Primul pas: despre ce vorbim? Nu despre primari (acolo intervin factori subiectivi care n-au legătură cu culoarea politică). Nici despre votul la consilierii locali - din acelaşi motiv. O personalitate extrem de bine cunoscută într-un judeţ poate schimba situaţia la voturile pentru preşedinţia CJ. În concluzie, vorbim de votul pentru consilierii judeţeni drept votul ("cel mai") politic al alegerilor locale. În Bucureşti, acesta este echivalat de votul pentru consiliul municipal.
A doua problemă: cum desfacem alianţele încheiate de PDL la nivel local?
Trebuie să avem în vedere raportul dintre voturile PDL şi cele ale UNPR în judeţele în care nu au candidat împreună (6,29 la 1). Alte 2-3% din voturi au provenit de la ecologişti, PNŢCD şi alte organizaţii care au obţinut oricum foarte puţine voturi singure.
Cele 9,4% din voturile exprimate duminică, obţinute de alianţele din care făcea parte PDL, se împart deci: 7,8% la PDL, 1,3% la UNPR, 0,3% la alţii.
În consecinţă:
Dacă analizăm judeţ cu judeţ ce i s-a întâmplat "marelui caz" al alegerilor, adică PDL-ului, vedem un fenomen interesant. PDL şi-a schimbat electoratul faţă de cel din 2008. Aproape peste tot în România acest lucru a însemnat pentru partid o scădere a numărului de votanţi, în anumite cazuri insignifiantă. Problema PDL a fost că numărul de votanţi a crescut faţă de alegerile locale anterioare, şi nu cu puţin ci cu 6,6%. Când stai pe loc sau dai înapoi cu 5000 de voturi într-un judeţ, în timp ce electoratul votant creşte cu 20 000, nu ai cum să câştigi.
Fenomenul "alianţelor" a atenuat din suferinţă - în 11 judeţe alianţele din care a făcut parte PDL au obţinut mai multe voturi decât PDL în 2008. Acest lucru se datorează şi aportului masiv al UNPR şi uneori chiar PPDD, care au compensat prin organizare respectiv suflu deficienţele locale ale democrat-liberalilor.
Unii lideri PDL au muncit enorm şi degeaba. În Bistriţa-Năsăud, PDL a obţinut cu treisprezece mii de voturi mai mult decât cu patru ani în urmă. În Prahova, PDL a obţinut 132 mii de voturi, cu 52 de mii de voturi mai mult decât în 2008. Alte judeţe în care PDL a obţinut mai multe voturi decât acum patru ani:
Botoşani (14%; înfrângere dură la primărie pentru "al doilea Flutur");
Călăraşi (2%; nici o victorie semnificativă);
Galaţi (6%; degeaba);
Hunedoara (18%; nu s-a câştigat preşedinţia CJ);
Mehedinţi (12%; Stănişoară înfrânt pe muchie);
Satu Mare (1%; n-a contat);
Sălaj (15%; PDL a fost aici blocat între USL şi UDMR);
Vaslui (17% dar victorie pe linie USL).
În acest context, exasperarea unora dintre liderii PDL poate fi înţeleasă.
Judeţul Constanţa, judeţul Iaşi şi Oltenia sunt zone în care, cumulat, PDL a pierdut peste o sută douăzeci de mii de voturi. Caraş Severin (55->20 mii) şi Bucureşti (195->129 mii) au fost de asemenea eşecuri grave, motivele fiind uşor de precizat.
La USL, în schimb, nu vorbim de o creştere universal valabilă a numărului de voturi prin comparaţie cu PSD, PNL şi PC în 2008, adunate. În opt judeţe, partidele componente ale USL au pierdut voturi: Bacău, Brăila, Călăraşi, Hunedoara, Neamţ, Teleorman, Vaslui şi Vrancea. La cealaltă extremă se află Bucureşti: 210 mii de voturi acum patru ani, ... 436 de mii de voturi acum.
De asemenea, numărul de voturi USL a crescut faţă de cel PSD+PNL de acum patru ani
... cu mai mult de 50% în Prahova;
... cu între 30% şi 39% în Arad, Bihor, Cluj (asta şi pentru că dominaţia PDL fusese foarte puternică);
... cu între 20% şi 29% în Alba, Caraş Severin, Dâmboviţa, Iaşi, Olt şi Tulcea;
... cu între 10% şi 19% în Argeş, Braşov, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Mehedinţi, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiş şi Vâlcea;
... cu sub 10% în Bistriţa Năsăud, Botoşani, Buzău, Constanţa, Galaţi, Gorj, Maramureş şi Mureş (în unele din aceste judeţe bazinul electoral al USL era deja maximizat, nemaiavând cum să crească prea mult).
Păi, dacă numărul voturilor pentru USL a crescut semnificativ, iar numărul voturilor pentru PDL a devenit mai mic, de ce USL nu a obţinut mai mult decât procentul de acum patru ani? Motivul este apariţia PPDD.
Dacă PPDD n-ar fi existat, iar votanţii acestui partid n-ar fi venit deloc la vot, USL ar fi obţinut 55% din voturi, PDL ar fi ajuns la 25%, restul de 1,5 milioane de voturi ducându-se la partidele de etnie maghiară (prezenţa la vot în rândul etnicilor maghiari a fost remarcabilă), UNPR şi partiduleţe.
În concluzie:
- în unele locuri USL nu a performat, lucrurile trebuind să fie schimbate în perspectiva alegerilor parlamentare chiar dacă la nivel naţional totul pare roz;
- enorma susţinere dată USL-ului de către Bucureşti s-ar putea să nu se concretizeze în toamnă, Uniunea trebuie să fie atentă;
- PDL va pedepsi lideri de filială alandala, în multe locuri propriile alianţe împiedicându-l să-şi estimeze corect rezultatele (un exemplu interesant de om care nu trebuia să-şi dea demisia aici);
- decizia CCR privind votul uninominal este în continuare crucială.
si eu am incercat la fel ca tine sa dau ponderi la fiecare alianta in parte pentru a ajunge la scorul partidelor, tot cautand estimari am ajuns la concluzia ca de fapt importante sunt ponderile stabilite in protocoale ... s-apoi mi-am dat seama ca oricum depinde de negocierea efectiva de lista si locurile pe care si-a negociat fiecare partid candidatii pe lista alintei/aliantelor. S-ar putea sa fiu subiectiv dar mie mi se pare ca pd-ul si-a supraestimat scorul si are pierderi masive din negocieri (multi aliati pe locurile care au primit mandate)
RăspundețiȘtergerePana la estimarea rezultatelor de la cj-uri ca estimare de parlamentare (evident in speranta unui vot proportional) mai sunt cel putin doua aspecte importante:
1. cei care au candidat ca APEL, USP, AAM etc e plauzibil ca vor obtine scor similar sub o sigla nationala?
2. transferul de primari catre "putere" va avea efecte? e posibil ca primarii pd-l care au iesit acum cu emotii sa-si fi pus problema ca in cazul comasatelor (votate de centru) si-ar fi pierdut mandatul incercand sa tracteze si parlamentari ... e posibil ca asta sa-i demobilizeze in sustinerea parlamentarilor?
Desigur la astea doua se adauga si evolutiile politice aparute intre timp ... deci s-ar putea ca tot urmatoarele sondaje nationale sa fie reperul cel mai bun :)
Întotdeauna partidele mari pierd "scaune" când fac alianţe.
Ștergere1. La această întrebare răspunsul meu este da. Ce s-a câştigat prin "fuga de portocaliu/numele PDL" s-a pierdut prin faptul că aceste alianţe au trebuit prezentate publicului de la 0, ca şi când ar fi fost partide noi.
2. Primarii PDL cu preşedinte de CJ USL şi majoritate în CJ USL sunt izolaţi. Sunt multe variabile apropo de modul cum vor reacţiona.
Faţă de sondajele anterioare avem multe informaţii în plus. Cel mai important lucru pentru mine este că oamenii din spirala-tăcerii-dar-votez PDL s-au "demascat". Ei pot să încerce să se "ascundă" la loc în sondajele viitoare, dar acum se ştie câţi sunt :)
da nene, precis si corect.
RăspundețiȘtergereEu cred ca nu trebuie sa tinem cont doar de rezultatul de la consilieri judeteni daca vrem sa facem o proiectie catre viitor din punct de vedere politic. Acest vot este intr-adevar o fotografie la zi.
