miercuri, 27 martie 2013

Patru scenarii pentru 2014

Scenariile de mai jos au rolul de a sintetiza ce a fost scris pe Sociollogica apropo de prezidenţiale, precum şi observaţii pe care nu le-am prezentat niciodată ca atare. Ele nu reprezintă predicţii, ci avertismente - rute virtuale. Realitatea se va încadra probabil între două din aceste scenarii.

Cifrele din scenarii nu sunt scrise la întâmplare.

Scenariul A. Absalom (câştigător: Crin Antonescu). USL nu se rupe iar PPDD suferă masiv datorită închiderii OTV. Prin forţa împrejurărilor, partidele din ARD se regrupează sub alt nume, unul deja rezervatÎn numele prudenţei, Traian Băsescu evită o divizare inutilă şi îl susţine pe principalul oponent al lui Crin Antonescu. Candidatul USL, superior în planul organizării şi consultanţei, ocupă locul unu în ambele tururi de scrutin. Absenteismul este covârşitor.

Turul 1:
Crin Antonescu (USL) 61%
Mihai Răzvan Ungureanu (ADA) 23%
Dan Diaconescu (PPDD) 9%
Alţii: restul.

Turul 2 (aici explic de ce va fi un tur doi, chiar şi în asemenea circumstanţe):

Crin Antonescu (USL) 69%
MRU (ADA) 31%

Scenariul B. Baccarat (învingător: numele său nu este vehiculat public în clipa de faţă). Traian Băsescu şi Mişcarea Populară propun un candidat acceptabil atât pentru electoratul preşedintelui în funcţie cât şi pentru segmente importante din structurile PSD, PDL şi poate chiar PNL. Oficial vorbind, USL nu se rupe. Din motive diferite, leadership-ul PDL şi FC nu susţin planul preşedintelui şi colaborează în turul unu, democrat-liberalii intrând oficial în ADA.

Turul 1:
Crin Antonescu (oficial vorbind: USL) 38%
Domnul X (oficial vorbind: Mişcarea Populară sau independent) 35%
MRU (ADA+PDL) 11%
Dan Diaconescu (PPDD) 9%
Alţii: restul.

Turul 2 (PNL/Crin Antonescu şi jumătate din PDL contra tuturor. Declaraţiile lui Dan Diaconescu devin o miză importantă. În ziua votului lupta este strânsă şi depinde de organizare):

Domnul X 51%
Crin Antonescu 49%

Observaţie: acest scenariu este cel mai puţin plauzibil şi are şansele cele mai mici de concretizare în clipa de faţă.

Scenariul C. Crahul social (învingător: Antonescu). Probleme economice importate şi/sau importante reduc susţinerea pentru PSD. Crin Antonescu speculează momentul şi utilizează mesaje largi pentru a capta cât mai mult din electorat. Stânga e nevoită să apeleze la Sorin Oprescu pentru a pune un obstacol preşedintelui PNL ("nu dorim să ne pomenim cu un nou Băsescu!").
Dreapta anti-PNL, divizată pe axe pro- şi anti-MRU, nu are un discurs credibil pe tema principală a momentului - economia. De fapt, candidatul PDL doreşte doar să demonstreze că are un control puternic asupra câtorva procente care să poată fi negociate în turul doi. Influenţa lui Traian Băsescu se concretizează printr-o susţinere dată cu jumătate de gură lui MRU.
În tot acest timp, Dan Diaconescu face opoziţie de stânga la "guvernarea PSD", cu destul de mult succes.

Turul 1:

Crin Antonescu (PNL) 33%
Sorin Oprescu (PSD) 26%
Dan Diaconescu (PPDD) 21%
MRU (ADA) 9%
Adrian Videanu (PDL) 5%
Alţii: restul.

Turul 2 (în care se activează alianţa PNL+PDL iar preşedintele Băsescu dă mesaje puternice pro-Oprescu. Elementul decisiv este electoratul PPDD, pentru care Antonescu devine trompeta furiei, un mijloc de o răzbunare pe o stângă percepută drept incompetentă şi coruptă):

Crin Antonescu (PNL) 61%
Sorin Oprescu (PSD) 39%

Scenariul D. Divide et impera (câştigător: Victor Ponta). Începând cu vara lui 2013, fiecare aruncare de zar pare să fie norocoasă pentru oponenţii USL. Uniunea Social-Liberală se rupe, Crin Antonescu devine o fantomă în sondajele de opinie, Dan Diaconescu îşi pierde suflul din 2012...
... dar opoziţia non-pepededistă, ronţăită pe dinăuntru de orgolii, are patru candidaţi, fiecare încercând să demonstreze că el/ea este adevăratul candidat al dreptei, fiecare sperând să obţină mitologicul "bilet de dreapta" pentru turul doi (... toţi ratează).
Traian Băsescu, singurul care ar mai fi putut teoretic să pună ordine, e ocupat să o promoveze pe Elena Udrea, întâi în PDL (eşec) şi apoi sub forma unei candidaturi independente la preşedinţie care-i face până şi pe unii fani radicali ai preşedintelui să ridice din sprâncene. Câteva filiale PDL o susţin, dar degeaba.

Turul 1:

Victor Ponta (PSD) 35%
Crin Antonescu (PNL) 20%
Elena Udrea (Traian Băsescu) 11%
Dan Diaconescu (PPDD) 8%
MRU (ADA) 7%
T. Stolojan (PDL) 5%
Mihail Neamţu (NR) 3%
Alţii: restul.

Turul 2: ca şi în scenariul C, vorbim de o luptă invizibilă între mesajele preşedintelui ("Votaţi-l pe Ponta, orice şi oricine e mai bun decât Antonescu!") şi eforturile maşinăriei de partid a PDL (pro-Antonescu). Spre deosebire de scenariul C, influenţa PPDD nu mai este decisivă.

Victor Ponta (PSD) 64%
Crin Antonescu (PNL) 36%

35 de comentarii:

  1. mai este o posibilitate, mult mai probabila, o combinatie de scenariu a („USL nu se rupe iar PPDD suferă masiv datorită închiderii OTV.”) cu d („dar opoziţia non-pepededistă, ronţăită pe dinăuntru de orgolii, are patru candidaţi”) vom avea astfel
    Elena Udrea (Traian Băsescu) 11%
    Dan Diaconescu (PPDD) 8%
    Crin Antonescu (PNL) 66%
    MRU (ADA) 7%
    T. Stolojan (PDL) 5%
    Mihail Neamţu (NR) 3%

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă USL merge cu un singur candidat, va exista o tendinţă puternică de cumulare a energiilor opoziţiei împotriva sa.

      Ștergere
    2. asta merge in conditiile in care actorii politici ar avea un comportament rational. pana acum au dovedit ca nu-l au. mai mult, ar fi de pomenit si experienta 2000, cand cei care guvernasera pana atunci au mers cu 3 candidati diferiti (fara udmr). sincer, actualii politicieni de top din opozitie (dar sa stii ca am o retinere sa-i numesc asa: ei se afla intr-o nebuloasa totala) nu-mi par mai inteligenti decat cei de acum 13 ani, din contra. acestea sunt argumente ca scenariul meu e cel mai plauzibil, pentru ca la asta se refera replica ta.
      replica ta insa nu explica de ce nu ai luat in calcul deloc aceasta varianta, luand in calcul insa una total peplauzibila, nesprijinita pe nimic palpabil si pe niciun argument (varianta b, a liderului anti-uselist mesianic)

      Ștergere
    3. Varianta b este visată zi şi noapte de luni de zile de foarte-foarte mulţi oponenţi ai USL. Toată lumea acolo aşteaptă "deus ex machina".

      Nu privesc cu antipatie scenariul tău, ba chiar e mai probabil decât am crezut atunci când ţi-am răspuns iniţial. El confirmă fraza de la sfârşitul primului paragraf ("Realitatea se va încadra probabil între două din aceste scenarii").

      Ștergere
    4. Scenariu D!
      Bazat pe ultimele date oferite de INSCOP si date statistice din situatii aproape identice.
      Conform ultimului sondaj INSCOP facut in luna Februarie, Ponta sau Antonescu l-ar invinge pe MRU cu 59% la 41% la alegerile prezidentiale, adica doar 18% diferenta cand USL este inca pe val.
      Date statistice: pana la alegerile prezidentiale din 2004, Adrian Nastase, un fel de Ponta sau Antonescu azi a avut in sondaje constant peste 60%, fie ca rivalul s-a numit Stolojan sau Basescu, distanta fiind de cel putin 40%, acestia avand doar in jur de 20%. Extrapoland, usor ajungem la concluzia ca MRU care are acum 41% va face praf din primul tur orice adversar ar avea. 18% e un nimic in conditiile in care nici unul dintre cele 4 scenarii nu ia in considerare uzura guvernarii, neputinta, incompetenta si prostia pe care o vedem cotidian la guvernarea USL,degradarea usor de observat a standardului de viata a romanilor pe zi ce trece sau evenimente politice ce pot schimba total datele celor patru scenarii.PUNCT!

      Concluzie: ne dam cu parerea, incercand sa ghicim ce se va intampla peste un an si jumatate!...:)
      Sa vedem!...

      Ștergere
  2. nu stiu de ce am senzatia ca inca nu a cantat doamna grasa... tare mi-e ca vom mai vedea rasturnari de situatie dintre cele mai spectaculoase chiar ! ma astept la interventia brutala in viata publica a unui domn care inca nu si-a spus ultimul cuvant : Mugur Isarescu.
    Cred ca pe el l-ati trecut ca fiind dl X, nu-i asa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca de luni e clar ca se testeaza Cristian Diaconescu ca solutie de prezidentiabil. MRU pare depasit de situatie, PDL nu are prezidentiabil care sa depaseasca scorul partidului.
      In schimb Diaconescu Cristian, ar avea ceva lipici si la cei mai de stanga si care nu ar vota Antonescu. Cred ca asta e gandirea lui TB cu Miscarea populara lansata chiar de cine cred eu ca e dl. X. Totusi, fara ruperea USL nu cred ca altcineva decat Antonescu ar avea vreo sansa (profan vorbind).

      Ștergere
    2. Diferenţele în plan imagologic între Cristian Diaconescu şi MRU sunt infime. Cred că majoritatea populaţiei i-ar şi confunda când se uită la postere ("Uite, mamă, e candidatul ăla cu ochelari!").

      Pe o notă mai serioasă, C. Diaconescu ar fi poate ceva mai atractiv pentru *PSD* decât alţii - deşi sincer mă îndoiesc până şi de asta. La *electoratul de stânga*, chiar lărgindu-l până la hipsteri, nu are niciun fel de priză.

      Ștergere
  3. Scenariul A - ii dau 50% sanse de succes
    Scenariul B- ii dau 30% sanse de succes, dar cred ca o sa castice candidatul USL nu X
    Scenariul C- ii dau 70% sanse de succes, cu Ponta in locul lui Oprescu si castiga Ponta
    Scenariul D- ii dau 80% sanse de succes
    Scenariul E - dezastru economic si socialin Ro si Europa, oamenii se satura de partide si aleg un independent, e sansa lui Isarescu
    PS. Nu inteleg de ce i se da atata importanta lui Sorin Oprescu, omul e varza, nu are nici o idee in cap, e mitocan si nu e iubit nici macar in USL.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scenariul E - independenţii n-au structuri de partid în spate, n-ajung să facă campanie cum trebuie darămite să-şi protejeze voturile în secţii.

      Părerea mea apropo de PS: În afară de Oprescu şi de Ponta, PSD nu are prezidenţiabili cu şanse mari de succes.

      Ștergere
    2. Corect deaia nici nu i-as da mai mult de 30% sanse de succes, ar trebui ca dezastrul sa fie destul de mare si oamenii sa fie in strada iar alegerile sa aiba loc sub presiunea lor.
      Ar mai fi F. Georgescu, Tanasescu sau Maior.
      Oricum avem alegerile europarlamentare inainte si atunci lucrurile se vor lamuri.

      Ștergere
  4. Astfel de scenarii trebuie luate mereu cu un grăunte de sare - spun din postura unui om pățit. ”Lebedele negre” în analiza politică sunt mai degrabă norma - cine va fi putut prezice, în iunie 2000, că Emil Constantinescu se va retrage și va băga pe gâtul PNȚCD candidatura lui Mugur Isărescu? În special de la noi, astfel de "outliers" vin într-o mare parte din iraționalitatea actorilor de pe scena politică - ceea ce-i face și imprevizibili. N-aș fi putut prezice, în decembrie 2012, un PDL condus de V. Blaga, un partid care înregistrează un asemenea eșec își schimbă conducerea, chiar și partidele debile de la noi au avut măcar regula asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scenariile sunt repere. Drumuri prin deşert către Alexandria. Realitatea poate s-o ia printre drumuri, să meargă din când în când pe un drum şi alternativ pe altul. Dar nu cred că vom vedea ceva radical diferit de reperele de mai sus.

