sâmbătă, 8 decembrie 2012

Despre lupta electorală din Transilvania

Pe scurt:

În 8 judeţe din Transilvania puterea electorală a USL este limitată. De văzut în ce măsură ARD va reuşi să concretizeze oportunităţile ivite astfel.

Detaliat:

La alegerile locale USL a obţinut 49,8% din voturile acordate la nivel naţional iar PDL (sub nume propriu sau în alianţe) 25%. Scoruri nu foarte îndepărtate de cele pe care le-am vedea duminică în contextul unei prezenţe scăzute la vot. Din acest punct de vedere, folosirea alegerilor locale ca reper pentru ce se va întâmpla duminică nu este chiar nepotrivită.

Orice calcul privind scorurile formaţiunilor politice în această regiune este complicat de faptul că într-unele judeţe populaţia de etnie maghiară este considerabilă, "turtind" scorul partidelor politice care se adresează electoratului românesc. Chiar dacă excludem din discuţie Harghita şi Covasna, tot rămân Mureş (33% au votat UDMR la locale), Satu Mare (34%), Sălaj (21%), etc.

Întrebarea mai utilă este: în câte judeţe a obţinut la locale USL 50% din voturile electorilor de etnie română?

Transilvania: 6 din 16, iar dacă excludem Harghita şi Covasna 6 din 14 (43%)
Restul ţării: 19 din 26 (73%)

Cele 8 judeţe din Transilvania în care USL nu a avut la locale rezultate excepţionale pot fi găsite în graficul următor:


În toate aceste judeţe (cu o excepţie) PSD+PNL au obţinut scoruri în 2008 sub media naţională iar PDL peste media naţională. Excepţia este Hunedoara, unde PSD+PNL au obţinut mai mult decât media naţională iar PDL mai puţin.

În toate aceste judeţe cu o excepţie (Sibiu-PDL), USL a obţinut scoruri în 2012 sub media naţională iar PDL peste media naţională.

Acum patru ani, în jumătate din aceste judeţe PDL > PSD+PNL. La locale, această relaţie matematică a mai fost adevărată într-un singur loc: Alba.

Întrebări la care vom primi răspuns după anunţarea rezultatelor pe judeţe:

Alba şi Arad: Se va sparge echilibrul existent dintre ARD şi USL? În ce fel?

Braşov şi Cluj: Va reuşi ARD să transforme competiţia din aceste judeţe într-una strânsă, precum în Alba-Arad? Va trece USL de 50% în Braşov şi/sau Cluj?

Timiş: Cât de mult va conta intrarea PNŢCD în ARD?

O mică explicaţie legată de Sibiu: scăderea drastică a procentelor PDL între 2008 şi 2012 se datorează migrării de votanţi către Forumul Democrat al Germanilor din România. Această formaţiune va avea un singur candidat pe toate buletinele de vot din România, el urmând să obţină în Sibiu un scor relativ apropiat de cel al FDGR de la locale.

87 de comentarii:

  1. Prea multe generalizari. FDGR nu are cum sa ia un scor apropiat ca la locale, asta e o concluzie nefundamentata. De exemplu nu poate lua 78% ca Iohannis,vot de persoana, nu poate lua nici votul politic de la CJ (pe care in iunie il detinea prin Bottesch si pe care l-a pierdut cu 29% în fața lui Cindrea de la USL care a luat 37%). Dimpotriva, polarizarea il scade pe cel de-al treilea, deci FDGR cel mai probabil va lua în Sibiu, între 20-25%. Ma refer la Sibiu ca singurul mare fief FDGR ramas, dupa ce si Mediasul a fost pierdut cu ani in urma, iar in iunie, CJ-ul. Asta înseamna ca USL nu poate inchide niciun colegiu pe municipiu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Întotdeauna când vorbesc despre alegeri locale în termenii unui vot politic, vorbesc despre consilii judeţene şi despre ... judeţe, nu municipii. O comparaţie cu Iohannis era evident incorectă şi nu o intenţionam.

      Vom vedea ce se va întâmpla la locale în Sibiu. Poate că informaţiile pe care le am sunt greşite. 20% nu e "relativ apropiat" de 29%. 25% este "relativ apropiat" :)

      Suntem de acord cu USL/închidere municipiu.

      Ștergere
  2. nu inteleg de ce rationamentul este a USL va obtine ca la localele din 2012 si nu ca la parlamentarele din 2008. si in 2008 a fost prezenta redusa, de 39%. crezi ca PNL si PSD au pierdut electorat din 2008 incoace? din contra, la locale, in Transilvania, in 2012 au avut scor mai bun ca la localele din 2008.logic, ar trebui ca si la parlamentarele din 2012 sa obtina scor mai bun decat la cele din 2008; sau macar egal. cel care a pierdut electorat este in schimb PDL, daca ar fi sa ne luam dupa locale.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pavelescu in ARD conteaza zero, ca in PNTCD de altfel. In Timis PNTCD inseamna Ciuhandu, surorile Coposu, Caramitru, in fine Ciorbea, iar Ciorbea candideaza din partea USL!

    RăspundețiȘtergere
  4. nu reusesc sa comentez cu contul meu de wordpress.com De ce?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi pare rău, nu ştiu. S-ar putea să fie o problemă cu wordpress, setările pe acest blog sunt foarte relaxate când vine vorba de identităţi şi n-au fost schimbate în ultimul timp.

      Ștergere
  5. hunedoara va fi in continuare cu usl. am inteles de la niste prieteni basisti, ca usl are o tipa care da de lucru la vreo 500 de persoane in judet prin cateva firme si cu care vor vota si ei.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce parere aveti despre situatia din diaspora?
    In mod traditional de acolo vin voturi anti PSD. Daca ar fi asa probabil ca ARD ar castiga toate cele 6 mandate (4 deputati si un senator) si s-ar mai crea un nou mandat de deputat (in colegiul de deputati CD1 din strainatate - Europa) astfel incat sa intre si Socaciu in parlament.
    Insa per total acolo scorul ar fi 6 la 1.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Între numărul de voturi pro-Geoană din turul doi 2009 şi numărul de voturi pro-demitere de la referendumul din 2012 există o diferenţă semnificativă (creştere) în diaspora ca atare, Italia, Spania, Franţa, etc. cu excepţia Republicii Moldova. Zeci de procente, zeci de mii de voturi. Vom vedea ce se întâmplă la parlamentare, dar ARD nu are diaspora garantată.

      Ștergere
    2. Corecta remarca. Am vazut si eu ca la referendum s-a votat da la un nivel aproape dublu fata de ce a obtinut Geoana in turul 2.
      Meciul se joaca insa sunt sanse bune ca sa fie scorul in final 6:1.
      Sunt insa acum convins ca veti pierde predictia relativ la numarul de voturi din diaspora (ati dat o cifra mai mica de 100 mii). O medie aritmetica intre referendum si turul 2 duce undeva la 105 mii. Lumea e polarizata si va veni la vot.
      Cresterile in ceea ce priveste prezenta vor fi in colegiile europene. In CD1 (Europa de Vest) prezenta la referendum a fost la jumatate fata de tur 2 prezidentiale si in CD1 (Moldova inclusa) prezenta la referendum a fost la o treime fata de turul 2 prezidential.

      Ștergere
    3. Vedem :) O prezenţă peste 100 de mii ar fi enormă pentru diaspora, la nivel de prezidenţiale.

      Ștergere
    4. La referendum (cu boicot la pachet) au fost 73 mii.
      Oricum daca le-ar cadea o asemenea pleasca celor de la ARD, ar fi probabil singura circumscriptie unde ar castiga zdrobitor.

      Ștergere
    5. E posibil totusi (tocmai am citit un articol pe Hotnews) sa aveti dreptate cu prognoza relativ prezenta. Vad ca nu le da voie in diaspora decat celor cu rezidenta in tara respectiva. Problema e ca astfel creste durata procedurii de vot (verificari suplimentare, hartii in plus etc.).