RăspundețiȘtergereSustin si eu faptul ca aproximarea ta pentru scorul scos de PDL din aliantle locale este supraevaluat, insa asta e nesemnificativ. PDL are aprox. 21% dintre consilieri ceea ce este un scor foarte bun. Din pacate pentru PDL pozitiile importante pierdute in aceste alegeri va slabi partidul foarte mult in perspectiva alegerilor din toamna.
Acum vin si spun faptul ca daca vrem sa avem o imagine a ceea ce se va intampla in toamna atunci trebuie sa ne uitam la rezultatele privind primarii. Practic aceasta va fi si proportia care va fi in toamna. De ce cred asta? Din mai multe motive:
1. Primarii noi, majoritatea de la USL, vor fi doritori sa faca treaba cat mai repede pentru a demonstra locuitorilor ca alegerea a fost buna. Acestia vor fi si cei mai activi si eficienti agenti electorali pentru parlamentare. Ei sunt si cei care vor primi bonusul castigatorului cel mai consistent. De cum se va sti sa se foloseasca USL de aceasta sansa se va vedea in toamna.
2. Primarii de la celelalte partide care au castigat la mare lupta cu candidatii USL vor incerca sa gasesca sprijin la judet unde USL-ul domina. Ce credeti ca le va cere USL-ul pentru sprijinfinanciar? - Exact! Voturi pentru parlamentare.
3. Degringolada de va varful PDL va face ca alesii PDL sa migreze intr-un nou val catre USL.
4. Colegiile pentru parlament sunt mai mici decat un judet. Cu cat acestea sunt mai mari, cu atat sansele PDL scad.
Ponderea in viitorul parlament a USL nu va fi nici de doar 50% cat arata votul de la consiliile judetene, dar nici de 85% cat arata proportia de la presedintii de consilii judetene, ci aproximativ 65% cat este scorul de la primari poate cu un plus in functie de cum se misca USLul in campanie in teritoriu.
Imi mentin estimarea mea din primavara ca USL va avea 52% vot politic si 65-70% din mandate iar PDL 15% vot politic si sub 10% din mandate. UDMR 7% si 8-9% din mandate (e posibil sa aiba chiar mai multe decat PDL!) PP-DD - 9% si 1% din mandate. Restul la minoritati.
Punctul 2. e crucial. Dacă ce spui tu se va confirma, PDL va fi mâncat pe dinăuntru.
ȘtergereIntr-o buna zi, UDMR va lua peste 10% din voturi. Macar acolo stii ca ceea ce votezi, va fi si peste 2, 3 sau 4 ani...
ȘtergereCu prezenţa la vot <21% conform listelor, se poate.
ȘtergereNu, nu din prezenta la vot, ci din votul romanilor de etnie ne-maghiara...
ȘtergereHai s-o luăm altfel. Dacă UDMR a câştigat în aceşti ani ceva din voturile non-maghiarilor, a pierdut enorm din voturile maghiarilor. Deci rezultanta cam tot în scădere a fost.
ȘtergerePe un plan mai larg, UDMR n-a avut puncte de vedere originale, prin comparaţie cu partidele româneşti, decât pe problema maghiară. Votul pe lehamite se poate duce la fel de bine şi pe alte partide sau partiduleţe - nu există un moment a la Frunda acum ceva ani, adică o personalitate din rândul UDMR care să aibă încrederea pe scală largă a non-maghiarilor. Liderii UDMR sunt de câţiva ani buni cu încrederea la coada clasamentelor, în spatele Elenei Udrea sau Robertei Anastase (!).
1. Sunt de acord ca, de cativa ani, UDMR a pierdut contactul cu propriul electorat (e si motivul aparitiei catorva partide noi ale comunitatii maghiare).
Ștergere2. Dincolo de incredere, totusi udemeristii nu sunt migratori in masa, precum placintii, frunzaverzii si alte vietuitoare frumos colorate... Asta aveam in vedere cand spuneam ca stii ce votezi.
3. Lehamitea se va duce intr-adevar spre alte partide, nu spre UDMR...
1. O să scriu despre asta foarte curând.
Ștergere2. Sunt parţial de acord cu S. Lăzăroiu aici: UDMR-iştii sunt de foarte multe feluri dpv ideologic. Îi uneşte pragul parlamentar.