Cu trei milioane voturi la parlamentare eşti aproape de 50% iar la prezidenţiale sigur intri în turul doi.
Sub trei milioane de voturi apar problemele: acum treisprezece ani, Stolojan şi Isărescu au strâns, împreună, 2,3 milioane voturi şi n-au intrat în turul doi - n-ar fi intrat nici măcar un candidat care ar fi strâns toate voturile lor reunite.
Cu 2,2 milioane voturi PDL a avut nevoie în 2008 să guverneze împreună cu PSD şi apoi să creeze soluţia UNPR, un moment cel puţin jenant.
Tot cu 2,2 milioane voturi CDR în 1992 a rămas în opoziţie.
Cu 1,2 milioane voturi forţele anti-PSD au suferit înfrângeri mari în 1990, 2000 şi 2012.
(în 1990 partidele istorice însumate; în 2000 PNL şi CDR 2000 însumate; în 2012 ARD).
Peste trei milioane de voturi apar rezultatele bune sau foarte bune: CDR şi Constantinescu în 1996, ADA, victoriile asupra PSD de la prezidenţialele din ultimul deceniu.
PNL n-a obţinut niciodată trei milioane de voturi, indiferent de tipul de scrutin - decât în alianţe.
Trei milioane nu este enorm de mult. O şesime din românii de pe liste. 19% din românii aflaţi în ţară. Dar:
- este cu cinci sute de mii de voturi mai mult decât a obţinut vreodată PDL, indiferent de tipul de alegeri
- este de două ori şi jumătate cât a primit ARD în decembrie.
În ultimii şaisprezece ani, singurul vector non-PSD care a trecut de trei milioane de voturi a fost Traian Băsescu. Când voi vedea un plan pe termen lung pentru a se trece constant de trei milioane de voturi, voi fi convins că dreapta are un viitor. (O reacţie de furie în 2016 sau 2020 ar putea aduce o nouă guvernare instabilă. O forţă reală obţine milioane de voturi şi la sfârşitul unei guvernări.) Până atunci totul e fum şi ciclu repetitiv - victorie prin iluzie, reforme, prăbuşire, pesimism, reconstrucţie.
Iată cum stau acum lucrurile:
M-am uitat pe toate sondajele realizate de la începutul anului, indiferent de numele institutului care le-a făcut. Le-am transformat în voturi potenţiale pentru PDL+ADA+NR, acolo unde acest calcul era posibil.
Componentele fostului ARD se află, împreună în intervalul 1,6 - 1,9 milioane voturi, adică exact unde era ARD conform tuturor sondajelor de dinainte de alegerile din decembrie. Şi când spun "dinainte" mă refer la sondaje efectuate chiar şi cu câteva zile înainte de momentul votului. Apariţia şi dispariţia ARD n-au schimbat nimic.
Două detalii:
1. Sondajele nu cuprind apariţia Partidului Mişcării Populare.
2. Fostul ARD "iese" din intervalul de mai sus în sondaje Avangarde (unde obţine un rezultat mai bun) şi în sondaje CSOP (unde obţine un rezultat mai prost), acest lucru ţinând de metodologia efectuării sondajelor respective.
Ca de obicei, esti plictisit si fabulezi inchipuindu-ti ca Miscareas Populara are de unde strange ALTE voturi
RăspundețiȘtergereAnaliza degeaba
Nu ştiu de unde ai scos ideea, că în articol nu iaşte.
ȘtergereMersi că-mi faci trafic citind postări care nu te interesează :))))))))
psd poate fi invins cu modelul orban: un partid nou cu figuri integral noi, nationalist obsesiv, gen fidesz, si un partid nazist complet nou care sa ia din voturile stangii, gen jobbik. impreuna cele 2 iau in ungaria constant 60-75%. stanga ungara odinioara puternica de- abia mai rasufla.
RăspundețiȘtergerePrefer modelul polonez, extremisme mai puţine şi performanţă mai bună.
Ștergere"un partid nazist complet nou care sa ia din voturile stangii"
Ștergere?!? O asemenea aberaţie nu văd cum s-ar putea întâmpla decât poate dacă n-ar exista în ofertă niciun alt partid cu promisiuni economice protecţioniste, anti-globaliste, pro-naţionalizare. Or la noi există PAS/PPPS/PSM, care la o adică ar putea face o alianţă care să taie orice şanse naziste la voturile de stânga. (Nemaivorbind că la noi din fericire sunt destui treji - prin justiţie şi nu numai - încât să nici nu lăsăm să funcţioneze partidele naziste, darmite să mai şi adune voturi, vezi contestarea PTPŢ în instanţă şi neparticiparea lor la parlamentare, vezi respingerea din start a înfiinţări PN de către Noua Dreaptă.)
1.nu stiu de ce pd,nr,fc, si alte aripioare din astea sunt socotite de dreapta...
RăspundețiȘtergerenimic nu le indreptateste la aceats titulatura. au crscut taxele, nu
au privatizat,restrucutrat nimic, birocratiasi centralismul au crescut...singura masura care poate fi considerata de dreapta este aceea ca s-a accentuat transferul de capital de la buget si de la firmele cu capital de stat inspre privat...
2.daca urmaresti mediana salariilor si pensiilor in romania...dreapta nuar avea ce sa caute vreodata la guvernare, decat pe baze de vot anti sau prostie a electoratului.
3.singurele primejdii ptr psd sunt:
-un nou geoana;
- un lider carismatic de extrema stanga;( de fapt asta e urmatorul pericol. un fel de catarul care intervine asupra planului sheldon. probabilistic trebuie sa apara si conditiile sunt cat se poate de favorabile.)
4. pnl nu e de dreapta...? ca vad ca-l tot ocolesti la adunare.
Postarea dumitale se poate rezuma astfel: "Dreapta e PNL". Problema e ca ai avut o scapare freudiana si ai facut disocierea pe care, de fapt, o doresti: "Un lider carismatic de extrema stanga - urmatorul pericol". Pe scurt, oribilul adevar reprimat e ca fix PNL e partidul ala cu lider carismatic de extrema stanga.
ȘtergereCu stima,
Hanibal Domitrasco.
cu aceeasi stima va raspund ca pd ,prin membrii sa-i fosti toti in internationala socialista si reesapati in populari intr-o noapte, nu e dreapta .
Ștergerepnl are sansa prin ministrii sai de la economie,finante si transporturi sa dovedeasca prin fapte ca aduce poltici de dreapta in actuala coalitie. adica privatizari, reduceri de taxe si reglementari care sa echilibreze puterile in stat, separatia lor si controlul reciproc.
Domnule, am observat o chestie: toti pnl-istii zic "pd, prin membrii sa-i", nu "pdl, prin membrii sai". Ii enerveaza la culme l-ul din coada PD si gramatica.
ȘtergerePe de alta parte, hotarat lucru, pdlacii nu sunt de dreapta. PDL putea fi de dreapta, au incercat o dedublare sub presiunea lui Basescu si a contextului politic din anii 2000, dar au ajuns la concluzia ca putinele tentative de a fi altceva decat un FSN 2.0 iti pierd alegerile. Acum s-au intors la fesenismul caldut din anii 90.
Dreapta adevarata acum apare prin FC si MP. E mica - vreo 10%, e certareata, nu stie cu ce se mananca politica, e plina de idei, nu transforma hotii in martiri si nu face din negru alb. Ata ete...
PNL e SRS, Crin, Norica, Rusanu, Fenechiu, Stroe, Chiuariu, Tariceanu, Vosganian, Hellvig, Chitoiu, Mihalache, Hasotii, Voicu, Atanasiu, Placinta, Diaconu, Marga, Petrache, Campeanu, Ludovic Orban. Iti spun ca nici la PSD nu gasesti o insiruire mai nasoala...
Cu pretuire,
Hanibal Bacalbasha.
recunosc greseala cu "sa-i". a fost din graba. la fel si la dvs apare "hasotii" in loc de "hasotti" si or mai fi. dar asta am remarcat-o la prima citire.
Ștergeredupa ce ma luati cu dvs...la final e cu "iti spun".
si la mine si la dvs. poate e din graba. recunosc ca nu le am cu virgulele, dar cu restu' ma descurc, inclusiv cu cratimele...
singura mea "alergie" e la duplicitate si la minciuna. nu ma enerveaza nici "l"-ul din coada pd, nici gramatica.
insiruirea de nume de la pnl, fara a avea fapte,sentinte,intamplari, e doar o incercare de a arunca cu rahat in ventilator, pe principiul propagandei od si ss.
in ceea ce priveste fc si mp...vrabia malai viseaza.
nu vreau sa fiu kobe, dar mru e "mort".
iar despre mp...intreb si eu ca omu: ce-o cauta neamtu' in bulgaria? ca in romania nu-l vad...
Daca inteleg bine s-a cistigat fie intr-o coalitie de larga respiratie bazata pe vot anti-PSD fie intr-o coalitie "trasa" de o personalitate tare.
RăspundețiȘtergerehttp://www.dcnews.ro/2013/06/gheorghe-falca-pdl-e-un-partid-mort/
RăspundețiȘtergere