care spera ca iarna le va aduce ceea ce incompetenta, lenea si lipsa de viziune nu le pot aduce
RăspundețiȘtergereAsta-i diferenta majora intre actuala si fosta putere. Pentru actuala putere lenea, incompetenta, lipsa de viziune si coruptia sunt atuuri care aduc voturi. Pentru ca asa e electoratul lor.
ȘtergereCand Dragnea zice ca-i recomanda vocea si talentul se castiga voturi. Daca fostii ziceau asa ceva pierdeau voturi. Asta este situatia. Poate de aia ne si trebuie o guvernare 100% PSD pana macar in 2017. Trebe totusi sa invatam pe pielea noastra cum e cu vocea si talentul si cu zgonul. Nu vom invata cine stie ce, dar macar aia care au votat cu USL spunandu-si ca ei nu au votat, de fapt, cu partidul celor mai mari hoti, ci au salvat tara de "basism" se mai trezesc un pic.
sa fim seriosi... chiar daca ar fi asa in totalitate (caci partial e), ce-i opreste pe maretii opozanti sa castige electorat din cei 12 milioane care nu voteaza usl?
ȘtergerePai aia 12 milioane sunt iute de scarbit. Nu merge asa...
ȘtergereCdr si da au castigat demobilizand si furand voturile PSDului. Asta e paradoxul reforimistilor in Romania: cum sa guvernezi mai mult de maxim un mandat atragand electorat care n-are de fapt nici o treaba cu tine si care se va intoarce indevitabil impotriva ta la viitoarele alegeri? De aici decurg solutiile imorale, majoritatile pe muchie, pomenile electorale (trebuie sa luptam focul cu focul, n-asa?), coalitiile instabile, impotenta administrativa etc.
sa fie clar, pentru cei care isi fac iluzii: o grupare politica, oricare, ce-si revendica printre personalitati pe basescu, boc, udrea, mru etc. nu va obtine un vot, repet, un vot, de la cei care au votat anul trecut usl. acestia au votat nu in primul rand pentru ponta si ai lui, ci mai ales impotriva celor de mai sus, iar clivajul in societate e prea mare pentru a fi astupat. de fapt, cea mai mare nemultumire in cadrul electoratului usl e tocmai esecul debarcarii lui basescu, nu proasta guvernare.
Ștergerealtfel spus, o actuala opozitie la usl poate miza doar pe doua cai. prima e cea pe care o practica blaga, un concubinaj gretos, a doua e sa atraga parte importanta din cei 12 milioane. a treia cale, furtul alegatorilor usl, nu exista.
iexact! si opozitia nu are nici sustinere media sa promoveze lideri noi daca ar dori. dar nici nu e cazul.
Ștergerefaptul ca blaga are o pozitie gretoasa dar pragmatica pe plan politic si se pare si personal, constituie un sah permanent al pnl catre psd.
in acest fel se mentine status quo-ul prin care ponta isi consolideaza pozitia in psd si se impune in ochii electoratului de stanga, antonescu isi face numarul in drumul spre cotroceni iar blaga isi consolideaza pozitia si
fidelizeaza filialele din pdl.
asa ca ma ovi...
lumea care a fost pe bune pe caldura de foc la referendumul de vara trecuta si s-au trezit ca neamtu si macovei le faceau in ciuda de la geamul wc-ului, in veci nu va vota gasca respectiva.
Buna ziua,
RăspundețiȘtergereIn urma prezentarii de azi e acceptabil sa presupunem ca actualul USL NU va pierde procente pana la alegeri, mai ales din cazua ca s-a decis renuntarea la excentricii care joaca de fapt pentru PSD si recuperarea acestui electorat la matca. PPDD-istii si PRM-istii se vor incolona in mare parte in spatele PSD (dar cred ca unii vor merge asa, in joaca!, cu PDL) daca nu apar sincope financiare majore. Daca apar probleme mari pentru Guv. Ponta e probabil ca se va reincalzi ciorba PRM-PSD pentru ca nu cumva nemultumitii sa voteze cu fortele de "dreapta".
In schimb, pentru iarna asta, PNL s-ar putea sa piarda cate ceva si sa iasa din plaja de 20% (oricum in sondajele recente au 20% cu tot cu PC). Cresterile de taxe, impozite si preturi se vor sparge in capul PNL mai ales. Sa vedem si ce efect va avea prezenta lui Gadea pe primul loc in lista de europarlamentare... Acesta va fi urmatorul santaj din partea Varanului: ori ne luat pe listele voastre, ori il pun pe Mi'ai sa candideze si va fur vreo 3-4%!
P.S. Sondajul INSCOP de saptamana trecuta aduce ceva demn de luat in seama? Sau numai Sultanescu-Pieleanu-Turambar se bucura de atentie/incredere :p :))?
Când un sondaj spune acelaşi lucru ca cele anterioare, nu-l mai discut la momentul apariţiei. N-am absolut nimic împotriva INSCOP-ului.
ȘtergereAi folosit cuvântul "încredere". Reamintesc că nu validez sondaje prin prezentarea lor pe blog. Şi nici nu invalidez sondaje :) dacă e ceva foarte diferit de majoritatea celorlaltor sondaje, scriu asta.
Eu zic sa nu uitati ca... iarna nu-i ca vara! Uite,ce surprize apar de la ora la ora! In plus....sa tineti cont tot timpul ca electoratul PNL-PSD este de ani buni cantonat la 4.4-5 milioane de votanti.Fandaxia e mare,procentele ca procentele....urca ,scad,lasa niste curbe frumoase pe tabla,insa voturile USL,acum un an, in cel mai favorabil context din ultimul deceniu... tot 4,4 milioane au fost .
ȘtergereLa prezidenţialele din 2009 Geoană a luat 5,2 milioane în turul doi, iar suma Antonescu+Geoană în primul tur a fost cam tot atât.
ȘtergereBarbu,
RăspundețiȘtergereinteresante analizele. Verifica pe bazele mele de date si dau un semn.
cred ca vom avea o iarna foarte agitata la ce pozitii s-au luat in seara asta... si mai cred ca "oamenii presedintelui" incearca sa dreaga busuiocul in urma declaratiilor paguboase din seara asta ale sefului lor... vedeti voi unii dintre ei sunt inca tineri si mai au o cariera in fata...
RăspundețiȘtergereCristian Diaconescu a spus ca de fapt nu asta a vrut sa spuna presedintele... Grav ! Foarte Grav ! sa vina un consilier sa explice ce ai vrut tu sa spui... Gravisim !
apoi a mai aparut si Bogdan Oprea sa intareasca... cred ca in noaptea asta si in general luna asta, se vor face o gramada de ore suplimentare la Cotroceni... in orice caz nu as vrea sa fiu in locul baietilor de acolo ... apoi, nici macar cei din orchestra titanicului nu erau intr-o situatie mai dificila ca oricum nu aveau unde sa fuga sa se ascunda... dar sa lucrezi indoit de gandul sa renunti poate fi foarte ineficient...
cam ce mesaj credeti ca au transmis americanii ambasadorului cand au aflat ca protejatul lor se ia de taxa lor de "jmecher" - alias dobanda FMI - (dobanda la niste bani pe care inteleg ca-i tinem in BNR de siguranta :) ?
si ca sa vedeti imaginea completa a neputintei, iata un articol in replica la anuntatele investitii chineze de 10 miliarde de euro : http://www.puterea.ro/economie/americanii-au-investit-20-miliarde-de-dolari-in-romania-82469.html :))) americanii cica au investit 20 !!
am verificat nivelul total al investitiilor americane in Romania si nici macar nu sunt in top 5 !! sunt abia pe locul 9 cu 1,86% din total ... http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/economie/olanda-principalul-investitor-strain-din-romania-vezi-aici-topul-investitiilor-243749.html
cea mai mare smecherie a diavolului a fost sa pacaleasca pe toata lumea ca nu exista...
Cu bugetul pentru 2014 pe ultima sută de metri, sub pretextul unei inspecţii prin sondaj făcute de un raportor de la centru, am contactat 20 de primari din PSD, PNL şi PDL. De la aceştia am aflat că vor ca partidul să le asigure pe linie politică contracte de la bugetul statului, dar şi că pentru asta se angajează că anul viitor alegătorii din localităţile lor vor vota cu formaţiunea din care fac parte. „Dacă semnez şi eu un contract, sigur că îi mobilizez la urne”, a spus un primar de comună raportorului de la Bucureşti.
RăspundețiȘtergereBâznă Valentin, primar PSD la Tulnici, Vrancea. În Tulnici sunt 3.300 de alegători. La parlamentarele de anul trecut a avut undeva peste 70% procentaj pentru partid. "La referendum am avut la Lepşa 250% (râde n.red). Singura pe ţară. Am avut 330 de votanţi pe listă, dar au votat peste 900. A venit DNA-ul, procurorii. Avem mulţi cu case de vacanţă. La ora 11 am rămas fără buletine de vot. Până au venit buletinele, unii au plecat. Dacă nu, făceam mult mai mult", spune el.
”Doi sau trei kilometri de drum, puneţi acolo 300.000 euro, o piaţă comunală 100.000 euro şi un punct pentru situaţii de urgenţă cam tot aşa 150.000 euro. Aş mai avea şi o pârtie de schi, vrem să facem o staţiune”, îşi spune doleanţele. Când i se spune că şi la alegerile de anul viitor trebuie să aibă aceeaşi performanţă, primarul răspunde ferm: "Sigur, sigur!"
Ioan Fârtan primar, PNL în localitatea Sânmartin: "Aş avea nevoie pentru asfaltare, cam un kilometru, ar veni cam 1,2 milioane lei, apoi un proiect de apă şi apoi pentru căminul cultural". Spune că este primar la al cincilea mandat. "Dacă s-ar da după merit, bine ar fi. Eu mereu am avut procent bun peste 80%. Am fost mereu pe primele locuri", suţine primarul
Nici nu se pune problema să nu aducă voturi partidului. Raportorul partidului îl întreabă: "Deci la anul morţi, copţi îi duceţi la urne?" Primarul răspunde: ”Da bine înţeles. Nu se pune problema. Dacă ar fi în toată ţara aşa ca la mine... Eu cred că la anu` facem 90% aici”.
De la primarul din Albeşti aflăm că PNL Constanţa a făcut o operaţiune similară. Fiecare primar de comună a propus un proiect pentru comună pentru care i s-ar fi promis finanţare.
Cât despre voturile pentru anul viitor edilul spune că e nevoie de finanţări: „Eu cât sunt la PNL sprijin cât pot eu. Problema este că trebuie să primesc şi eu sprijin că altfel suntem în găleată. ”
Ne asigură că va face totul pentru partid. „Sigur că puteţi conta pe mine că aduc voturi, dar vreau să se mişte ceva. Îi mobilizez, dar trebuie să am o certitudine că pe vorbe nu îi mai mobilizează nimeni, mai ales acuma că politicienii sunt atât de iubiţi. Numai de alegeri nu le arde oamenilor”, explică primarul Moldovan.
Postolache Gabriel, primar PDL în localitatea Şifeşti. Gabriel Postolache este primarul comunei Ţifeşti din Vrancea. Spune că el s-a axat pe fonduri europene. Nu pare entuziasmat de ideea unor proiecte care ar putea fi transformate în amendamente la legea bugetului. Spune totuşi că ar avea nevoie de 1 milion de euro pentru drumuri.
