vineri, 7 martie 2014

2014: barajul de artilerie

Sever Voinescu a scris foarte recent:

"Mi-e tot mai clar că Crin Antonescu înceacă să schimbe paradigma jocului politic de la noi. Publicul și partidele noastre sînt divizate de ani buni după linia de demarcație Băsescu: sînt fie pro, fie anti Băsescu. Băsiști și antibăsiști. Crin Antonescu a citit bine sondajele și a înțeles că merită, pe finalul mandatului prezidențial al lui Băsescu, să schimbe linia frontului. El vrea să revenim la pro și anti PSD. O linie de front pe care am mai luptat și pe care, crede el, se poate reconstrui politica românească. Locul cel mai roditor din punct de vedere electoral, acela de opozant la PSD, era gol. Crin Antonescu nu avea nici un motiv să nu îl ocupe. Dacă va convinge imensa masă de alegători anti-PSD că el e acela, a cîștigat. Deocamdată, după cum se mișcă în teren, pare a fi mai talentat decît toți ceilalți. Pleacă cu un imens handicap, dar fuge bine și atrage atenția. Țineți minte ce vă spun, și gîndiți-vă, înainte să săriți să mă înjurați!  În curînd, va fi foarte greu să fii anti-PSD (includ aici Ponta, Voiculescu, Dragnea, Rușanu, Antena 3, RTV și tot fenomenul), fără să ții cu Crin."

Schimbarea de paradigmă menționată în primul paragraf este, din punctul meu de vedere, validă. Prin ruperea USL liniile de demarcare din politica românească s-au schimbat în mod fundamental. Pentru partide, implicit pentru mass-media și într-un târziu și pentru votanți devine clar că există două armate, două cauze, două opțiuni: puterea (adică PSD, adică guvernul, adică cei care distribuie banii, funcțiile, etc) și cei care ar dori să reajungă la putere, prea slabi pentru a-și permite să se rupă în mai multe armate mai mici, cu identitate proprie. Actorii politici care ignoră schema riscă să pășească în irelevanță. Să vorbim puțin despre situația lui Antonescu. La europarlamentare se va urmări cu mare atenție care din următoarele două valori este mai mare:

a) scorul PNL
b) suma scorurilor PDL+PMP+FC+PNȚCD.

În cazul în care a) > b), opoziția de până mai ieri va primi o lovitură în plex. Reorientarea spre Antonescu, poate chiar din primul tur, va fi luată în calcul în mod fățiș.>Dacă a) < b) aparent acțiunea filmului se complică.

Dar doar aparent. Atât în sondaje cât și la vot Antonescu are șanse reale să depășească o candidatură unică a opoziției non-PNL, asta în cazul în care va exista o asemenea candidatură.

Motivul?

În următoarele trei luni, ca și în ultimele trei luni, candidații opoziției non-PNL vor fi absenți din prim-plan pentru că "se așteaptă europarlamentarele după care se decide tot" (repet: nu e clar ce ar schimba europarlamentarele apropo de numele candidaturii/candidaturilor la prezidențiale. Merele nu sunt pere, partidele nu sunt candidați. Să zicem că PDL depășește cu mult PMP. Devine Predoiu în mod automat un candidat de 30%? Ar duce un scor slab pentru FC cu certitudine la prăbușirea opțiunii de vot pentru MRU? Dacă PMP obține un rezultat excepțional, au ei o soluție pentru prezidențiale pe care ceilalți acum o refuză?).

În aceste trei luni Antonescu e liber precum blindatele germane după Sedan: are un spațiu imens de manevră, competitori zero și poftă de atac. Sunt lunile decisive, lunile în care se formează în mod hotărâtor percepțiile publicului din afara nucleelor dure ale partidelor cu privire la scena politică de după ruperea USL. Vara atenția acordată politicii e redusă. Din septembrie până în ziua votului mai sunt 60 de zile, prea puțin pentru a spune ceva cu totul nou. Reamintesc că Traian Băsescu, în 2004, avea o reputație bine construită în timp de oponent al PSD și era o persoană cu o credibilitate înaltă.

Trăgând linia, forțele anti-PSD au multe opțiuni - n-am scris nimic mai sus despre Iohannis - și multe avantaje. Se ia drept evident că un președinte nou-ales schimbă majorități parlamentare și implicit guverne, un lucru crucial când vine vorba de mobilizarea organizațiilor. Discursul anti-Ponta are deja o tradiție îndelungată în mass-media și în mediul online, s-au atins deja cote greu de depășit. Mesaje de tipul "nu le dați și Cotroceni-ul" ar putea avea priză. #unițisalvăm se poate reactiva împotriva lui Ponta, ultimul susținător al proiectului RMGC. Prin alianța cu UDMR, atât de necesară în plan parlamentar, social-democrații și-au reostilizat părți bune din electoratul ardelean. De la mesajele de susținere ale lui Traian Băsescu la utilizarea temei Iliescu/mineriada din 1990 și de la tradiționalul "PSD=corupție" la argumente emoțional-acuzatoare de tipul "cine stă acasă în turul doi votează pentru candidatul PSD" vom vedea în lunile următoare și mai ales în toamnă un imens baraj de artilerie având drept țintă mentalul votanților non-PSD, întotdeauna după 1990 o majoritate.

PSD este, prin comparație, într-o poziție vulnerabilă în perspectiva turului doi al prezidențialelor. PSD+UDMR nu e suficient (știm din 2004). PSD+susținerea unui partid din celelalte nu e de ajuns în mod garantat (știm din 2009). O opțiune a social-democraților este să spere că omul care li se va opune în turul doi nu e un performer de nivelul lui Băsescu din trecut, cu alte cuvinte că în turul doi vor sta acasă destui votanți din publicul anti-PSD, scârbiți de opțiunea aflată la dispoziție, astfel încât Ponta/candidatul PSD să câștige prin divizarea electoratelor care i se opun.

Exemplul A:
Ponta 4 milioane voturi
Antonescu 3 milioane voturi
MRU, Candidatura Unită a Opoziției ARD+PMP: 2 milioane voturi
Alții 1 milion

Să presupunem că din acest ultim un milion de voturi o bună parte nu vin la vot și restul se redistribuie egal sau aproape egal între Ponta și Antonescu.
Dacă din votanții Candidaturii Unite mai puțin de jumătate vin la vot în turul doi pentru Antonescu (și chiar presupunând că nici unul nu-l votează pe Ponta), Ponta câștigă.

Exemplul B:

Ponta 3,5 milioane voturi
Emil Boc, Candidatura Unită a Opoziției ARD+PMP: 2,5 milioane voturi
Antonescu 2,4 milioane voturi
Alții 1 milion

Bazinul "Antonescu+Boc" este solid: 4,9 milioane voturi, mult mai mare decât numărul votanților lui Ponta.
Însă... cu electoratul lui Antonescu se petrece același lucru ca în 2009 dar în sens invers.
Din votanții lui Antonescu vin în turul doi doar jumătate (1,2 milioane).
O treime din aceștia votează pentru Ponta - ca ultimă lovitură la adresa lui Traian Băsescu.
Celelalte două treimi urmăresc retorica oficială de unificare a "dreptei"-anti-PSD și optează pentru Boc.
Ponta câștigă la jumătate de milion de voturi distanță (5-10%).

Dacă social-democraților aceste scenarii le par improbabile, trebuie să apeleze la soluții inovative sau să spere că Ponta va hiper-performa. Ruta clasică și normală ar fi crearea de zâzanie în opoziție și/sau fragmentarea la maxim a spațiului non-PSD. În acest context reapariția lui Dan Diaconescu e o tactică riscantă care ar putea răpi în mod iremediabil bucăți din electoratul potențial al candidatului PSD la prezidențiale.

Totul pornește, de fapt, de la problema strategică a PSD. Partidul, odată ajuns la putere, este incapabil să împartă această putere cu alte forțe majore de pe scena politică. Poate înjgheba majorități parlamentare, dar riscă de fiecare dată să piardă prezidențialele și implicit și majoritățile. Este prea puternic pentru a internaliza logica cooperării (întotdeauna ocupă locul 1 la parlamentare și aproape întotdeauna locul 1 în primul tur al prezidențialelor) dar în epoca post-Iliescu e prea slab pentru a putea prelua puterea în totalitate (nu obține niciodată 45-50% din voturi la parlamentare sau mai mult, nu obține 50,1% la prezidențiale sau mai mult). Situația actuală de forță în care se află PSD nu se datorează în totalitate partidului, ci unui set de circumstanțe jucat admirabil: o coalizare politică cu susținere populară (cele 4,4 milioane voturi sau 60% primite de USL sunt cea mai bună performanță a unui competitor politic la parlamentare din ultimii 23 de ani) împotriva unei figuri puternice.

În linii mari paradigma seamănă cu 2004. PSD are guvernarea, mass-media, forța organizațiilor, un prim-ministru puternic, argumentul calmului și stabilității, o economie OK (dacă lucrurile n-ar sta așa PSD și Ponta s-ar prăbuși în sondaje, ceea ce nu se întâmplă). Forțele anti-PSD nu pot învinge decât împreună, chit că acest lucru este asumat public sau nu, de către lideri sau nu, formal sau nu. Câteva din diferențele majore față de 2004 care mi se par semnificative în plan sociologic:

1. În 2004 mult de jumătate din primarii din România aparțineau PSD.
PSD-ul actual poate ajunge la o asemenea situație doar în mod indirect, adică apropiindu-și neoficial primari PNL, PDL, etc. din mediul rural.
Avantaj tabăra anti-PSD.

2. Alianța DA s-a construit ca brand în mod predictibil, în timp. Acum totul va trebui înjghebat în câteva luni pe viteza repede-înainte.
Avantaj PSD.

3. Disprețul votanților PDL, PMP, FC față de Antonescu e egalat doar de disprețul votanților lui Crin Antonescu față de Emil Boc, MRU, Elena Udrea, Traian Băsescu, etc. Spre deosebire de 2004 nu e timp pentru unificarea mentală a electoratelor anti-PSD.
Avantaj PSD.

4. România nu mai e aceeași. Crin Antonescu, acum două zile la Bacău:

"Partidul Social Democrat e mult mai slab decât PSD-ul lui Adrian Năstase din 2004. E mai slab nu doar pentru că domnul Ponta nu e domnul Năstase de atunci. Ci pentru că între timp au mai crescut nişte copii, nişte tineri au mai căpătat drept de vot, nişte oameni, milioane de oameni români au umblat prin Europa asta şi prin lume şi unii s-au mai şi întors."

Președintele PNL și-a ales cu grijă cuvintele. Nu a menționat încă un lucru la care cu siguranță se gândea: din 2004 și până acum au ieșit din spațiul electoral mai mult de 2 milioane de oameni (marea majoritate fiind persoane în vârstă, un public în rândul căruia PSD a performat excepțional, aceste persoane decedând sau nemaiputându-se deplasa la secția de votare).
Avantaj pentru tabăra anti-PSD.
Sever Voinescu a scris foarte recent:

"Mi-e tot mai clar că Crin Antonescu înceacă să schimbe paradigma jocului politic de la noi. Publicul și partidele noastre sînt divizate de ani buni după linia de demarcație Băsescu: sînt fie pro, fie anti Băsescu. Băsiști și antibăsiști. Crin Antonescu a citit bine sondajele și a înțeles că merită, pe finalul mandatului prezidențial al lui Băsescu, să schimbe linia frontului. El vrea să revenim la pro și anti PSD. O linie de front pe care am mai luptat și pe care, crede el, se poate reconstrui politica românească. Locul cel mai roditor din punct de vedere electoral, acela de opozant la PSD, era gol. Crin Antonescu nu avea nici un motiv să nu îl ocupe. Dacă va convinge imensa masă de alegători anti-PSD că el e acela, a cîștigat. Deocamdată, după cum se mișcă în teren, pare a fi mai talentat decît toți ceilalți. Pleacă cu un imens handicap, dar fuge bine și atrage atenția. Țineți minte ce vă spun, și gîndiți-vă, înainte să săriți să mă înjurați!  În curînd, va fi foarte greu să fii anti-PSD (includ aici Ponta, Voiculescu, Dragnea, Rușanu, Antena 3, RTV și tot fenomenul), fără să ții cu Crin."

Schimbarea de paradigmă menționată în primul paragraf este, din punctul meu de vedere, validă. Prin ruperea USL liniile de demarcare din politica românească s-au schimbat în mod fundamental. Pentru partide, implicit pentru mass-media și într-un târziu și pentru votanți devine clar că există două armate, două cauze, două opțiuni: puterea (adică PSD, adică guvernul, adică cei care distribuie banii, funcțiile, etc) și cei care ar dori să reajungă la putere, prea slabi pentru a-și permite să se rupă în mai multe armate mai mici, cu identitate proprie. Actorii politici care ignoră schema riscă să pășească în irelevanță. Să vorbim puțin despre situația lui Antonescu. La europarlamentare se va urmări cu mare atenție care din următoarele două valori este mai mare:

a) scorul PNL
b) suma scorurilor PDL+PMP+FC+PNȚCD.

În cazul în care a) > b), opoziția de până mai ieri va primi o lovitură în plex. Reorientarea spre Antonescu, poate chiar din primul tur, va fi luată în calcul în mod fățiș.>Dacă a) < b) aparent acțiunea filmului se complică.

Dar doar aparent. Atât în sondaje cât și la vot Antonescu are șanse reale să depășească o candidatură unică a opoziției non-PNL, asta în cazul în care va exista o asemenea candidatură.

Motivul?

În următoarele trei luni, ca și în ultimele trei luni, candidații opoziției non-PNL vor fi absenți din prim-plan pentru că "se așteaptă europarlamentarele după care se decide tot" (repet: nu e clar ce ar schimba europarlamentarele apropo de numele candidaturii/candidaturilor la prezidențiale. Merele nu sunt pere, partidele nu sunt candidați. Să zicem că PDL depășește cu mult PMP. Devine Predoiu în mod automat un candidat de 30%? Ar duce un scor slab pentru FC cu certitudine la prăbușirea opțiunii de vot pentru MRU? Dacă PMP obține un rezultat excepțional, au ei o soluție pentru prezidențiale pe care ceilalți acum o refuză?).

În aceste trei luni Antonescu e liber precum blindatele germane după Sedan: are un spațiu imens de manevră, competitori zero și poftă de atac. Sunt lunile decisive, lunile în care se formează în mod hotărâtor percepțiile publicului din afara nucleelor dure ale partidelor cu privire la scena politică de după ruperea USL. Vara atenția acordată politicii e redusă. Din septembrie până în ziua votului mai sunt 60 de zile, prea puțin pentru a spune ceva cu totul nou. Reamintesc că Traian Băsescu, în 2004, avea o reputație bine construită în timp de oponent al PSD și era o persoană cu o credibilitate înaltă.

Trăgând linia, forțele anti-PSD au multe opțiuni - n-am scris nimic mai sus despre Iohannis - și multe avantaje. Se ia drept evident că un președinte nou-ales schimbă majorități parlamentare și implicit guverne, un lucru crucial când vine vorba de mobilizarea organizațiilor. Discursul anti-Ponta are deja o tradiție îndelungată în mass-media și în mediul online, s-au atins deja cote greu de depășit. Mesaje de tipul "nu le dați și Cotroceni-ul" ar putea avea priză. #unițisalvăm se poate reactiva împotriva lui Ponta, ultimul susținător al proiectului RMGC. Prin alianța cu UDMR, atât de necesară în plan parlamentar, social-democrații și-au reostilizat părți bune din electoratul ardelean. De la mesajele de susținere ale lui Traian Băsescu la utilizarea temei Iliescu/mineriada din 1990 și de la tradiționalul "PSD=corupție" la argumente emoțional-acuzatoare de tipul "cine stă acasă în turul doi votează pentru candidatul PSD" vom vedea în lunile următoare și mai ales în toamnă un imens baraj de artilerie având drept țintă mentalul votanților non-PSD, întotdeauna după 1990 o majoritate.

PSD este, prin comparație, într-o poziție vulnerabilă în perspectiva turului doi al prezidențialelor. PSD+UDMR nu e suficient (știm din 2004). PSD+susținerea unui partid din celelalte nu e de ajuns în mod garantat (știm din 2009). O opțiune a social-democraților este să spere că omul care li se va opune în turul doi nu e un performer de nivelul lui Băsescu din trecut, cu alte cuvinte că în turul doi vor sta acasă destui votanți din publicul anti-PSD, scârbiți de opțiunea aflată la dispoziție, astfel încât Ponta/candidatul PSD să câștige prin divizarea electoratelor care i se opun.

Exemplul A:
Ponta 4 milioane voturi
Antonescu 3 milioane voturi
MRU, Candidatura Unită a Opoziției ARD+PMP: 2 milioane voturi
Alții 1 milion

Să presupunem că din acest ultim un milion de voturi o bună parte nu vin la vot și restul se redistribuie egal sau aproape egal între Ponta și Antonescu.
Dacă din votanții Candidaturii Unite mai puțin de jumătate vin la vot în turul doi pentru Antonescu (și chiar presupunând că nici unul nu-l votează pe Ponta), Ponta câștigă.

Exemplul B:

Ponta 3,5 milioane voturi
Emil Boc, Candidatura Unită a Opoziției ARD+PMP: 2,5 milioane voturi
Antonescu 2,4 milioane voturi
Alții 1 milion

Bazinul "Antonescu+Boc" este solid: 4,9 milioane voturi, mult mai mare decât numărul votanților lui Ponta.
Însă... cu electoratul lui Antonescu se petrece același lucru ca în 2009 dar în sens invers.
Din votanții lui Antonescu vin în turul doi doar jumătate (1,2 milioane).
O treime din aceștia votează pentru Ponta - ca ultimă lovitură la adresa lui Traian Băsescu.
Celelalte două treimi urmăresc retorica oficială de unificare a "dreptei"-anti-PSD și optează pentru Boc.
Ponta câștigă la jumătate de milion de voturi distanță (5-10%).

Dacă social-democraților aceste scenarii le par improbabile, trebuie să apeleze la soluții inovative sau să spere că Ponta va hiper-performa. Ruta clasică și normală ar fi crearea de zâzanie în opoziție și/sau fragmentarea la maxim a spațiului non-PSD. În acest context reapariția lui Dan Diaconescu e o tactică riscantă care ar putea răpi în mod iremediabil bucăți din electoratul potențial al candidatului PSD la prezidențiale.

Totul pornește, de fapt, de la problema strategică a PSD. Partidul, odată ajuns la putere, este incapabil să împartă această putere cu alte forțe majore de pe scena politică. Poate înjgheba majorități parlamentare, dar riscă de fiecare dată să piardă prezidențialele și implicit și majoritățile. Este prea puternic pentru a internaliza logica cooperării (întotdeauna ocupă locul 1 la parlamentare și aproape întotdeauna locul 1 în primul tur al prezidențialelor) dar în epoca post-Iliescu e prea slab pentru a putea prelua puterea în totalitate (nu obține niciodată 45-50% din voturi la parlamentare sau mai mult, nu obține 50,1% la prezidențiale sau mai mult). Situația actuală de forță în care se află PSD nu se datorează în totalitate partidului, ci unui set de circumstanțe jucat admirabil: o coalizare politică cu susținere populară (cele 4,4 milioane voturi sau 60% primite de USL sunt cea mai bună performanță a unui competitor politic la parlamentare din ultimii 23 de ani) împotriva unei figuri puternice.

În linii mari paradigma seamănă cu 2004. PSD are guvernarea, mass-media, forța organizațiilor, un prim-ministru puternic, argumentul calmului și stabilității, o economie OK (dacă lucrurile n-ar sta așa PSD și Ponta s-ar prăbuși în sondaje, ceea ce nu se întâmplă). Forțele anti-PSD nu pot învinge decât împreună, chit că acest lucru este asumat public sau nu, de către lideri sau nu, formal sau nu. Câteva din diferențele majore față de 2004 care mi se par semnificative în plan sociologic:

1. În 2004 mult de jumătate din primarii din România aparțineau PSD.
PSD-ul actual poate ajunge la o asemenea situație doar în mod indirect, adică apropiindu-și neoficial primari PNL, PDL, etc. din mediul rural.
Avantaj tabăra anti-PSD.

2. Alianța DA s-a construit ca brand în mod predictibil, în timp. Acum totul va trebui înjghebat în câteva luni pe viteza repede-înainte.
Avantaj PSD.

3. Disprețul votanților PDL, PMP, FC față de Antonescu e egalat doar de disprețul votanților lui Crin Antonescu față de Emil Boc, MRU, Elena Udrea, Traian Băsescu, etc. Spre deosebire de 2004 nu e timp pentru unificarea mentală a electoratelor anti-PSD.
Avantaj PSD.

4. România nu mai e aceeași. Crin Antonescu, acum două zile la Bacău:

"Partidul Social Democrat e mult mai slab decât PSD-ul lui Adrian Năstase din 2004. E mai slab nu doar pentru că domnul Ponta nu e domnul Năstase de atunci. Ci pentru că între timp au mai crescut nişte copii, nişte tineri au mai căpătat drept de vot, nişte oameni, milioane de oameni români au umblat prin Europa asta şi prin lume şi unii s-au mai şi întors."

