joi, 25 aprilie 2013

Prezidenţiale: repere statistice la sfârşit de aprilie 2013


Această postare nu face referire la indicatorul "încredere", care este înşelător (detalii aici).

În această postare este vorba exclusiv despre intenţia de vot la prezidenţiale.

Crin Antonescu: Locul întâi indiferent de firmă sau de momentul efectuării sondajului. Susţinere maximă în luna referendumului (peste 50% din intenţia de vot; peste 35% din românii aflaţi în ţară; peste 5 milioane de voturi). După referendum: o cădere observată de aproape toate institutele.

În clipa de faţă situaţia preşedintelui PNL s-a stabilizat pe următoarele coordonate:

1. Dacă respondenţii trebuie să aleagă dintr-o listă de candidaţi potenţiali printre care nu se află un candidat PSD, adică în cazul în care Antonescu este candidatul USL, scorul său variază între 40% şi 45%.

2. Dacă pe lista de opţiuni se află şi o candidatură separată a PSD sau dacă respondenţii pot să numească orice politician doresc (inclusiv politicieni asociaţi cu PSD), scorul preşedintelui PNL este între 33% şi 37%.

MRU. Cel mai vizibil candidat din fostul ARD. Jumătate din cei care l-ar vota sunt persoane care afirmă că vor veni cu siguranţă la prezidenţiale. Cealaltă jumătate sunt oameni cu un dezinteres considerabil faţă de politică.
Sondajele care iau în calcul doar primul grup plasează scorul lui MRU între 6% şi 15%, sondajele care iau în calcul şi al doilea grup indică valori mai mari.

Dan Diaconescu. Scădere după alegeri semnalată de toate institutele. Actualmente între 9% şi 15%. Un factor important este posibila participare lui Vadim la prezidenţiale, care îi va sufla câteva procente.

Vasile Blaga, Elena Udrea. Măsuraţi rar în sondajele privind prezidenţialele şi niciodată simultan. 6% pentru fiecare.

Traian Băsescu. O opţiune inerţială, accentuată de referendum. A ajuns un răspuns-refugiu pentru cei care l-au votat pe preşedinte în trecut şi care sunt acum nemulţumiţi şi de MRU, şi de PDL. Variază în funcţie de metodologia sondajului între 3% şi 15%.

Ponta / Oprescu. Imposibil de măsurat cu precizie în contextul existenţei USL.

Mugur Isărescu. Puţini români îl menţionează spontan. Dar există un scenariu pe care Avangarde îl verifică anual (Antonescu/USL versus Isărescu versus Dan Diaconescu). În acest context, Isărescu trece de 32% - cel mai înalt scor obţinut de un candidat la prezidenţiale în vreun sondaj cu excepţia lui Antonescu însuşi.

Vadim. Oriunde între 3% şi 8%, în funcţie de momentul politic.

Alţii. Deocamdată sunt sub radar.

Surse uzitate: 12 sondaje efectuate în ultimele 16 luni şi făcute publice:
IRES: mai 2012, august 2012, aprilie 2013.
ARP: iulie 2012, aprilie 2013.
Geopol: februarie 2013.
Avangarde: ianuarie 2012, iulie 2012, octombrie 2012, noiembrie 2012, ianuarie 2013, februarie 2013.

Singura disonanţă majoră, menţionată în trecere când a venit vorba despre MRU, are de-a face cu sondajele ARP, în care participarea potenţială la vot este mai mare decât la alte sondaje, ceea ce modifică puţin rezultatele. În rest, imaginea este unitară:

1. Antonescu dominant.
2. Un bazin electoral pentru triada Dan Diaconescu-Vadim-Becali care, în funcţie de circumstanţe, variază între 14% şi 25%.
3. În restul opoziţiei, voturile se împart între prezidenţiabilul cel mai vizibil (MRU), vectorul principal de legitimare (Traian Băsescu) şi partidul cel mai puternic (PDL). Aria despre care vorbim: minim 19%, maxim 30%.
4. Câteva procente fluctuează sau aparţin UDMR.

Voi reveni la subiectul prezidenţialelor în toamnă. Tot va fi prea devreme pentru certitudini, dar atunci tendinţele vor deveni ceva mai clare...