      Ștergere
    6. mi se pare ca in diaspora a fost si un scandal intre candidatii ard care s-au faultat reciproc.

      Ștergere
  7. In precendentul comentariu cand m-am referit la toate mandatele voiam sa zic 4 deputati si 2 senatori nu asa cum am scris.

    RăspundețiȘtergere
  8. Alt judet in care se "joaca" interesant este Maramures (cel putin partial). Am urmarit rezultatele la locale de acolo si acum am facut o mica descriere a situatiei la urmatoarea adresa: http://lacoltulstrazii.ro/2012/12/07/tu-cu-cine-ai-vota-maramures-cd5-si-s3/.
    Va fi extrem de interesant.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cu o zi inainte de vot, va mai mentineti predictia ca Ponta ia mai mult de 57,5% din voturi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-mi schimb predicţiile odată făcute. Ar fi lipsit de corectitudine. În plus, pe-asta chiar n-aş avea niciun motiv s-o schimb.

      Ștergere
    2. Predictiile sunt predictii insa depind si de alti factori. Chiar si la meteo cand se estimeaza punctul in care un uragan va lovi coasta de est se mai schimba destinatia in functie de vant etc.
      Aici (la Tg. Jiu) vantu n-are nici o treaba insa faptul ca domnu' Dan a stat permanent pe teren in timp ce Ponta a mai facut campanie si pentru altii conteaza. Adaugam spirala tacerii la sondajele actuale si iese Ponta sub 50% foarte probabil.

      Ștergere
    3. si daca iese sub 50% nu-l mai pune basescu prim ministru?

      Ștergere
    4. Ce credibilitate si putere in partid o sa mai aiba un sef de partid care n-a reusit sa intre in parlament?
      La prima cotitura va fi o noapte a cutitelor lungi. Daca nu intra in parlament e cam terminat.

      Ștergere
    5. laurentiu, daca ponta ia sub 50% nu intra in parlament, si astfel capata sens spuna aia a lui basescu despre faptul ca premierul va fi parlamentar :)

      Ștergere
    6. si? o sa-l puna pe dragnea, pe geoana...!?
      p.s.
      apropo, daca capata sens spusa aia a lui antonescu ca il suspenda pe basescu in secunda doi, daca misca in front?

      Ștergere
    7. io, sincer, desi il dispretuiesc pana in panzele albe, sper ca ponta sa fie numit premier, altfel vomm traversa inca o criza politica ale carei efecte nu le vor resimti nici ponta, nici basescu, nici crin, ci noi, si eu mai ales :). pe de alta parte, daca antonescu zice ca-l suspenda asa de usor pe presedinte ca nu-l numeste pe ponta, de ce in punctul 90 din brosura lor de guvernare spun ca modifica articolul 103 din constitutie ca presedintele „sa fie obligat”? nu cumva tocmai din cauza ca acum nu este obligat?
      in rest, as vrea sa le vad fata liderilor usl daca l-ar numi pe isarescu, de exemplu, premier. cum asta nu se va intampla, adevarul ca il prefer pe copy-lot oricarui alt uselist (voiam sa spun „aproape” oricarui uselist, dar n-am gasit niciun nume mai breaz decat ponta. asta e ce pot ei, un plagiator, un incompetent si un mitoman)

      Ștergere
    8. ai cumva vreun candidat opozabil lui ponta in ard? ca ai lasat un loc gol,totusi.( sau eventual in alta parte. viabil, vorbesc.)
      referitor la art 103, sunt de parere ca trebuiesc eliminate ambiguitatile si precizate clar cine si ce face.
      intre 2000 si 2004 am avut coruptie cu un guvern condus de o mana forte. intre 2009 si 2012 am avut coruptie in niste guverne conduse de niste "papusi".
      in 2004 am votat antinastase, in 2012 voi vota antibasescu.
      cred acum sincer ca daca am schimba guvernele in timp, cel al lui nastase ar fi evitat criza in romania sau cel putin amplitudinea ei din 2010.
      am impresia ca, copy-lotul nu e si copy-looser ca boc si mru si are habar de ce face. pana la urma daca te uiti cine conduce prin lumea democratica, nu gasesti vreunul ireprosabil. hai sa vedem ce face practic si pe urma il amendam.
      p.s.
      pana acum nu m-a afectat criza, dar ma "deranjeaza" in sensul ca s-au inmultit cererile celor apropiati de ajutor. ori nu pot sa "traiesc bine", cand fratii sau prietenii imi cer sprijinul. asa ca mai tai de la distractii si aloc la subventii...doamne ajuta sa am de unde! asta e speranta si rugamintea principala....

      Ștergere
    9. nu exista candidat opozabil. asta-i unul din motivele pentru care nu-i votez nici pe ei.
      (dar aud ca mario monti ar fi liber :) )

      Ștergere
    10. @berenger iti dau eu doua nume de premier mai decente decat ponta din psd: Mihai Tanasescu, fost ministru de finante in guvernul nastase si actualmente reprezentant al Romaniei la FMI si Vasile Puscas, fost negociator sef cu Uniunea Europeana in perioada 2000-2004. Zic numa, nu stiu daca ii ia cineva in calcul sau daca ar accepta asa ceva.

      Ștergere
    11. invocarea lui tanasescu m-a facut sa ma gandesc cu nostalgie la pesedeul din vremea lui nastase. aia macar nu erau prosti...

      Ștergere
    12. @ gigi popa-tanasescu e vice la bei.
      berenger- daca te uiti la ce averi au unii dintre cei care au fost in guvernul nastase...nici exagerat de hoti nu au fost.
      asta ma face sa acord credit lui ponta care a avut credit de la nastase.

      Ștergere
    13. Mario Monti si-a dat demisia. Inca nu formal. Deci e liber, si mie imi place dar nici el nu e aproape de Balcerowicz.

      Ștergere
  10. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  11. Care este situatia din judetul Giurgiu,acolo stiu ca Danut are un fel de fief ppddist,daca nu ma insel eu capitala resedinta de judet a fost castigata de catre un candidat independent sustinut de PPDD.
    Deci e de presupus ca USL va avea probleme in a isi adjudeca mandatele cu peste 50 % in acest judet.
    Astept clarificari din partea dvs

    RăspundețiȘtergere
  12. http://www.youtube.com/watch?v=cwdBkfa9dfU

    RăspundețiȘtergere
  13. Vremea e absolut oribilă în vestul țării ... va fi interesant de văzut cum va afecta acest lucru una din zonele în care ARD-ul incearcă să recupereze ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. chestia asta ma intrebam si eu. dar mi-a venit inca o intrebare in gand.
      care electorat din vestul tarii e indeajuns de taliban sa se duca la urne pe vremea asta urata si in ce procente? adica cel al pdl care este dezamagit, dar voteaza din cauza resentimentelor anti usl sau cel al usl care voteaza din cauza resentimentelor anti pdl si nutresc putina speranta ca va fi mai bine...

      Ștergere
    2. Eu unul am fost deja și am votat - deși a trebuit să-mi îmbrac costumul de ski pentru asta ( și fac parte dintre fericiți, pe sate/comune e jale în Timiș ) - deși nu sunt neapărat "taliban" : la deputați am votat "cu enteresul să zic așa, adică cu Pambuccian ;).

      Când se dau primele date cu prezența la vot ?

      Ștergere
    3. la ora 10 -3.68%. estimare de la partide.

      Ștergere
    4. La ora 10 estimare oficiala (BEC): 4,52% (rural 4,32% si urban 4,67%).

      Ștergere
  14. Si energia sau ura nucleului dur conteaza, dar pe o asemenea vreme conteaza retelele politice de mobilizare. care sunt in mana administratiei locale de la nivel judetean, indiferent de profilul primarului de localitate

    RăspundețiȘtergere
  15. vremea, ca variabila intermediara in analize statistice, nu influenteaza electoratul dur. or ardeii doar pe electoratul dur se bazeaza

    RăspundețiȘtergere
  16. am fost si eu la vot si e cam liniste. cu exceptia masinilor de "serviciu", care isi fac datoria.

    RăspundețiȘtergere
  17. La ora 14:00 in judetul Gorj mediul urban prezenta la vot a fost (nivel maxim in tara) 27,71% (cu aproape 10 puncte procentuale mai mult decat in 2008).
    Concluzia e simpla: Ponta pa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adica asa- http://www.dcnews.ro/2012/12/victor-ponta-vs-dan-diaconescu-primele-estimari-de-la-targu-jiu/

      Ștergere
  18. Este posibil. Nu am acces la date insa am plecat de la premisa ca prezenta mare la vot ajuta mai tare candidatul care vine din urma.

    RăspundețiȘtergere
  19. Eu cred ca in Caras-Severin o sa fie surprize mari datorita vremii. PP DD ( majoritatea simpatizanti in mediul rural) raman in case ca e ger si domnul Dan nu merita silinta sa moara inghetati, iar lupta dintre ARD si USL cred ca se va strange in mai multe colegii. O sa fie interesant, mai ales plecand de la ideea ca cine nu face 50%+1 are sanse mari sa nu intre.

    In legatura cu postarile de mai sus, despre guverne si prim ministru, ma vad nevoit sa accept ca Ponta este pentru moment singurul nume viabil. Insa cand spuneti de guverne cinstite, gen Nastase ... sa va ganditi si la dezastrul ARO si la alte manevre absolut 'cinstite'. Ponta o sa fie in principiu prim ministru, dar asta nu cred ca o sa fie o bucurie in 2013-2014 (daca il prinde pe 2014 in functie) :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu știu cât de corectă e legătura dintre mediul rural și PP-DD - din discuțiile la o răchie prin zonă aș zice că mai degrabă în orașe mici precum Oravița, Oțelul Roșu sunt concentrați simpatizanții sai. Om vedea după ce se anunță rezultatele.

      Ștergere
  20. http://turambarr.blogspot.ro/2012/12/valul-4-de-potop.html

    RăspundețiȘtergere
  21. @laurentiucat
    E interesant ce spune Turambarr insa e discrepant cu ce afiseaza pe site A3.

    RăspundețiȘtergere
  22. Rezultatele finale anuntate pe TURAMBAR (nu pe A3) coincid cu exit poll-ul CSOP de la orele 15,00 (vezi http://www.evz.ro/detalii/stiri/alegeri-parlamentare-2012-ierarhia-partidelor-estimari-ora-1500-1015046.html). Oare cineva manipuleaza?!..

    RăspundețiȘtergere
  23. eu zic ca turambar s-a incadrat. prezenta tinde spre 46%.la vot s-a dus electoratu dur al partidelor. csop-ul n-a dat sondaj in ultima perioada, asa ca nu a avut cum sa greseasca.
    la 55% usl la voturi se duce pe la 60-61% la mandate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca la ora 18:00 erau 36,54% pana la ora 21:00 inca 10%!? deci o medie de 3.3% adica 600.000 de oameni per ora!
      La parlamentarele de acum acum 4 ani de abia a urcat cu 1,5% / ora. Sigur ca da se poate intampla 'miracole' mai ales in rural dar ...

      Ștergere
  24. apropo... si tortul lui barbu " functioneaza".

    RăspundețiȘtergere
  25. E interesant ca rezultatele finale estimate de TURAMBAR (USL: 56%, ARD: 21%) coincid cu exit poll-ul CSOP de la orele 15,00 (USL: 55%, ARD: 21%). E interesant, de asemenea, ca exit poll-ul de la orele 16,30 afisat de Antena 3 in numele CCSB (USL: 59/61%, ARD: 17/18%), coincide cu ultimul sondaj CCSB, din 5 decembrie (USL: 59%, USL: 16%).

    RăspundețiȘtergere
  26. Deci, unde sunt cei 7,4 milioane de votanti anti-Basescu? S-au evaporat... :)

    Mai tarziu, restul intrebarilor...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ARD a castigat alegerile! Cu 17-20% cat a luat din prezentii la vot, plus 11 milioane care au stat acasa, dar erau cu sufletul la Basescu-ARD, ca la referendum, ARD castiga cu 12650000/18250000 = 69.31%.

      Victorie! Pupati-va umed.

      Ștergere
  27. ce ziceti de UDMR... se pare ca am castigat pariul domnule Mateescu...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai invarte-te putin si ai sa realizezi ca ai pierdut...! :)))

      Ștergere
  28. ponta a luat 68%... sa vedem daca avem parte de vin...

    RăspundețiȘtergere
  29. toti liderii ard au luat-o in freza. acum sunt la mana redistribuirii...
    marinica...te pup si eu!

    RăspundețiȘtergere
  30. In 2008, PSD + PNL = 52 % din voturi (inainte de redistribuire). Saltul din 2012 este destul de anemic, avand in vedere ca vine dupa 3 ani de guvernare pedelista, criza economica, taieri de salarii si diminuari de pensii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. macar e pe plus... dupa 4 ani in care au fost tocatzi permanent de servicii, de dna, de ani, de cna, de csm, de ccr, in general de tot ce insemna "statul roman de drept" (sau de dreapta... lui TB)
      si inca ceva: incerci sa-mi spui ca nici in 2008 TB nu a respectat constitutia?

      Ștergere
    2. Intre 2005 si 2008, tot Traian Basescu era presedinte, controland aceleasi institutii si servicii! Si nu se poate spune ca PNL si liderul lui de atunci, totodata si premier, ar fi fost crutat de T. Basescu. As spune chiar dimpotriva! Unii ministri au fost demisi, blocati sai urmariti penal (Remes, Athanasiu, Pacuraru, Norica Nicolai, Chiuariu…) Mai mult, in 2006, din PNL s-a rupt o bucata importanta (printre transfugi: Stolojan, V. Stoica, Flutur etc. etc.) si s-a format PLD s.a.m.d. Desi parlamentarele din 2008 au avut loc dupa o guvernare liberala, PNL a obtinut la acele alegeri cel mai mare procent din istoria lui post decembrista (aproape 19 %).

      “incerci sa-mi spui ca nici in 2008 TB nu a respectat constitutia?” Marturisesc ca n-am incercat sa va spun nimic. Si nici macar nu inteleg sensul intrebarii.

      Ștergere
    3. sensul intrbarii era: in 2008 cand psd si pnl formau o majoritate din ce spui tu, TB le-a refuzat dreptul de-a numi un premier? adica a incalcat spiritul constitutiei?
      daca il numea atunci pe Johanis, acum nu mai discutam de supermajoritati ! acum face sens sensul?

      Ștergere
  31. discurs blaga: "Într-o lună de zile, ARD a dus cea mai cumplită campanie de mistificare a adevărului din ţară, de manipulare a opiniei publice."

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. lol, ati vazut ce fatza a facut Neamtzu? nici el nu era chiar convins ca nu e pe jumatate adevarat...

      Ștergere
  32. prezenta la vot
    43, - rural
    40, - urban
    41,72- total

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "laurentiucat9 decembrie 2012, 19:41
      eu zic ca turambar s-a incadrat. prezenta tinde spre 46%."

      Si uite de data asta ca nu a mai fost votul loteristic - adica pe banda rulanta ca sa creasca cu 10% la orele mai tarzii. Deci deja avem un peste 4% marja de eroare la estimarile date, un numar de ~7,6mil votanti.
      Ramane sa vedem desigur daca 55-57% pentru USL date pe toata media sunt macar in fapt 52% luate in 2008 sau ... dupa cum se spunea intr-un articol cu referire la numar de votanti chiar sa fie sub 50%

      Ștergere
    2. uiti vremea...la noi a fost ploaie si vant si daca nu aveam masina, sigur nu ma duceam. ptr ca umbrela ti-o zbura vantul si intr-un km pana la sectia de votare eram fleasca.
      pieleanu spunea ca electoratul in varsta care de obicei era am 44% din cei ce votau, acum reprezinta doar 33% din procentul de votanti.
      o sa fie o paine buna de mancat ptr sociologi, analisti dupa aceasta votare.
      p.s.
      am vrut sa scriu spre 40% dar azi toata ziua am avut in cap numai cifre si mi-a iesit 46. nu-i nimic, imi asum greseala.

      Ștergere
    3. >pieleanu spunea ca electoratul in varsta care de obicei era am 44% din cei ce votau, acum reprezinta doar 33% din procentul de votanti.

      Asta mi se pare și mie unul un aspect foarte important ( poate cel mai important ) : și anume că USL-ul a câștigat detașat în condițiile în care o bună parte din nucleul lor dur a fost în cvasi-imposibilitate fizică să voteze.

      Ce mai e interesant e că nu a mai existat "accelerarea prezenței la vot" din ultimele ore - ca la alte alegeri - care tot timpul crea ( motivat sau nu, e altă discuție ) suspiciunea de fraudă ... ;)

      Ștergere
  33. in concluzie, pe baza tortului electoral al lui barbu, usl a luat electoratul fidel din stratul unu si a mobilizat in fiefurile electorale votanti din stratul doi.
    ard a luat doar electoratul dur, la fel si ppdd.

    RăspundețiȘtergere
  34. Unde e Marian? I-a pierit piuitul? Cred și eu după atâtea aberații.
    Îmi pierdusem cheful să mai comentez când am văzut că se aberează atât. În rest, conform așteptărilor fără surprize notabile. Poate USL mai mult decât mă așteptam și cred că la numărătoarea finală vor fi surprinzător de multe colegii câștigate cu 50%+1 - aprox. două treimi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e, mai jos... dar ia-l usor ca omu' e shuckarit rau, nah il inteleg intr-un fel... eu i-am transmis ca-l pup sa se mai imbarbateze... i-ar prinde bine un prieten in plus acum cand realizeaza ca ai lui l-au mintzit...

      Ștergere
    2. Eu cred ca nu l-a mintit nimeni dar oamenii - votantii PDL nu sunt niste asistati, au vazut un blat si au zis ca nu intra intr-un joc murdar. Au vazut ce non-campanie au facut candidatii PDL cand ceilalti intindeau cearceafuri de panouri peste tot.
      Cum poti sa alegi cand vezi ca esti mintit, pacalit! Desigur pentru altii nu a contat!

      Mai bine ne imbarbatam cu totii, ca tare ar fi bine sa apara de undeva din neant o alta clasa politica!
      Sa vrei o modificare de constitutie desi esti validat doar de ~4mil de votanti adica vreo 22-23% din cei 18mil si ceva de votanti sau ~55% al celor prezenti care au spus 'pentru' la ultimul referendum este cam putin!

      Dar de referendumul pentru 300 de parlamentari au uitat? se pare ca da fiindca acolo multi finantatori de partide s-ar pierde si deci 'forta' de vot s-ar estompa. Nu am loc, nu dau banu!

      Daca USL nu se va orienta sa miste economia o sa fie mare veselie inclusiv pentru cei care i-au votat cu drag! tineti pumnii pentru USL vor avea mare nevoie!

      Ștergere
  35. USL are in sondaje intre 54 si 58%/ Dar 16% din esantionul statistic au refuzat sa isi spuna votul. E de presupus ca nu erau de la USL sau UDMR. Prin urmare, daca cei 16 non-USL au fost inlocuiti cu 16 USL, atunci si procentele USL apar 56 dar de fapt sunt 40%. Adevarul e probabil la mijloc, deci nu sunt nici 40%, nici 56%, poate pe undeva pe la 50%. Interesant mesajul consilierului Chifu. Oricum, chiar si la 50% voturi, USL ia vreo 55% mandate. De fapt miza lor e 2/3 din parlament pentru a face constitutia visata de ei. Si cu UDMR, minoritati si trasnfugi, posibil se va face.

    RăspundețiȘtergere
  36. usl se pare ca a inchis peste 20 de judete,inclusiv bucurestiul. ard nu a inchis nimic. in ardeal scorul este echilibrat. udmr are probleme chiar la el acasa in har-cov. mai e o problema...exista judete in care pdl nu va lua nici un senator , mi se pare ca in iasi . ptr ca sunt 5 colegii si nu va avea nici un colegiu cu 20%.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. laurentiucat

      Unde sunt cei 7,4 de milioane de romani, drepti, in lumina care au votat impotriva lui Traian Basescu, ca eu nu o vad nicaieri...? S-au evaporat sau nu stim noi? S-au a fost o frauda de ultima speta, cum stim toti?...
      Ia zi Cataline, unde au disparut milioanele de votanti USL?... :))))

      Ștergere
    2. Unde sunt cele 6 milioane de voturi anti-demitere din 2007?
      În 2008 pentru PDL au votat 2,2 milioane.
      În 2009, turul 1, pentru TB au venit 3,1 milioane.
      În 2009, turul 2, pentru TB au venit 5,2 milioane.

      Altă situaţie, aceeaşi piesă: cei 2,5-4 milioane care ar fi votat NU la referendum dacă n-ar fi fost boicot. Nu toţi au venit la vot pentru ARD acum. De ce? Sunt oameni neinteresaţi de parlamentare care vin la vot doar în momente foarte importante sau PPDD-işti sau PRM-işti sau etnici maghiari care votează la parlamentarele partidele lor. Ca şi în 2007, ca şi pentru tabăra DA din 2012, ei reprezintă un aport important sau crucial.

      Legat de fraudă, să vină cifre şi detalii de la instituţiile statului şi discutăm, nicio problemă.

      Estimarea privind cei care ar fi votat NU fără boicot:
      http://sociollogica.blogspot.ro/2012/09/cati-oameni-au-boicotat-activ.html

      http://sociollogica.blogspot.ro/2012/09/cati-oameni-au-boicotat-activ.html

      Ștergere
    3. cand PSD+PNL avea 50%+1 in 2008 - TB le-a refuzat premierul (pe Johanis)... asta l-a costat pe termen lung... oamenii aia nu au disparut... apoi cand in 2009 a castigat la masa verde (din Paris), apoi cand l-au demis pe boc, surpriza: l-a numit tot pe BOC !!! nici asta nu se uita... apoi a ramas presedinte tot la masa verde... nici asta nu se uita... cam cat crezi ca mai inghitea poporul asta "fitze" si "arogantze" din astea de securist ?

      P.S. Te pup Marian ! :))))

      Ștergere
  37. declaratie dragnea:
    usl a inchis 25 de judete si se numara.
    mandate de parlamentari certe usl 346.
    p.s.
    marinica...te pup!

    RăspundețiȘtergere
  38. daca e asa cum spune dragnea...frisca de pe tort e mult mai consistenta ptr usl.
    http://www.hotnews.ro/stiri-alegeri_parlamentare_2012-13782847-liviu-dragnea-potrivit-numaratorii-paralele-usl-are-pana-prezent-346-mandate.htm

    RăspundețiȘtergere
  39. In CD6 Gorj dupa numararea voturilor din 48,6% din sectiile de votare scorul (primii 2 clasati) era urmatorul:
    Ponta 61%
    DD 32,5%

    RăspundețiȘtergere
  40. Conform numaratorii USL, din cele 66 % din mandate castigate (adica, 346), PSD va avea 34,9%; PNL - 25,6%; PC - 3,4%; UNPR - 2,2%. In 2008: PSD - 35%; PNL - 20%. (S-ar parea ca ponderea PSD in Parlament a ramas aproape neschimbata!)

    RăspundețiȘtergere
  41. mandate/proc mandate/procente voturi

    usl 389 68.97 59.34
    ard 80 14.18 16.62
    ppdd 68 12.06 14.3
    udmr 27 4.79 5.1

    total 564 100.00 95.36

    RăspundețiȘtergere