luni, 5 noiembrie 2012

Este diferenţa dintre ARD şi PPDD de doar 1,1%? Da şi nu.

(Întrucât mulţi cititori întreabă, DA, este posibil să ai 2 sau chiar 3 candidaţi care intră în parlament din acelaşi colegiu. Legea permite acest lucru în condiţiile în care unul dintre candidaţi câştigă cu 50%+1 din voturi iar celălalt/ceilalţi primesc mandatele la care partidul/alianţa are dreptul în acel judeţ - art.48, alin. 15 din legea 35/2008. Iar acum subiectul principal...).

Conform ultimului sondaj IMAS, efectuat în perioada 10-18 octombrie: ARD 16%, PPDD 14,9%.

Aşa să fie? Există două răspunsuri.

DA, pentru că vorbim despre o serie de sondaje IMAS în care vedem acest fenomen:

August: PDL 17,8%, PPDD 14%. Diferenţă: 3,8%.
Septembrie: ARD 17,8%, PPDD 15,5%. Diferenţă: 2,3%
Octombrie: ARD 16%, PPDD 14,9%. Diferenţă: 1,1%.

La toate aceste sondaje marja de eroare este de 3%. În alte cuvinte, sondajul IMAS din octombrie nu descrie o situaţie radical diferită faţă de cea din lunile anterioare, ci sugerează că diferenţa dintre PDL/ARD şi PPDD este redusă. Aproape sigur în scădere.

(Fanii ARD care deja încep să înjure IMAS sunt rugaţi să-şi amintească că acest institut a dat consistent USL la 49% acum un an, acum zece luni etc., rezultat care înfuria atunci serios liderii USL şi care s-a confirmat la locale).

NU, adică mă îndoiesc că vom vedea o diferenţă atât de mică la vot între scorul ARD şi scorul PPDD. Iar vina nu aparţine IMAS, ci ... celor care răspund la întrebări, care spun că vin la vot dar de fapt nu vor face acest lucru.

Conform sondajelor IMAS intenţia de a veni la vot la nivel pur declarativ este consistentă (65% din românii aflaţi în ţară - nu cei de pe liste! - sau mai mult, 72% în august de exemplu).

Conform CCSB, care filtrează răspunsurile încercând să elimine pe cei nu prea interesaţi de politică sau nu foarte hotărâţi să vină la vot, prezenţa la vot ar fi uşor mai mică (în ultimele luni: 61-63% din românii aflaţi în ţară).

La CSOP filtrele sunt dure, prezenţa potenţială este la 38-40% din cei aflaţi în ţară sau 47-49% în funcţie de ce filtre se aplică.

De ce contează prezenţa? Pentru că votanţii mai puţin hotărâţi nu sunt distribuiţi egal între partide. Electoratele PPDD şi USL conţin mai mulţi votanţi de acest tip decât electoratul ARD, sau cel puţin aşa stăteau lucrurile până recent. Concret, dacă prezenţa va fi la cote extrem de înalte, ca în sondajele IMAS, diferenţa dintre ARD şi PPDD va fi mică. Dacă prezenţa va fi redusă - lucru pe care îl cred - atunci natura mai disciplinată a electoratului PDL-ARD va fi evidentă, iar diferenţa dintre scorul ARD şi cel al PPDD va fi vizibilă.