18 comentarii:

  1. Buna ziua,

    E amuzant cum dupa niste alegeri in urma carora situatia trebuia sa se stabilizeze in stil brejnevian apar atatea scenarii si permutari.
    Sa zicem ca la alegeri avem urmatorii candidati: Antonescu (USL), Oprescu ("independent"), MRU (basistii), Tariceanu (IRL), Blaga/Stolojan (pdl-antonescu), Dan Diaconescu (PPDD +- PNG).
    Sa vezi atunci distractie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. oprescu nu candideaza, tariceanu nu candideaza, stolojan nu candideaza...ti s-a taiat distractia.

      Ștergere
    2. Ok, ai dreptate. Deja ai certitudini cu un an jumate inainte de alegeri. Candideaza Antonescu, MRU, Dan Diaconescu si Tokes. Negresit Idolul ia 63%, MRU 16%, DD 10%, Tokes 3% si alti nebuni restul. Distractie placuta!

      Ștergere
    3. Daca ar fi sa ma prind iar in hora asta a pariurilor (datorez un vin deja :) as spune si eu ca doamna cea grasa inca nu a cantat...
      ma gandesc ca grupul asta de "permanenti ai puterii" , l-ar putea propune de exemplu pe Teodor Melescanu...
      dar e doar o idee halucinanta venita in urma unei participari nefericite la initiativa liberala sau cum ii zice...

      Ștergere
    4. ce fain... vechi dar bun... aveam dreptate cu Melescanu...

      Ștergere
  2. In final, mai exista si varianta de care nu vorbeste nimeni: REGELE !
    probabil cea mai neasteptata impacare a romanilor cu trecutul lor si cu viitoarea clasa politica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai intre lansarea unei carti de bucate, o decorare a lui Hasotti si un dineu cu Dan Voiculescu, Casa Regala a ajuns un buton la reverul puterii actuale. Adica tot in variantele existente.

      Ștergere
    2. preferabil, totusi... nu credeti ?

      Ștergere
  3. Anticrinul
    30 aprilie 2013Doru Bușcu0 comentarii

    Nori de fum și aburi de pucioasă se adună în jurul lui Crin Antonescu. Rîsete de drac răzbat dinspre servicii, în timp ce umbra candidatului USL la președinție nu mai ascultă de mișcările lui. Băsescu rîde fără să-și miște buzele, iar asigurările pisicului Ponta sună ca mieunatul motanului Behemot.
    În România, diavolul umblă îmbrăcat civil, dar are o dungă roșie pe frunte, de la chipiu. Își face lucrarea prin ceea ce muritorii numesc, fără să le ia în serios, "structuri". Structurile reprezintă toate motivele politice și militare pentru care noi vom muri săraci cu duhul într-o țară bogată în prostie naturală. Sînt o boală rușinoasă a istoriei recente, pe seama căreia băieții deștepți din turnătorie se umplu de bani. Structurile sînt legătura spirituală a prezentului nostru cu iadul comunist, năvălirea barbară a românilor asupra lor înșile.
    Din structuri fac parte nu numai Tudor Postelnicu, Ion Dincă sau Iulian Vlad, nu numai ginerii și rudele lor de sînge, nu numai generalii în civil avansați de Băsescu la excepțional și nu numai coloneii din PDL, gen Gheorghe Falcă, Laura Codruța Kövesi sau Robert Turcescu, avansați de Gabi Oprea la secret. Din structuri fac parte, alături de politicienii sub acoperire, divizii întregi ale noii poliții politice. Și, ca să nu fie nici un dubiu, enumăr aici părți din SRI, SIE, SPP, STS, Parchete, Curți și ANAF. În jurul marilor unități gravitează, ca un nor de asteroizi pitici, microstructuri de toată mîna.
    Cînd Emil Constantinescu ne-a spus, cu vocea gîtuită, că l-a învins Securitatea, avea gheara structurilor încleștată la gît. Cu cealaltă gheară, învelită într-o mănușă de postav, ofițerimea politico-financiară îi umbla prin familie și prin dulap. Cel mai onest și mai blînd președinte al României a fost pus să facă figură de prost într-o poză de grup a Securității. A fost eliminat fiindcă n-a corespuns structurilor, cu ideile lui naive și cu morala lui de încurcă-lume. Aproape n-a contat că Radu Vasile, premierul impus de organe, a fost informator cu acte în regulă. Nici măgurenii și nici truțuleștii implantați în anturaj nu l-au putut da pe brazdă. Constantinescu și-a păstrat ținuta și obsesiile, iar Securitatea l-a dat jos de la fereastra Cotroceniului, în aplauzele noastre, ca pe un bunic care aiurează.
    Sînt semne că același tratament i se pregătește și lui Antonescu. O negură cu iz de sulf, obținută dintr-un amestec de nerușinare și epoleți, se adună în jurul PNL. Răul clocotește în cazanele secrete ale Inițiativei România Liberală, iar versetele satanice care-i unifică pe fondatori sînt fabricate direct la unitate. Membri ai structurilor, confecționați politic astfel încît să pară civili, sînt puși să umble la braț cu șefi ai serviciilor secrete, ca să înțeleagă lumea că palma e bătută la vedere. Peste vălătucii și miasmele operațiunii tronează Anticrinul, cel care a început urzeala diavolească aruncînd celebra petardă "Porumbacu". În adîncul coșmarului său, Băsescu nu poate accepta să-i lase locul unuia pe care n-ai de ce să-l apuci.
    Cu excepția unui discurs de efect, Crin Antonescu nu are aproape nimic. E un om fără dosar, fără ceea ce s-ar putea numi o "avere nejustificabilă", practic fără acele protuberanțe de care un viitor președinte să poată fi agățat. Pentru structuri, "Căcărău" e la fel de inutil ca "Țapul" și la fel de periculos ca falimentul bancar. Iar Băsescu, cel pe care, în epoca sa prefaustiană, premierul îl numea "drac", e gata de orice. Chiar și să se facă frate cu Ponta pînă trece puntea.
    Publicat în Cațavencii, nr. 17(95) 2013

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tari ca de obicei catavencii astia...

      Ștergere
    2. Scabros! Adica dupa ce prestezi prin batista la hidrantul lui Nusulica mai ai si tupeul sa condamni sistemul securist!!
      Securistii care au fost pensionati fortat odata cu intrarea Romaniei in NATO urla acum cel mai tare. SRS, Nusulica, Felix, Dogarii si toti naimitii lor.
      Nu inteleg de ce pe blogul de sociologie al domnului Mateescu trebuie sa raspandesti scrijeliturile unui caracter infect? Esti postac??

      Ștergere
    3. A reuşit să rateze orice referinţă la Dan Voiculescu. chiar că beton.

      Ștergere
    4. pai se pare ca die se bate cu celelalte directii.
      invidia pe cei de la die ca s-au descurcat mai bine dupa revolutie si ca au pus mana pe cascaval mai mult,plus interferenta in diversele sectoare economice si politice, duce la batalii de tot felul. de la cele mediatice pana la chestiile penale.
      patriciu a fost pus cu botul pe labe si imblanzit.
      mai ramane voiculescu ...
      uneori ma intreb daca conteaza care tabara castiga...
      temporar, voiculescu s-a aliat cu antonescu ptr ca acesta nu face parte din tabara dusmanilor sai si faptul ca au inamici comuni ii uneste.
      antonescu are nevoie de o platforma care sa-l apere si care sa-i faca public mesajul, acestea sunt antenele.
      iar in articolul lui doru buscu era vorba de " anticrin" si nu despre sustinatorii acestuia.
      cine e interesat de criticile impotriva lui antonescu, poate citi alta analiza facuta de acelasi autor nu demult.
      http://www.catavencii.ro/Bastarzi-fara-glagorie_0_7489.html

      Ștergere
  4. " Într-o scurtă sinteză realizată de sociologul Barbu Mateescu, care ia în calcul toate sondajele de opinie realizate pe această temă, se arată că liderul PNL, Crin Antonescu îşi păstrează o poziţie dominantă. "

    citat din DW ... felicitari !

    RăspundețiȘtergere