Un prieten foarte bun al blogului, Dan Maşca, a depus o muncă intensă în ultimii ani pentru modificarea legii partidelor în sensul uşurării procesului de înfiinţare al unora noi.
Link-ul acesta conţine o arhivă .rar cu şase documente extrem de utile care mi-au fost furnizate de către Dan. Atrag atenţia asupra a două dintre documente:
Forma initiatorului_legeapartidelor.doc = propunerea propriu-zisă
FORMA INIŢIATORULUi_explicatii_legeapartidelor.doc = explicaţiile modificărilor faţă de legea actuală: ce se schimbă şi cum?
Când vei da click pe link vei downloada o arhivă (noua lege a partidelor.rar). În funcţie de setările browser-ului tău, ea va apărea pe hard disk fie în locul unde se duc absolut tot ce downloadezi de pe Internet sau vei fi întrebat în care folder să o plasezi. După ce o găseşti cu Windows Explorer, trebuie să dai click cu butonul drept al mouse-ului pe fişier. Una dintre opţiuni va fi "Extract here" / "Extrage aici". Dacă selectezi această opţiune cu butonul stâng al mouse-ului, în acelaşi directoriu cu arhiva vor apărea 6 fişiere .doc sau .docx. Lectură plăcută!
Autorii sunt:
Coordonatorul studiului: Bogdan Dima
Cercetători: Roberta Ogăraru, Cosmin Văduva
Finanţator: Dan Maşca - REEA
pe mine m-a interesat sa citesc expunerea de motive si nu m-a convins.
RăspundețiȘtergeretinand cont de experienta cu cpun, de diversiunile care se petrec in permanenta la noi...in contextul lipsei de educatie de toate felurile, asta ne-ar mai lipsi acum... o balaceala generalizata.
am avut din 2004 si pana azi, 5 coalitii cu rezultatele care se vad.
in cel mai rau caz, daca s-ar cobora nr de membri necesari infiintarii unnui partid, ar trebui ridicat pragul electoral ptr accederea in parlament.
cei care vor sa se asocieze, daca le displac partidele existente acum, pot sa activeze in sindicate, in ong-uri, in asociatii profesionale, in miscari ecologiste, etc. asta ne mai lipsea, inca o gramada de partidulete si de veleitari.
parerea mea!
ei parerea ta... e punctajul luat de la sediu.
ȘtergereLaurentiucat folosesc un argument, care pina acum nu a putut nimeni sa spuna ca este foarte bun si daca il aplicam in viata de zi cu zi ca situatie comparativa cu actuala lege a partidelor o sa vezi ce poate iesi.
Ștergere:" Daca orice persoane sau grup mic de persoane ar trebui sa isi deschida un ONG, care sa se ocupe de copiii bolnavi de saracie din cartierul x prima data sau sa isi faca un cabinet de avocatura, care sa ofere servicii juridice immurilor, care si ele ar trebui sa se infiinteze doar daca au 25000 semnaturi din 18 judete, atunci cum ar fi ?"
ROg aplicati cap coada acest studiu de caz si veti vedea ca ar fi ca in lumea partidelor actuale. Adica nu prea roza situatia.
Eu sunt pentru orice partid nou infintat.... si in plus mai cred ca nu forma este problema ci FONDUL... adica omuletzii aia care nu pot fi infintati odata cu partidul... situatie in care trebuie lucrat tot cu materialul clientului ca sa spun asa... adica tot cu cei 7,4 milioane, 2,4 milioane, 600 mii, etc
Ștergerece conteaza ca se numeste FC, PNG, PER, UNPR, PLM... tot cu votantii din Romania vor lucra si tot cu infiltratii de prin servicii se va conduce !
Si atunci te intreb repetitiv : De Ce?
@laurentiucat: cum s-ar putea dezvolta o economie daca o firma nu s-ar putea infiinta decat daca ar avea din start, sa zicem, 5000 de angajati, capital social de 1 mld lei noi etc etc?
ȘtergereCriteriile actuale din Romania sunt extrem de restrictive tocmai pentru a impiedica aparitia oricarei grupari care nu este "in carti".
Este absolut necesar sa se permita crearea cu usurinta de partide si apoi sa se lase "selectia naturala" in actiune.
@laurentiucat, pe tine ce te convinge ? caci tu esti gica contra la orice de la eugkenba verde pina la pirsul mic de alun din tara Birsei
RăspundețiȘtergereLaurentiucat,
RăspundețiȘtergereredau textul din studiul, care a stat la baza proiectului de lege. POate il posteaza studiul Barbu pentru ca se poate face public.
Textul spune :" Partidele şi asociaţiile care rămân în afara forului legislativ sunt la rândul lor reprezentative, însă pentru o populaţie mai mică de cetăţeni, a căror idei, interese şi dorinţe se fac auzite în timpul campaniei electorale.
Legea partidelor politice din România nu încurajează reprezentarea politică şi competiţia electorală, deoarece confundă pluralismul politic cu reprezentarea politică. Logica democraţiei româneşti este răsturnată: mai întâi reprezentare, apoi pluralism. Democraţia însăşi este afectată. "
Dan MASCA-va raspund aici ptr amandoua postarile :
Ștergere- nu va contest valoarea de adevar, spiritul democratic si teoria inglobata in studiul dvs. practica spune insa altceva.
- inafara italiei, care are o mare traditie in guverne de coalitiei instabile, imi puteti da exemplu de tara mare/medie cu partid aparut ca solutie la deficientele clasei politice locale?
- aveti exemplu astazi de cum se manifesta o alianta a unor partide politice.
daca aceasta alianta ar mai fi cuprins inca 2-3-4 lideri cuprinsi de ,limbarita , ce credeti ca s-ar intampla?
-pana la urma toate democratiile occidentale sunt imperfecte daca le iei la bani marunti. consider ca si acest prag ptr infiintarea partidelor, ca si pragul electoral, ca si conditia de validare a referendumului, ca si cea a alegerii in doua tururi, etc...sunt niste rele necesare, niste asimptote pe care daca le depasim ne vor face mai mult rau decat bine.
laurentiucat
Ștergeremerita citit studiul
Revin cu exemple reale :
1. Partidul Piratilor din Suedia a dat 2 europarlementari, care au reusit sa convinga multi colegi de ai lor legat de ACTA
2. In tarile din occident, unde intre 1-3 oameni pot face un partid apar astfel de partide a acesta :
http://www.destadamersfoort.nl/lokaal/amersfoort_2014_presenteert_zichamersfoort__het_politieke_landschap_moet_op_de_schop_zo_moeten_de_2706109.html
Sau apar miscari ca a lui Beppe Grillo. NU conteaza cine si cind face, ci ca poate sa faca atunci cind apare oportunitatea in comunitatea lui.
3. Aici puteti citi o postare mai veche :
http://blog.inmures.ro/2012/09/de-ce-este-germania-unde-este-pentru-ca-are-libertate-politica/
din care extrag raspunsul domnului profesor din Bonn :
Dear Mr. Masca,
Many thanks for your mail. We have in Germany more than 100 political parties. A political party has a status as a political party, if this party is within six years active in one of the elections, the federal or regional elections. The foundation of a party is under article 21 of our constitution, the Grundgesetz. There is not a specific number of people necessary to found a party. But it is necessary that the founding members are making a decision that they would to establish a party and write a protocol, create a programm and decide over a statute (Satzung) of the party. At the end of the meeting of which the party will be established it is necessary to elect a board. How many members of the board are necessary is not exactly described in the German law. We have in Germany a so called “Bundeswahlleiter” that means an institution which overseas the specific party. It is necessary that the board of the respective party has to send this electoral management body/federal returning officer (Bundeswahlleiter) the programm, the constitution of the party and the names of the members of the party. Also the protocol of the establishing of the party must be included.
The needs to found a new party are in Germany very low. I you have someone who speaks the German language I can give you some links in the internet in which this process is detailed described.
I hope I could help you a little bit.
Best wishes
Yours Gerd Langguth
Prof. Dr. Gerd Langguth - Staatssekretär a. D.
Institut für politische Wissenschaft und Soziologie
Universität Bonn - Am Hofgarten 15 - 53113 Bonn "
Poate ca daca veti aloca mai mult timp veti intelege ce efecte poate sa aiba in timp aceasta modificare foarte importanta de lege.
Practic va duce la aparitia democratiei si in ROmania.
Acum nu avem democratie cu siguranta.
Pot da multe motive importante. In decursul timpului, ma implic la mine in Tirgu Mures de foarte multi ani in comunitate in diferite forme, am ajuns la aceasta concluzie.
Are la baza libertatea si dreptatea modificarea acestei legi, iar in forma actuala ele nu exista si atunci in timp avem ceea ce vedeti si auziti si simtim toti pe propria piele si minte si suflet.
imi face placere discutia cu dvs si v-am spus. teoretic si din punct de vedere democratic:
RăspundețiȘtergereaveti dreptate!
acum, in opinia mea, romania are nevoie de societatea civila in strada si nu pe facebook, de presa echilibrata si de slujitori ai ei care pot sa capteze atentia cetatenilor de toate culorile politice. ptr ca nu cred ca ziaristii de la b1 pot sa convinga privitorii antenei3 chiar daca ar avea dreptate din cinci in cinci minute si invers.
avem nevoie de sindicate puternice care sa asigure protectia salariatilor ptr ca in prezent codul muncii este debalansat, avem nevoie de implicarea sociala a bisericii zi de zi si nu numai la evenimente.
intr-un parlament dominat de dinozauri...niste soricei, oricat de iuti si d estepti ar fi, vor fi striviti,inabusiti,ingropati.
in strada, sau ca lideri de opinie in presa, ar avea mult mai multa influenta si putere de convingere.
haideti sa ne uitam in prezent la micile partide de dreapta in care lideri autoproclamati democrati manifesta aceleasi apucaturi precum cei din partidele mari.
dezertarile, refularile, autosuspendarile membrilor initiatori ai acestor partidulete, denota aceeasi dezamagire si refulare precum a celor aflati sau plecati din partidele mari.
in perspectiva acestor constatari personale, fara o baza teoretica, bibliografica si a opiniilor altor persoane mai bine pregatite sau cu experienta practica, am oferit parerea mea.
poate e gresita, dar asta v-a dat posibilitatea sa va faceti cunoscute si mai bine ideile si legea propusa.
avem nevoie de sindicate puternice care sa asigure protectia salariatilor ptr ca in prezent codul muncii este debalansat, avem nevoie de implicarea sociala a bisericii zi de zi si nu numai la evenimente.
ȘtergereAvem nevoie de locuri de munca mai intai ,apoi de lideri de sindicat care sa nu intre in politica si sa nu intre in tot soiul de combinatii care ii transforma in corupti si puscariasi....asa cum au facut-o majoritatea liderilor de sindicat in ultimii 24 de ani.Nu codul muncii e vinovat ,am schimbat vreo 4 in 24 de ani....de vina este modul in care se promoveaza in sindicate si caracterul obligatoriu al cotizatiei, pentru fiecare angajat de la stat.Ce sa caute biserica aici....?Biserica este scutita de taxe si impozite intr-un moment greu pentru societate.Cetateni cu sutana si statut preferential ....altii dupa parlamentarii iubitori de amnistie .
Avem nevoie de cetateni care sa isi doreasca sa traiasca mai bine prin munca.Din pacate,foarte multi cetateni isi doresc sa traiasca mai bine prin furt,coruptie,impostura,pomeni,smechereala....o spaga pentru un post caldut la stat,un post unde daca nu curge,pica.
cred ca nu ati priceput ce am vrut sa spun. adaug si clarific.
