miercuri, 2 octombrie 2013

Matematici prezidenţiale pentru PSD

Aproape întotdeauna, când candidatul PSD rămâne singur în turul doi, pierde alegerile.

1992: Iliescu vs. Constantinescu. Electoratul lui Funar (candidatul de pe locul trei în primul tur) nu se îndreaptă spre candidatul CDR.
PSD izolat? Nu.
Victorie? Da.

1996: Iliescu vs. Constantinescu. Preşedintele în funcţie rămâne singur-singurel în turul doi în faţa coaliţiei de votanţi CDR+PD+UDMR. Candidaţii la preşedinţie ai acestor trei forţe politice strânseseră 6,7 milioane voturi în primul tur, cu 2,7 milioane (!) mai mult decât Ion Iliescu în primul tur. Înfrângerea sa era previzibilă.
PSD izolat? Da.
Victorie? Nu.

2000: Iliescu vs. Vadim. În teorie, Iliescu putea pierde: 64% din cei care veniseră la vot în primul tur votaseră alţi candidaţi decât el. În practică, el a beneficiat de susţinerea majorităţii votanţilor lui Isărescu (independent susţinut de CDR), Stolojan (independent susţinut de PNL) şi Frunda (UDMR).
PSD izolat? Nu.
Victorie? Da.

2004: Năstase vs. Băsescu. Un tur doi strâns, întrucât în primul tur situaţia stătea astfel:

Năstase 4,2 milioane voturi
Băsescu + Ciuhandu + Vadim ("ţepe în Piaţa Victoriei") 5 milioane voturi

Dacă te uiţi doar la procente (Năstase 41%, Băsescu 34%) te-ai întreba în ce măsură Băsescu putea recupera distanţa. De fapt, situaţia era inversă, dacă ne uităm la calculul de mai sus pe bază de voturi. Întrebarea era dacă Năstase ar fi putut recupera pe baza votului UDMR (530 mii voturi) sau a candidaţilor marginali (600 mii voturi). În ciuda unei susţineri mai mari decât de obicei a etnicilor maghiari pentru candidatul PSD, nu a fost cazul.
PSD izolat? Aproape total.
Victorie? Ratată pe muchie.

2009: Geoană vs. Băsescu, aproape la egalitate după primul tur. Scena era larg deschisă: în primul tur s-a înregistrat cel mai mare procent de votanţi care au optat pentru candidaţi de pe locurile 3, 4, 5, etc. din istorie (37%). În PSD se înţelege necesitatea cooptării şi a altor votanţi. Problema a fost lipsa de disciplină a unei părţi majore a electoratului captat de Antonescu (nu şi de PNL). Organizarea excepţională a PDL a reprezentat alt obstacol:

TB, turul 2 în 2004, susţinut de PNL: 5,1 milioane voturi
TB, turul 2 în 2009, nesusţinut de PNL: 5,2 milioane voturi.

Vorbim de un preşedinte popular, aflat la al doilea mandat - singura dată în istorie când PSD a avut împotriva sa un candidat cu asemenea caracteristici. Acesta este motivul pentru care regula de mai sus nu se respectă:

PSD izolat? Nu.
Victorie? Ratată pe muchia muchiei.

22 de comentarii:

  1. Carevasazica nenea Blaga o sa conteze la anul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dle. Mateescu, cred ca analiza dvs demonstraza, paradoxal, altceva. Anume, ca incepand din 2009 paradigma s-a modificat. Alegerile prezidentiale sunt castigate de partidul care are primul ministru si ministerul de Interne, ca si ale institutii apolitice, in maniera interbelica. Credeti ca va da candidatul dreptei Crin Antonescu fotoliul de premier PDL si /sau dlui Basescu in toamna lui 2014, prin motiune de cenzura? Isi permite acest cost iagologic? Aceasta e intrebarea, Intr-o politica necinstita si periferica un partid cu 40 % si Internele castiga inexorabil presedintia. Ce inseamna un milion de voturi in plus? La fel cum dl. Basescu a crescut de la 3,2 milioane la 5,27 in decembrie 2009. Aceasta, in conditiiile in care Geoana a adaugat la cele 3 milioane ale sale din turul 1 alte 2,2 milioane, mai mult decat cele 1,9 milioane ale lui Antonescu cu 300 000. Ce credeti, nu asa se pune problema in realpolitik?
      Cu stima, D.

      Ștergere
  2. s-ar putea ca psd, fugind dupa iepuri deodata - sefia guvernului si presedentia, sa nu prinda nici unul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce-as mai rade in cazul asta... vai.... :)

      Ștergere
    2. Si cum anume s-ar putea asta? Nu de alta, dar PSD are deja sefia guvernului...

      Ștergere
    3. pai PNL se aliaza cu PDL, castiga presedentia, o pun de o alianta cu UDMR, motiune de cenzura, si un nou prim-ministru.

      Ștergere
    4. Pai UDMR se aliaza cu PSL si cu traseistii daca PNL se aliaza cu PDL. E mai probabila o alianta PSD-PDL decat sa cada guvernul Ponta.

      Ștergere
    5. motiunile de cenzura se fac inainte de alegeru, nu dupa, cu un adversar puternic. A se vedea si ultima, cea din 29 aprilie 2012.
      D.