În schimb e nemulţumit de conducerea partidului. "Trebuie să fim mai activi în media. E o latenţă pe care nu mi-o explic. Când eşti în opoziţie te baţi, speculezi orice chestie. Trebuie să arăţi populaţiei ce fac nemernicii", îşi varsă el oful. Când îi spunem că partidul are nevoie de voturile din localitatea pe care o conduce spune că e disciplinat. "Eu sunt om de dreapta. Eu nu mă prostituez. Eu am obţinut 82% . Am 5.100 de alegători. La parlamentare am şi candidat la Senat. Am bătut mereu PSD", spune primarul.
http://www.gandul.info/reportaj/investigatie-gandul-sub-acoperire-raportorul-valeriu-cenac-a-inregistrat-targuiala-primarilor-cu-centrul-da-scot-oamenii-la-vot-dar-atata-am-vrut-si-eu-un-peron-in-autogara-11728553
Ma intreb, la o prezenta de 50%, cate procente sunt viciate (fraude, recompense, iobagie fata de popa si primar etc). Chiar ar fi interesanta o estimare pentru alegeri parlamentare, locale, europarlamentare si prezidentiale a nivelului de viciere.
Ștergeremai ovi...toate!
Ștergere@Anonim3 decembrie 2013, 11:22-
Ștergeresi ce e rau sau ilegal in asa ceva?
Bâznă Valentin, primar PSD ---- "La referendum am avut la Lepşa 250% (râde n.red). Singura pe ţară. Am avut 330 de votanţi pe listă, dar au votat peste 900. A venit DNA-ul, procurorii. Avem mulţi cu case de vacanţă. La ora 11 am rămas fără buletine de vot. Până au venit buletinele, unii au plecat. Dacă nu, făceam mult mai mult", spune el.
ȘtergereIoan Fârtan primar, PNL----"Deci la anul morţi, copţi îi duceţi la urne?" Primarul răspunde: ”Da bine înţeles. Nu se pune problema. Dacă ar fi în toată ţara aşa ca la mine... Eu cred că la anu` facem 90% aici”.
laurentiucat......e si rau,e si ilegal, insa cu siguranta e imoral.
ma bucur ca ai ales exemplele astea.
Ștergerela primul se demonteaza labaria pdl-ista ca s-a furat. primarul ala a fost anchetat de dna si daca isi permite sa faca misto...inseamna ca votul a fost pe bune. faptul ca nu s-au ajuns buletinele de vot si oamenii au renuntat sa astepte ca sa mai voteze, arata ca procentul de 250% putea fi mai mare.
faptul ca citesti literal... si nu in spiritul declaratiilor, te determina sa ai o judecata de tip boc, adica indusa.
voi astia de "dreapta" aveti impresia ca la tara oamenii sunt prosti, nu-si cunosc interesul si voteaza teleghidat.
pai din cauza aia o sa luati multe... pauze de acu incolo.
p-aci pe blog se stie ca simpatizez cu pnl, iar la noi in sat e primar psd dinainte de 1989.
cum poti sa-l dai jos cand avem in comuna apa curenta, strazi pietruite si trotuare peste tot,scoala si gradinita renovate, dotate cu centrale ptr incalzire,cu internet, camin cultural renovat, biblioteca comunala dotata cu computere, sala de sport, teren de fotbal, canalizare si statie de epurare in constructie, cabana agroturistica pe malul dunarii, investitii private atrase cum ar fi cea mai mare rizerie din sud-estul europei, parc eolian, iar in plan cu proiect aprobat din fonduri proprii dupa ce se termina canlizarea, asfaltare a 10 km de drumuri comunale...?
ce e ilegal, imoral si nu mai stiu cum, daca un primar care face ceva ptr comunitate e in stare sa mobilizeze lumea la vot si sa voteze ce le spune in campania electorala?
inclusiv faza aia ca se duce cu urna mobila prin sat sau aduce votantii cu masina la sectie...pana la urma oamenii voteaza singuri in cabina de vot.
