luni, 9 iulie 2012

Despre sondajele din 2007 şi implicaţii pentru 2012. Clarificări.

Domnul Pavel Lucescu a scris un articol interesant pe Vox Publica. Titlul ("cum mint sondajele despre demiterea lui Băsescu") este înşelător. Articolul e scris cu mult bun simţ.

Pe ziare.com e alt articol, în care se scrie: "Cine are oarecare memorie, isi poate aduce aminte ca primele sondaje ale referendumului din 2007 anuntau atunci peste 70% in defavoarea presedintelui suspendat."


Iată cum arătau sondajele din 2007:



Pavel Lucescu face referire la un sondaj CURS efectuat la mijlocul lui aprilie, (deci între "64" şi "71" de mai sus). Nu am găsit dovezi privind existenţa acestui sondaj, dar nu am motive să bănuiesc că el nu a existat. Rezultatele sale (35% pentru demitere, 65% contra demiterii) sunt perfect coerente cu graficul de mai sus.


Pavel Lucescu face de asemenea referire la un sondaj efectuat la sfârşitul lui martie de către Data Media în care scorul era 43% DA, 57% NU. Aparent e o diferenţă prea mare faţă de rezultatele sondajului CSOP (efectuat în aceeaşi perioadă) pentru ca totul să fie OK. Dar asta nu-l face automat o tentativă de manipulare. Există motive care pot justifica o astfel de situaţie şi care ţin de metodologia efectuării sondajului. Până la urmă acest sondaj a fost un "outlier" (eng.: selecţie cu valori excepţionale sau atipice), un element extrem care poate deraia analize doar în măsura în care ne concentrăm prea mult asupra lui.

Personal, nu am găsit niciun sondaj în care Traian Băsescu să fi fost arătat drept pierzător al referendumului din 2007. Dacă au existat astfel de sondaje, ele ar trebui tratate drept "outlier".

Calculele lui Pavel Lucescu în legătură cu prezenţa la vot sunt greşite. Motivul e simplu şi enervant: dacă, de exemplu, 100% din românii cu drept de vot aflaţi în ţară ar veni la referendum, prezenţa oficială ar fi... 86%. Şi asta pentru că aproximativ 15% din populaţia adultă a României se află pe listele electorale, deci contează la "numitorul" prezenţei la vot, dar nu se află în ţară şi nu apare la "numărător", cu excepţia celor câteva zeci de mii care se prezintă la secţiile de vot din diaspora (şi care mai adaugă 1%).
Mai mult: calculul de mai sus exclude persoanele decedate aflate pe listele de vot, persoanele aflate pe două liste, etc., ceea ce ar scădea şi mai mult procentul oficial al prezenţei la vot deşi premiza este că... toţi venim la vot.

Am auzit şi teorii ale conspiraţiei privind prezenţa înaltă indicată de sondajele CSCI şi IMAS de acum. Surpriză - în primul sondaj efectuat după suspendarea din 2007, comandat INSOMAR de către PD, 79% dintre cei chestionaţi spuneau că vin. 52% au şi venit (dar datorită motivului indicat în paragraful de mai sus, statisticile oficiale au arătat că doar 44% au votat).

Implicaţii pentru 2012:

1. Prezenţa oficială la vot va fi mai mică decât o arată sondajele. Şi asta nu numai pentru că - exact ca la orice scrutin de pe această planetă - unii votanţi potenţiali renunţă să mai vină la vot, ci şi din motive obiective, care ţin de alcătuirea defectuoasă a listelor.

2. Credibilitatea lui Traian Băsescu fiind atunci dublă sau triplă faţă de acum, campania se va purta altfel şi va avea alte dinamici.

3. Când vine vorba de sondaje, "outlier"-ele se auto-izolează ... atâta timp cât cineva ţine evidenţa. Şi ăsta e unul din motivele pentru care citeşti acest blog.

22 de comentarii:

  1. De ce in aproape toate sondajele on line de pe diferite ziare, site-uri online, rezultatele sunt exact opusul celor date de diferite case de sondare, gen IMAS? Adica pe on line, rezultatul este de 60%-40% impotriva demiterii lui Basescu. Astept raspuns. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Nu este aşa pe toate site-urile, ziarele online, etc.

      2. Chiar dacă toate ar da acelaşi rezultat, cei care răspund nu sunt reprezentativi din punct de vedere statistic pentru populaţia României. Are toată populaţia cu drept de vot acces la internet? Are toată populaţia cu drept de vot acces la site-ul *acela*?

      În fapt, acele sondaje nu sunt nici măcar reprezentative pentru opinia cititorilor acelui site/ziar online. Dar despre asta, altădată.

      Ștergere
    2. pentru că, exceptând postacii simbriaşi, cei care folosesc internetul sunt de o altă calitate, în proporţiile respective. dar tot minoritari rămân... uite câte voturi a strâns, graţie campaniei on line, nicuşor dan.

      Ștergere
  2. intrebare:

    daca la referendum cistiga presedintele, ce impact ar avea asupra metodologiei de sondare a opiniei publice? in ce conditii se poate trage concluzia ca trebuie gasita o alta metodologie?

    thx.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde de circumstanţe.

      Va fi un trend crescător pe ultimele sondaje? Cât de departe va fi preşedintele de victorie în ultimele sondaje făcute publice? Care va fi procentul de respondenţi care va spune că vine la vot dar nu va vrea să spună *cum* votează? (potenţială spirală a tăcerii). Etc.

      Vom avea indicii sau nu. Dacă nu există indicii, înseamnă că metodologia e greşită. Sunt sigur că dacă preşedintele suspendat e pe cale să câştige, vom avea indicii.

      Ștergere
    2. Sondajele de opinie sunt niste fotografii de moment. Ele nu reprezinta predictii acurate pentru ziua votului, pe simplul motiv ca o campanie electorala poate modifica substantial preferintele electorale.

      In schimb, opinia publica nu se modifica intr-un ritm extraordinar de rapid, incat datele obtinute acum sa nu ne permita, cu marje rezonabile de incredere, sa spunem ca la alegeri configuratia votului ar fi "cam" la fel. Deisgur, pot exista basculari de electorat dar trebuie sa existe si un context propice pentru asta. Ori, mie mi se pare ca acum acest context nu exista...

      Ștergere
  3. Alin Teodorescu10 iulie 2012 la 08:44

    Am hotarit sa nu ma mai ascund sub "anonim" pentru ca dl.Mateescu este pe cale sa creeze ceea ce era ncesar de mult: un blog de analiza CRITICA a rezultatelor sondajelor.
    Referitor la prezenta la vot si modul de masurare: de 12 ani IMAS nu ma filtreaza intrebarea de prezenta. Aceasta pentru ca procentele sunt influentate de numitor. Daca micsorez numitorul prn filtrare, votantii deja hotariti sa vina, hotariti cu cine voteaza par mai multi. Si, prin urmare, se majoreaza aparent procentul celor dintr-o parte a spectrului. Asa ca reproducem exact ce spun respondentii. Dupa care facem simulari pe sectiile de vot si spunem: vin 8.5, 9, 9.5 milioane de votanti. Singura data cind am gresit a fost la alegerile locale din 2008, cind s-au creat pste 2000 de sectii noi, pe care nu le-a putut evalua. Voi povesti o data istoria acelei rusinoase malversatiuni la urne, un furt cum rar s-a vazut in lume...
    cum: pentru referendumul din 29 iulie estimam o prezenta de minimum 8.7 milioane.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc pentru clarificări.

      Ștergere
    2. @Alin Teodorescu

      Sondajul IMAS care urma sa dea 64% DA si 27% NU era in teren pe 5 iulie, data la care scriati intr-un editorial "Din cercetările existente se ştie doar că votul împotriva demiterii ar putea fi majoritar".

      Cum explicati contrastul? A fost o cadere recenta a taberei NU sau cat de vechi erau cercetarile la care va refereati in editorial?

      Ștergere
  4. nu vă mai îmbătaţi cu apă rece! când au anunţat rata de participare estimată la 70 %, asta înseamnă că dintre buletinele tipărite la monitorul oficial al guvernului, 70/ vor fi introsuse, fraudulos în urne. se mai întreabă cineva ce opţiune ştampilată vor avea acestea?!...

    RăspundețiȘtergere
  5. Alin Teodorescu10 iulie 2012 la 16:38

    Dupa lege, trebuie sa se tipareasca atitea buletine cite persoane sunt inscrise pe listele oficiale de votanti...

    RăspundețiȘtergere
  6. Am inteles ca se doreste "adaptarea" listelor de vot la "datele provizorii ale recensamantului" (care or fi ele si ce se va lua in seama, Dumnezeu stie, pentru ca s-a anuntat ca recensamantul va fi completat si cu date din oficiu pentru persoanele nerecenzate samd). Dar populatia cu drept de vot, conform Constitutiei, este cu mult mai mare intrucat Constitutia garanteaza dreptul de vot tuturor cetatenilor romani din lume. Pana la urma care va fi cifra alegatorilor luata in calcul?

    RăspundețiȘtergere
  7. Alin Teodorescu12 iulie 2012 la 09:36

    Marian> Intr-adevar, la inceputul lunii iunie, raportul era 54-46 pentru mentinerea lui Traian Basescu. Mai mult, in a doua jumatate a lui iunie, condamnarea lui AN a adus o crestere enorma a increderii in justitie, care a tractat si increderea in Presedintie si Guvern. Totusi, TB ca persoana ramasese sub 10%. Se ajunsese la situatia clasica in care institutia este mai apreciata decit persoana, ceea ce arata ca oamenii considerau ca persoana nu-si face datoria in institutie.
    Cind a reusit planul suspendarii, publicul s-a hotarit: il demitem cu 2 la 1. Baza acestei decizii publice a fost neincrederea majora in persoana, nu in institutie. De aceea, in treacat fie spus, accentul lui TB pe apararea institutiilor este profund eronat.
    Cind am scris articolul nu stiam ca votul de suspendare in Parlament va reusi si, evident, nu stiam ca vom face o cercetare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru raspuns. Astept un sondaj realizat complet dupa 7 iulie, dar ce spuneti indica totusi ca rezultatul nu e ireversibil.

      Apoi, daca institutiile sunt apreciate si el personal nu, ce ar putea sa faca TB decat sa se identifice cu ele? Sa promita ca isi schimba stilul personal? Ma indoiesc ca ar convinge pe cineva ...

      Ștergere
    2. Rezultatele sondajelor nu sunt niciodată ireversibile. Uneori, însă, ele nu sunt reversate.

      Într-adevăr, când ai o credibilitate scăzută, trebuie să te "agăţi" de ceva sau cineva cu o credibilitate mai mare şi să speri că ceva din acea credibilitate se lipeşte şi de scorul tău.

      Ștergere
  8. Alin Teodorescu12 iulie 2012 la 16:57

    Pentru mine este limpede ca va fi DA, macar cu un procent in plus fata de NU. Problema este cvorumul. Daca organizatiile PSD&PNL se misca asa cum le cunosc este practic imposibil sa nu se ajunga la 9.2 milioane voturi exprimate.
    Problema deplasarilor de vara nu s-ar pune daca s-ar accepta votul la oricare sectie. In fond Romania este o singura circumscriptie la referendum. Sunt in concediu la mare, votez la Constanta pe lista speciala 2. Dar parca aud iar povestile cu turismul electoral etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Problema e boicotul. Daca prezenta anti-demitere din sondajul dvs (29% NU la 8,7 mil participare) se injumatateste, mai ar trebui aduse 1,9 milioane voturi, foarte greu.

      Ștergere
  9. Great blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
    A design like yours with a few simple adjustements would really
    make my blog jump out. Please let me know where you got your theme.

    With thanks
    Feel free to visit my website : illinoisskillsmatch

    RăspundețiȘtergere
  10. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and
    wished to mention that I have really loved surfing around your weblog posts.

    In any case I'll be subscribing for your rss feed and I hope you write once more very soon!

    My page - Www.xxxvideofix.com

    RăspundețiȘtergere
  11. It's remarkable to pay a visit this site and reading the views of all colleagues concerning this piece of writing, while I am also zealous of getting experience.

    My web blog - sex voyeur

    RăspundețiȘtergere