Conform ultimului sondaj realizat de IMAS şi publicat de către Adevărul, scorul USL coboară sub 50%. Psihologic vorbind, acest moment este extrem de dificil pentru Opoziţie şi excepţional pentru Putere. Este posibil ca migraţia primarilor şi parlamentarilor către PDL/UNPR să se accelereze în perioada următoare.
Atrag atenţia creşterea PRM (de pe urma PP?) şi evoluţia solidă a PDL, în ciuda scandalurilor de corupţie.
Din nefericire, nu se menţionează o informaţie de maximă importanţă şi anume procentul de votanţi potenţiali din populaţie ca atare.
USL plăteşte, din punctul meu de vedere, penalităţi pentru un discurs predictibil. Nu este de ajuns să spui "ei sunt răi". Trebuie să vii şi cu soluţii - elemente constructive. Alianţa DA a însemnat în 2004 atât "ţepe în Piaţa Victoriei" cât şi "16%". O comparaţie şi mai evidentă poate fi făcută cu CDR în 1996.
Mă aştept ca în plan public şi privat să se supra-liciteze scandalul Geoană. Astfel, o problemă sistemică a strategiei de comunicare a USL ar fi aruncată sub preş - o atitudine obişnuită pentru toţi politicienii români, indiferent de partidul căruia i-au aparţinut sau îi vor aparţine.
USL poate încă obţine puterea cu lejeritate dacă se introduce votul uninominal într-un singur tur.
UDMR nu pare să sufere din cauza altor organizaţii de etnie maghiară. Oare chestionarul le-a inclus? Sau vorbim de întrebări deschise?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu