marți, 17 septembrie 2013

Protestele anti-RMGC: câteva observaţii pe scurt

1. Eterogenitatea fenomenului este majoră. Observatorii pot găsi aproape orice doresc să găsească.

2. Nu s-a făcut distincţia între oamenii care vin în Piaţa Universităţii în fiecare seară şi cei care ies doar duminicile (pentru fiecare om din prima categorie există cel puţin nouă în cealaltă categorie).

Este evident că oamenii care participă duminicile cadrează venirea lor într-o perspectivă mai largă. Pentru protestatari, cazul Roşia Montană a devenit un simbol pentru lucrurile care-i supără apropo de status quo-ul intern. Cum nemulţumirea vine din surse diverse şi se axează pe aspecte diverse, eterogenitatea de care vorbeam mai sus este explicabilă. Dificultăţi adiţionale de interpretare provin din faptul că reperele clasice (hai-Băsescu vs. jos-Băsescu sau Piaţa Universităţii din 1990 vs. Iliescu + PSD + "nu ne vindem ţara") nu pot fi aplicate cu uşurinţă.

3. De asemenea nu s-a observat că, duminicile, numărul participanţilor din Cluj este aproape egal cu cel al participanţilor din Bucureşti, în contextul în care capitala are o populaţie de şase ori mai mare.

4. După cum se ştie, forţa reală a democraţiei constă în capacitatea sa de a plasa într-un cadru instituţional curente de opinie. Instituţionalizarea, aşa cum s-a făcut, este defectuoasă. Abandonarea votului în parlament şi trecerea la o comisie specială nu fac altceva decât să consacre existenţa protestelor în săptămânile următoare (o potenţială vară indiană).

5. Nadirul opoziţiei n-a fost decembrie 2012, ci acum. 'Vocea ei nu s-a auzit / lipsa ei nu s-a simţit'. În continuare, diagnosticul este: blocaj sterp  (Traian Băsescu nu poate candida în 2014).

14 comentarii:

  1. Promisesem sa nu mai postez aici si explicasem de ce... Anonimul asta ma face sa revin. Barbu, modereaza postarile. Nu stiu de ce orice cretin poate posta intr-un loc unde stau de vorba oameni seriosi si inteligenti?

    RăspundețiȘtergere
  2. pai da, lasa ca vine mirel palada, angajatul lui ponta, si zice ca a mai crescut ponta 10 procente, ca 99,99% dintre romani sustin exploatarea de la Rosia Montana...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai mirel deja a prezentat niste grafice din care cam asta rezulta, pe blogul sau. amuzant e ca se pare ca nimeni nu ia in seama ce face mirel. mai ales peneleii...

      Ștergere
    2. pnl abia acum a luat in seama ce face televiziunea lui ghita...pana sa se prinda si de asta, psd isi face un institut de sondaj la guvern.
      nasol mi se pare ca asta inseamna ca se va guverna pe baza dorintei majoritatii si nu a ceea ce trebuie facut.

      Ștergere
    3. absolut. usl chiar a guvernat pana acum ghidat de ceea ce trebuie facut.

      Ștergere
    4. pai in acceptiunea ta, cam da. a respectat acordul cu fmi,s-a incadrat in indicatorii uniunii, ponta a urmat cu sfintenie poruncile lui baroso,a coabitat cu basescu, etc...
      acum va presta ptr a-si mentine popularitatea la cote ridicate.
      iar ce trebuie, presupune a pleca de la legea declararii averilor, macar ...

      Ștergere
    5. e bine ca stii mai bine ca mine care e acceptiunea mea :).
      oricum, din ce stiu eu despre umila mea parere, aceea e ca guvernul ponta nu a facut nimic din ceea ce trebuia facut.

      Ștergere
  3. Intrebare: Se poate face o suprapunere dintre cei care protesteaza si cei care nu se prezinta la vot?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E tentant să se facă legătura, dar lucrurile astea trebuie măsurate.

      Ștergere
  4. https://www.facebook.com/photo.php?v=4822066488376

    RăspundețiȘtergere
  5. "forţa reală a democraţiei constă în capacitatea sa de a plasa într-un cadru instituţional curente de opinie". Exact. De aceea, elvetienii, spre exemplu, fac referendum pe orice tema pentru care se strang 100.000 semnaturi. Iar rezultatul se aplica/legifereaza indiferent de cvorumul celor prezenti la referendum

    RăspundețiȘtergere
  6. Ar fi trist sa nu se suprapuna si peste 3 ani prezenta la vot sa fie 30 %.

    RăspundețiȘtergere