luni, 15 iulie 2013

Semne că PSD câştigă sau pierde alegerile

Deja după trei rotaţii (1990, 2000, 2012 respectiv 1996, 2004 şi chiar 2008), e clar.

Există şapte semne că PSD va avea o campanie uşoară la un scrutin - prezidenţial sau parlamentar. Adică forţele politice care se opun PSD au următoarele caracteristici:

1. Evită subiectul economiei.

2. Folosesc constant şi obsesiv termenul "dreapta", în speranţa de a obţine voturi de la un nucleu dur care ştie că, în momente de criză, asta înseamnă strângerea rândurilor împotriva PSD. De asemenea fac vorbire des despre Piaţa Universităţii, ediţia 1990; mineri; Ion Iliescu.

Formula care sintetizează problema de mai sus: "trebuie să mobilizăm electoratul tradiţional de dreapta". Adică maxim 15% din populaţie. Restul sunt cedaţi fără discuţii PSD-ului şi altora.

3. Prezintă votul anti-PSD drept o datorie. Dacă nu votezi anti-PSD, ci stai acasă, ar trebui să-ţi fie ruşine.

4. Încearcă să apeleze miza geopolitică ("PSD=Rusia").



5. Comunică în felul următor: alegerile sunt o tragedie iminentă. Naţiunea este în faţa unui dezastru fără pereche. Atmosfera este neagră-spre-suicidală.



6. Nimeni n-are habar cum ar arăta România dacă oponenţii PSD ar câştiga. Nu există o naraţiune, un orizont aspiraţional, o imagine în care să te poţi regăsi. Ai de ales între apocalipsă şi un spaţiu mat, şters, fără trăsături.

Bonus: 7. Se speră la catastrofe naturale, cutremure şi inundaţii pentru ca prezenţa la vot să fie cât mai scăzută. Cu cât mai mulţi români îşi exprimă preferinţa politică, cu atât mai multe voturi va obţine PSD, iar scorul oponenţilor săi va fi mai mic.

Există semne şi atunci când PSD are probleme şi e pe cale să piardă. În acele campanii forţele politice care se opun PSD:

1. Au o viziune clară şi uşor de explicat cu privire la economie. Aceasta este atrăgătoare, într-un mod sau altul, şi pentru românii care nu se află la vârful piramidei educaţionale sau financiare.



2. Fac vorbire mai mult despre prezent şi viitor decât despre trecut. Deja oamenii care, strict pe baza trecutului, dispreţuiesc PSD vor veni la vot. Se caută şi votanţi noi.

3. Prezintă votul anti-PSD drept o şansă. Dacă nu votezi anti-PSD ci stai acasă ratezi şansa de a-ţi schimba viaţa în bine.

4. Prezintă PSD drept un element negativ pentru români, pentru viaţa lor de zi cu zi. Nu e nevoie de discuţii despre destinul naţional, se pot folosi arme mult mai eficiente.

5. Comunică în felul următor: alegerile sunt o sărbătoare. În urma lor România se va schimba în bine. Atmosfera este optimistă şi încrezătoare.



6. E clar cum ar arăta România după victoria oponenţilor PSD. Este o Românie în care ai vrea să trăieşti: una în care nivelul de trai este îndestulător, în care există familii fericite, business-uri performante şi respect între cetăţeni. E o Românie de care ai fi mândru.

Bonus: 7. Fiecare indiciu că prezenţa la vot este mare reprezintă motiv de bucurie. Cu cât mai mulţi oameni vin la vot, cu atât oponenţii PSD au reuşit să convingă mai mulţi oameni, iar şansele de a-i învinge pe social-democraţi cresc exponenţial.

19 comentarii:

  1. in mod clar ne aflam in cazul 2. dar vom indrepta aceasta stare de lucru tovarasi :))))

    RăspundețiȘtergere
  2. Cine sa va asculte.. Cine sa poate face asa ceva.. Dreapta e imbarligata intre un Basescu in defensiva si tot soiul de alte figuri incapabile/impotente sparte intre N partide gen PDL, MP, NR sau FC. PNL-ul lui Antonescu nici nu il mai aduag la dreapta, caci nu mai gasesc niciun motiv pentru asta.

    Cred ca 2014 e cam mermelit pentru dreapta. Nu mai e timp.

    RăspundețiȘtergere
  3. PDL nu e dreapta. E fostul PD , membru al Internationalei Socialiste. Nu are ideologie. Maine se face legionar daca vrea. Sau comunist. De ridicolii Papahagi, Neamtu, ce sa mai vorbim... A asemana PNT cu PDL e o monstruozitate. Unii au stat in inchisori, altii faceau cariera in partidul comunist si in fsn. Impostorii vor dispare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cand vezi ce clasa politica avem, tare multa amaraciune ma cuprinde, pentru ca nu vad o solutie pentru ca viata noastra sa devina mai buna.
    Mi-a placut un articol publicat pe site-ul asociatiei remesiana www.remesiana.org.
    In acel articol, se spunea:
    „Sa plece-n Istorie acele partide politice care au astfel de oameni (…) si sa vina un alt partid politic, care sa indemne natiunea romana la progres prin incurajarea valorii si sa zica: „Noi suntem cei care putem sa inaltam Romania in randul natiunilor demne ale lumii! Voi puteti sa ne stati alaturi?” Si-atunci, generatia oamenilor tineri si foarte bine pregatiti si a tuturor oamenilor buni din aceasta tara va raspunde: „Da, putem! Dati-ne un ideal national, dati-ne o directie si noi o vom urma, pentru ca putem!”
    Tu, omule, chemat de istorie in aceste vremuri sa conduci destinele unui popor, poti?
    Tu, popor roman, cand nu ai putere de reactie si esti pus sa privesti cum cei puternici impart bogatia ca pe o prada, doar intre ei, ce faci? Stai si privesti! Poti?”

    RăspundețiȘtergere
  5. cica pdl e dreapta... cu ce? de ce? cine a hotarat asta?
    la unii pare sa se stearga memoria complet.
    pd e un partid de gascari fara ideologie. daca aveau macar o demisie cand au trecut de la socialisti la popualri...mai ziceam.
    care e masura economica de dreapta adoptata de pdl intre 2008-2012?
    macar una...

    RăspundețiȘtergere
  6. Ils sont varza. Pour le moment, au moins. Nu cred ca vor fi in stare sa recupereze mintile si inimile bizonosaurienilor la timp. Ca si in alte tari, unde pendulul a fost potrivnic perdantilor timp de doua legislative, e f posibil ca si pentru stralucitorii de rit anti-PSD sa le fie potrivnica istoria pina prin 2016 ... 2018. Poate chiar 2020, daca se incapatineaza sa parieze pe tinara speranta Udrea.

    Hai, spuneti-mi ca sint nemernic. Ca sint de-al Varanului. Ca falsific sondaje. Ca maninc cacat partinitor. Si ca, mai ales si mai ales, n-am basca.. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha, nu aici dar pe-alte bloguri sunt convins ca basca-i la mare cautare.

      Timp creca e. O directie clara lipseste. Nu stiu cat conteaza 2014 fata de 2016. 2016 mi se pare mai important, deja.

      Voi sondorologii (astia de va citesc) va tot faceti jda mii da analize despre nevoia de tatuc. E mai simplu(da si mai complicat), de fapt: e nevoia de viziune, de directie. Cu tatucul e mai simplu: el da directia. Dar daca ar fi clara o directie, atunci merge si fara un tatuc (vezi 2012, paregazmplu, sau chiar infamul 2009 cand diferenta a fost in marja pentru gruparea non-tatuc).

      p.s. Ah, dar in 2004 au fost tot 2, nu-i ase?

      Ștergere
    2. tu stii gestul ala facut vitor rebengiuc cu hartia igienica? deci ai plecat de la varan,foarte bine,acum lasa capul jos o perioada oarecare de timp si pe urma emite ceva mai curat,mai uscat.

      Ștergere
    3. Postarea lui Turambar este o mina de aur pentru orice psihanalist. Parca il si vad pe canapeaua doctorului Lecter...

      Ștergere
    4. ce-ai mai, baiatule, te doare capu?

      Ștergere
    5. Turambar... de te mira faptul ca exista un transfer de imagine dinspre varan spre tine? doar esti sociolog... ce naiba. ca si strategie, chestia asta de a arunca petarde si a o face pe inocentul chiar nu tine.

      Ștergere
    6. domnu...daca ai oua, da si tu o semnatura. cat despre faptul ca dom mirel a fost asociat cu varanul prin fiica acestuia...nu e nicio chestie atat timp cat rezultatele sondajelor au fost confirmate de mandate.
      se pare ca frustarea se iteste din randurile scrise de tine...plus niste chestii demne de canapeaua pomenita mai sus. pe principiul: "cine zice, ala e!"

      Ștergere
  7. Alți comentatori au citit același articol ca și mine?

    Barbu, eu nu am văzut unde ai scris că alternativa de succes ar trebui să fie de dreapta sau de stînga (nu am văzut să fi menționat undeva nici măcar dacă tu consideri PSD de dreapta sau de stînga). Mai straniu, nu am întîlnit în articol numele partidului pe care îl consideri opozantul principal al PSD.

    Și de aceea nu înțeleg cum de comentatori pe care îi știu citiți și inteligenți ajung să discute despre orientarea sau funcționarea unor partide ca PNL ori PDL. Sincer, cu rușine, recunosc că nu pricep.

    În altă ordine de idei, ceea mie îmi dă de înțeles acest articol, mai ales așa cum se reflectă în a doua postare anonimă, PSD nu poate fi înfrînt decît de un super-PSD sau de un pseudo-PSD care:

    1. promite mai mulți bani de la stat, fie și sub formă de scutire de impozite ori ajutoare de disponibilizare/ieșire din rahat,
    2. trece cu buretele jaful și hoția din perioada anterioară (pentru că toți sîntem români mai mult sau mai puțin onești)
    3. și 4. demonstrează că PSD nu a dat destul, nu a făcut destul ca să fiacă viața oamenilor mai îmbelșugată din bani publici
    5. și 6. promite că venirea sa la putere va îmbunătăți de la sine viața oamenilor, fără ca aceia să aibă nevoie să mai facă ceva: în loc de „să reclădim împreună speranța!” ”vă împlinim speranța!”, în loc de „să trăiți bine!” „veți trăi bine!”

    Nu există, cum spunea manwe, mai întîi la nivelul cetățenilor și apoi la nivelul o direcție alternativă la PSD, poate cel mult o ramură nostalgică, care se inflamează cînd PSD este în reflux.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La cat au furat pedelacii tai de stanga...

      Ștergere
    2. Articolul s-a concentrat pe formă, nu pe fond. Găsesc interpretarea ta (punctele 1-6) uşor pesimistă :) direcţiile alternative n-au fost explorate din motive de lene, prostie şi dezinteres.

      Ștergere
    3. ce ironie! bilbo, tocmai ai demonstrat ca defapt, in situatia actuala, nu mai este nevoie de nici un alt partid in afara de psd. pdl e pe tobogan, iar pnl nu e nimic in afara de o altenativa la vot, in cazul in care esti finutz si iti pute psdul,..
      acum cinstit, de ce ai avea nevoie de pnl cand politici pro-business are si psdul, de piata libera nu are nevoie nici un partid din romania. ba chiar cred psdul e un administrator mai eficient. daca tot trebuiau sa vanda CFR-ul Marfa cu o pierdere de 70 de milione, asta putea sa o faca si psdul, ba chiar cred ca erau capabili sa se scoata cu o pierdere mai mica; la fel si cu icrul, daca tot trebuiau sa-l distruga, cred ca psdistii o faceau mai discret. si pe vremea lui nastase si tariceanu cam tot aceasi distanta: acelasi sistem, unul a facut 400 de sali de sport, altul a facut 400 de malluri, dar tariceanu a avut o birocratie mult mult mai numeroasa.

      Ștergere
    4. Finutii incep sa simta ca pute din ce in ce mai tare peneleul. Mai ales ca acuma se poarte hipstereala "de stanga". Acuma la penele sunt cei mai grosolani hoti, cei mai nevropati politicieni, cei mai lemnosi culturnici. PSD pare, prin comparatie mai ok. Se reediteaza situatia CDR 2000 cu PSD in rolul PSD, cu PNL in rolul PNL, cu FC si MP in rolul PNL si CDR2000.

      Ștergere
    5. Erata, am vrut sa zic PNL in rolul PRM.

      Ștergere
  8. http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/west-side-story-306887.html

    RăspundețiȘtergere