      But maybe...

      Ștergere
  5. Încă ceva, apropo de ultimul scenariu, și de ”Traian Băsescu e ocupat să o promoveze pe Elena Udrea”. Sunt perfect conștient de cât de multă trecere are ideea asta printre comentatori, însă eu nu găsesc temeiuri solide pentru ea. Da, cu siguranță că a sprijinit-o la convenția de săptămâna trecută. De ce? Pentru că era contracandidatul principal al lui Vasile Blaga - știind bine ce partid e PDL, nu cred că și-a făcut iluzii că ”Reformiștii” ar putea să aibă vreo șansă, chiar și cu susținerea lui. A existat multă și mare naivitate apropo de moțiunea asta, și printre parte din membri ei, și printre susținătorii lor mediatici - îmi amintesc că apăruse ideea ca Elena Udrea să se retragă subit cu moțiune cu tot susținând-o pe cea a reformiștilor... O idee tare infantilă.

    Închizând paranteza, aș avea un temei solid să cred că sprijinul lui Traian Băsescu pentru Elena Udrea a fost motivat altfel decât de dorința - explicit exprimată, de altfel - acestuia de a vedea pe altcineva la conducerea PDL dacă ar fi fost o altă candidatură, fie ea și potențială, înafară de asta, care să aibă șanse serioase. Singura care ar fi fost posibilă, zic eu, ar fi fost cea a unuia din primarii din Ardeal, în frunte cu Emil Boc. Dar aceștia au refuzat categoric să se înhame la așa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  6. greu de urmarit tot articolul. totusi, nu cred ca ai prins si votul contra, in scenariile prezentate. iar votul anti, pina una alta, a fost covirsitor in toate alegerile de pina acum.

    cit despre traian basescu, nu cred ca mai are prea multi talibani personali. e clar ca ideea lui de dreapta e complet rupta de realitate. altfel s-ar fi dedicat cu adevarat punerii bazelor unei asemenea constructii, nu s-ar mai fi incurcat cu tot felul de jocuri de-a baba oarba. oricine vede ca nu vrea decit un singur lucru: puterea. ceea ce nu e rau, neaparat, dar asta nu schimba cu absolut nimic lucrurile in politica noastra de (nici) doi lei.

    in fine. dragostea trece prin stomac, si am o oarecare presimtire ca o sa fie multe stomacuri goale.

    RăspundețiȘtergere
  7. Vin si eu cu un scenariu, Optimus maximus.

    In luna august 2013 datorita scaderii nivelului de viata, a grevelor constante si a autoincedierilor in pietele publice Crin Antonescu si PNL ies de la guvernare blamand constant PSD-ul si "tradatorul Ponta".
    Noua coalitie de guvernare PSD, PDL, UDMR si minoritati este nevoita sa ia masuri drastice si pensiile si salariile de la stat sunt platite cu intarziere.
    Guvernul se prabuseste in ianuarie 2014.
    PPDD cu un reviriment fanatic ataca din toate directiile.
    Antena 3 sustine "salvarea nationala" Crin Antonescu desi nu mai plateste salariile de 3 luni de zile.
    Hotnews si B1 TV il sprijina pe "moderatul Ponta" care e in prabusire de popularitate.

    ADA si MRU nu reuseste sa ia mai mult de 10% in primul tur.
    PSD si PDL in "alianta proeuropeana" pierd intrarea in turul 2 cu 25%.
    In finala intra Dan Diaconescu si Crin Antonescu. Discursul antieuropean, impotriva propietatii private si a libertatii de expresie e in competitie dura intre liderii PPDD si Crin Antonescu.
    Castiga la limita Antonescu si PNL devine cel mai puternic partid dupa castigarea anterioara a alegerilor europarlamentarelor cu 41%.

    Satui de bolnavii cu capul din Romania, Bruxellesul ne exclude din UE.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Apocalipsa la romani moare greu ... la început erau vaicarelile de genul "Nu ne primeste Europa daca nu facem X, Y si Z" ( ne-a primit si fara ... ) acuma sunt scenariile cu "datul afara" ... :)

      Ștergere
  8. Varianta o ce veste minunata.

    Victor Ponta il face in foi de vita pe Crin Antonescu. PNL ajunge cu Fenechiu la brutarie si pentru echilibru Dragnea arestat preventiv. Nastase primeste o condamnare de 5 ani cu executare.
    Trei sferturi din PDL s-a transferat deja la PNL.
    Banii vin pentru CJ-urile conduse de pesedisti.
    PNL face opozitie pe fata dupa modelul PSD 2009.
    Sunt eliminati de la guvernare de Victor Ponta si guverneaza minoritar cu minoritatile UDMR si bucatele de PPDD si PDL.
    In 2014 se lanseaza candidatura lui Victor Ponta la prezidentiale dupa un umilitor 43% la parlamentare fata de 21% PNL.
    ADA mizeaza pe MRU si nu are sustinerea decat a societatii civile si a catorva nume insignifiante.
    Crin Antonescu prins in delir european cu Dan Diaconescu nu obtine decat 18%.
    In finala intra Ponta si MRU care sunt perceputi ca moderati si datatori de speranta . Castiga Ponta cu 64%.

    RăspundețiȘtergere
  9. decidentul nr 1 in aceasta chestiune este criza.adica daca avem iar criza si daca nu avem criza.
    asa ca sa simplificam:
    -nu avem criza si atunci usl ramane unit si iese antonescu din primul tur.
    -avem criza si atunci usl se va rupe si totul va fi o intrecere intre psd si pnl. in contextul in care criza va eroda guvernarea ponta va scade in preferintele electoratului. oprescu nu va candida, ptr ca nu va dori sa se lege la cap degeaba. iar antonescu in functie de cum se va retrage de la guvernare si cand, va avea o sansa mare. dar in acest caz, s-ar putea ca pnl sa mearga pe mana lui tariceanu.
    restul de partide si independenti nu conteaza indiferent ce ar face.

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte interesante variantele propuse de tine,dar daca tot suntem infestati de scenarita, eu cred ca va fi o varianta E,forteaza-ti putin imaginatia si incearca o varinata fara Antonescu, iar datorita oscilatiilor pe care le-a avut in aliante tare mi-e frica ca MRU o sa fie la altii ,iar singurul aliat dintre sacalii politici ,T.B. s-a apucat sa creada intr-o Merkel a Romaniei, o varianta posibila dar personajul ales lasa muult de dorit,ar fi fost posibila acesta varianta daca se mergeaa pe o sustinere a d-nei Macovei cu un sprijin al lui Udrea si sunt sigur ca rezultatul ar fi fost cu totul altul, cel putin in planul imaginii ,ai fi creat premisele unui suflu nou,a unei miscari care reusea sa scoata lumea din spatele calculatorului,pentru ca bataia aici se va duce - psd are un bagaj constant de 2,5-2,8 mil de voturi,iar batalia se va duce pe prezenta la vot, PSD va face orice sa tina prezenta jos pt a putea sa ramana in carti, pt ca la prezenta la vot de peste 4,2 mil schimba complet regulile, furtul oricat te-ai chinui nu poate depasii 10-15% decat intr-o singura posibilitate ( exista 1,5-2 milioane ascunse dar nu cred ca se vor putea folosi de data asta )si aunci totul se va duce in prezenta reala

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua,

    Ma bag si eu...
    USL se va desparti. Dar asta e o veste foarte proasta pentru dreapta.
    USL se va desparti la finalul anului astuia sau in primavara anului viitor in functie de rezultatele proiectului de modificare a constitutiei, ale regionalizarii si ale economiei. Paradoxal, daca lucrurile merg foarte prost s-ar putea sa stea uniti. Daca merg prost, mai ales economic, s-ar putea ca liberalii sa plece in toamna. Daca lucrurile merg mediu sau bine se despart la alegerile europarlamentare.
    Crin are nevoie de PSD, PSD nu are nevoie de Crin decat daca se repeta situatia din Bulgaria. Evident, ca atunci Crin nu va mai avea nevoie de PSD...
    Cel mai probabil se despart anul viitor si in turul 2 vom avea Crin si Ponta. Chiar daca dreapta va avea un singur candidat, fie ca se numeste C. Diaconescu, MRU, Udrea (??!!), Boc, Macovei, Domnul X, nu va obtine mai mult de 23% in turul intai. Crin si Ponta vor avea in jur de 31%. Ponta ar putea sa aiba mai putin daca economia pica. Probabil ca intr-o astfel de ipoteza domnu' Dan urca cateva procente.
    Concluzie: din 2014, bun venit in Ucraina si UE (Uniunea Euroasiatica).

    RăspundețiȘtergere
  12. Sunt tot anonimul de la 13.05.
    Am uitat sa mentionez ca daca exista o mica sansa pentru dreapta e ca USL sa ramana unita in conditii economice, sociale, juridice, mediatice si externe foarte proaste, cand pana si imaginea lui Crin va fi afectata chiar daca ar iesi de la guvernare cat mai repede. Atunci e posibil ca un candidat de la dreapta sa intre in turul 2 si sa castige pe fondul erodarii lui Crin. Slabe sanse.

    RăspundețiȘtergere
  13. Criza economica in care se adanceste Europa si mult mai adanc Romania nu este o lebada neagra, e o certitudine...

    RăspundețiȘtergere
  14. Scenariu D!
    Bazat pe ultimele date oferite de INSCOP si date statistice din situatii aproape identice.
    Conform ultimului sondaj INSCOP facut in luna Februarie, Ponta sau Antonescu l-ar invinge pe MRU cu 59% la 41% la alegerile prezidentiale, adica doar 18% diferenta cand USL este inca pe val.
    Date statistice: pana la alegerile prezidentiale din 2004, Adrian Nastase, un fel de Ponta sau Antonescu azi a avut in sondaje constant peste 60%, fie ca rivalul s-a numit Stolojan sau Basescu, distanta fiind de cel putin 40%, acestia avand doar in jur de 20%. Extrapoland, usor ajungem la concluzia ca MRU care are acum 41% va face praf din primul tur orice adversar ar avea. 18% e un nimic in conditiile in care nici unul dintre cele 4 scenarii nu ia in considerare uzura guvernarii, neputinta, incompetenta si prostia pe care o vedem cotidian la guvernarea USL,degradarea usor de observat a standardului de viata a romanilor pe zi ce trece sau evenimente politice ce pot schimba total datele celor patru scenarii.PUNCT!

    Concluzie: ne dam cu parerea, incercand sa ghicim ce se va intampla peste un an si jumatate!...:)
    Sa vedem!...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să vedem dacă MRU va ajunge în turul doi. Are nevoie de susţinerea reală a PDL (nu ca în 2012) şi de încă câteva lucruri, nu detaliez aici tot.

      Nimeni nu dă voturi vreunui partid sau candidat pur şi simplu pentru că e acolo, în peisaj, în opoziţie faţă de USL. E mult de muncă.

      Scenariile nu sunt ghicituri, "nu reprezintă predicţii, ci avertismente - rute virtuale. Realitatea se va încadra probabil între două din aceste scenarii." Fraza asta este în primul paragraf al postării.

      Ștergere
  15. Deci din 5 scenarii in 3 iese Antonescu si in 1 Ponta? Wow, scarry. Eu credeam ca noi astia pro-europenii, pro-capitalistii, pro-cinste stam mai bine. Cred ca trebuie gasit de urgenta dl. X. Sa fie Mugur Isarescu oare?

    Sondaje cu Mugur Isarescu in turul 2 contra oricaruia dintre Antonescu si Ponta nu aveti? Alea ar fi interesante de vazut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. isarescu a mai candidat si a facut ...nimic. si asta in contextul in care aveam inca 3 mil de alegatori activi in tara, care doreau schimbarea si care acum au emigrat.
      acum conteza mult ce primari si ce organizatii ai in teritoriu. sunt 13.000 de localitati in romania iar o medie de 300 de voturi, care se pot obtine relativ usor de catre organizatia locala bine organizata si motivata, este foarte posibila, aproape sigura.
      asa ca psd-ul are votanti nu numai datorita ideologiei ci si organizarii foarte bune.
      pnl,daca vrea sa -si asigure procentaje de peste 25% la urmatoarele alegeri,trebuie sa-si dezvolte organizatiile in teritoriu si sa atraga personalitati locale dinamice si cu influenta.altfel va oscila cu variatii mari de la minim la maxim.

      Ștergere
    2. Postarea conţine 4 scenarii: absalom, bacarrat, crahul social, divide et impera. Restul sunt mici variaţii, aflate între două din scenariile de mai sus.

      În 2 câştigă CA, într-unul Ponta (sau un candidat PSD), într-unul altcineva.

      Să vedem dacă Isărescu candidează. Pentru unii oameni a început să devină noul "se rupe USL", adică noua speranţă cu şanse mari de neîndeplinire.

      Ștergere
    3. adica , antonescu are 75% sanse sa devina presedinte, ponta 20% iar X, 5%, poate si mai putin daca se maresc sansele lui antonescu sau ponta.

      Ștergere
  16. Cred ca dnul x e Daniel Morar.

    RăspundețiȘtergere
  17. Haideti sa fin seriosi. INSCOP. Ce este? O facatura-anexa de ultima ora a celor de la Adevarul. Care stim ce si a cui politica face. Deci tot ce vine pe aceasta filiera si pe filiera CSOP nu trebuie luat in seama pentru o analiza serioasa.
    In calcul trebuie luata o alta varianta. Daca se revizuieste Constitutia, rolul presedintelui se diminueaza. Si in acest caz, pentru PSD Cotroceniul nu mai este o miza. Ca atare un razboi "fratricid" Ponta-Antonescu sau altcineva din PSD-Antonescu nu este previzil. Concluzia si PSD il va sustine pe Antonescu la presedintie asa cum este intelegerea.

    PS
    Exista opinii si chiar declaratii ale liderilor ca din 2016, USL se desparte amiabil si fiecare cu aia a lui. Personal cred ca USL trebuie sa existe pana in 2020. Nu pentru ca ar exista pericolul reinvierii PDL (indiferent cum si sub ce nume). Nu PDL nu va mai exista peste 5 - 7%, dupa 2014 Traian Basescu nu va mai exista cu sau fara miscari mai mult sau mai putin populare. PPDD cu DD invins la prezidentiale cade rau de tot sau rezista tot in zona 5-7%. UDMR merge linie - 6%. Deci un 17-18% este ocupat. La prima vedere PSD si PNL se pot dezvolta in voie individual, un 42-43 primul, un 32-33 al doilea. La prima vedere. Totusi exista riscul - foarte mare - a aparitiei unei "verzituri" (mult mai rea decat cea criticata din perioada interbelica). La ora actuala, nemasurata fiind, verzitura asta are cam in jur de 7-8% dar este posibil in 2016 sa ajunga la 25-30. Ar putea devenii un pericol mare pentru Romania, mai ales ca va fi formata in special din tineri si - este singura idee pe care o aprob la Basescu - stim, de ani buni "scoala scoate tampiti" Ce este mai grav este ca verzuiala asta este incurajata. De cine? Raspunsul il veti afla verificand cine a orchestrat povestea aia cu "fetita cu bentita"

    RăspundețiȘtergere
  18. Va spun eu, la crahul social tot pe Basescu se va da vina

    RăspundețiȘtergere
  19. Sunt acelasi anonim de la 29 martie 02:41. Iata ca mai repede decat am crezut - si fara sa ma obosesc eu sa fac verificari - s-a descoperit FALSUL. INSCOP nici nu era infiintat in februarie cand chipurile a facut sondajul care a facut "valva". Deci,,,

    PS

    Inaintea parlamentarelor din 2000, pentru a inlesni accesul in presa a unor amici de la un partidulet de 0,50% am facut intr-o seara, in BUCATARIE un sondaj cu 6 intrebari. Amicilor le-am trecut intentie de vot de 2,5% ;i credibilitate de 5%. Am plasat "sondajul" (dub egida unei fundatii) l-am Rompress. A aparut in intreaga presa. Si a fost considerat dupa alegeri ...singurul sondaj care a fost cel mai apropiat de rezultate. Singura eroare, 3 procente in minus fata de cat a obtinut PRM. Era vorba practic de cele 2 date in plus la amicii mei si 1 procent in plus pe care l-am vazut la PDSR (Inca nu era PSD). Deci se mai practica si astfel de "sondaje"

    RăspundețiȘtergere