Viziunea USL ar trebui să fie următoarea:
Înainte de a explica ce vreau să spun, să nu uităm un mic detaliu - şi anume articolul 10 din re-re-re-actualizata lege a referendumului:
"Prin derogare de la art. 5 alin. (2), demiterea Preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum."
Dar nu se va ajunge acolo. În cazul în care USL chiar a procesat situaţia în toate aspectele sale, singurul lor interes e să prelungească cât mai mult activitatea comisiei de anchetă (dacă va exista) şi discuţiile din plen (dacă se va ajunge acolo). În mod ideal, ar trebui să ducă votul (dacă va fi unul) până prin octombrie 2012. Tentativa de suspendare va fi respinsă la vot, iar USL ar opune parlamentul PDL voinţei majorităţii populaţiei. Nu este exclus să auzim despre "Cei 247" care stau pavăză lui Traian Băsescu împotriva unei ţări întregi, sau un discurs de acest tip - o imagine în oglindă a mesajelor de la campania precedentă de suspendare. Astfel PDL ar ajunge lipit de imaginea lui Traian Băsescu exact în timpul campaniei electorale. Şi Traian Băsescu este mai nepopular decât PDL (20% > 13%), deci principalul partid de guvernământ ar putea fi tras în jos.
Edit: Altă perspectivă, aceeaşi concluzie.
PDL, pe de altă parte, trebuie să joace simplu şi clar. Totul trebuie să dispară urgent din percepţia publicului - dacă în mai 2012 ne mai aducem încă aminte de tentativa de suspendare, nu e bine. Emfaza trebuie pusă pe eşecul opoziţiei, imaturitate, etc. Nu vor exista falii la un eventual vot, pentru că PDL este în aşteptarea reconfirmării la putere, reconfirmare care ar trebui să vină în decembrie 2012 - şi nu poţi să ai falii dacă eşti în stază. Dacă PDL permite iniţiativei de suspendare să ajungă la popor, nu va mai fi la putere cel puţin 5 ani de acum înainte. Dacă iniţiativa de suspendare este blocată repejor, pot să rămână la putere cel puţin 4 ani. Drumul este foarte clar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu