Cum sunt românii, în accepţia românilor care îi definesc?
... nu e deloc clar. Descoperim că românii sunt proşti şi, simultan, isteţi. Sunt credincioşi, cu frică de Dumnezeu, refractari şi conservatori dar păcătoşi, alcoolici şi infideli. Sunt îndemânatici dar reclamele cu Dorel îi descriu cel mai bine, se bucură de viaţă dar nu zâmbesc, sunt vicleni şi descurcăreţi dar lălâi şi incapabili să utilizeze oportunităţile pe care le au la îndemână. Românii sunt bogaţi dar săraci, mincinoşi dar sinceri, nesimţiţi dar ospitalieri şi inimoşi. Românii ştiu multe lucruri pe care alţii nu le ştiu despre propria lor naţiune dar sunt needucaţi. Sunt olimpici la matematică dar lirici. Sunt cunoscuţi peste tot pe glob dar aproape necunoscuţi în afara ţării lor. Bărbaţii nu se spală pe dinţi dar sunt şarmanţi, femeile sunt senzuale dar precum Zoe ("bărbată"). Politic vorbind, românii sunt înţelepţi, conştienţi de miză şi conectaţi la destinul cosmic al naţiunii (când câştigă la alegeri "ai noştri") sau nedemni de propria ţară, nişte javre nenorocite şi flămânde după populism (când câştigă la alegeri "ai lor"). Românii urăsc minorităţile şi sunt foarte toleranţi, sunt răbdători dar le sare repede muştarul, sunt 100% latini şi 100% balcanici, cea mai mare influenţă asupra destinului lor fiind dată în mod definitiv şi primordial ba de daci, ba de habsburgi, ba de turci, ba de ruşi. Românii sunt laşi şi mămăligari dar, în acelaşi timp, sunt răzbunători în plan politic, veşnic nemulţumiţi şi votează întotdeauna schimbarea.
Se pare că românii sunt în mod clar .... ceva, dar nimeni nu se poate pune de acord apropo de cum încheiem fraza.
Cum legi oare un programator C++ din Cluj de o familie de ţigani ursari din Vaslui? Ce fire unesc în mod inexorabil o studentă la politehnică în Iaşi cu un avocat din Târgu Jiu? Câte elemente de comportament sau de psihologie au de fapt în comun un pensionar din Balta Albă şi o prostituată din Tulcea?
Evident, nu neg existenţa României sau a românilor, dar neg existenţa unui fond comun de natură comportamentală sau psihologică care ne este întipărit tuturor la naştere, în mod miraculos şi în mod identic. Nici măcar adoptarea şi asumarea valorilor nu sunt la fel în Rahova şi în Satu Mare, în Dolj-ul rural şi în oraşul Botoşani, ca fond sau ca formă. Psihologia popoarelor a murit de mult timp şi asta pentru că societăţile pe care încerca să le descrie erau mult prea complexe pentru a fi definite fără unelte statistice. În plus, globalizarea a schimbat în mod profund identităţi şi profile, care nici ele nu erau atât de omogene pe cât ar fi vrut statele moderne să fie: Saxonia, oraşele de pe Rin, sudul catolic şi Hamburg-ul n-au fost niciodată aceeaşi Germanie decât la un anumit nivel administrativ.
Observaţie adiţională, dar crucială: "noi, americanii" sau "noi, francezii" există, dar întotdeauna laudativ şi doar în discursul politicienilor. Nici publicul şi nici cel care le rosteşte nu dau atenţie formulei: e populism ieftin.
După cum sugeram mai sus, românii sunt nu departe, ci extrem de departe de a fi un grup unitar:
Populaţia aflată în ţară e aproape perfect împărţită ca mediu de rezidenţă între rural şi urban, iar urbanul aproape perfect împărţit între oraşele mari şi cele mici.
Avem trei generaţii mari cu poveşti diferite (pensionarii de azi; decreţeii; cei cu vârsta sub 30 de ani), cu perspective diferite apropo de comunism, cu gânduri şi emoţii diferite apropo de prezent şi viitor.