      Ștergere
  3. Alegerile din 2014 vor avea ceva nou.
    1. Alegeri dupa sistemul presedinte 5 ani, parlament 4 ani. (Au fost si in 2009)
    2. Cel de la Cotroceni pleaca si deci nu candideaza.(N-a fost cazul in 2009)
    3. In mod normal toti candidatii vor beneficia de o egala acoperire media (nu vor exista boicoturi mai mult sau mai putin voalate)

    Cred ca analiza de genul asta a fost facuta in 2000 de PDSR. Mai ales ca nu era numai presedintia. Veneau si dupa 2 pierderi succesive ale capitalei, ultima fiind Geoana care desi avea un avans considerabil contra lui Basescu dupa turul 1, acesta recuperase spectaculos si devenise primar.
    Se vorbea atunci ca in rindul PDSR functionase ordinul printre cei fideli ca la turul 1 sa voteze la presedintie pe Vadim, pentru ca se ajunge in turul II la o competitie Iliescu - Vadim. Iliescu n-a mai fost locomotiva (a adunat un numar relativ egal de voturi cu voturile de la senat pentru PDSR. In 1996 Iliescu adunase 4 080 000 cind la senat PDSR luase 2 633 000, iar in 92 au fost 5 600 000 versus 3 100 000)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu geoana ci oprescu era in 2000

      Ștergere
    2. Da, scuze.
      O prima umilire pentru PSD, fiindca Basescu a recuperat de la 17% la cistigarea primariei. Iar 4 ani mai tirziu il batea pe Geoana la fundul gol, luind primaria din primul tur.
      Nu ca as fi un fan Basescu.
      Ce mi se pare surprinzator este ca desi intre noi oamenii s-a vehiculat mult ideea votului PDSR pentru Vadim pentru a fi siguri de un al doile mandat pentru Iliescu, nicaieri in presa nu s-a atins acest subiect nici macar in treacat. La nivelul populatiei se vorbea mult de teama unei confruntari Iliescu - Isarescu sau Iliescu - Stolojan.

      Ștergere
  4. Buna seara,

    Sondaj nou INSCOP:
    http://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2013/10/INSCOP-Sep2013.-Vot-partide.pdf

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adica au fost proteste impotriva rosiei montane si psd nu a fost afectat? ceva e dubios la sondajul ala, psd nu are cum sa ramana constant , ba chiar creste? wtf?

      Ștergere
    2. Pai ce sa fie dubios? Sondajul e din ala "optimist", ca alea pesimiste ii dau pe USL-isti la 61%, pe PC la 2-3% si pe PMP si pe ADA la categoria "si altii"!
      PSD a pierdut imagine in randul celor care nu voteaza. Adica vax albina. Eu sunt convins ca daca maine s-ar dovedi ca Ponta e violator in serie, PSD abia ar scadea vreo 3-5 procente.

      Ștergere
    3. paisi ptr presidentie nu au intrebat? sau a iesit rau si au omis sa publice?

      Ștergere
    4. http://www.inscop.ro/septembrie-2013-alegerile-prezidentiale/

      Ștergere
    5. Crina e cam la egalitate cu Ponta, la 19% intentie de vot spontana. Doar ca Ponta poate conta si pe intentia de vot cu Geoana si Oprescu - 7%, in timp ce Antonescu poate conta doar partial pe scorul lui Tariceanu si Iohannis, care insumat e de 3%. Asta in conditiile in care pe primul loc sunt cei fara o optiune, cu 22%.
      Insumand pe forte politice avem Ponta la 26%, Antonescu la vreo 23% si Ungureanu la vreo 14%. Pe Isarescu nu l-am adaugat la scorul lui MRU, cum nici pe peremisit si ppddisti nu i-am adaugat la ceilalti.

      Ștergere
  5. pana la urma...cine care sunt candidatii de la anul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vor fi asa:
      1. Crin
      2. Laurentiu (tizul)
      3. George
      4. Antonescu
      5. KKRW

      Toti acestia vor iesi pe locurile 2-6!

      Ștergere
    2. hai mai dom ovi...iar ai bagat fainosag in mancare si acu te-ai deranjat la stomac.

      Ștergere
  6. daca maine ar fi arestati dragnea, oprisan, mazare si alti baroni pesedisti din vechiul regat, impreuna cu toti mafiotii din jurul acestor gangsteri, psd ar dispare din politica romaneasca si acele judete ar incepe sa se dezvolte. fara aceasta masinarie de furt mafiota , mult mai eficienta decat cea liberala sau pedelista, psd ar avea vreo 10% in sondaje. trista tara...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai daca asta-i speranta reformatorilor si prooccidentalilor, sa-i ia politia pe toti aialalti... mai vorbim in 2025. De prasila tot mai raman niste rusheni si dragni, oricate arestari ar avea loc. Ganglionul buco-anal al bizonului trebuie prelucrat cumva pentru ca altfel trimite penali in Parlament ca asa-i zice Gadea si sacosa ca trebuie sa faca. Eu cred ca un astfel de ganglion poate fi prelucrat chiar prin functiile pe care le coordoneaza. Adica sa nu mai vina papica de la FMI, BM, BED, UE etc. Ar cam fi cazul ca si occidentalii sa intelega acest lucru si sa lase fanteziile de coabitare si sa scoata bata, ca la de la celenterate numai asa merge.

      Ștergere