La primul tur al tuturor alegerilor prezidenţiale din 1991 încoace, au existat trei candidaţi care au obţinut mai mult de 10% din voturi.
Întotdeauna trei.
Niciodată patru sau cinci. Acest lucru ar fi presupus o scenă politică mai echilibrată decât am avut vreodată.
Niciodată doi. Un astfel de scenariu ar fi presupus existenţa a doi candidaţi foarte puternici (40-45% fiecare). Sau, alternativ, un candidat puternic (60-80%) şi o mulţime de candidaţi foarte slabi, cu scoruri dintr-o singură cifră.
Întotdeauna scena s-a împărţit între doi candidaţi importanţi (cel de pe locul doi: minim 27%), un candidat de rangul doi (10-20%) şi alţii care n-au prea contat.
de asta pdl nu dispera. scot disciplinat 14-15% pe candidatul lor (scorul partidului) si apoi asteapta sa vada cine sare mai bine la cap ,plagiatorul mitoman sau chiulangiul somnoros? udmr s-a sters pe bot de statutul de balama. ceea ce poate nici nu e rau
RăspundețiȘtergereUltimele procente sunt întotdeauna importante :) problema UDMR e că nu-şi mai pot mobiliza electoratul în turul doi.
ȘtergereSau altii care nu au prea furat.
RăspundețiȘtergereM-ati facut curios si m-am uitat pe rezultatele prezidentialelor. As indrazni sa spun ca in 2000 au fost totusi doi candidati de rangul 2, Stolojan si Isarescu. E drept Isarescu a luat 9,5 dar tot pe acolo a fost.
RăspundețiȘtergere