Iniţial, această postare conţinea mai multe informaţii care au fost invalidate prin publicarea mai multor detalii privind acest sondaj de opinie. Ce a devenit irelevant a fost şters.
Conform EvZ, "Sondajul a fost realizat în perioada 23 martie- 1 aprilie, pe un eşantion reprezentativ de 1.096 de persoane, cu vârsta de 18 ani şi peste. Marja de eroare este de +/- 3%".
Articolul din EvZ spune:
Titlul articolului este de altfel "Încrederea în MRU a crescut cu trei procente într-o lună". E un titlu care dă încredere şi umflă piepturi. Dar...
... acum o lună, adică în perioada 16-17 februarie, EvZ a făcut public un sondaj CSOP în care vedem următorul lucru:
Încrederea în MRU, în februarie, era la cota 29. Nu avea cum să crească cu 3 ca să ajungă la 20.
Există trei posibilităţi:
A. Articolul de azi din EvZ falsifică istoria a la Orwell, bazându-se pe faptul că nimeni nu-şi aminteşte cifrele, dar toată lumea îşi va aminti titlul ("Încrederea în MRU a crescut!!"). Scorul lui MRU în februarie nu era de 20%, ci de 29%; încrederea în el nu a "crescut cu 3%", ci a scăzut cu 6%.
B. Articolul de azi din Evz - atunci când vorbeşte despre "sondajul din luna februarie" - nu se referă la cel din perioada 16-17 februarie, ci la altul - pe care EvZ nu l-a făcut public sau de care nu a ştiut. Acest lucru este posibil, întrucât CSOP primeşte multe, multe comenzi de la PDL în fiecare lună, efectuând uneori sondaje la foc continuu, zi după zi (dovada aici).
Acest lucru este credibil întrucât articolul de azi din EvZ face referire la nişte evoluţii ale scorurilor ale partidelor care nu au nimic de-a face cu sondajul din 16-17 februarie: USL 48% (atunci a fost 47%), PDL 20% (ca şi atunci), PPDD 16% (atunci a fost 18%).
Şi dacă asta este adevărat aflăm un lucru interesant, şi anume că la sfârşitul lunii februarie, la o săptămână după ce obţinuse 29% într-un sondaj CSOP, MRU a obţinut 20% în altul. Căci numai aşa poate fi adevărat că a crescut în martie cu 3% faţă de acum o lună.
Te rog să reflectezi asupra implicaţiilor politice ale faptului că, acum două sau trei săptămâni, s-ar fi aflat că încrederea în MRU s-a redus cu o treime, fiind practic la nivelul încrederii în preşedintele ţării. Roteşte-ţi ochii de la Cotroceni la Blaga şi de la USL la Mme Blogary, şi imaginează-ţi ce s-ar fi întâmplat şi cum ar fi reacţionat fiecare actor. Se mai vorbea de partidul lui MRU?
C. Sondajul făcut public de EvZ acum o lună... nu a existat. A fost o "bombă" de presă care să arate de cât de multă încredere ar beneficia MRU, mobilizând astfel simpatizanţii, activiştii şi mai ales politicienii PDL. Un indiciu în această privinţă este dat de pagina 9 a acestui powerpoint, unde este marcată evoluţia lunară a încrederii în principalele figuri de pe scena politică. Datele indicate de EvZ în februarie sunt sublime dar lipsesc cu desăvârşire. Potrivit acestei ipoteze, MRU n-a fost niciodată la 29%. Cum alte institute - mă gândesc în special la CCSB - au arătat nivele de încredere înalte în MRU în februarie, consider această ipoteză drept cea mai puţin plauzibilă.
Observaţie de final: Sondajul de la sfârşitul lui martie a prins momentul "trântirii uşii" şi interviul de la Antena 3, dar nu a cuprins momentul Cupromin, nu a cuprins discuţia privind restituirea proprietăţilor în raport de 15%, nu a cuprins gazele de şist, nu a cuprins interviurile mai recente. Testul pentru MRU - în planul percepţiei - va începe cu sondajele publicate probabil de acum încolo.
in februarie, prezenta la vot era de 59%. in martie, este de 42%. o fi faptu' fascinant 5?
RăspundețiȘtergeregasesti tot sondajul pesurse.ro.
Mersi mult pentru informaţie şi link. E de un 4,5 sau 4,2.
ȘtergereMulţumesc de clarificări. E un fel de ipoteza-B-dar-altfel.
RăspundețiȘtergere