marți, 13 mai 2014

Europarlamentare: cinci întrebări discrete dar importante

Există întrebări evidente (poți găsi câteva dintre ele aici) dar și altele pe care nu le prea auzi în spațiul public. Răspunsurile la întrebările din a doua categorie sunt foarte importante în perspectiva alegerilor din toamnă dar și a anilor următori. Iată câteva astfel de dileme:

1. Cât de puternice sunt în acest moment structurile PNL și PDL din Moldova?

Această regiune istorică era în mod tradițional dominată de social-democrați și reprezenta un plus pentru candidații acestora la prezidențiale. Regresul PSD din perioada 2005-2009 a fost însă fenomenal, mai ales în plan organizațional. La ultimele europarlamentare, de exemplu, partidele de "dreapta" au obținut în Moldova, însumat, cu 150 de mii de voturi mai mult decât PSD. În procente:

PNL 15,5%
PDL+EBA 35%
Total 50,5%

PSD 37%

Democrat-liberalii au semnalat atunci că se pot bate de la egal la egal cu PSD, chiar și în fieful lor, lucru care a rămas adevărat până la prezidențiale inclusiv.

Liberalii au arătat că pot obține un scor din două cifre într-o zonă în genere paralelă atât față de liberalism cât și față de profilul comunicațional al președintelui partidului.

Implicațiile rezultatului din Moldova sunt serioase pentru toate taberele implicate în prezidențialele de la toamnă. Voi detalia după alegeri.

2. S-a încheiat degringolada din organizațiile PDL/PMP?

La europarlamentarele din 2009, alegeri cu prezență extrem de scăzută, PDL+EBA au primit 1,6 milioane voturi.

La ultimele parlamentare au venit la vot cu două milioane și jumătate de oameni mai mulți decât la europarlamentare. Dar numărul de voturi al ARD a scăzut cu 300 de mii față de cât obținuse PDL la europarlamentare.

Declinul s-a înregistrat în special în județele din Muntenia și Moldova unde democrat-liberalii își construiseră organizații puternice de-a lungul timpului, organizații fără de care Traian Băsescu nu ajungea președinte a doua oară.

De situația în teritoriu a PDL+PMP depind șansele liberalilor și social-democraților de a câștiga Cotroceniul. E foarte probabil ca de acest lucru să depindă și ierarhia din primul tur.

3. Care este raportul de forțe în Transilvania? (ca să nu apară confuzii apropo de ce înțeleg prin acest ultim termen, reamintesc că împărțirea clasică pe regiuni din sociologia românească este: Transilvania - Moldova - Muntenia - București).

La ultimele europarlamentare rezultatele au fost:

PDL+EBA 513 mii voturi
UDMR 368 mii
PSD 362 mii
PNL 213 mii

Fiecare din aceste forțe, dar și nou-apărutul PMP, se luptă cu factori care-i defavorizează. Nu-i enumerez aici, dar va fi interesant să vedem cine va sări mai bine peste obstacole.
Fără o susținere majoră în Transilvania un candidat anti-PSD la prezidențiale nu are cum să câștige în turul doi. De fapt, fără o susținere majoră în Transilvania acel candidat nici nu prea are cum să ajungă în turul doi.
Datorită apariției PMP, nu este exclus ca PSD să obțină un loc unu epatant dar lipsit de importanță practică. Mai important este de văzut câte voturi a strâns PSD în plus sau în minus față de europarlamentarele precedente.
Voi urmări cu atenție rezultatele din Timișoara, un loc unde au confruntări politice interesante și simbolice.

4. Care va fi scorul PSD în orașele mari (cu mai mult de 100 de mii de locuitori) ?

Ultimul moment când un candidat al acestui partid a ocupat locul unu la prezidențiale în cadrul acestei categorii de votanți: tururile 1 și 2 din 2000. Nu întâmplător atunci a fost și ultima dată când PSD a câștigat prezidențialele.

Aici opoziția nu luptă, de fapt, cu PSD-ul cât cu absenteismul. Pare însă greu de crezut că acesta ar putea să ajungă la cote mai mici decât în 2009. În genere europarlamentarele au trezit interesul electoratului pro-PDL/pro-Băsescu, acest grup de votanți mobilizându-se într-o măsură semnificativ mai mare decât altele. Lupta de imagine dintre Monica Macovei și Elena Udrea (luptă sugerată destul de abil de posterele campaniei PDL) ar putea produce acest efect și în 2014.

Cele două paragrafe sunt legate între ele. O prezență mică a electoratului non-PSD mărește scorul în procente al social-democraților. Dacă eu am 12 votanți potențiali și tu ai 4, dar trei sferturi din ai mei nu vin la vot, scorurile noastre sunt:

Tu: 57% (4 voturi din 7 exprimate)
Eu: 43% (3 voturi din totalul celor 7 exprimate. Cele 9 voturi pierdute prin nemobilizare nu contează).

5. Cum vor vota oamenii cu studii medii?

Dacă împărțim electoratul românesc pe baza nivelului de educație, categoria menționată în titlu reprezintă cel mai numeros grup din cele trei. Deși prezența la vot în rândul acestor români nu e foarte mare, ei determină într-o foarte bună măsură rezultatul final.

Exemplu de la ultimele europarlamentare (informații pe baza exit poll-ului CCSB care a fost foarte bun):




Linia verde este rezultatul alegerilor, adică reunirea printr-o linie a scorurilor fiecărei forțe politice din cele trei principale.

Celelalte linii reprezintă modul în care au votat categoriile educaționale. Două dintre ele (linia roșii - studii primare; linia maro - studii superioare) se îndepărtează în mod serios de rezultat. Însă linia albastră (scorurile în rândul celor cu studii medii) are un parcurs extrem de asemănător al liniei verzi.

În genere votanții cu studii medii înclină în mod decisiv balanța. Europarlamentarele pot indica poziționarea lor, sau măcar a celor cu disciplina votului, în perspectiva prezidențialelor. Acesta este premiul major al alegerilor de peste douăsprezece zile.


18 comentarii:

  1. cei care absenteaza de la vot dau de fapt vot psd-ului, asta ar trebui sa stie iresponsabilii care nu se duc la vot

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asaa... si tu ar trebui sa spui cu cine sa voteze iresponsabilii... cu Sova, EBA, Vadim, Mazare, sau cu astia de aici?

      http://anticoruptie.hotnews.ro/

      Ștergere
  2. Exit Poll-ul CCSB care a fost foarte bun? Dumnezeule, asemenea cuvinte la asemenea ore ale diminetii ne emotioneaza pina la lacrimi si chiar pina la un pa'ar de rom :)

    Alte doua intrebari la fel de tari la care stralucitorii cu cifre trebuie sa raspunda in viitorul apropiat, in adaugire la intrebarile tale foarte pertinente: analiza pe tineri si analiza pe penelisti ref. la PSD / anti-PSD (hai, ca stiu ca va place acest clivaj pe care va chinuiti sa-l impingeti cu toate puterile in piata publica a creerului avizat). Tinerii nu mai sint atit de anti-PSD pe cit eram noi invatati din preistoria anilor '90 / '2000. PNL-istii vor cadea printre scaune, catindatul lor ofilit nu va intra in turul 2 si ei vor trebui sa aleaga: ala de la PSD sau aia de la P-cum-ii-zice? This is the question. The rest is silence. And rum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adica intra udrea in turul 2 asa cum a dorit psd inca din ianuarie 2013? vise, turmabare, vise, gandesti ca un pesedist. nu ai credibilitate, baiete. http://www.gandul.info/politica/seful-ccsb-mirel-palada-ii-face-lui-victor-ponta-strategiile-guvernamentale-11294115

      Ștergere
    2. "Mirel Palada este din 2006 partener şi director general la CCSB, institut de sondare a opiniei publice implicat anul acesta într-un scandal, după ce Mihai Motoc, fost asociat şi consilier al lui Dan Voiculescu, a susţinut public că fondatorul PC i-a cerut în repetate rânduri măsluirea sondajelor, dar şi a exit-poll-urilor de la alegerile prezidenţiale din 2009. "

      ccsb = sondajele lui felix motanul

      Ștergere
    3. cine e sluga lui felix turnatorul este si el un turnator ? This is the question. The rest is silence. And rum.

      Ștergere
    4. opa, nea mirele! pai pnl pierde categoric la europarlamentare si antonescu va mai candida la prezidentiale? se poate asa ceva?
      eu zic sa ia sefu lu matale sts-ul ala mai repede ca va pune iar astia vreun opris la procente si o sa sara ponta la cos, precum geoana in 2009.
      in plus, gata! te pui rau cu antonescu si nu o sa-ti mai semneze detasarea la echipa aia cu tricouri negre. pe bune! ai vazut ce razbunator e?
      dar ai dreptate cu tinerii bre. nu mai e anticomunisti ca n-are la cine. pi ai vazut matale la vreunu de la astia de dreapta costume si masini ca la dragnea, gagici ca la mazare si revelioane ca la vanghelie? sa fim seriosi!
      nici nu stii matale cat imi doresc sa apara partidul lu rogozanu, ernu & co. atunci sa-i vaz la pachet pe astia de "stanga" cu socialismul lor de caviar cu tot, pe canalu siret-baragan...
      ca si ragaozanu asta e periculos tare, scoate pistolu pe facebook, mai ceva ca matale. ein wort , ein mort.
      in rest, s-auzim de bine! adica cum zicea hasek( asta socialist bre):
      "— Frumoasă vară – spuse agentul provocator Brentschneider.
      — Ca un căcat – răspunse cârciumarul Paliveč."

      Ștergere
    5. Tinerii-s puțini și nu vin la vot. Cum ziceai c-au votat tinerii în 2009 în primul tur? Că nu mai găsesc pe blogul tău graficele...

      :D

      Ștergere
  3. Pfuaiii, sa vezi ce-ti iei acum.

    O sa vina aia de dreapta si-o sa-ti zica diverse mascari. :))))))))

    Basca ca eu sunt tu. :))))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si-a dat lumea seama ca asta cu emoticoane multe nu e palada. deja esti plictisitor.

      Ștergere
    2. Zi ceva de dreapta si lasa atacurile la persoana. :))))))
      De fapt nu poti, asta-i politica basista, atacul la persoana. :))))))

      Si pentru liberalul care-si doreste aparatia partidului lui Rogozanu & Co: sper sa ai dreptate si sa apara odata, abia atunci PSD-ul o sa aiba o problema. Deocamdata se voteaza PSD-ul pe motivul ca decat niste dreptaci autentici mai bine niste stangisti vopsiti.
      Dreapta insa o sa aiba atunci o problema si mai mare decat are acum. :))))))

      Ștergere
    3. stai linistit! daca o sa avem probleme cu dreapta, o sa apelam la mana voastra.

      Ștergere
    4. Pai normal, se stie ca sunteti cam neputinciosi si apelati la mainile altora. :))))))
      Dar trebuie sa mai vrem si noi iar noi nu vrem. Muriti pe mana voastra. :)))))

      Ștergere
  4. cat de exact a fost ccsb-ul lui palada:
    alegerile prezidentiale in 2009 au avut loc pe 6 decembrie : 50,34 % basescu vs. 49,66% geoana (cu voturi inclusiv liberale)
    cu 5 zile inainte de prezidentiale:
    http://www.ziare.com/basescu/mircea-geoana/sondaj-ccsb-geoana-cu-8-la-suta-in-fata-lui-basescu-in-turul-doi-al-prezidentialelor-966132
    qed, ccsb e varza

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ccsb e mort sau istorie. cum doresti.

      Ștergere
    2. Exit poll-ul de la europarlamentare nu e același lucru cu sondajul de dinainte de prezidențiale.

      Ștergere
    3. nea mirele, din intamplare, pe seara, a iesit de-o luare a pulsului tineretului psd. e spre bine. nasol o sa fie cand o sa se trezeasca, ca nu se aleg cu nimic.
      am convins o tanara imbracata in rosu sa ramana la masa noastra din fata unei cofetarii si sa lase caravana electorala sa plece fara ea. dupa ce am interogat-o, ne-a spus ca s-a ales cu un tricou si o sapca luata pe pile, ambele cu sigla psd. iar la terminarea campaniei cu o excursie la brasov dar la care va plati cazarea.
      i se citea dezamagirea si oboseala pe chip si drept peseapsa am ramas cu o gramada de fluturasi cu ponta.( o candida si el la europarlamentare?)
      ca sa nu zici matale ca te-am sabotat si cum erau niste tiganusi la 4-5 ani prin preajma, le-am dat lor vreo 30-40 de poze sa le imprastie si s-au repezit sa le ia cum fac copiii. le-am dat cu fata lui ponta in jos si m-am dus sa platesc consumatia. deodata aud potop de injuraturi in spatele meu la adresa primarului psd si a lui ponta, din partea lor. se certau intre ei de cine e in poza si ii trimiteau direct in ue . la asemenea bucurie, sa-i cinstesc si alta nu.. ghinionul lor e ca prietenul meu e cam rasist, si-a pus fata aia de neamt si-am renuntat.
      daca e dupa ce am "citit" eu pe ici pe colo, acu o sa va fie bine.dar la toamna o sa iasa nasol.
      zic si eu, ca n-am instrumentele lu matale, alea de dat in bobi.

      Ștergere
    4. Acu o sa fie bine si nu prea, deja! Psd-ei inraiti au dat navala catre civici! Am ramas surprins cat de mult s-a schimbat unul altul care in urma cu ceva timp lingeau tv-ul cand vedeau poanta.

      Ștergere