Ștergeresocietatea civila de care am pomenit, pe langa sindicate cuprinde si asociatiile profesionale, asociatiile oamenilor de afaceri care la fel trebuie sa puna presiune pe partide si politicieni.
despre biserica am spus ca in schimul banilor publici, a scutirii de taxe,, trebuie sa ofere cetatenilor un sprijin zi de zi sub diverse forme si nu numai la evenimentele din viata acestora.
despre coruptie si ascensiuni in cadrul sindicatelor e alta discutie.
Foarte interesant studiul. Adevarul e ca legislatia romana este asbolut sufocanta si, dupa umila mea parere incalca dispozitiile Conventiei Europene a Drepturilor Omului referitoare la libertatea de asociere. Din pacate la CEDO nu poti contesta o lege (chiar si abuziva) daca nu esti victima directa a incalcarii drepturilor tale. Iar pana cand un grup de initiativa nemultumit de lage ajunge acolo, mai dureaza.
RăspundețiȘtergereCeea ce dl Masca nu spune (adevarul e ca nu e obiectul studiului) este ca sistemele occidentale favorizeaza partidele mari existente prin subventii de la buget, cautiuni destul de mari pentru participare la alegeri etc.
Daca ne uitam la situatia din cateva state cu indiscutabila traditie democratica observam ca in ultimele doua decenii in afara partidelor care au monopolizat puterea s-au impus doar partide antisistem care au reusit sa stranga o mare masa critica pentru participarea la alegeri (UKIP, Frontul National, Partidul lui Gert Wilders in Olanda, Partidul Piratilor, Miscarea pentru Germania).
In Romania nenorocirea e ca nici partidele traditionale nu sunt consolidate (la limita ar fi PSD-ul pe stanga desi si aici ar mai fi de discutat). Ma rog prin legea partidelor actuala, oligopolul actual isi asigura perpetuarea probabil inca vreo 10 ani, Dupa, om mai vedea...
Buna seara,
RăspundețiȘtergereSondaj nou de la CSOP (PDL).
USL 56, PDL 20, UDMR 7, PPDD 6, PMP 4, FC 3, PRM 3.
bunaaaaaa ovi!
Ștergeredaca e csop...e ok.
pune 6 la usl,scade 3 de la pdl, scade doi de la ppdd, scade 2 de la udmr, pune 2 la pmp, restu nu conteaza...
4+3+3 inseamna 10 procente care intra la redistribuire... Daca mai pui si PPDD-ul care e pe muchie, inseamna aproape 6 procente in plus pentr USL.
ȘtergereFelicitari! Usor, usor, vorba Regelui, vor ajunge la 100%. E foarte bine ca cresc, chiar ma bucur...
ȘtergereUSL este visul etern al romanului..... iubiti de 150% dintre romani....pe putin.Cum sa scada? Exista vreun roman nemultumit?
ȘtergereDan e un idealist consecvent. Nu vrea nimeni sa permita spargerea barierei politice.
RăspundețiȘtergerema ovi ma, mi-e teama ca nu apuci sa citesti. uite aci!
RăspundețiȘtergereEvanghelia după Zgonea
17 decembrie 2013
Doru Bușcu
Din punct de vedere politic, președintele Băsescu zăcea întins pe năsălie, cu mîinile încrucișate pe creditul de la CEC Bank și cu vata comisiei Nana în nas. Era mort ca Lazăr, depus de soartă în peștera Cotroceniului, iar în jurul lui se tînguiau, despletite și năuce, resturile dreptei. Deodată, însă, din genunile USL, s-a făcut auzită o voce: "Traiane, ridică-te și umblă!". Mortul a clipit, ca în filmele de groază, a întins mîna după lădița cu venin și a luat-o ușurel, cu pas din ce în ce mai sigur, spre conferințele de presă de la 18,30. Evanghelia după Zgonea pretinde că la început a fost cuvîntul, dar nu e lămurită dacă acest cuvînt a fost "amnistie", "grațiere", "lobby" sau "superimunitate". De aceea se cer cercetate și alte lucrări ale perioadei de întuneric și disperare, cînd șaptezeci la sută din populația care a votat a văzut născîndu-se o nouă credință a Puterii: cretinismul.