Președintele PNL și-a ales cu grijă cuvintele. Nu a menționat încă un lucru la care cu siguranță se gândea: din 2004 și până acum au ieșit din spațiul electoral mai mult de 2 milioane de oameni (marea majoritate fiind persoane în vârstă, un public în rândul căruia PSD a performat excepțional, aceste persoane decedând sau nemaiputându-se deplasa la secția de votare).
Avantaj pentru tabăra anti-PSD.

Mizele confruntării, ca la oricare scrutin prezidențial, sunt colosale.

Dacă PSD câștigă prezidențialele, va guverna și în perioada 2016-2020 (conform constituției actuale președintele numește candidatul la ocuparea funcției de prim-ministru conform propriei voințe. Un președinte pesedist va numi un prim-ministru pesedist). În plus un președinte nou-ales are un bonus de încredere din partea populației care se poate răsfrânge și asupra PSD la localele și parlamentarele din 2016. O dată reales în 2019, președintele poate face pasa din nou către un guvern PSD în 2020. Forțele non-PSD s-ar regăsi în opoziție cel puțin 5 ani, dacă nu chiar 10. Cine va supraviețui înfrângerii din această toamnă și va rămâne președinte de partid de "dreapta" se va pomeni unul din liderii unei arii electorale răvășite, haotizate, slăbite, dezamăgite și cu șanse să rămână așa mulți ani.

Dacă PSD nu câștigă prezidențialele soarta politică a lui Ponta pe termen scurt și mediu depinde de capacitatea sa de a menține UNPR de partea sa. În cazul în care nu reușește, în PSD va avea loc un cutremur (cum o fi să pierzi trei prezidențiale la rând? Ce opțiuni strategice neortodoxe ar deveni deodată tentante?). Ponta riscă să dispară din prim-plan, poate pentru întotdeauna, și nu e clar cine l-ar putea înlocui la conducerea partidului. Un președinte de "dreapta" popular ar putea împinge PSD spre spațiul limitat de acțiune din perioada 2005-2009, o epocă remarcabilă prin slăbiciunea rezultatelor. Dacă tot vorbim de "dreapta", un președinte de țară abil ar unifica partide, un președinte capabil le-ar coaliza.

Despre implicațiile în planuri precum controlul (independenței) justiției, serviciile secrete și politica externă a României nu voi scrie dar evident trebuie și ele luate în calcul.

36 de comentarii:

  1. lasa ca vine mirel palavra sau dancu-hancu si face un sondaj in care ponta bate la pas orice competitor in turul 2, ha,ha,ha

    pe de alta parte unirea opozitiei ar putea fi o greseala. pdl, pntcd , fc, nr luau separat poate vreo 22%, insa unite au luat in ard 16-17%. 1+1 nu fac 2 la procentele de la vot. asa si cu candidatul unic al opozitiei.

    totusi. basescu a pierdut niste votanti din 2009 pana acum. acestia erau votanti antipsd atrasi de basescu. insa ei nu au mai venit la vot pentru ca ramas dezamagiti. pe astia vrea sa-i atraga antonescu. de asemenea, la suspendarea lui basescu sunt 3 milioane in plus care nu au votat usl dar au votat impotriva lui basescu pentru ca aveau posibiliatea sa dea jos prin vot pe cineva de la putere. daca era crin sau ponta in locul lui base atunci acei 3 milioane votau din nou la referendum, pentru ca urasc partidele. sau antonescu se gandeste ca aceia sunt antibasescu dar si antipsd, de aceea nu au votat usl la alegeri, ei dorind o altfel de figura politica ca lider al romaniei

    RăspundețiȘtergere
  2. logic ca trebuie schimbata paradigma basescu-antibasescu , pentru ca in acest caz ponta castiga la pas. doar cu revenirea la pradigma psd-antipsd un candidat din afara psd-ului ar avea sanse

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact. din cauza asta ponta spune oriunde are un microfon in fata "basescu,basescu basescu" ,in alt sistem de referinta e mort in 3 secunde.

      Ștergere
  3. la fel ca in 1941, pentru a infrange armata rosie romaniei ii trebuie un antonescu.

    RăspundețiȘtergere
  4. pai e un motiv pentru care se ajunge ca jumatate din persoanele cu drept de vot sa nu voteze.. ca s-au saturat de ipocrizie si de tot felul de tipi fara coloana. din cauza asta analiza d-lui voinescu pica. e o oala cu miere acolo, psd-ul nu o poate atinge, opozitia (pdl, ardsi alte litere din alfabet) nu au putut sa o atinga.. de ce crede ca antonescu se poate infrupta din ea cu o retorica pro-basesciana :))))

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte faina analiza. Felicitari. Un singur comentariu: celor 2 milioane de votanti virstnici de regula pro-PSD care au iesit din spatiul electoral prin expirare trebuie sa le pui in contrapondere tot 2 milioane de votanti tineri, de regula anti-PSD, care au iesit din spatiul electoral prin emigrare. Stii ca de acolo nu vin decit maxim 200 mii de voturi, cu eforturi SIE hiper-intense. Deci doar 10% din potentialul pe care l-ar fi prezentat respectivii daca stateau in tara si votau CDR, ADA sau cum se va numi alianta anti-PSD anul asta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pt. felicitări. Tema pe care ai ridicat-o e de discutat într-un articol separat (nu cumva au plecat tinerii din zone clasic pro-PSD, ex sudul Moldovei?) - deja postarea asta era cam lungă.

      Ștergere
    2. nea mirele... acum sunteti pe cai mari. aveti butoanele, aveti malaiul, aveti a3 si noul otv, ati avut o iarna usoara, o sa aveti iar un an agricol bun dar cred ca ati atins cresterea maxima...de acum incolo pariul e daca va pastrati nivelul sau incepeti sa coborati.
      desi exista crestere economica, venitul disponibil scade iar cel al creditelor restante la banci creste si la astea nu mai merge cu smecherii.
      asa ca astea doua, plus altele mici si marunte vor macina lumea satelor in urmatoarele luni.
      hai sa-ti mai zic una...ca esti simpatic.
      primarii vostri sunt ca generalii lui napoleon in perioada imperiului. nu mai sunt aia "slabi' si bataiosi...s-au curvit si mai rau decat erau si in plus sunt speriati de dna...pe bune. le e frica sa vorbeasca si la wc,asa ca degeaba le-ati marit salariile numai lor. conteaza foarte mult si functionarii din primarii( stiimatale care...aia care ii huiduiau pe aia de la dna cand umblau procurorii cu japca si cu biblia).
      si ca sa nu ma mai lungesc ca matale esti un om ocupat si tre sa-i zici mereu lui ponta: "da cu stanga, da cu dreapta!" te intreb:
      o sa mai fie permis mersul cu urna mobila prin sate,asa, dupa ureche? adusul la sectiile de vot din zona rurala a votantilor, cu masinile unor apropiati ai primarului, e chestie penala ?
      daca nu...mai scade 5% de la alde matale.

      Ștergere
    3. Laurentiule, ai fost super-tare! Ai avut un mic momnent Antonescu-Gadea :P

      Legat de capsunari, domnul Mateescu pare sa aiba drepatate. Aia daca nu plecau erau electorat captiv PSD-PPDD-PRM. Plecati fiind, unii poate chiar s-au desteptat lucrand in Vest si e posibil sa-si influenteze mamele eroine ramase prin Barlad sau Ialomita...

      Ștergere
  6. mie mi se pare ca nu e nici o tragedie daca castiga ponta si pierde antonescu!
    perspectiva unui "președinte de partid de "dreapta" [care] se va pomeni unul din liderii unei arii electorale răvășite, haotizate, slăbite, dezamăgite și cu șanse să rămână așa mulți ani" nu este o tragedie. cu psdul la butoane, economia si coruptia va merge ca unsa, exact asa cum a mers si pe vremea lui nastase , tariceanu, boc. in 2004 am fost pacaliti sa votam pro-ADA, si nu de Basescu! pe el il stiam foarte bine, si, culmea, Basescu a performat mai mult decat a promis: i-a bagat la puscarie si pe ai lui. cei care ne-au pacalit au fost liberalii: ei ne-au promis o romanie a antreprenoriatului, a educatiei si a culturii europene si ne-au lasat o romanie a mallurilor falimentare, construite pe banii statului si conduse de copiii securistilor. acum, acelasi pnl, neschimbat, ne cere votul impotriva psdului? come on! toate porcariile astea pnliste, de la fenechiu la ASF, le poate face si psdul, chiar mai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. omiti o chestie...asf a fost posibil cu ordonanta ponta-chitoiu crae a ocolit parlamentul. iar la dna au reclamat tot unii de la pnl... iar dupa fenechiu a transporturi a venit manescu care a trimis la dna rezultatele controlului de la cfr...asta ca sa fim exacti. nu spune nimeni ca pnl nu are oameni corupti in el....dar prin grija dna si psd...are din ce in ce mai putini.

      Ștergere
    2. laurentiu, nu ma lua cu ordonanta ponta-chitoiu! a fost un aranjament mult mai larg chitoiu-campeanu-rusanu-ponta! scuza-ma, a mai ramas cineva din pnl in afara acestei afaceri? si apropos, madam manescu este un exemplu de pnlism?
      http://adevarul.ro/news/politica/pnl-psd-si-au-impartit-piata-miliarde-euro-1_5176d3a0053c7dd83f3d0a32/index.html

      antonescu trebuie apreciat ca a scos partidul de la guvernare in momentul in care a reaqlizat ca in afara ca isi imbogateste nomenclatura, pnl nu realizeaza nimic la guvernare. vina lui antonescu este, insa, ca pnlul nu a avut, dupa 3 ani de stat in opozitie, nici un plan de guvernare in afara de reducerea datoriilor bancare, o tampenie electorala! in acesti 3 ani, antonescu si-a umflat partidul cu un electorat provenit din randurile clientilor lui gigi becali si din functionarimea retarda, absolventa de spirul haret; acum cand se va intoarce la antipesedism, o sa descopere ca partidul este un haos moral si politic total, lipsit de orice gandire antreprenoriala, si impanat cum activisti si cu primari copiati dupa calapodul psdului.

      Ștergere
  7. 1. Antonescu nu (mai) are credbilitate. Oricum ai lua-o. Nu-l mai cred nici "usl-istii", partea aia de mijloc, unde se imbina electoratele PSD si PNL. Nu-l cred nici basistii.

    2. Antonescu nu (mai) are forta. Ma uitam la tv...Bijboaca, Petrache, Pocora. Slab, slab de tot.
    Johannis...cred ca trebuie sa-i fluturi o functie grea de tot ca sa vina de la Sibiu la Bucuresti, n-are el treaba cu capitala si cu un discurs "national".

    3. Daca partea basista din ecuatie il sprijina pe Antonescu, este clar ca o sa fie pro-anti Basescu, si nu pro-anti PSD, jos comunismul si alte chestii din astea. N-ai cum sa intorci paradigma cand, eventual, Base, Udrea, Tapalaga, Pora & co o sa-l sprijine pe Antonescu..

    4. Articolul este datator de speranta publicului de dreapta, reformist, etc. Adica basistilor in principal. Si multi din acestia s-au jurat, pe aici, pe Hotnews, sau prin alta parte ca n-o sa-l voteze in veci pe Crin Antonescu, nici daca-i roaga Basescu in genunchi; acestia, nebagati in seama si nemasurati in articolul de mai sus, sunt partea hard a electoratului basist car vor fi scosi la vot prin reactivarea mesajului cu comunismul...inteleg, dar nu cred. Lehamitea e mare si acolo, poate chiar mai mare decat in randul usl-istilor iar numeric vorbind usl-istii sunt mai multi, deci au de unde sa piarda.

    Dupa parerea mea Crin Antonescu a pierdut credibilitate, vizibilitate si suport dupa ruperea USL si demisia de la Senat si daca a socotit ca o sa castige mai mult din partea basista cred ca s-a inselat.

    5. Chiar nu cred si nu-l vad pe Basescu lasand haturile din mana. A-l sprijini pe Antonescu inseamna a-si nega orice negociere si insemnatate dupa 2014. A lui, a apropiatilor, a partidului PMP. Ori omul a zis ca vrea creasca pentru 2016, sa dea premierul atunci ceea ce nu se pupa cu sprijinirea indirecta a PNL in 2014.
    Zic si eu, nu dati cu parul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Articolul este datator de speranta publicului de dreapta, reformist, etc. Adica basistilor in principal."

      Articolul spune că, precum în 2000, nu vor avea candidat în turul doi și explică în linii mari de ce. Nu cred că un fan MRU sau un membru PDL e fericit citind articolul ăsta. Nu cred.

      Ștergere
    2. Domnule Mateescu,

      Candidat "basist" in turul doi nu va fi decat in cazul in care PDL-ul va fi hotarat sa mearga cu un candidat propriu sau sa sustina PNL-ul. Altfel, aproape indiferent de ce face PNL-ul, basistii intra in turul 2.
      PMP+PDL+PFC+PNTCD > PNL. E fara daca a) > b). PNL e la sub 20%. Probabil sunt pe la 15-17% in realitate.

      Ștergere
    3. Erata: "Candidat "basist" in turul doi nu va fi decat in cazul in care PDL-ul NU va fi hotarat sa mearga cu un candidat propriu sau sa sustina PNL-ul".

      Si mai e un aspect aici: in sondajul IRES procentajul nemultumitilor de guvern si de directia in care merge Romania era foarte mare, comparabil cu epoca Boc. Si nu era asa in prima parte a lui 2013...

      Ștergere
    4. Barbu Mateescu7 martie 2014, 16:44..............Articolul spune că, precum în 2000, nu vor avea candidat în turul doi și explică în linii mari de ce. Nu cred că un fan MRU sau un membru PDL e fericit citind articolul ăsta. Nu cred.


      DOMNULE MATEESCU,CAM MULTI DE .....DACA.....CA SA PRODUCA ANALIZA VREO NEFERICIRE CUIVA.
      1-------------Dacă va convinge imensa masă de alegători anti-PSD că el e acela, a cîștigat.
      2-------------Dacă a) < b) aparent acțiunea filmului se complică.
      3-------------Dacă PMP obține un rezultat excepțional, au ei o soluție pentru prezidențiale pe care ceilalți acum o refuză?).
      4-------------Dacă din votanții Candidaturii Unite mai puțin de jumătate vin la vot în turul doi pentru Antonescu (și chiar presupunând că nici unul nu-l votează pe Ponta), Ponta câștigă
      5-------------Dacă social-democraților aceste scenarii le par improbabile, trebuie să apeleze la soluții inovative sau să spere că Ponta va hiper-performa.
      6-------------Dacă PSD câștigă prezidențialele, va guverna și în perioada 2016-2020
      7-------------Dacă PSD nu câștigă prezidențialele soarta politică a lui Ponta pe termen scurt și mediu depinde de capacitatea sa de a menține UNPR de partea sa.
      8-------------Dacă tot vorbim de "dreapta", un președinte de țară abil ar unifica partide, un președinte capabil le-ar coaliza.

      SA MAI ADAUGAM CATIVA DE DACA ....CA SA FIE TOATA LUMEA FERICITA:
      DACA NU VA CANDIDA ANTONESCU DIN PARTEA PNL SI AR MAI CANDIDA SI TARICEANU CA INDEPENDENT.......?! SE CAM INCURCA TREABA.DAR DACA RUSIA ATACA UCRAINA...I-AR MAI FI TEAMA LUI CRIN DE DEPARTAMENTUL DE STAT? DAR DACA PONTA ,DE TEAMA DE A NU PIERDE TOTUL,NU VA CANDIDA NICI EL SI VA TRIMITE PE ALTCINEVA IN LUPTA.....? SI DACA ISARESCU SE DECIDE TOTUSI SA CANDIDEZE?

      Ștergere
    5. Eu il suspectez pe Calafat ca va fi jolly jokerul PSD-ului. Cred ca i se va face o oferta de nerefuzat...

      Ștergere
    6. Ovi,vorba lui Ceausescu.....in 2 cuvinte ,es ..clus !

      Calafat e palestinian ,nascut in Siria......Romania e tara membra NATO....cine isi asuma sustinerea lui,mai ales in perioada asta tulbure?

      Ba mai mult.....iti imaginezi o vizita a presedintelui Calafat in Israel? Si mai mult....ai habar de vreo femeie in viatza lui?.....Surpraiz...! Nici Calafat nu va dori sa fie implicat in campania asta. Poti sa il stergi din lista.....

      Ștergere
    7. Haha, nu stiam ca_Calafatu nostru are aceleasi tendinte cu celalalt Calafat, Yasser-ul...
      Aud ca ar avea si ceva legaturi cu Hayssam...
      Categoric, ar pica de pe lista daca se colporteaza viguros zvonuri din zona asta!
      Firea? Zgonul? Puric? Duda? Isarescu? Cin' sa fie, cin' sa fie...

      Ștergere
    8. Ovi.......Calafat e palestinian .....nu e un zvon.E nascut in Siria....nu e un zvon.Romania e tara membra NATO.....nu e un zvon.Israelul nu e Siria si nici Palestina.....nici asta nu e un zvon.
      Cat despre femeia sau femeile din viatza lui ,nutin minte sa il fi vazut cineva altfel decat.......singur.Tu ai alte date?.....nu e un zvon......singur recunoaste ca...Hai sa zicem ca este o alegere.

      E.P.: Spuneati, la un moment dat, „cand ajung acasa nu ma asteapta nimeni". Este un pret greu pe care l-ati platit pentru ce ati reusit sa faceti profesional?
      Raed Arafat: Nu este neaparat un pret. Hai sa zicem ca este o alegere. Ca, alegand un domeniu ca un stil de viata, iti asumi si partile pozitive, si partile negative.

      Ștergere
  8. bai ovi ai vazut in viata ta ceva mai tare ca asta ?
    https://www.youtube.com/watch?v=_1k5Mb6xyK0&feature=youtu.be
    p.s.
    dane, tu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E categoric de camasa de forta...
      O corcitura ciudata intre Vadim Tudor si Mircea Geoana.

      Ștergere
  9. Domnule Mateescu, eu imi sustin afirmatia anterioara(Articolul este datator de speranta publicului de dreapta, reformist, etc. Adica basistilor in principal.) cu urmatoarele argumente:

    Ceea ce a mai ramas pentru basisti este sa schimbe paradigma jocului, adica exact ceea spuneti dvs. O sa fie toti impotriva PSD pentru ca se intoarece comunismul si chestii-socoteli.

    Eu spun exact invers, asta n-o sa functioneze, iar lupta o sa se dea intre mesajul pacificator-unificator al lui Ponta/PSD/celui care o sa candideze(un vreau sa unific, alt model de presedinte, las eu de la mine, sa vina liberalii inapoi, etc) vs. ceea ce o sa incropeasca restul.

    Crin Antonescu n-o sa (poata) marsa la maximum pe cartea cu jos comunismul si Ponta e Nastase. Sunt atat de penibile amandoua incat nici n-o sa fie preluate de media. Cam ca in zilele noastre chestia cu UDMR-ul. Dupa ce s-au aliat toti intre intre ei, si toti pe rand sau la gramada cu UDMR-ul, pur si simplu nu mai tine.

    Dincolo de argumentele pe care le-am dat mai sus si pe care nu vreau sa le dezvolt(Crin nu prezinta nici interes si nici garantii pentru viitorul lui Traian Basescu si a PMP) vreau doar sa subliniez ca argumentele dvs sunt cam wishful thinking, ostilizarea electoratului ardelean ori #unițisalvăm.

    N-am vazut pana acum studii care sa arate ca electoratul ardelean s-a ofticat pe PDL in 2010, sau pe PNL in 2008. Iar chestiunea cu #unițisalvăm n-are nici o legatura cu dreapta, cu MRU sau Basescu. Ca PNL a intors-o nu-i nimic neobisnuit, suntem obisnuiti, astia care mai citim istorie, cu afacerea Resita incat nu ne mai suprinde nimic, dar pana la urma chestiunea asta sau aia cu gazele de sist sunt, macar in agenda europeana, chestiuni de stanga si nu de dreapta. Oricum mai apropiate de stanga. Si atunci unde-i dreapta ?

    Repet, ca sa fiu bineinteles, dvs o luati oarecum matematic dar aplicand modele trecute. Chiar Antonescu, cu a lui zicala ca PSD-ul de astazi nu mai este PSD-ul din 2004, are mai multa dreptate decat isi inchipuie si nu intr-un sens bun pentru el.

    Ce-o sa spuna aleia de la Finante ? Ca e comunista ? Ca piata Universitatii ? Ca e corupta ? Ca Rusia si KGB ?

    Este alt joc domnule Mateescu, nu cel din 2004, iar cifrele o sa se distribuie altfel.

