Sondaj Avangarde pentru Realitatea TV:
Aproximativ 50% dintre români consideră că "plecarea" lui MRU e un lucru bun. Un număr identic (probabil aceiaşi oameni) cred că Victor Ponta va fi un premier bun. În această postare mă voi referi la ei ca fiind "pro-Ponta, anti-MRU", deşi formula e mai degrabă sintetică decât corectă.
25% dintre români consideră că "plecarea" lui MRU a fost un lucru rău. Un număr aproape identic cred că Victor Ponta nu va fi un premier bun. Îi voi numi în această postare "pro-MRU, anti-Ponta".
Ceilalţi 25% nu ştiu/nu răspund la nici una dintre întrebări.
Cum NU trebuie citite aceste informaţii:
1. Scorul USL în sondaje este 50%. Deci, susţinătorii USL ... sunt "pro-Ponta, anti-MRU". Nicio surpriză.
2. Scorul PDL este 19% în anumite sondaje şi 12-13% în altele. Prin MRU va ajunge la 25%.
3. Punând 1. şi 2. împreună, în sondajele din perioada imediat următoare PDL va creşte la 25% în timp ce USL va rămâne la 50%.
Cum ar trebui citite aceste informaţii:
1. Sondajul de mai sus face referinţă la întreaga populaţie. Răspunsurile la întrebări privind intenţia de vot se publicp ca procente prin referinţă la totalul celor care spun că ar vota. Aceştia reprezintă - în funcţie de moment şi sondaj - între 48% şi 65% din populaţie. În alte cuvinte: "50%"-ul USL nu este acelaşi lucru cu "50%"-ul din sondajul de mai sus, ci este ceva mai mic.
Grupul "pro-Ponta, anti-MRU" include atât cei 29-31% din populaţie care - de un an de zile - spun în sondaje că ar vota USL - cât şi votanţii PP-DD, PRM, români care spun că nu se implică masiv în politică dar care apreciază schimbarea, etc.
2. PDL are susţinerea a 8-15% din populaţie (intervalul este foarte mare întrucât unii votanţi PDL nu sunt chiar hotărâţi să voteze partidul, iar gradul în care ei susţin PDL variază în timp). Cei 25% pro-MRU/anti-Ponta includ însă şi majoritatea cetăţenilor de etnie maghiară. Chiar şi excluzând pe aceştia, vorbim de susţinători ai lui MRU-dar-nu-PDL de două ori mai numeroşi decât susţinătorii PDL-şi-MRU. O integrare a lui MRU în PDL ar putea mânji imaginea acestuia sau ar putea dubla scorul partidului. O eroare de judecată a lui MRU în această privinţă ar avea efecte periculoase pentru el. PDL nu are oricum nimic de pierdut (în planul procentelor).
3. Cei 25% care nu-şi exprimă un punct de vedere sunt în majoritate persoanele care - în sondaje - spun că nu ar vota (este de asemenea posibil ca printre ei să se afle şi o parte dintre votanţii PPDD şi PRM). Din aceste motiv, pornind de la presupunerea simplistă şi greşită că toţi românii pro-Ponta şi anti-MRU sunt votanţi USL iar toţi românii pro-MRU şi anti-Ponta sunt votanţi PDL, scorul nu ar fi 50% - 25%, ci 66,6% - 33,3%.
Această presupunere este bineînţeles falsă, după cum am arătat în paragrafele de mai sus: sunt multe alte organizaţii politice în România în afară de PDL şi USL, iar acestea vor "lua" din procentele de mai sus.