la ultimele alegeri reprezentantul pdl era ferm convins ca va castiga. avea fonduri mari la dispozitie si facea promisiuni beton.
suntem prieteni si i-am zis sa nu creada ce-i spune lumea in fata.
dupa alegerile locale a constatat ca a luat-o in freza rau de tot si mai nasol... mi-a declarat ca am ramas singurul lui prieten din comuna.
si-ti mai dau o informatie...ca sa vezi ca-s corect. primarul actual e nasul de cununie al parintilor mei.
lumea de la sat nu e asa simpla cum o vedeti voi astia de la centru... si
nici oamenii asa de prosti.
cunosc destule persoane care au luat "mita electorala" de la toate partidele si pe buletinul de vot au scris cu pixul "futu-va" legat sau cu cratima...dupa pricepere.
e si rau,e si ilegal, insa cu siguranta e imoral.
ȘtergereAtat am spus....si am dat un citat dintr-un articol.
Ai scris mult ,cu nervi,pe alocuri ti-ai pierdut calmul .In plus,m-ai acoperit sub un munte de banuieli ca sa iti sustii argumentele.Ceea ce iti slabeste puterea mesajului si te conduce spre concluzii false.Nu ii poti acuza pe toti cei care au o alta opinie,de basism,bocism,pedelism ,naiba mai stie ce...si cu asta basta,ai scapat si ai devenit detinatorul adevarului absolut!
Un sfat....nu are neaparat legatura cu politica,in viatza,in general,e bine sa nu ii urmezi pe cei care nu au niciodata indoieli.
Acum ,despre felul in care isi voteaza oamenii primarii eu m-am lamurit demult....asa se explica si de ce nu li se imbunatateste nivelul de trai de generatii.Cel mai tare este cazul asta:
Candidatul PSD la Primăria Voineşti-Iaşi, Neculai Ivaşcu, mort duminică în timpul votării, a câştigat alegerile şi a obţinut 1.051 de voturi, cu 23 mai mult decât contracandidatul PNL, Gheorghe Dobreanu. El a fost votat de săteni chiar şi după aceştia aflaseră că omul murise.
SI ASTA INCA NU E FINALUL:
Aşa a reuşit un pesedist să obţină – post mortem, în premieră în România - un nou mandat de primar, dar, BEC a decis în cele din urmă că este câştigător contracandidatul lui. După ce aproape toată suflarea comunei Voineşti l-a condus pe ultimul drum pe Neculai Ivaşcu, cu un sobor format din opt preoţi, mulţimea a participat la praznic, după care alaiul funerar s-a transformat într-un miting de protest. Oamenii au cerut invalidarea candidatului PNL Gheorghe Dobreanu, declarat câştigător de BEC, deşi Ivaşcu obţinuse cu 23 de voturi mai mult. Declanşarea manifestaţiei de protest a alarmat autorităţile ieşene, fiind dislocate la faţa locului importante forţe de ordine. La mormântul primarului au depus coroane de flori Gheorghe Nichita, primarul Iaşului, liderul PSD, Constantin Simirad, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi dar şi alţi lideri social-democraţi. După înmormântare, toată lumea a fost invitată la Căminul Cultural, unde s-a dat generos de pomană, s-a băut vin, „de sufletul mortului“, după care au izbucnit primele scandări „Vrem dreptate!“, „Vrem primar ales!“ şi „Vrem reluarea alegerilor”. Sutele de manifestanţi au blocat centrul comunei, manifestaţia fiind organizată oficial de PSD şi aprobată de autorităţile locale. S-a cerut reluarea alegerilor şi oamenii au promis că nu vor lăsa să intre în primărie pe noul primar liberal. Ba mai mult, manifestanţii au cerut la noul candidat la primărie să fie chiar fiul primarului. Organizaţia PSD Iaşi este de părere că decizia BEC nu a fost corectă şi că alegerile ar trebui repetate, în timp ce organizaţia PNL nu a comentat în niciun fel situaţia.
Ba mai mult, manifestanţii au cerut la noul candidat la primărie să fie chiar fiul primarului...................................BRRR!..................apoi nepotul si toti urmasii lui, pana la sfarsitul lumii.Grotesc!
Asta spune multe despre felul in care percep oamenii democratia .Si aur, daca ar picura un primar, in ceasca fiecarui cetatean al urbei si tot nu ar trebui sa se ajunga aici.
Asa cum un presedinte de tara nu are voie la mai mult de 2 mandate ,la fel ar trebui si in cazul primarilor. Altfel e imoral si se intampla ceea ce se intampla.....vezi forma de manifestare si mobilizare din cazul de mai sus.
Tot ce iti pot spune ,e ca exact cei care voteaza in felul asta ,sunt cei care sufera cel mai mult de pe urma celor pe care i-au ales.
ȘtergereOamenii i-ar incurca cu adevarat pe politicieni daca le-ar cere reforme nu bani.Cat de incurcati sunt politicienii atunci cand le ceri sa reduca numarul de mandate ale primarilor.Nu necesita bani ,doar o simpla lege ....si totusi nu o fac.Aici oamenii ar trebui sa se intrebe serios....de ce refuza,ce interese personale sau de grup ascund? Si apoi sa ii penalizeze la vot.
De ce nu vor sa reduca numarul de parlamentari desi exista un referendum valid care le-a cerut asta si nu ii costa nimic? Sau ii costa la buzunarul personal? Si exemplele pot continua.
De asta zic ca ...e si rau si ilegal si imoral.
Eu nu admir si nu votez politicienii care ataca justitia ,o ameninta,atunci cand unul dintre ei este anchetat,arestat,condamnat.Nu ii pot vota chiar daca imi maresc leafa cu cateva procente.
Eu nu impart lumea intre cei de la sate si cei de la orase, ci intre oameni care vor sa munceasca cinstit si oameni care vor sa isi conserve dreptul la spaga si care ii aleg mereu pe cei care le garanteaza asta.
daca recitesti ce am scris si faci exceptie de aia cu" judecata indusa" ( nu am zis ca esti basist sau bocist) o sa intelegi am incercat sa-ti dau un exemplu de cum e in sate. si zona rurala e deosebita de cea urbana. la fel cum exista urbanul mic si urbanul mare.
Ștergereaici, fiind comunitati mai mici, esti ruda cu primaru psd, esti prieten cu candidatu pdl si esti poate vecin cu ala de la pnl.
si ii stii pe toti, le vezi curtile, averile, chiar si gunoiul daca tii neapart si ca sa-ti faci o idee de nivelul de trai.
ti-am mai scris ca omul, cat de simplu ar fi, nu e asa un catelus sa-l duci tu la sectie si dupa aia ai si o telecomanda cu care sa-l manevrezi in cabina de votare.
asta vara la referendum pdl a facut o petrecere pe malul dunarii.
oamenii dupa ce s-au dus, au mancat, baut, distrat, au venit pe seara si la votare...
exemplul cu primaru ales dupa ce a murit are explicatii simple:
- unii oameni poate au crezut ca e o diversiune .
- fiind un caz exceptional, au votat asa cum erau hotarati si au sperat ca se vor repeta alegerile.
-sau poate au votat impotriva celui de al doilea pur si simplu si au preferat mortulca forma de protest.
sau numai unii au dreptul la 'fineturi", la ironii sau proteste?
Limitarea la maximum doua mandate pentru un primar,ca si in cazul presedintelui tarii,rezolva toate problemele legate de cumetrii,vecinatati,oligarhii si alte nazbatii.O necesara primenire ce face doar bine democratiei ...si la sate si la orase.
Ștergereti se pare...
Ștergeresingurele chestii care ne vor rezolva problemele sunt educatia si timpul...restul sunt sperante sau vorbe goale.