Sînt oameni în PSD mai proști decît cei mai proști oameni din PDL, și sînt oameni în PNL mai javre ca javrele cele mai fine ale UDMR-ului. Despre potăile aduse în Parlament de UNPR sau PP-DD nu are rost să se discute decît în terminologia programelor antimaidanezi. Această sinteză între hoți și imbecili nu e nouă. În găoacea Parlamentului s-a zămislit mai mereu acea zoaie politică despre care vorbea Băsescu cu patosul și autoritatea unui clăbuc. Dar, de data asta, cînd parlamentarii s-au căznit să smulgă din Codul Penal puțina pușcărie care mai rămăsese pusă pe capul lor, prostia pare să fi atins perfecțiunea. De data asta, proștii au turnat substanță la baza operei lor, au făcut inepția trainică, eternă, ca și cînd s-ar fi gîndit că distrugerea planului de autostrăzi nu e destul. Nu trebuie uitați cei doi derbedei cu amnistia, care visau să monetizeze recunoștința clanurilor țigănești. Pe parcurs, tentativa lor de ciordeală a ținut să înglobeze și pîrnăile adevărate ale unor viețași din plen.
Să modifici Codul Penal fără să știi că peste zece secunde Bruxelles-ul și Cele Trei Ambasade vor izbucni ca vulcanul Krakatau e un simptom de prostie simplă. E ca și cum ciobanul Ghiță ar fi fost votat cu 63% să conducă acceleratorul de particule de la Măgurele. Dar ca să modifici Codul Penal ȘTIIND că erupția fierbinte a Occidentului amînă intrarea în Schengen a poporului tău trebuie să fii, în termeni vulcanici, un mare lavagiu.
Mortul înviat se simte bine, ba chiar se mișcă mai vioi ca înainte. Nu-l mai doare telefonul dat lui Ghețea și nici intervențiile agricole la Papici. Pe fața lui, casa din Mihăileanu e acum o cicatrice abia zărită, apartamentul de la Popoviciu – o mică vînătaie, iar schimbul de terenuri cu Cășuneanu arată ca o tăietură de bărbierit vindecată. Suferințele din cauza flotei au dispărut complet, deși unii zic că, uneori, Băsescu mai simte dureri în cur. Sufletul lui de fost colaborator al Securității adie ca zefirul. Luni de zile a așteptat, ca duhul din sticlă, să apară o alianță politică înapoiată mintal și să-l elibereze. Și iată că a apărut.
Plasarea lui Băsescu de partea temelor legitime a fost, de-a lungul timpului, prerogativa adversarilor săi idioți. Cu norocul pe care l-a avut, omul ăsta ar fi putut întemeia o religie. Cînd colo, a pus bazele unui mic infern chiar aici, pe pămînt.
sa vad eu pe basisti si pe crinisti cand vor vota anul viitor binomul antonescu-basescu (presedinte-premier) cu un nou partid unit (pnl+pdl+restul). sondajele cer asta, alte sanse pentru crin sa mai fie presedinte si pentru traian sa mai conteze dupa 2014 sunt astea, daca nu vor ca psd sa domine total urmatorii 20 ani.
RăspundețiȘtergereSă nu uităm că românii pot fi reprezentați în Parlament prin intermediul candidaților independenți la alegeri. Însă un candidat independent trebuie să obțină peste jumătate de voturi pentru a fi ales. În plus, candidații independenți care nu sunt figuri publice, le-ar trebui sume foarte mari pentru reclama electorală pentru a se face cunoscuți, asta face ca astfel de oameni să nu fie niciodată aleși, chiar dacă sunt oameni de calitate, cei mai buni. Pentru alegeri cu adevărat democratice, ar trebui ca toți candidații să aibă expunere mediatica egală. Asta s-ar putea obţine dacă campania electorală ar fi finanțată numai de la bugetul tarii. Succesul electoral este la fel ca si succesul comercial. În comerț nu au succes financiar în primul rând comercianții care vând marfă mai ieftină și mai de calitate, ci aceia care au cele mai multe hectare ca suprafață de vânzare.
RăspundețiȘtergereau scos si mincinosii de csop (care dadeau usl sub 50% cu o saptamana inainte de alegeri) un nou sondaj . cica pdl-ul lui blaga are 19% si a depasit pnl-ul. asta nici chiar sondorii psd-ului nu au facut-o
RăspundețiȘtergereAm gasit greseala la sondajul CSOP: "Baza: cei probabilitate mare vot & declarat o intentie de vot (34% din esantion)"
RăspundețiȘtergereAdica 34% din 1031 (adica 350) persoane intervievate la domiciliu? Vax. Cu 350 nu se pot calcula corect intentiile de vot. Apropo, e mana lui Blaga in sondajul asta, dai PMP 3% si PDL 19%, cat de ridicol? Adica "bai, basescu a pierdut, eu, blaga sunt smecherul"
Pt Laurentiu&Co, care se teme de coalitii :) , in trecut au fost probleme tocmai pentru ca nu au fost coalitii si nu sunt nici acum. Toti sunt fosti membrii PCR. Practic e acelasi partid, e unul singur, care blocheaza aparitia oricarui concurent. Ca sa pozeze in democratie au inventat cateva aripi ale PCR - PSD, PNL, PDL, UDMR, etc. Si au pastrat acelasi discurs Iliescian - vrem putine partide pentru a asigura stabilitatea! Stabilitatea in politica inseamna pastrarea partidului unic.
RăspundețiȘtergereO coalitie adevarata ar fi local formata din 10-15 partide, iar la nivel central din alte 20-30. Si sigur ca ar aparea X cu bani sa isi cumpere un loc, EXACT CA ACUM. Doar ca ar fi in minoritate, lucru ce acum nu se intampla. Si nu ar fi stabil, orice politician care nu e performant va fi schimbat, orice om ii va vana greselile si le va publica pe blogul lui in speranta ca va avea suficienta audienta sa fie el votat anul viitor.
De ce ar trebui sa se plateasca aproximativ 400000 (mii) Euro sau chiar 500000 (mii) Euro pentru o singura (simpla) candidatura? Consider ca maxim 500 Euro ar fi de ajuns pentru aceasta. Iar daca eu as candida si nu as castiga, atunci sa mi se inapoieze banii. S-a muncit pentru acesti bani ! Ce fel de taxa este aceasta? Daca aceasta taxa reprezinta un fel de licitatie la care invingatorul ia tot, pentru bugetul de stat sau pentru viitoare proiecte, atunci aceasta sa fie la maxim 500 Euro. Aceasta este o adevarata schimbare reala a legii partidelor in acest fel. Probabil un partid pentru a putea exista trebuie sa aiba prezenta in peste jumatate din judetele statului si cu un anumit numar minim de membri posibil in aceste judete si in principal semnaturile sustinatorilor acestui partid atasate la o declaratie, aceasta pare un lucru bun, deci as putea face un partid conform convingerilor mele mai aparte si total diferite de pana acum. Daca in prezent ar fi nevoie de circa 25110 semnaturi si asa a ramas, atunci pare utopic, desi greu de realizat in statul nostru, dar mie mi s-au cerut peste 250001 de semnaturi pentru a forma un partid. Deci? despre ce lege este vorba? s-a mai schimbat? ce a fost atunci? cand? unde? etcetera. Dar suma de plata pentru candidatura este ceva de speriat ! o noua epoca a birurilor fanariote ?
RăspundețiȘtergere