miercuri, 26 iunie 2013

Două praguri, două opţiuni pentru PSD

"CCR, cu majoritate de voturi, decide ca respinge obiectia de neconstitutionalitate (...) si constata ca dispozitiile Legii pentru modificarea si completarea Legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului sunt constitutionale in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii." (Hotnews)

Adică pe româneşte:
prag de 50% dacă referendumul privind revizuirea Constituţiei se face până în vara anului viitor (de exemplu în această toamnă)
sau
prag de 30% dacă referendumul se face după aceea (adică de exemplu odată cu prezidenţialele din toamna anului viitor).

PSD poate încerca un referendum în această toamnă. Dacă modificarea este validată, partidul are deja poziţionarea pentru 2014 (Antonescu=candidat USL). Dacă modificarea nu este validată, vom avea după 2014 un preşedinte cu ceva puteri în plus = şanse crescute ca PSD să aibă un candidat la prezidenţiale.
Şansele de a se valida un referendum în condiţiile unui prag de 50%, fără o susţinere totală din partea întregii scene politice, nu sunt foarte mari. Ştim asta de anul trecut.
Ar exista şi un aspect ironic: organizaţiile PSD s-ar mobiliza pentru ca referendumul să fie validat, adică pentru ca... PSD să *nu* aibă candidat la prezidenţiale anul următor. ("Dragi pesedişti, ieşiţi la vot că altfel ajungem din 2015 la Cotroceni.")

Un referendum anul viitor, simultan cu prezidenţialele şi cu prag de 30%, ar fi aproape sigur validat. Există un risc ca voturile anti-constituţie să fie mai multe, un risc care pare redus în clipa de faţă. Acest risc înseamnă că PSD ar putea ajuta pe Antonescu să devină preşedinte dar să se pomenească cu un preşedinte puternic, cu Constituţia actuală şi cu un parlament mai slab.

În concluzie, amânarea referendumului pentru anul viitor ar solidifica USL. Ambele partide mari vor avea aceleaşi scopuri: Antonescu preşedinte, referendum validat. Şi aproape sigur vor reuşi în îndeplinirea ambelor scopuri.
O plasare a referendumului privind Constituţia în toamna acestui an ar duce probabil la un an 2014 ceva mai dinamic în plan electoral. Am dubii că se va selecta această rută, dacă se va întâmpla aşa ceva discutăm la momentul respectiv.

Nota bene 1:
În cazul unui referendum simultan cu prezidenţialele, opoziţia ar cădea în capcana să creadă că votul "NU" este miza relevantă, că au în sfârşit discurs şi mesaje pentru prezidenţiale (tema Constituţiei e crucială pentru politicieni şi 10% din votanţi, pentru restul e plictiseală). Teme adiţionale de genul "unicameral / 300 de parlamentari" intră în aceeaşi categorie, e nevoie de multă consistenţă de cu totul altă factură pentru a avea un candidat cu şanse de victorie.

Nota bene 2, apropo de Traian Băsescu/MP:
Dacă revizuirea eşuează, are nevoie de un preşedinte dispus să-l pună prim-ministru în 2016 (sau să pună un prim-ministru de la Partidul Mişcarea Populară).
Dacă revizuirea se aplică, numele preşedintelui nu mai contează pentru că acţiunile preşedintelui nou sunt limitate: dacă Partidul MP ia un mandat mai mult decât PSD în 2016, are prima şansă de a forma guvernul, aproape sigur cea decisivă.

23 de comentarii:

  1. "În concluzie, amânarea referendumului pentru anul viitor ar solidifica USL. Ambele partide mari vor avea aceleaşi scopuri: Antonescu preşedinte, referendum validat. Şi aproape sigur vor reuşi în îndeplinirea ambelor scopuri.
    "

    Singura necunoscuta in acest caz ar fi proportia voturilor pro si contra revizuirii si rezultatul referendumului lui basescu . Te risti la un pronostic avand in vedere situatia actuala (desi intr-un an se pot intampla multe) ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ultimele 2 paragrafe sunt vise umede ale unora. Ce ii opreste pe uselisti sa faca referendumul pe 30 mai, 30 iunie , 1 septembrie 2014?