Până recent eram divizaţi politic, trei alegeri consecutive (2004, 2008, 2009) fiind câştigate sau pierdute în interiorul marjei de eroare a sondajelor.
Transilvania, Moldova şi Valahia-fără-Bucureşti sunt aproape egale ca populaţie.
Împărţirea pe nivele de educaţie (primar, mediu, studii superioare) e probabil la o generaţie sau două distanţă de simetrie.
Stereotipurile politice nu prea sunt funcţionale: 66 de mii de arădeni au votat USL la ultimele parlamentare; 21 de mii de locuitori ai Teleorman-ului au votat ARD.
În plus, din şaisprezece adulţi români, trei nu se află în ţară. Unul este în Italia, altul în Spania, celălalt în spaţiul anglo-saxon sau Franţa (nici măcar migraţia nu e unidirecţională).
Există mai multe motive pentru care formula "noi, românii" a apărut şi s-a menţinut. Pentru că sunt sociolog, observ ... elementul sociologic: majoritatea vocilor din spaţiul public de după 1990 provin din spaţiul artei, culturii şi filozofiei. Teologia, istoria şi dreptul livrează de asemenea în ultimii ani personalităţi cu mare vizibilitate. Vocile importante din jurnalismul românesc au rămas dedicate stilului pamfletar-filozofic, fiecare în felul său. Contactul tuturor acestor domenii cu sociologia sau cu modul de gândire sociologic este aproape egal cu zero. Motivul principal: sociologia a avut o vizibilitate scăzută datorită cvasi-desfiinţării sale din perioada comunistă. Starea de fapt: cifrele sunt greu de citit şi interpretat, filozofăreala (ersatz-filozofia) e la putere. Ce obţinem: tuşe groase, repetarea percepţiilor comune, explicaţiile simple şi greşite, generalizări stupefiante. Din fericire nu peste tot.
(Acelaşi argument - sub altă formă - aici).
(O cercetare recentă care în parte contrazice argumentul: aici).
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereS-a rezolvat. Nu mai este.
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereNoi romanii nu suntem de fapt romani decat de cateva generatii incoace si asta oarecum fortat. Influentele despre care se face vorbire in articol pot fi luate in calcul doar daca luam in calcul si faptul ca in tara noastra nu se cunoaste cu exactitate originea majoritarului etnic. Cine este romanul de fapt; daca este sa cautam in izvoare arheologice sau scrise? In absenta unei etnii definitorii, noi romanii suntem oameni stransi sau prinsi intre granite conventionale care fac un efort real de a integra multitudinea de porniri inexplicabile.
RăspundețiȘtergeretu esti "dr ciomu" de pe blogul "la coltu' strazii"?
Ștergerehttp://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/niciunul-compatriotii-nostri-nu-are-un-stra-strabunic-dac-care-sa-amint#comment-624501%20%20%20
RăspundețiȘtergere"cifrele sunt greu de citit şi interpretat"
RăspundețiȘtergerePoate ca da, probabil ca nu.
Popoarele supravietuitoare, generatoare de culturi complexe, pot fi definite simplu. Chiar asta spun cifrele din articol, foarte interesant dealtfel.
Capacitatea de schimbare, abilitatea de adaptare nu se vede in analize sociologice. Ceea ce se vede e statornicia limbii, a religiei si a reliefului natural. Cam atit. Un popor de succes, care stapineste complexitatea existentei, isi extrage sevele din realitati foarte simple. Concluzia are aplicatii ecologice, in favoarea simplitatii si a bunului simt.
De acord! Referitor la textul din Adevarul, scrie acolo ca "un popor nu este un agregat mecanic de persoane şi de comunităţi"!?? E o afirmatie care contrazice teoria asamblajelor, a lui Deleuze / Manuel De Landa si imi pare cel putin hazardata, dar ma rog,.. pentru mine este clar ca succesul unei societati este dat succesul asamblajelor ei, si nu de agenti care formeaza are avantajele, la un moment sau altul al istoriei. Teoria lui Deleuze.are avantajul ca explica relatia non-liniara dintre agenti si asamblaj, si in plus, nu contrazice pozitiile sociologilor...
ȘtergereTeoriile pe care le mentionati dvs. nu se opresc la sociologia pre-statistica. Cultura civica, capitalul social sau valorile postmaterialiste sunt definite la nivel national sau regional si sunt considerate responsabile pentru decalajele de dezvoltare. Ma refer desigur la Almond & Verba, Putnam si Inglehart, si la tot ce s-a scris dupa ei, inclusiv post-2010.
RăspundețiȘtergereCercetarea din link nu spune ca romanii sunt toti la fel, doar ca in ceea ce priveste participarea publica si atitudinile care o favorizeaza, diferentele regionale sunt mult mai reduse decat ne-am fi asteptat si ca variatia intra-regionala este mult mai ridicata decat cea inter-regionala.
Nici variatia intre rural si urban nu pare atat de mare, explicabil cred prin accesul egal la mass-media (mai putin internet) si prin migratiile temporare care au fost ca o punte de legatura intre ruralul nostru si occident, prin care s-au mai ars niste etape.
Educatia sau varsta diferentiaza mult mai bine, ca si sociabilitatea, anumite valori sau atitudini mai rar intalnite in populatie precum toleranta, definirea identitatii la un nivel mai inalt decat cel local.
In curand vom lansa pe site si o serie de harti bazate pe datele de sondaj, configurabile de catre utilizator care vor arata mult mai clar aceasta slaba diferentiere intre regiuni.
Nuanţa menţionată de tine e foarte utilă. De aceea am şi scris în text: "O cercetare recentă care în parte contrazice argumentul de mai sus" - făceam referire exact la faptul că "diferentele regionale sunt mult mai reduse decat ne-am fi asteptat si ca variatia intra-regionala este mult mai ridicata decat cea inter-regionala."
ȘtergereEu cred ca romanii se impart in 3 categorii mari care de multe ori se patrund
RăspundețiȘtergere1. medievalii - oameni ramasi ca mindset in evul mediu, in special pe la tzara si in zonele mai sarace. ca orice medieval, ei sunt preocupati sa exploateze resurse ( pamant, imobiliare, mic comert) in mod legal sau mai putin legal, cu o moralitate indoielnica si care au un aport marunt in a produce ceva durabil si de valoare in economie. in aceasta categorie intra si rromii, cocalarii, etc.
2. comunistoizii - reprezentati in mare de pensionari si de altii mai tineri care s-au format dupa valorile vechiului regim si care au ramas strict in acele limite, oameni de sistem, de ex profesori, fosti muncitori disponibilizati, etc.
acestia de obicei nu inteleg nimic din ce (li) se intampla, sunt indobiticiti in cel mai mare grad si in general habar n-au pe ce lume se afla, fiind oameni frustrati si fara nici o speranta, si alatruri de categoria 1, masa de manevra electorala, carora li se exploateaza frustrarile.
3. oameni "open minded" -in general mai tineri si mai bine educati si care au avut posibilitatea sa intre in contact cu civilizatia vestica si sa inteleaga ceva din ea. este care tine in spate financiar restul tarii.
astia de la categoria a 3-a sunt cei mai tari! dintre ei fac parte corporatristii, care sunt doar niste specialisti cu calificare inalta si nimic altceva. cunosc destui din astia care inafara de manualele de scoala, daca au citit in plus 2-3 pagini din libertatea sau click.
Ștergereprogramul de munca infernal ii "scuteste" de prea multe batai de cap cu ceea ce se petrece in jur si de multe ori isi bazeaza convingerile pe baza de impresie artistica.
de ex. , un "medievalist" care lucreaza 50-100 de ha si se apropie de 20-30.000 de euro pe an venit net si care are vreo 4-5 luni la dispozitie ca sa mediteze la mersul lumii si al afacerii, cred ca valoreaza mai mult ptr societate decat supraestimatii "open minded".
totusi mai exista o categorie. astia sunt anonimii...
anonimi in viata, anonimi in profesie, anonimi in spatiul virtual.
ei sunt totusi cei mai "periculosi". fac radiografii, prescriu retete, dar n-au oua decat ca sa se semneze ss indescifrabil.
nu, corporatistii nu sunt open minded prin definitie. trainingurile care ii definesc nu pot suplini lipsa de cultura iar brainwashingul corporate nu ii transforma in altceva decat in unelte mai eficiente. sunt un fel de topoare mai bine ascutite... pentru mine, majoritatea corporatistilor sunt tot medievali, intr-un sens mai subtil. fara corporatii ei nu valoreaza nimic, asa ca ei cauta sa exploateze la maxim legatura cu compania respectiva. asa ca fata de unul care poate trai prin el insusi, chiar si din agricultura, corporatistii au mai multe sanse sa fie ori medievali, ori comunistoizi ( oameni de sistem ).
Ștergereacum intrebarea care se pune este: cati oameni din Romania pot trai prin ceea se sunt si nu pe spatele sistemului? sa nu uitam ca si in agricultura este acreditata ideea ca "fara subventii nu se poate" deci esti obligat sa fii in legatura cu sistemul.
si pentru ca suntem pe un site de sociologie, revin la corporatisti si spun ca fara confortul material obtinut din vanzarea sufletului catre companie, deschiderea mintii are sanse si mai mici sa se intample, ca de unde bani de carti, iesiri in lume,etc.?
privit din afara, tagma corporatistilor nu arata inca prea bine, dar avem oare alte categorii care sa ne inspire mai mult optimism ?
copiii micimanilor capitalisti. astia vor fi o baza de selectie ptr un nou boom.
Ștergere8 lucruri despre închisoare
Ștergere25 mai 2013Dan Panaet
Corporatiștii
Atunci când un corporatist primește o pedeapsă de 3 ani de închisoare, el nu iese după 3 ani, ci atunci când își termină treaba. Dacă e nevoie, mai stă câteva luni, ca să nu-l vadă șeful penitenciarului că abia aștepta să plece.
Atunci când ajunge în penitenciar, corporatistul își personalizează colțul de celulă lipind pe perete postere cu membrii familiei. Cel mai mare e posterul lucios cu soția, care poartă un costum de baie și-și mușcă buza provocator.
Toți corporatiștii din pușcării au tatuate pe mână cinci puncte, însemnând ”singur între patru deadline-uri”.
În închisoare, corporatiștii deapănă amintiri alături de Gigi Becali și vorbesc despre cât de bine era în Pipera.
2.comunistoizii.
ȘtergereM-a trimis pronto la o analiză interioară. I-am citit paragraful mamei mele (86), la telefon. Am întrebat-o dacă se recunoaște (îndobitocită, dacă habar n-are pe ce lume se află, dacă și-a lăsat frustrările manipulate electoral și dacă într-adevăr se simte frustrată. Mi-a râs în nas (metaforic)
Da, mama mea este puternic frustrată ptc pensia nu-i ajunge (mai corect, nu i-ar ajunge dacă n-aș ajuta-o eu lunar) pt o existență modestă dar decentă la care a aspirat după o viață de muncă cinstită, și grea (își mai anmintește oare cineva de zilele lungi de muncă patriotică sau sortat cartofi în silozuri unde-ți înghețau degetele de la mâini și picioare?) Si după o copilărie în timp de război mondial, în care mizeriile refugiului au făcut parte din viața de zi cu zi și oră de oră.
O da, Anonim, mama mea, și cele câteva prietene ale ei, din nefericire pt sistem, mai sunt încă în viață, sugând pensii de la stat subvenționate probabil de corporatiști și alți ”cool people” folositori societății ... dar, să sperăm, pt binele public, că-și vor da duhul curând. Să li se piardă sămânța lor de comunistoizi imbecilizați.
Cât despre persoana mea, a avut grijă capitalismul american să eradicheze orice urmă de comunistoi-ism și bolșevism din creierul meu spălat sub sigla secera și ciocanul.
Am citit comentariul despre comunistoizi unor prieteni care întâmplător trăiesc la țară - da, mi-au confirmat că mai există ”medievaliști”, cu morală îndoielnică, doar nimeni nu-i perfect, nici măcar zeii, nici măcar orășenii (”burghezii” iluminați) Dar așa medievaliști cum sunt, continuă să lucreze pe tarlalele lor ... până când vor înceta și asta, că de, nu ne mai putem opune globalizării, și castravetele adus din Turcia probabil va avea mai mare succes la cumpărător decât castravetele de pe ogorul medievalistului, care, ca să -și hrănească familia, va trebui să recurgă la șmechereli imobiliare, eventual. Că românul ”e” descurcăreț, parșivul de el!
Nu comentez corporatișii, au făcut alții înaintea mea cu destulă vigoare.
Mă retrag acum să meditez la o metodă rapidă să o elimin pe mama, să nu mai facă umbră degeaba gliei românești - pe care a muncit nu numai ea dar și părinții ei. Alte victime ale unui război crunt, uitat acum de ”cool people”, căci și-au pierdut tot-tot-tot, obligați să o ia de la capăt în viață și într-un regim din care într-adevăr nu prea înțelegeau mare lucru. Dar trebuiau să supraviețuiască pt că aveau copii de crescut și hrănit, trăind cu spaima că vin procurorii poporului să-i ridice noaptea din mijlocul familiei.Mă întreb, dacă bunicii mei, supraviețuitorii, ar fi făcut parte din tagma comunistoizilor descriși de dvs. Anonim? Oare părinții și bunicii dvs. n-au fost și ei supraviețuitori, cei care v-au hrănit și crescut ca să ajungeți omul mileniului?
A mai scris un domn distins din presa românească, că cei care au votat într-un anumit fel după 90 aveau creierul ”damaged” de la excesul de soia înghițit pe vremea comunismului luminat de după 80. Așa o fi, mai știi? Am încercat să-mi amintesc de câte ori am înghiți alimente cu soia,să-mi dau seama în ce hal de ”damaged” mi-a ajuns creierul.
Super tare analiza:) Tot respectul:) Totusi....nu inteleg un lucru: De ce ati cenzurat (sters) anumite comentarii la postare....din moment ce si Dvs. sunteti UN ROMAN?:)Nu ar trebui sa va identificati din prisma celor care sunt in acelasi moment prosti dar si simultan, isteti, credinciosi dar pacatosi, indemanatici.... dar totudi un mic "Dorel", acei care se bucura de viata ingandurati, vicleni dar descurcareti,mincinosi si in acelasi timp sinceri, nesimtiti si totodata ospitalieri? Nu va mai intreb cu cine ati votat ultima data...pentru ca nici nu stiu daca ve-ti lua in vedere stergerea comentariului;))
RăspundețiȘtergereAm şters spam-uri în engleză. Nu înţeleg la ce comentarii te referi. A, cele ale lui laurentiucat au fost sterse de autorul *lor*, nu de autorul *blogului*.
Ștergerecomentariile mi le-am sters eu ptr ca erau irelevante ptr subiect. era vorba de ceva in legatura cu gramatica. barbu a corectat unde a fost cazul si am zis ca nu are niciun rost sa mai ramana.
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereBarbu, distractiv - doar ne cunoastem - eu sunt, de prin 92 (aveam 27 de ani), corporatist. Incaltea - "open minded" :D. In acelasi timp, prin ceea ce vad si gandesc, sunt comunistoid. Cum mama dracului s-or imparti astea? As fi fericit, dupa definitia Anonim23 mai 2013, 15:14, sa-ncercam o analiza sociologica a persoanei mele, sa vedem ce iese. Sau, poate, nici nu exist decat in mintea mea. Grea dilema HAHAHA.
RăspundețiȘtergereSa nu uit - Anonim23 mai 2013, 15:14 - nu are atatia ani de munca corporatista si de plata a taxelor cati am eu, pentru ca varsta nu i-a permis asa ceva. Cam asa gandeam si eu prin 90-92, pe vremea Universitatii, a mineriadelor repetate, a constituirii Aliantei Civice (15 Noiembrie 1991). Intre timp am mai invatat cate ceva despre viata si am mai inteles ca avem doar una si ca nu putem sa ne omoram semenii (unii mai destepti decat noi, altii mai putin inzestrati, unii mai bogati, altii mai saraci, unii cu mai multa initiativa si sanse in viata, altii cu mai putine). Multumesc.
romi nu țigani
RăspundețiȘtergere