- Care este data alegerilor parlamentare de anul viitor?
- Vor fi comasate cu alegerile locale?
- Se vor suprapune alegerile cu un referendum? Care alegeri? Care referendum – pentru o nouă constituţie sau altul?3a. Dacă opoziţia este de acord cu un referendum privind constituţia, îşi va da Traian Băsescu demisia, precum a spus în iunie 2011 ? Vom avea atunci, în aceeaşi zi, alegeri locale, parlamentare, prezidenţiale şi referendum privind Constituţia?
- Care este sistemul care va fi folosit la alegerile parlamentare de anul viitor? Uninominal într-un singur tur sau nu? Vor exista liste? Va putea intra în parlament un candidat care ocupă locul 2?
- Câte locuri vor fi în parlament? Câte camere va avea Parlamentul?
- Va exista un prag parlamentar?
- Câte circumscripţii şi câte colegii electorale vor exista la data alegerilor? Pe româneşte, vor fi 41 de judeţe? 12 judeţe? 8? 16?
- Cum vor fi „desenate” aceste colegii? Cine o va face?
- Vor vota românii din străinătate? Dacă da, vor vota pentru 1,27% din locurile din parlament (6 colegii, ca în 2008), sau voturile lor vor fi contabilizate altfel?
- Se vor face corecturi în listele electorale pe baza recensământului din această lună? Se va schimba ponderea locurilor din parlament între judeţe pe baza recensământului?
- Există un mecanism pentru a opri un candidat de la a candida sub sigla partidului X şi apoi, la o lună după alegeri, să treacă la partidul Y? Dacă nu, ce utilitate mai are existenţa partidelor?
- E normal ca în anul anterior alegerilor – luna octombrie sau luna ianuarie, nu contează – să nu ştim răspunsurile la aceste întrebări?
Se iau sondaje de opinie şi alte informaţii statistice. Se pun un strop de inteligenţă şi câteva grame de logică. A se servi fierbinte cu un pahar de echidistanţă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu