Electoratul "dur" al unei forţe politice sunt oamenii foarte hotărâţi să vină la vot pentru partidul/alianţa respectivă (nu folosesc expresia "nucleul dur" pentru că are un înţeles uşor diferit).
Electoratul "slab" al partidului respectiv sunt oamenii care ezită, care nu sunt foarte interesaţi de politică sau care nu vin de obicei la alegeri dar care declară în sondaje că ar vota acel partid.
Dacă privim scena politică din această perspectivă, cam toată lumea are probleme dificil de rezolvat. În ordinea numerelor din sondaje:
1. USL se află într-un moment critic. Pentru prima dată în ultimele luni sau, de fapt, din existenţa USL, electoratul "slab" al USL este egal numeric cu electoratul "dur". Acest lucru nu are de-a face cu popularitatea liderilor (care este acum la aceleaşi cote de încredere ca şi în februarie sau martie), ci o dezamăgire din ce în ce mai răspândită cu guvernarea USL ca atare.
Scenariul + : USL se trezeşte din somn şi îşi revigorează electoratul "slab". O campanie electorală inspirată s-ar putea să nu fie de ajuns. Prezenţa la vot este mare, ceea ce scade ponderea voturilor pentru ARD şi PPDD, reducând suma procentelor acestor formaţiuni sub 30%.
Scenariul - : În marile oraşe USL este lovit de absenteism. Din motive diferite faţă de 2008, PNL şi PSD obţin împreună acelaşi număr de voturi ca şi atunci: 3,2 milioane.
2. ARD este un fluture captiv. Ascunderea de sigla PDL pur şi simplu nu dă rezultate, ba mai mult pare să fi avut mici efecte negative. Aproape orice ar face comunicatorii ARD, Alianţa se zbate între 10% şi 12% din voturile românilor aflaţi în ţară (electoratul "dur"). Cel "slab" este practic non-existent. ARD nu are unde să se extindă.
Scenariul + : ARD are o campanie electorală inspirată, deturnând votanţi din electoratul "slab" al USL. Mobilizarea electoratului pro-băsescian este exemplară, ca la locale. Cu un pic de noroc, ARD ar putea obţine 33% din voturi.
Scenariul - : În urma pierderilor de primari din mediul rural şi nu numai, maşinăria democrat-liberală pedalează în gol. Votanţii din mediul urban pedepsesc prin absenteism alipirea lui MRU la PDL. În aceste condiţii, ARD obţine mai puţin de 1,5 milioane de voturi şi este depăşită de PPDD.
3. PPDD are un electorat "dur" de 5-6% din populaţie care, după cum s-a văzut la locale, chiar vine la vot. Afacerea Oltchim nu a adus beneficiile sperate în plan electoral. Campania PPDD va fi importantă, electoratul "slab" al acestei formaţiuni politice fluctuând extrem de puternic. Organizaţiile locale ale PPDD vor da un test extrem de dificil pe 9 decembrie.
Scenariul + : Formaţiunea lui Dan Diaconescu ia avânt, speculând ineficienţa USL şi nepopularitatea PDL ("noi suntem singurii care n-am guvernat în toţi aceşti ani!"). PPDD devine opţiunea ascunsă a multor români care nu o declară public, nici măcar în exit-polluri. 2 milioane de voturi nu sunt o imposibilitate.
Scenariul - : Partidul Poporului nu reuşeşte să se extindă dincolo de graniţele OTV. Cu aproximativ 500 de mii de voturi, PPDD abia intră în parlament.