Sorin Oprescu câştigă o plasă de siguranţă. Într-un sondaj care nu lista un contracandidat clar din partea PDL, intenţia de vot pentru Oprescu era de 60% (acest număr se corelează cu alte sondaje pe care le voi cita mai jos). În eventualitatea în care Sorin Oprescu candida din partea USL, capitalul său electoral se mărea cu 7% în termeni absoluţi, adică mai mult de 11% în termeni relativi. Sunt procente utile, o măsură de rezervă în caz că PDL contraatacă cu un candidat puternic cum ar fi... (pauză de gândire) ... un candidat puternic.
PSD câştigă în mod evident. La alegerile parlamentare din 2008, în Bucureşti PSD a obţinut 30% din voturi. Dar un an mai târziu Mircea Geoană a strâns în turul unu aproximativ 25% din voturile din Bucureşti, cu 6% sub media pe ţară. Să nu comparăm mere cu pere şi partide cu Geoană, dar singurul primar PSD din Bucureşti - Mr. Vanghelie - este al cincilea primar din şase când vine vorba de percepţie pozitivă. Bucureştiul a fost oraşul unde PSD a înregistrat ca atare înfrângere după înfrângere de prin 1996. Deci PSD-ului i-ar prinde bine asocierea cu o figură apreciată în oraş precum Oprescu.
PNL nu are nimic de câştigat, şi asta datorită situaţiei actuale foarte bune. Partidul Naţional Liberal a luat 15,8% în Bucureşti la alegerile parlamentare de acum trei ani. La prezidenţiale, Crin Antonescu a obţinut în toată România 21% din voturi iar în Bucureşti s-a autodepăşit, obţinând 28,4%. Cât mai poţi să îmbunătăţeşti acest scor fără să începi să pierzi votanţi nemulţumiţi de asocierea cu un stil de comportament de altă factură decât cel liberal?
USL câştigă prin asociere. Când 70% din bucureşteni spun spontan că ar vota cu Oprescu la următoarele alegeri, 57% au o opinie bună despre el, iar USL scoate doar 53% la votul pentru partide... este clar că în cazul comasării alegerilor USL e tras în sus (cineva de la PDL ar trebui acum să-şi dea o pălmuţă zdravănă peste faţă. Bucureştiul nu e singurul oraş unde USL va fi tras în sus de lideri locali dacă alegerile se comasează). O creştere de, să zicem, 7% din voturi ar însemna pentru USL între 38 şi 50 de mii de voturi. Mai bine decât nimic.
PC pierde, dar oricum avea foarte puţin. Dacă domnul Piedone nu renunţă la primărie, o să piardă sectorul.
PDL pierde. Primarii se aleg acum într-un singur tur. Cu un contracandidat puternic din partea USL, Sorin Oprescu se putea împiedica, dând o şansă unui eventual candidat PDL să se strecoare datorită divizării voturilor. Ex.: Prigoană (PDL) 30%, Oprescu (independent) 29%, Piedone (USL) 25%. Toate astea s-au dus în fum. Îmi pare bine că nu sunt Elena Udrea în această clipă.
"Ce contează Bucureşti-ul? La alegerile parlamentare PDL va avea multe, multe, multe voturi din diaspora!"
Despre această iluzie periculoasă voi posta mâine.
Later edit: O analiză bună a gambitului Oprescu-USL se află aici : deşi dă mult prea mult credit PDL, este utilă ca lectură complementară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu