Mai jos se află lista candidaţilor ARD care vor intra în Parlament chiar şi în contextul unei performanţe slabe a ARD (USL 57% din voturi la nivel naţional, ARD 19%). Lista a fost alcătuită pe baza unei simulări efectuate cu ajutorul RomPol. Înainte de a trece la listă, câteva observaţii importante privind surse de potenţiale erori:
1. Chiar dacă premiza de mai sus se îndeplineşte, e posibil ca lista parlamentarilor ARD să arate un pic altfel. Acest lucru face parte din componenta de neprevăzut a alegerilor. Nu există garanţii.
2. Nu este clar în toate judeţele în care colegiu candidează cine. Dacă unele dintre listele care circulă în presă sunt eronate, şi enumerarea de mai jos conţine greşeli. Lista de mai jos a fost deja actualizată de câteva ori, de multe ori cu sprijinul cititorilor (cărora le mulţumesc). Varianta de pe http://sociollogica.blogspot.ro/2012/10/lista-celor-care-ard-deja-de-bucurie.html este întotdeauna cea mai recentă.
3. Această listă e inutilă dacă vrei să vezi care candidaţi ARD au şanse mici de a intra în parlament. Lista are ca subiect cine intră în parlament chiar dacă ARD nu se descurcă foarte bine.
Şi acum să începem - figurile mai importante la nivel naţional şi/sau pentru PDL sunt subliniate:
Alba: Clement Negruţ, Sorin Bumb, Alexandru Pereş.
Arad: Igaş, Claudia Boghicevici, Seculici, Iustin Cionca. Aproape sigur MRU şi Mihail Neamţu vor intra şi ei, dar colegiile lor nu sunt atât de uşoare pe cât se crede.
Argeş: Gabriel Bratu, Cătălin Teodorescu, Mircea Andrei (şeful organizaţiei judeţene).
Bacău: Vreme, Curelea, Sorin Umbrărescu (FC).
Bihor: Gavrilă Ghilea, Ionel Avrigeanu.
Bistriţa Năsăud: Vasile Marc, Ioan Oltean, Cristian Florian.
Botoşani: Bogdan Vâscu (PNŢCD), Manuel Popa.
Braşov: Andras Szakal, Gabriel Tiţa Nicolescu
Brăila: Marius Terzea. Şi atât.
Bucureşti (premiza apropo de Capitală este că ARD se descurcă un pic mai bine decât a făcut-o PDL la locale şi obţine 20%, un rezultat relativ prost dar în linie cu premiza întregului exerciţiu): Costică Canacheu, Ioan Mihăilă (PNŢCD), Maria Dinu, Udrişte, Mircea Raicu, Doru Tufă, Cristi Rădulescu, Sandra Pralong.
Depind de scorul ARD în Bucureşti, dar nu le va fi uşor: Biriş, Paleologu, Sulfina Barbu, Cristian Petrescu, Cristina Trăilă, Ştefan Vlaston, Vasile Gherasim, Augustin Ofiţeru (PNŢCD), Anca Boagiu, Iulian Crăciun, Radu F. Alexandru.
Buzău: Cezar Preda, Raul Florescu.
Caraş-Severin: Dragoş Enache.
Călăraşi: Iuraşcu (FC), Georgel Muşat.
Cluj: Daniel Buda, Adrian Gurzău, Alexandru Coroian, Rareş Rusu. Probabil şi Papahagi, în funcţie de eficienţa blaturilor locale (... care vor fi eficiente).
Constanţa: Constantin Chirilă, Zanfir Iorgu, Tănase Barde. Probabil şi Gigi Chiru, datorită unor mici aranjamente locale. Situaţia va fi complicată puternic de Maria Stavrositu, care a plecat din PDL şi va candida drept independent cu susţinerea PPDD.
Diaspora: Eugen Tomac (consilier prezidenţial).
Dolj: Vera Păsculescu, Doru Safta, Daniel Drâgnei.
Dâmboviţa: Iancu Caracota, Iulian Vladu, Ovidiu Isăila (Forţa Civică).
Galaţi: Mircea Toader, Vali Ardeleanu, Constantin Petrea.
Giurgiu, Harghita, Covasna: Nimeni, niente, zero.
Gorj: Severus Militaru.
Hunedoara: Alexandru Lăutaru, Mircia Muntean, Marieta Ilcu Răileanu.
Ialomiţa: Began Nicolae.
Iaşi: Cristina Dobre, Nicuşor Păduraru, Gabriel Surdu.
Ilfov: Vorbim de candidaţii ARD din colegiul 2 de la CDEP (Marin Mircea?) şi 1 de la Senat (foarte probabil Tudorache Irinel Gabriela).
Maramureş: Mircea Man, Gheorghe Bârlea.
Mehedinţi: Mihai Stănişoară, Constantin Popescu (FC), Ion Mâţu.
Mureş: Marius Paşcan, Dorin Florea.
Neamţ: Mihaela Stoica, Laurenţiu Dulamă, Elena Udrea, Luminiţa Vârlan.
Olt: Gheorghe Ştefan (nu Pinalti, ci altul).
Prahova: Cristian Burlacu, Adrian Dobre, Roberta Anastase, Alexandru Matei.
Satu Mare: Sergiu Băbăşan. Nimic nu e garantat pentru Andrea Paul (Vass).
Sibiu: Cristian Marian, Raluca Turcan. {editare faţă de listele anterioare. Modelul RomPol nu includea FDGR, ceea ce schimbă rezultatele}
Suceava: Vasile Ilie, Ovidiu Milici (Forţa Civică), Dan Gabriel Gospodaru, Gheorghe Flutur.
Sălaj: Lucian Bode.
Teleorman: Lucian Militaru, Marian Zlotea.
Timiş: Alin Popoviciu, PDL. Mihai Bojin, PDL. Vasile Blaga, PDL.
Tulcea: Anişoara Radu.
Vaslui: Cristian Boureanu, Dan Marian. Pe muchie, dar sub muchie având în vedere premiza întregului test: Răzvan Murgeanu şi Alexandru Iacob, unul dintre oamenii impuşi peste Comisia Macovei.
Vâlcea: Aurelian Pavelescu (PNŢCD).
Vrancea: Florin Secară.
Total ARD: 101 mandate.
6 la FC.
6 la PNŢCD.
89 la PDL.
Domnu` Dan sau Victor Ponta?
RăspundețiȘtergerePonta. Organizaţia locală mai puternică e avantajată. Întrebarea e dacă VP ia sub sau peste 50% din voturi în colegiu. Dacă ia sub, riscă să nu intre în parlament.
ȘtergereAsta-i frumusetea legii imbecile pe care o avem. In conditiile unei organizatii locale puternice inseamna ca toti ceilalti de la USL vor avea >50%. Iar daca DD reuseste sa-l impinga la 49.99%, nu va intra in parlament. Ceea ce nu este tocmai imposibil...
ȘtergereAm o nelamurire referitor la sistemul asta (electoral) in ansamblu:
RăspundețiȘtergereIntotdeauna (in orice situatie) este de preferat pentru Partidul X ca ai sai candidati sa ia peste 50% ?
Sau exista situatii / scenarii in care prea multi candidati cu peste 50% i-ar oferi un procent mai mic din parlament (in ciuda unui numar mai mare de parlamentari proprii) ?
Din perspectiva asta, exista un optim?
Voi răspunde pe lung în următoarea postare.
ȘtergerePe scurt: întotdeauna (in orice situatie) este de preferat pentru partidul X ca ai sai candidati sa ia peste 50%. Ei nu pierd nimic ca pondere în totalul parlamentarilor - celelalte partide pierd.
La Bacau e gresit. Tudorita Lungu nu, Berca da.
RăspundețiȘtergereÎntr-adevăr, se pare că Tudoriţa Lungu nu mai candidează (http://www.ziaruldebacau.ro/2012/10/29/ard-si-a-depus-candidaturile-la-bej.html). Am înlocuit-o în lista de mai sus.
ȘtergereEste posibil ca Berca să intre. Vom vedea.
Apropo (şi mulţumesc de observaţie): Berca candidează la Camera Deputaţilor. Tudoriţa Lungu - potrivit informaţiilor mele - candida la Senat. Nu se pot înlocui în listă unul cu celălalt: dacă Berca intră, nu mai intră Vreme sau Curelea.
ȘtergereCalarasi nu e in lista sau nu il vad eu?
RăspundețiȘtergereA fost o problemă tehnică, s-a rezolvat acum.
ȘtergereLa Iasi, e gresit numele senatorului ARD.
RăspundețiȘtergerePotrivit simularii, cistiga senatorul ARD din S1, adica Gabriel Surdu. S1 e cel mai mare colegiu din judet, ca numar de voturi.
Teodor Baconschi este candidatul ARD pe S4, cel mai mic colegiu de senat din judet, deci acolo locul 2 sigur nu prinde mandat, daca USL ia 50%+1.
Ai dreptate. Lista pe care o aveam eu îl punea pe Baconschi în alt colegiu. Am corectat. Se pare că listele de pe Hotnews sunt (deocamdată) cele mai bune, dar nu le aveam când am scris postarea.
ȘtergereAm o gramada de obiectii. Pe simlarea Rompol lucrez de 10 zile. Simularea are la baza prezenta la urne de la locale si REPETAREA scorurilor de la locale (cu includerea voturilor UNPR, FC, PNTCD in aliantele din care fac parte)de la votulpentru consiliile judetene, asa-zisul vot politic.
RăspundețiȘtergereMai mult rompol da USL cca 57% si ARD cca 25%. (Nu stiu de unde ai scos 19%) DACA cele doua conditii (participare + rezultate similare) se repeta, atunci este valabila simularea rompol. Cum insa de regula la parlamentare se vine intre 10 si 15% mai putin, se da peste cap tot esafodajul.
***
Plecand de la ARD-istii care ajung in parlament PE SIMULARE, iarasi am obiectii. I-am scos si eu pe cei care ajung pe aceasta simulare si sunt deferente mari Uite dau primele trei judete la Camera
Alba
NISTOR DORIN
NEGRUȚ CLEMENT
Arad
BOGHICEVICI CLAUDIA
PISTRU-POPA EUSEBIU
CIONCA-ARGHIR IUSTIN
Arges
ȘUVAR VALENTIN
BRATU ION GABRIEL
Sunt ceva diferente. In plus, la Valcea Samoil Valcu nu candideaza (out pt a-i face loc mascariciului de Pavelescu - culmea asta intra in Camera). La Satu Mare, Babasan nu prinde nimic, are cel mai mic scor in simulare (si in realitate) prinde madam Vass (nepoata lui Ghizela)
PS
Nu te mai informa dupa "oficina". Au oameni slabi si de regula primesc texte dupa dictare
In simulatorul nostru se pot introduce valori noi (estimate) pentru prezenta si vot, atat la nivel national cat si la nivel de judet. In mod evident rezultatele vor fi diferite fata de locale; cu putina migala, fiecare utilizator isi poate introduce estimarile sale pana l anivel de judet si va obtine o simulare corespunzatoare.
ȘtergereAnonim, răspunsul lui Dan Dumitrescu este corect. Nu ştiu cum ai făcut simulări 10 zile fără să modifici rezultatele.
ȘtergereCare oficină? Te referi la Hotnews? Listele lor nu existau când am făcut postarea. De fapt, a trebuit să caut prin toate ziarele locale posibile şi imposibile listele de candidaţi.
Ca ironie, listele Hotnews includ modificarea Vâlcu/Pavelescu de care vorbeşti. Îţi mulţumesc că mi-ai adus-o la cunoştinţă, dar... au nimerit-o.
La Camera Deputatilor - Colegiul Uninominal 2 - JUDETUL ARAD
RăspundețiȘtergereCandidatul USL: Lia Ardelean (PC )
Candidatul ARD: Claudia Boghicevici (PDL)
In articole distincte aveti trecute ca si castigatoare ambele persoane. Este posibil?
Da, conform legii. Adică este posibil dacă unul dintre candidaţi câştigă cu 50%+1, iar celălalt candidat - datorită mărimii colegiului - primeşte unul dintre mandatele alocate forţei sale politice.
ȘtergereRegula "1 colegiu = 1 parlamentar" are excepţii, conform legii.