    RăspundețiȘtergere
  3. "Dacă modificarea nu este validată, vom avea după 2014 un preşedinte cu ceva puteri în plus = şanse crescute ca PSD să aibă un candidat la prezidenţiale."

    Un avocat explica mai demult la TV ca, fiind revizuire, se poate aplica constitutia imediat, chiar lui Basescu daca se vrea. Deci chiar daca are loc referendumul pentru constitutie in acelasi timp cu prezidentialele , i se poate aplica chiar lui Antonescu , el fiind "president-elect" si nefiind presedinte decat dupa depunerea juramantului. Poate abera acelasi invitat la TV, poate nu, ar fi interesant de verificat si atunci paragraful pe care l-am citat din articol nu si-ar mai avea loc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. erata: "nu si-ar mai avea locul"

      Ștergere
    2. e cel putin ciudat sa votezi un presedinte fara sa-i stii atributiile. oricum, e clar o schimbare a regulilor in timpul jocului

      Ștergere
  4. Daca vor merge pe un referendum anul acesta, nu va trece caci va fi boicotat.
    Daca vor amana pe anul viitor, vor pierde pentru ca sigur vor fi alte scoruri in sondajele reale, iar un MRU va spulbera un Cacarau usor la prezidentiale si va trage dupa el voturile anti-Constiutie, mai ales ca e timp berechet ca sa inteleaga si romanii ce li se pregateste.
    Ce e asa de greu domnule Mateescu??? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ca n-as vrea sa fie asa, dar sunt doar vise...
      Singura sansa e ca PSD sa calculeze ca e mai convenabil pentru ei sa saboteze PNL-ul si sa foloseasca ratarea constitutiei lui Cacarau pentru asta si abia apoi sa aiba loc un eveniment catastrofal pentru candidatul PSD (gen caseta porno cu el si alti barbati identificabili reala). Totusi, PSD are tot interesul strategic sa avem un stat oligarhizat prin noua constitutie, deci doar din interes tactic, pur electoral ar putea sa o saboteze. Daca popularitatea USL scade, si MRU ar deveni printr-un miracol amenintator pentru turma de 60% bizoni, atunci nu vad de ce PSD ar risca sa piarda totul. E un joc de minmax in care dreapta (atata cata este) a ajuns in pozitie de zugzwang. Unde mai pui ca poate candideaza cineva si din partea lui Udrea-MP si poate si Negoita din partea PDL-Blaga sau face Raed Arafat (aka Calafat) sau Iohannis un "Draga Anto" cu Cacarau.

      Ștergere
    2. Hai sa vorbim pe fapte si cu argumente.
      PSD nu a reusit sa stea la conducerea tarii mai mult de un mandat nici in anii de glorie, pe cand PDL e singurul partid care a reusit sa conduca tara pana acum aproape 2 mandate intregi. Daca in perioada 2001-2004 PSD a guvernat singur, acum nu mai poate decat in alianta. Care e concluzia simpla? Ca dupa maxim 4 ani de jaf vom scapa de PSD si PNL fara nicio problema, mai ales ca au cel mai slab, penal si incompetent guvern din istoria Romaniei.
      In alta ordine de idei, Miscarea Populara e creditata de INSCOP cu 19,5% intentie de vot ceea ce coroborat cu ce are PDL, FC si PNTCD (ADA) duc la peste 40% a acestei posibile aliante. Link-ul aici: http://adevarul.ro/news/politica/sondaj-mugur-isarescu-ramane-cel-mai-incredere-roman-1_51ca7c0cc7b855ff56c92995/index.html

      Ștergere
  5. Buna gluma, MP nu va lua mai mult decat PSD niciodata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici nu trebuie, desi PDL a batut PSD si dupa o guvernare proasta orice e posibil.
      Dar o dreapta fara Cacarau si Voiculescu va avea mereu mai mult decat PSD de-acum incolo.
      Fa socoteala, PSD nu are decat max 35% acum, in doi ani se va duce sub 30%. Restul e dreapta, PP-DD e istorie iar UDMR merge cu cei care castiga!

      Ștergere
    2. Pai cum adica restul e dreapta?? Pai PNL cu 18% e dreapta??? PNL cu Tariceanu e dreapta??? PDL in epoca Blaga cu 12% e dreapta???
      Dreapta e cu indulgenta 15-20%, restul zic numai in sondaje ca-s de dreapta si cum ii atingi cu o reforma se arunca in bratele PSD-ului.

      Ștergere
    3. Eu ma refer la dreapta care va fi dupa ce Cacarau si Blaga si conducerile acestor partide, PNL si PDL se vor schimba. PSD e izolat ca singurul partid de stanga si in cativa ani se va stinge o data cu aparitia altui partid de stanga, mai european. Daca nu era criza, UNPR inghitea PSD. Se amana pentru mai tarziu. Stanga mafiota gen PSD dispare din Europa, nu mai are loc. Uita-te ce se intampla cu stanga in Bulgaria iar compromisurile facute de Ponta confirma ceea ce spun eu. Ca sunt aruncati din tren. Putina rabdare, anul 2014 e a lui Traian Basescu si MRU...

      Ștergere
    4. Pai se schimba conducerile da' electoratul lor ramane. Si ala nu e elctorat de dreapta. Pai cand votezi PNL in 2012 esti orice, numai dreapta nu. Doar ca-i place sa creada despre sine ca e elitist de dreapta cand e intrebat in sondaje. Zice ca el nu e comunist, iliescian, fsnist (ca basistii), nu, el e monarhist si ca na, ca sa invinga sistemul securist basist a votat si el schimbarea si l-a bagat pe dom' profesor in parlament cu 70% ca sa lupte cu securistii!
      PSD a luat 30% la alegerile din 2008-2009. Aie e foarte mult pentru un partid cu probleme dupa o opozitie de 4 ani. Acum controleaza autoritar teritoriul si pot strange lejer 35%. In ultimul sondaj au 39%. PSD poate scadea sub 35% doar daca guvernul lor nu mai poate plati salarii, pensii, ajutoare sociale si preturile la gaz, curent si mancare explodeaza. Cat despre electoratul lor, e drept ca pierd pe cale naturala pensionarii iliescieni, dar castiga mahalaua tziganizata si inepta din ce in ce mai numeroasa si mai captiva mediatic si financiar.
      Ce e in Bulgaria acum nu cred sa vina in toamna/iarna si la noi. Ma tem ca va veni abia dupa prezidentiale, in 2015, cand poporul cretinizat se va arunca in bratele primului fascist sau anarhist, nu va alerga el sa-l puna pe MRU la putere... Si, de altfel, toata asteptarea asta a unui context favorabil arata impotenta dreptei reale, reprezentata de MRU, MP si reformistii din PDL. Toti astia asteapta sa pice pleasca. Pai nu pica asa de la sine.

      Ștergere
    5. si eu stau si ma minunez de unde asteapta pdl,fc,mp, etc... voturi. singurele cai ca sa mai ajunga la putere ar fi galetile sau minciunile de gen "sa traiti bine!".
      mai mult de 20% dintre votanti,nu vad sa mai adune toate aceste curente,vreodata.
      daca ma uit la calitatea limbajului si precaritatea ideilor pe care le exprima unii dintre sustinatorii acestora, chiar aici pe blog,chiar ma bucura acest fapt.

      Ștergere
    6. Hai sa vorbim pe fapte si cu argumente.
      PSD nu a reusit sa stea la conducerea tarii mai mult de un mandat nici in anii de glorie, pe cand PDL e singurul partid care a reusit sa conduca tara pana acum aproape 2 mandate intregi. Daca in perioada 2001-2004 PSD a guvernat singur, acum nu mai poate decat in alianta. Care e concluzia simpla? Ca dupa maxim 4 ani de jaf vom scapa de PSD si PNL fara nicio problema, mai ales ca au cel mai slab, penal si incompetent guvern din istoria Romaniei.
      In alta ordine de idei, Miscarea Populara e creditata de INSCOP cu 19,5% intentie de vot ceea ce coroborat cu ce are PDL, FC si PNTCD (ADA) duc la peste 40% a acestei posibile aliante. Link-ul aici: http://adevarul.ro/news/politica/sondaj-mugur-isarescu-ramane-cel-mai-incredere-roman-1_51ca7c0cc7b855ff56c92995/index.html

      Deci, tovarasi, vorbim cu argumente sau doar cu manie proletara??? :)

      Ștergere
    7. Vad ca visarea contiuna...
      Pai aia 19.5% sunt intentie de vot in "orb". Nu indica decat un interes moderat si proverbialul deziderat: "n-ar fi rau sa fie bine" cu cineva nou care tine cu poporul.
      Sa explic...
      Intrebarea: "V-ar intersa sa votati un partid infiintat pe Baza Fundatiei Miscarea Populara?"
      Raspunsuri: Da (19.5), Nu (44.3), Nu sunt hotarat (36.1).
      Daca intrebarea era asa: "Cu cine doriti sa votati daca ar avea alegeri saptamana viitoare?" si MP ar fi obtinut 19.5% in competitie USL, PPDD, PDL, DA, UDMR + altii, atunci, da era super. Ar fi insemnat, de fapt, renasterea dreptei. Da de unde sa renasca, ca n-avem noi electorat pentru asa ceva...
      MP se poate declara multumita daca obtine 10% si aia 10% nu vor fi luati de la DA, ci de la PDL, basisti dezamagiti si absenteisti, poate ceva PPDD-isti si PNL-isti.

      Ștergere
  6. Eu ma refer la dreapta care va fi dupa ce Cacarau si Blaga si conducerile acestor partide, PNL si PDL se vor schimba. PSD e izolat ca singurul partid de stanga si in cativa ani se va stinge o data cu aparitia altui partid de stanga, mai european. Daca nu era criza, UNPR inghitea PSD. Se amana pentru mai tarziu. Stanga mafiota gen PSD dispare din Europa, nu mai are loc. Uita-te ce se intampla cu stanga in Bulgaria iar compromisurile facute de Ponta confirma ceea ce spun eu. Ca sunt aruncati din tren. Putina rabdare, anul 2014 e a lui Traian Basescu si MRU...

    RăspundețiȘtergere
  7. Până la urmă trebuie avută în vedere maturitatea poporului. Să se verifice listele electorale de câte primării, prin confirmarea fiecărei persoane de pe liste. Și să se organizeze referendum de aprobare a revizuirii a constituției în octombrire 2013 în ciuda opoziției băsiste.

    Și nu are ce căuta în consitituție cenzurarea de către parlament a inițierii referendumului inițiat de populație (cu 250 000 semnături - prea multe). Și să prevadă expres referendum de alegeri parlamentare anticipate și înnoirea parțială a parlamentului la intervale mici, ca să nu mai putem vorbi de dictatura parlamentară.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai vrem sa fim maturi, dar noi nu stim sa scriem.

      Ștergere
  8. Anonimule judecă-te tu pe tine, analizează-ți limitele tale intelectuale, și lasă aprecierea a milioane de oameni, că nu e pentru mintea ta băsistă (băsismul este înaiante de toate pupincurims, cum și ceaușismul era înaiante de toate pupincurism)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta cu basismul este gaselnita strategilor usl gen Bogdan Tiberiu Iacob. Nu puteau sa spun chiar ei ca sunt anticomunisti si sa-i acuze pe oponenti ca-s comunisti si securisti, asa ca au inventat termenul de basism ca sa imite si cumva sa continue dihotomia comunist-anticomunist din anii 90. Obiectiv vorbind, basismul e doar o lozinca. E un termen care, de fapt, nu inseamna nimic. E exact ca la copiii mici care inventeaza cuvinte pe care apoi le folosesc ca jigniri pentru altii. Gaselnita a prins pentru ca nivelul intelctual al populatiei e exact ca acela al tancilor de 7 ani.

      Ștergere
    2. eu cred ca termenul de basism are continut. si va face cariera de acum incolo.
      cuprinde oprtunismul indiferent de ideologie, tupeul,obrazul gros si folosirea oricarei functii publice in folosul propriu, ca pe o vatasie...
      p.s.
      era sa uit de chera duduca. exista si ea in cuprinsul termenului de basism.

      Ștergere