USL întreprinde deja toate măsurile necesare pentru a uşura suspendarea preşedintelui:
- schimbarea legii referendumului
- schimbarea legii Curţii Constituţionale, astfel încât aceasta să nu poată invalida o decizie de suspendare a preşedintelui.
Este rezonabil să presupunem că, dacă va reuşi în aceste două privinţe, USL va încerca şi va reuşi să-l suspende pe preşedintele Băsescu, urmând ca după aceea să aibă loc un referendum care să aducă sau nu demiterea acestuia.
Există trei posibilităţi:
1. referendumul va avea loc separat de alegerile parlamentare şi înainte de acestea
2. referendumul va avea loc în acelaşi timp cu alegerile parlamentare
3. referendumul va avea loc separat de alegerile parlamentare şi după acestea.
Varianta 3 este dificil de analizat, întrucât ar apărea foarte multe variabile noi. Este aproape exclus ca USL să aştepte atât de mult. Vor încerca să bată fierul cât e cald.
Varianta 2 este improbabilă, întrucât:
- ar necesita în cazul demiterii preşedintelui organizarea de alegeri prezidenţiale în toiul iernii, lucru care nu convine USL din motive pe care nu le voi detalia.
- garantează prezenţa la vot a aproximativ 10% din populaţie care în clipa de faţă nu votează PDL dar care au mare încredere în preşedinte. Practic, PDL ar primi un bonus.
În aceste condiţii, este evident că USL va încerca o lovitură dublă:
- referendum în septembrie
- alegeri prezidenţiale şi parlamentare simultane în noiembrie, cu un tur doi al prezidenţialelor (dacă va mai fi nevoie) două săptămâni mai târziu. Paranteza are rostul ei. În condiţiile în care USL ar obţine x % din voturile de la parlamentare, câte procente crezi că ar obţine Crin Antonescu? x% ? Mai puţin de x% ? Sau mai mult de x% ?
Să ne uităm la ultimele patru alegeri la care parlamentarele au fost simultane cu prezidenţialele (1992, 1996, 2000, 2004) şi să selectăm candidaţii care au ocupat primele trei locuri. În zece cazuri din douăsprezece, "procentele din turul unu pentru candidatul la preşedinţie din partea forţei politice X" > "procentele pentru forţa politică X la alegerile parlamentare". Excepţiile sunt Vadim în 2000 (diferenţă 0,4%) şi Emil Constantinescu în 1996 (diferenţă 1,9%).
O altă perspectivă: o persoană alege să voteze pentru USL la Camera Deputaţilor şi Senat. De ce şi-ar schimba brusc opţiunea la buletinul de vot pentru prezidenţiale? Să nu uităm că USL s-a definit ca fiind un proiect pe axele Ponta-prim-ministru-Antonescu-preşedinte de aproape un an de zile.
Pentru USL există bineînţeles şi riscul ca un candidat puternic din partea opoziţiei să schimbe opţiunile de vot nu numai la prezidenţiale, ci şi la parlamentare, fiind nevoie atunci de un tur doi.
1. Dacă contracandidatul puternic al lui Crin Antonescu ar fi MRU: cât de capabil ar fi atunci MRU să obţină voturile susţinătorilor PPDD în turul doi al alegerilor prezidenţiale? Pentru că acestea ar înclina balanţa. Şi chiar dacă PDL ar reuşi istorica performanţă de a depăşi USL la voturi/mandate, pierzând însă alegerile prezidenţiale, s-ar pomeni... în situaţia PSD din 2004. Degeaba a obţinut atunci PSD 539 de mii de voturi (!) mai mult decât Alianţa DA la alegerile pentru Camera Deputaţilor sau 548 de mii de voturi mai mult decât Alianţa DA la alegerile pentru Senat. Pentru că nu a obţinut Palatul Cotroceni, a intrat în opoziţie.
2. Dar un scenariu Antonescu-vs.-Diaconescu-în-turul-doi? Nu este imposibil. Un MRU ideologic, previzibil şi targetat ar obţine un pic peste scorul partidului. S-ar putea ca atunci scorul partidului să fie prea mic prin comparaţie cu al PPDD-ului ca să mai conteze. În turul unu al alegerilor din 2000, candidaţii de pe locurile 3,4 şi 5 împreună nu au obţinut atâtea voturi cât Corneliu Vadim Tudor.
Pentru cine crede că PSD preferă doi ani cu Traian Băsescu şi un viitor nesigur după aceea unui mandat sau două ale lui Crin Antonescu începând din iarnă: Crin Antonescu a demonstrat PSD că se poate colabora cu el. Traian Băsescu - deocamdată - a dat doar un semn (nominalizarea lui Victor Ponta).
Toată discuţia de mai sus e bazată pe premiza că Traian Băsescu ar fi demis în urma referendumului. Aş putea aduce argumente de natură sociologică în favoarea dar şi împotriva acestei premize - voi face atunci când iniţiativa USL se va concretiza.
Seamana a loterie (sau poker, dupa preferinte :) )...
RăspundețiȘtergereOricum, nu pot constata decat ca ne indepartam iarasi de spiritul constitutiei (ala pricajit care a mai ramas in picioare). Demiterea presedintelui a fost prevazuta ca masura exceptionala, cand acesta o ia razna, nu ca instrument pentru evitarea coabitarii...
Bingo. Un parlament de altă orientare politică decât preşedintele are nevoie însă şi de susţinerea populaţiei pentru a-l demite pe acesta. După cum s-a văzut în 2007, nu e atât de uşor.
ȘtergereE adevarat.
ȘtergerePe de alta parte, ramane faptul ca instrumentul (conceput sa sanctioneze un presedinte aflat in afara legii) poate fi folosit pentru a demite un presedinte pur si simplu nepopular la un moment dat.
Iar cand presedintele a fost ales in 2009 si parlamentarele sunt in 2012, daca au orientari diferite dupa alegerile parlamentare este foarte probabil ca votul popular la demitere sa fie de aceeasi orientare cu cel al parlamentului, nu al presedintelui.
M.R.Who?
RăspundețiȘtergereEu n-am mai auzit de el. Ce mai face? Mai traieste?
Precizez ca am sustinut PDL pina in pinzele albe. Adica pina au calcat tot in picioare.
MRU e acum în campanie pentru organizaţiile *locale* ale PDL. Nu centrul l-a trimis acolo.
Ștergerenu-s asa de fraieri incat sa mai inca o data aceasi greseala. fara suspendarea si demiterea ratata din 2007, ma indoiesc ca presedintele ar mai fi castigat si in 2009. deocamdata suspendarea este pe tapet pt ca urmeaza alageri iar presedintele trebuie sa desemneze primul ministru, iar presedintele a declarat in mai multe randuri ca nu va numi premier de la USL. atunci va fi vorba de 4 ani nu de 6 luni. USL doar ii arata acum pisica presedintelui. in caz ca USL va castiga alegerile si va avea primul ministru, presedintele se poate opune prea putin. dupa ce obtin guvernarea, suspendarea nu mai are sens.
RăspundețiȘtergereTraian Băsescu nu reacţionează bine când "i se arată pisica", ba chiar dimpotrivă, iar USL ştie asta.
Ștergere2012 nu este 2007. Cei care cred că situaţiile sunt comparabile în ceea ce priveşte atitudinea electoratului faţă de Traian Băsescu vor avea "surpriza vieţii lor", ca să citez ce a zis Sever Voinescu exact în sensul opus.
hmm, nu stiu...
Ștergereeu, ca antibasist convins, nu as vota pt demitere.
s-ar putea ca odata ce USL a ajuns la putere, atitudinea electoratului fata de Basescu sa se schimbe. eu chiar as paria pe o crestere a increderii in presedinte prin iulie-august.
Poziţionarea PPDD e foarte importantă. USL nu are ce să le ofere sau de ce. PDL are.
ȘtergereUSL are blat cu UDMR si UNPR. A facut o lege electorala care sa-i transforme in partid unic. Are toti muschii din lume si poate face ce doreste cu presedintele Basescu. Ce mai conteaza argumentele, Curtea Constitutionala, etc.? Opinia publica si media deja l-au declarat pe Basescu raul suprem. Poate ca totusi Ponta nu va dori sa-l faca pe Antonescu seful sau. Mai bine un Basescu slab decat un Antonescu puternic. Plus ca un partid ca PSD nu poate renunta la palatul Cotroceni. Si mai e ceva, criza nu s-a terminat, iar Ponta poate are nevoie de un tap ispasitor, cineva pe care sa dea vina la anul, cand problema Grecia va da un recul teribil intregii zone euro.
RăspundețiȘtergereUSL nu e "partid unic", ci trei.
Ștergereimi cer scuze!
RăspundețiȘtergerema puteti ajuta cu o interpretare pe un sondaj IRES? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, Marius Nicoară (USL) şi Emil Boc (PDL) ar primi acelaşi număr de voturi, adică 42% din total. Datele au fost publicate în ultimul sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) pentru Digi24. http://www.citynews.ro/cluj/alegeri-locale-37/sondaj-boc-si-nicoara-sanse-egale-la-primarie-227506/
deoarece la cei care au comandat sondajul apre ca: Peste patruzeci la sută dintre cei care au participat la sondaj au declarat că au multă şi foarte multă încredere în Emil Boc, susţinut de PDL la Primărie, şi tot atâţia şi-au arătat încrederea în Marius Nicoară, candidatul USL (adica 41%) http://www.digi24.ro/stire/ALEGE-DIGI-24-48-dintre-clujeni-cred-inca-in-actualul-presedinte-al-CJ-Alin-Tise_18816 de unde apare intentia de vot mai mare decat increderea?
RăspundețiȘtergerecu foarte multe multumiri!
RăspundețiȘtergere60% din votanţi ştiu cu cine vor vota. **Dintre aceştia***, 42% ar vota Nicoară şi 42% Boc. Adică, din totalul populaţiei, 25% ar vota cu Nicoară, 25% cu Boc, 10% cu alţii, iar 40% n-ar vota.
ȘtergereDacă punem în calcul şi încrederea, 16% din clujeni au încredere mare sau foarte mare în Emil Boc dar nu îl votează, şi 16% au încredere mare sau foarte mare în Nicoară dar nu îl votează.
Dacă primul paragraf nu ţi s-a părut clar, poţi să vezi aici un alt exemplu, mai clar, de cum funcţionează lucrurile:
http://sociollogica.blogspot.com/2011/12/scorul-usl-imas-49-vs-avangarde-59-o.html
multumesc!
Ștergeream corectat. multumesc pentru atentionare.
Ștergere