vineri, 7 iunie 2013

Detaliul de vineri: judeţul-mister din 1990

Pe 20 mai 1990, PNŢCD a obţinut în Municipiul Bucureşti un scor mai bun decât în oricare judeţ.

La PNL lucrurile stăteau aproape la fel. Însă exista un judeţ în care liberalii au obţinut un scor mai bun decât în municipiul Bucureşti.

Este vorba de judeţul Timiş (17,9% la Camera Deputaţilor, 20,8% la Senat), o performanţă de trei ori mai bună decât scorul PNL la nivel naţional.

9 comentarii:

  1. Pai nu cred ca e vreun mister. In 1990 PNT si PNL nu aveau acces in orasele mai mici. Daca va amintiti Radu Campeanu a fost aproape linsat la Braila de o multime dezlantuita.

    In afara Bucurestiului, Timisoara (si Timisul)erau printre putinele locuri in care opozitia putea sa-si prezinte oferta electorala.

    Iar incrancenarea era maxima, asa ca nici nu au mai contat candidatii. Tin minte ca am votat unul din cei mai insipizi parlamentari PNL dar eram hotarat sa nu votez FSN-ul...

    RăspundețiȘtergere
  2. In general in judetele cu populatie maghiara semnificativa opozitia (PNL si PNTcd) au luat usor sub media nationala pentru ca procentul era mai mic datorita votului disciplinat al maghiarilor pentru UDMR.

    De altfel in Constituanta, UDMR-ul era al doilea partid dupa FSN-ul original (ala din care au iesit PSD-ul si PDL. Aici o desfasurare a votului pe judete: http://alegeri.referinte.transindex.ro/index.php?ev=1990

    RăspundețiȘtergere
  3. In 1990 Lepa Brena ar fi umplut stadionul Poli Timisoara 7 seri la rind. Fara campanie publicitara pro. Citeva anunturi xeroxate lipite pe stilpi ar fi fost de ajuns.
    In Bucuresti ar fi umplut cel mult stadionul Sportul Studentesc. Cu campanie publicitara pro.
    In Ialomita, Giurgiu, Bacau, Iasi ar fi umplut stadioanele locale daca intrarea ar fi fost gratis. Mai sigur si cu un mic cu mustar din partea organizatorilor.
    In Bihor, Satu Mare, Covasna nu am reusit sa centralizez, inca, datele statistice.

    In 2000 deja toata Romania stia cine e Lepa Brena. Si PNTCD.
    In 2010 intram in istorie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si care e legatura? Faptul ca nu stii cine este Lepa Brena inseamna ca nu ai o cultura muzicala? Bineinteles ca in Timisoara anului 1990 se stia cine este Lepa Brena, pentru ca voi va uitati la Sarbi. Asa si cei din Bucuresti stiau cantaretii bulgari de care voi habar nu aveati. Si tot nu vad legatura.

      Uite ca s-au adunat de peste tot sa asculte Phoenix, a caror muzica este peste Lepa Brena si pentru Romania conteaza mai mult Phoenix decat orice Lepa. Esti ridicol.

      Ștergere
    2. lasa omu...poate are de vandut niste bilete.

      Ștergere
    3. cine e Lepa Brena ?

      Ștergere
  4. In 1990 eram in Bucuresti de ceva ani. Vreo cinci. In Timisoara am fost in vizita de 2-3 ori. Niciodata dupa 1990.
    La bulgari cei mai tari in muzica "usoara", inca din 1987-88, erau fratii Argirov. Fata de muzica similara promovata la TVR erau avangarda.
    In 1990, timisorenii deja ascultau de peste 10 ani Bielo Dugme. Adica Goran Bregovic inainte sa se manelizeze. Bucurestenii l-au descoperit dupa... 1995, cu siguranta. Mai degraba dupa 2000.
    Timisoara avea antene TV pentru sirbi. Bucurestiul pentru bulgari. Iasiul pentru sovietici. Oradea pentru unguri. Internetul nu se inventase, deci nici youtube-ul.
    Pe scurt, pentru cei mai tineri, mai slabi de glagorie sau ambele, regiunile istorice n-au primit liber, in 1990, la democratie cu acelasi bagaj. Economic, educational, comportamental, cultural, etc.
    Ca ce-am facut cu acel bagaj e subiectul. Asteptam sociologii.

    PNTCD o sa mai conteze pe scena politica romaneasca cind Bielo Dugme, fratii Arghirov sau Neoton Familia o sa mai concerteze live la Timisoara, Bucuresti sau Cluj. Asteptam paleontologii.

    RăspundețiȘtergere