    Apropo, pe DC News este citat un articol din Gandul in care Frunzaverde zice ca negociaza trecerea PNL la PPE, iar Antonescu zice ca ala n-are mandat si-o arde de capul lui. :))

    Pai toate astea o sa se vada peste vreo 2-3 saptamani, cand o sa apara niste sondaje care o sa surprinda rezultatele lui Antonescu din ultimul timp si cat de demobilizati sunt liberalii....Tariceanu, Frunzaverde, aia din teritoriu care sunt nemultumiti, Stroe remaniat cu forta, ASF-ul...

    In fine...eu nu sunt laurentiucat. Imi dau cu parerea "aiurea" pe aici, insa el acum vreo 2-3 ani cred ca s-ar fi mutat cu Turambar in casa doar ca sa vada primul sondajele privitoare la caderea lui Basescu. Acum nu-i mai plac cifrele lui Turambar, ba il ia si peste picior, ca-i zice el cum e cu creditele, ca-i este simpatic...asa-i omu' din opozitie, cam ofticos dehh... :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule draga, daca sunteti printr-o intamplare unul din consilierii lui Ponta sau daca cumva aia gandesc cam ca dumneavoastra... pot deja sa va zic ca "scapa cine poate"!

      Ștergere
    2. Domnule Ovi, nu sunt. Insa daca as fi nu i-as spune oricum, caci noi suntem deja aia care am reusit sa scapam dupa guvernarea Boc.
      Sper totusi sa nu fiti domul Boc, ori un admirator al domnului Boc, care ca si dansul...stiti dvs refrenul de la doamna Udrea. :))

      Ștergere
    3. din contra...eu nu contest sondajele lui mirel palada ca ma uit in jur. daca ai remarcat scriam ca acum sunt pe val. au luat majoritatea electoratului antibasist, au televiziunile in buzunar si pe cei care se uita la ele.
      oi avea eu simpatii liberale dar n-am orbul gainii. in primul rand nu vreau sa ma mint pe mine si cu atat mai putin pe altii.ce opinez pe aci sau aiurea e rezultatul analizei mele personale. nu am la dispozitie altceva decat presa, istoria si observarea celor din jur.
      il simpatizez pe mirel ptr scrierile de pe blogul sau, l-am luat putin in balon ptr ca am impresia ca are o contributie la dezertarea lui tariceanu si ca sa-ti spun o chestie...m-a si blocat pe contul sau de facebook, da nu conteaza. nu tin dusmanie cu nimeni ptr ca am constat ca ma incarc cu chestii care imi strica buna dispozitie.
      citisem si eu chestia cu ppe. antonescu a spus ca deocamdata nu, dar o sa mai vada. i-am dat deja lui barbu un sondaj in care cei 7 europarlamentari ai pnl ar pica la fix ppe ca sa egaleze scorul in parlamentul european.
      psd de azi nu e cel din 2004 dar cu toata puterea in mana poate deveni curand. si daca iti place istoria, stii ca unele chestii se pot intoarce, nu exact la fel, dar in modele apropiate. si asta observi imediat daca te uiti la evolutia lui ponta in ultimii doi ani.
      sa-ti spun ce cred despre basescu... nu s-a schimbat, dar cum am spus mai sus... e istorie si cred ca m-am resemnat si cu gandul ca nu va face puscarie( desi merita). si asta ptr ca e destul de smecher sa-si aranjeze ploile si cred ca daca nu a negociat cu ponta legea amnistiei, urmeaza... deja am certitudinea asta
      regret ca usl, cu majoritatea pe care a avut-o nu a schimbat ceea ce promisese. si nu ma oftic ci doar imi pare rau ca oricarui om ale carui sperante au fost inselate. dar viata inseamna sa poti oricand sa o iei de la capat si sa nu renunti.
      asa ca asta e, o sa merg pe mana pnl, nu pentru ca ar fi ceea ce visez ci ptr ca e raul cel mai mic. ma bucur totusi ca antonescu e ceea ce am cezut ca e...si o sa incerc ca si pana acum sa dau cu educatia in aia mici din jur( nu vorbesc de educatie politica). o sa citesc in continuare articolele de pe blogul lui turambar ptr ca spunea tolstoi in razboi si pace ca e uimitor sa vezi cum inteligente diferite analizeaza fetele diverse ale aceluasi adevar...

      Ștergere
  10. Domnule, cu europarlamentarele sa-ti zic o chestiune care ii face pe cei 7 (?) europarlamentari liberali sa nu conteze; daca P&S face alianta cu extrema stanga europeana (GUE), chiar nu conteaza 7 sau 10 europarlamentari. Aia au vreo 60 si ceva de locuri, sau macar atat se prognozeaza.
    Asta apropo de comunismul PSD-ului si alte refrene basiste. Plus ca tu cam bagi niste sofisme, ca PSD-ul de azi nu e ala din 2004, insa poate deveni.

    Asa cum PDL din 2010 a devenit mai rau decat PSD-ul din 2004 si cum PNL poate deveni la o adica ?
    Ca doar n-au liberalii ceva in ADN care sa-i protejeze. Sunt raul cel mai mic pentru ca n-au avut ocazia sa ajunga mari, nu din alt motiv. Ca sa fii protejat iti trebuie decizii transparente in partid, caci de acolo pleaca totul, nu imparteala romaneasca. Dar astea sunt alte chestiuni.
    Iar in ceea ce-l priveste pe Basescu si puscaria meritata eu iti recomand sa nu disperi. Asta e un joc care se joaca pe ani. Nu stiu daca ai crezut vreun moment ca vine Ponta sau Antonescu si face precum Rumburak, vrajitor de gradul 2, si gata, intra Basescu la puscarie. Trebuie sa intelegi fenmenul mai intai, cum a fost creat, cine-s jucatorii, care sunt metodele(de exemplu documentul prezentat aseara la Gadea). Dupa care incepi si socotesti.
    Tu stii ca, de exemplu, Haimaneala are mandat pana pana in 2016 in CSM ? Mai sta jumatate din mandatul viitorului presedinte, oricare ar fi el. Asa ca..
    Insa eu am incredere in viitor. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. uite ca tot ziceai ca-ti place istoria... Pentru coalizarea opoziției

      I.L. Caragiale


      Fără îndoială, un guvern, fie compus din sfinți și mucenici, nu are să poată mulțumi pe toată lumea, și este neapărat natural ca și guvernul acesta, cu toată majoritatea de care se bucură, să aibă și el nemulțumiții săi. Unul dintre aceștia a emis o idee nouă și luminoasă: constituirea lor în opoziție cum se cade. E drept că inițiatorul ideii acesteia, care mărturisim că n-ar fi rea — căci opoziția este necesară în mecanismul statului modern — a scos-o la iveală într-un mod cam pripit. Domnia sa — d-l Panu din Iași — crede că o coalizare de nemulțumiți, care să-și aleagă un șef și să țină câteva întruniri, ar fi destul ca nemulțumiții să capete numaidecât caftanul și pitacul de la palat.

      Noi am spus, la timp, că aceasta n-ar fi cu putință, și că pe lângă aceste ar mai trebui, constituțional vorbind, să mai voiască și majoritatea alegătorilor aceea ce voiesc nemulțumiții noștri. Ceea ce am mai zis cu mult regret tot atunci este că ne pare aproape cu neputință o înțelegere a deosebiților și multicolorilor nemulțumiți, fie chiar asupra unei programe negative. Asupra acestei păreri a noastre voim să revenim, pentru a arăta că faptele o justifică în fiece zi cu prisos. Și nu numai atât. Nu numai că deosebitele spețe de nemulțumiți nu se pot organiza în coaliție, dar încă își dau toate ostenelile să dovedească că niciodată nu le-a crezut lumea atât de slabe pe cât sunt, și că trebuie să renunțe oricine la vreo iluzie în privința puterilor disparate din a căror închegare își închipuie Lupta de la Iași că ar ieși o formidabilă legiune de opoziție.

      Să dăm exemple.

      D-l Dum. Brătianu a fost un vechi membru al Partidului Național-Liberal. Domnia sa s-a rupt de la acest partid, încă nu se știe bine pentru ce. Toată lumea trebuia să creadă că ruptura aceasta se făcuse nu individual din partea d-lui Dum. Brătianu, ci de un grup în capul căruia s-ar fi aflând domnia sa. Iată un fenomen politic foarte posibil. O deosebire fundamentală de vederi asupra unei chestiuni foarte importante poate oricând lua naștere în sânul unui mare partid; și asemenea deosebire determină deci o ruptură. Era prin urmare firesc lucru să creadă lumea că un grup de disidenți, având pe onor. d-l Dum. Brătianu în frunte, s-au hotărât de astăzi să se rupă de lângă partid și să-l combată.

      Ei bine, nu; nu e ce crede lumea.

      Iată că d-l Dumitru Brătianu ne dă la lumină un manifest, plin de abstracțiuni și de formule mistice de politică transcendentală, în care, pe lângă că exprimă dorința foarte patriotică de a vedea România ajungând a fi cel mai mare imperiu din lume, ne declară categoric că domnia sa nu are partid, nu are grup, nu are pe nimeni alături de domnia sa; că domnia sa este singuratic și stingher, un fel de pui hârbar, rătăcit de cloșcă și care piuiește jalnic printre străini, departe de adăpostul său firesc. Ce importanță politică poate avea acest piuit ? Alegătorii, presupunând că ar avea toată bunăvoința pentru a împrumuta puterile lor d-lui Dum. Brătianu, l-ar întreba: „Bine, onorabile, d-ta n-ai grup, n-ai pe nimeni; cu cine o să faci, prin urmare, marele imperiu ?”. Ce ar răspunde d-l Dum. Brătianu ? Vorba ceea: „Eu și cu mine”. Vorbind serios, nu e d-l Dum. Brătianu astăzi, în urma manifestului său, cu mult mai slab decât înainte ?

      Ștergere
    2. Dar să trecem la alt exemplu.

      Românul era un organ de publicitate pe care toată lumea se obișnuise să-l creadă ca având mare autoritate, ca fiind stindardul unui însemnat grup politic. De la o vreme încoace bătrânul organ din nenorocire s-a cam poticnit; cu o pornire foarte juvenilă și caracteristică, el face, și reușește a dovedi că acele păreri publice în privința autorității sale erau cu mult prea exagerate. El face un apel la toți partizanii și amicii săi, și-i convoacă a se aduna să arate cu prezența lor că urmează „a-l stima și a-l iubi”. Pentru colorit local, convocarea se face la ziua aniversară a mișcării de la 1848. De unde se aștepta lumea să vadă o adunare impunătoare, lucrul se reduce la un conciliabil de vechi prietini și de câțiva debutanți politici, nemulțumiți pentru cauze regionale: socoteală rotundă, 26 de onorabili și vreo 2 venerabili.

      Cam puțintel, dar fie ! Ponderantur non numerantur. Așteaptă lumea să iasă gazeta, să vedem ce s-a hotărât, pe care teren constituțional venerabilul general și-așează oastea. Când colo, ce fusese ? Dumnealor erau toți revoltați. De ce ? Nu se știe. Și ce au de gând să facă ? Să chibzuiască.

      Prea bine, onorabili domni, chibzuiți; chibzuiala e lucru foarte bun, numai atâta că ea cere mai mult sânge rece și cumpăt decât pot avea revoltații de orice vârstă; așa că dacă d-voastră chibzuiați de cu vreme, nu vă expuneați a da în ziua de 9 iunie o dovadă patentă că părerile lumii despre autoritatea d-voastră trebuiesc mărginite la niște proporții regretabil de reduse.

      Iată fapte ce trebuiesc să descurajeze foarte mult pe d-l Panu de la Iași — care, fie zis în treacăt, oricât de nervos și oricât de călduros predică contopirea nemulțumiților, n-a voit deocamdată să se vâre între „revoltați”. E rău din partea domniei sale. Predica domniei sale ar fi câștigat mult printr-un exemplu personal.

      De toate acestea, mărturisim că nouă ne pare rău. Este greu a guverna având o opoziție puternică și bine organizată, dar este cu mult mai greu a guverna fără să ai nici una. Și astfel pentru noi, din punctul nostru de vedere, este tot așa de neplăcut lucru ca și pentru Lupta să credem că pe fiece zi trebuie să renunțăm mai mult la speranța de a vedea în față-ne o opozițiune serioasă.

      Luptă în șiruri regulate și disciplinate, cu ordine și plan stabilit, așa se face opozițiunea serioasă într-un stat constituțional; iar nu guerilă răzleață, în care în loc să împuști pe adversar îți împuști partizanul. Binevoiască a nu ne lua nemulțumiții și „revoltații” în nume de rău această povață, și a o primi în interesul dezvoltării instituțiunilor noastre, la care spun că țin atât de mult.

      Ștergere
  11. http://horiapana.wordpress.com/2014/03/08/cercul-vicios-al-dusmanilor-viciului-2/

    RăspundețiȘtergere
  12. 1) basescu nu intra la puscarie niciodata.
    2)dna e sustinut de ambasada americii.
    3)ponta a fugit de nuland , in schimb lauda china
    rezultat: sua il dispretuieste pe mincinosul ponta si ar faca orice sa scape de el si de partidul sau de baroni mafioti

    va lasa SUA ca justitia sa fie incalecata de psd? NU!!! va sprijini pe oricine i se opune unui partid de oligarhi banditi precum psd-ul.

    psd este acelasi conglomerat bolsevic din 2004. hrebenciuc, iliescu, vanghelie, mitrea se afla tot acolo. amnistia si gratierea vor fi votate in parlamente, SUA si UE vor da mesaje extrem de dure.

    URA fata de psd si antena 3 a atins cote paroxistice in diaspora. daca ii aduci in discutie risti sa fii linsat la propriu. lumea s-a schimbat. candidatul psd nu are nicio sansa, turul 2 va fi 50-50. baronii psd infunda puscaria pana in noiembrie

    RăspundețiȘtergere
  13. mirel palavra, stiu ca citesti. ideea tembela a ta si a umflatului teodorescu cu tariceanu e perdanta. a indus in electoratul liberal o ura mare fata de psd. cu tradatori nu reusesti niciodata.

    RăspundețiȘtergere