marți, 22 octombrie 2013

Scena politică românească în 2014 - perspective adiţionale

(Blogul are acum o nouă hăinuţă, adică şablon. Acum fundalul e mai plat dar mai puţin obositor pentru ochi).

Am fost provocat în mod amical de autorul acestui articol să prezint o reacţie. Tema este vastă şi atrăgătoare. Iată gândurile mele:

1. Existenţa sau ruperea USL nu depind de situaţia economiei. O guvernare eficientă în planul opţiunilor de vot ale populaţiei ar putea încuraja o candidatură a lui Victor Ponta şi ruperea USL. O guvernare dezastruoasă ar încuraja PNL să realizeze o distanţare de social-democraţi.

Menţinerea USL ar putea fi cauzată de apariţia pe scena politică a unui candidat extrem de puternic la prezidenţiale care să nu aparţină nici PSD, nici PNL. Şansele de a se întâmpla aşa ceva sunt reduse.

2. O unire a "dreptei" se va realiza probabil conform unui scenariu mai cinic decât cel descris de Ştefan Vlaston. Ce motive ar avea PDL de a accepta FC, PNŢCD, IRL, PMP, etc., de a le da funcţii sau locuri eligibile la europarlamentare? Feţele noi, comunicatorii, bunii teoreticieni, etc. sunt o adăugare estetică dar, în cazul în care nu adaugă voturi, inutilă. PDL aplică o tactică eficientă: aşteaptă europarlamentarele, speră ca celelalte forţe, inferioare organizaţional, să eşueze şi să i se alăture în genunchi, cu costuri mai mici. Dacă va mai avea nevoie de ele.

3. Empatia şi emoţia contează foarte mult în politica electorală românească. Fără aportul unui om capabil şi carismatic, transferat de la stânga, "dreapta" ar fi repetat ad infinitum anul 2000 (am scris mai multe despre rădăcinile istorice ale subiectului aici). În afara simpatizanţilor deja convinşi - să zicem două milioane şi jumătate de oameni - nu există lideri de "dreapta" care să dea senzaţia celorlaltor români că le pasă de ei. Mă tem că subiectele listate de Ştefan Vlaston sunt importante pentru naţiune, dar nu pentru cetăţeni, o tară mai veche a proiectelor non-PSD.

4. Apreciez şansele ca preşedintele ales în 2014 să nu aparţină PSD sau PNL ca fiind nu de 70%, ci mai degrabă de 7%. Un alt motiv în afară de punctul de mai sus:
- în 2009, un lider politic versat şi care beneficia de o organizaţie la apogeu, aflată la butoanele guvernării, a câştigat pe muchie.
- în 2004, acelaşi lider a avut nevoie de susţinerea încă unui partid major (PNL) pentru ca, iarăşi, abia să câştige.
Organizaţional şi la nivel de lideri, situaţia taberei anti-PSD este mult mai proastă decât în 2004 sau 2009. S-a vorbit mult timp despre faptul că "dreapta" are nevoie de un Traian Băsescu. Cred că are nevoie de un om politic mult mai performant din punct de vedere electoral. De asemenea, cred că nu îl are.

22 de comentarii:

  1. corect. trenul usl vine implacabil peste romania. dreapta nu poate fi salvata decat de o lebada neagra. dar lebada sa fie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. lebada neagra nu apare ea asa oricand...trebuie sa aiba intrunite niste conditii. ori acum nu e cazul...

      Ștergere
    2. daca ai fi spus si care sunt conditiile alea erai cu adevarat destept. lebada neagra apare in cele mai improprii conditii, care de fapt nu sunt conditii pentru ca atunci am fi stiut cand apare si nu mai era lebada neagra ci era cucuvea.

      Ștergere
    3. pai cum sa-ti spun cu cuvintele mele...si daca gresesc te rog sa ma corectezi...
      exista si prezicatori ei lebedelor negre numai ca ei sunt priviti atunci ca niste casandre ...
      ca sa apara o lebada neagra trebuiesc indeplinite niste conditii cumulative si care vor actiona sinergic. dar cine are ochi de vazut, va vedea....
      in cazul nostru cu cat sunt intrunite mai multe conditii cu atat probabilitatea ca fenomenul sa se produca este mai mare.. ori acum favorabilitatea aparitiei cred ca tinde spre zero.
      ca suntem mai buni istorici decat "prezicatori" si ne dam seama de evenimente dupa aparitia lor, e o chestie care poate tine de talent, de educatie, de sistemul in care ne formam.
      ideal ar fi sa fim toti vizionari...

      Ștergere
  2. Elefantul din magazinul de porțelanuri este „stabilitatea” electoratului anti-colectivist, undeva în jur de 2,5 milioane, cam ca în 1990 (partide istorice + „idioți utili” votanți (dar nu toți) ai ecologiștilor, UDMR etc. + fraudă).

    Neumblînd la conștiința electoratului, la pîrghiile sociale, „dreapta” a ratat șansele istorice, cînd a fost lăsată la butoane din considerente strategice, în 1996 și 2004 și riscă să rămînă etern floarea parfumată la butoniera soioasă a unui regim colectivist-paternalist.

    Spre comparație, în fața opoziției unei minorități active, încrezătoare, pragmatice și motivate, regimul comunist, cu acces neîngrădit la toate butoanele puterii economice și politice, s-a recunoscut învins în 1989 în Polonia și în 1991 în Rusia. „Solidaritatea politică”, în timpul guvernului kamikaze Mazowiecki, a instituționalizat schimbările la nivelul societății, făcînd ireversibilă tranziția. În Rusia, fără susținere socială majoră, cu accentul politic exclusiv pe ținerea în opoziție a Partidului Comuniștilor, dominant în mentalul electoratului, revenirea la un regim securist-colectivist s-a produs în mai puțin de un deceniu.

    Ceea ce este frustrant este că la ora actuală societatea românească este în cea mai fericită situație de la apariția statului român și că singurul lucru care o ține în loc în „căderea în istorie” este ea însăși.

    RăspundețiȘtergere
  3. ar fi fost frustrant daca eram lipsiti de ceva legitim, dar asa cum se prezinta situatia, lucrurile sunt clare pentru inca o generatie: nu a fost educatie, nu va fi societate...

    RăspundețiȘtergere
  4. o analiza despre lideri exact pe gustul meu :
    1. capabil (bun profesionist)
    2. de incredere (serios, moral)
    3. empatic (caruia ii pasa de votanti)
    yes ! asta inseamna un LIDER !

    Cand conduci - tu stabilesti directia nu directia maselor te conduce pe tine... cu alte cuvinte usl-ul poate determina foarte clar in ce directie vrea sa indrepte Romania si poate suna adunarea in jurul sau ori de cate ori idealul este pus in pericol.

    Important este ca mesajul DE CE sa fie repetat ca un lait-motiv si sa fie readus aminte celor care se pierd in detalii de CUM si CU CINE si CAT si CE....
    DE CE a castigat USL alegerile:
    - a promis ca vor incheia o era Basescu asociata cu coruptie ura si toate cele
    - a promis ca va revizui constitutia
    - a promis descentralizare
    - a promis ca reintregesc salarii si cresc pensii
    - a promis cadru legislativ mai bun si mai prietenos cu investitorii...

    asta ma astept sa spuna liderii acestei miscari... viziunea trebuie cunoscuta de toti cei implicati fie ca sunt sustinatori sau nu... parerea mea...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. - a promis ca vor incheia o era Basescu asociata cu coruptie ura si toate cele
      - a promis ca va revizui constitutia
      - a promis descentralizare
      - a promis ca reintregesc salarii si cresc pensii
      - a promis cadru legislativ mai bun si mai prietenos cu investitorii...


      CUMVA ,TOATE ASTEA AU LEGATURA SI CU JUSTITIA? Nu de alta dar aici USL-ul a cam scrantit-o.

      -Coruptia e transpartinica.Nu faci nimic daca elimini coruptia PDL-UDMR doar ca sa o inlocuiesti cu coruptia PSD-PNL-PC-UNPR.Din pacate fiecare arata coruptia ca fiind in cealalta parte.Fals,e peste tot.AI NEVOIE DE O JUSTITIE PUTERNICA SI INDEPENDENTA.IAR AICI RAPOARTELE MCV ARATA CA USL NU PREA ASIGURA INDEPENDENTA JUSTITIEI.

      -O noua constitutie pe placul PSD-PNL.Asa,si? Asta le garanteaza puterea pe veci? Si celelalte doua tot de ei au fost facute.....de Iorgovani,de PSD-isti si liberali.Asta in vigoare acum nici nu a fost votata de popor.Doua zile de alegeri,oameni dusi la vot cu autobuzul ,tombole ca sa vina la urne si nu mai zic cate voturi bagate din burta.Au inchis cu totii ochii .O frauda masiva justificata de necesitatea integrarii in U.E.
      O constitutie trebuie sa asigure un echilibru al puterilor in stat ,check and balance ,pentru asta ....AI NEVOIE SI DE O JUSTITIE PUTERNICA SI INDEPENDENTA.IAR AICI RAPOARTELE MCV ARATA CA USL NU PREA ASIGURA INDEPENDENTA JUSTITIEI.

      -USL a promis descentralizare----Daca asta inseamna baroni mai puternici ,atunci vorbim despre feudalizare.Lucru rau ....riscam sa ajungem la judete intregi conduse dictatorial de catre seful consiliului judetean si de catre cativa primari.Dupa cum arata proiectul USL de descentralizare ....check and balance nu va exista la nivel local...democratie zero.Adio...
      Si din nou ,ultima solutie a cetateanului calarit de baronul local va fi justitia.De aceea....AI NEVOIE DE O JUSTITIE PUTERNICA SI INDEPENDENTA.IAR AICI RAPOARTELE MCV ARATA CA USL NU PREA ASIGURA INDEPENDENTA JUSTITIEI.

      - a promis ca reintregesc salarii si cresc pensii-----Si le-a tocat cu inflatia,cu noi taxe si impozite...de aceea am avut,avem si vom avea nenumarate greve impotriva guvernului USL.Chiar acum avem greva in sistemul sanitar.Si iarasi revin si spun:drepturile salariale,daca sunt incalcate de guvernanti, se pot castiga in justitie.Pentru asta insa,AI NEVOIE DE O JUSTITIE PUTERNICA SI INDEPENDENTA.IAR AICI RAPOARTELE MCV ARATA CA USL NU PREA ASIGURA INDEPENDENTA JUSTITIEI.

      - a promis cadru legislativ mai bun si mai prietenos cu investitorii...---iar investitiile au scazut sub guvernul USL.Repet , un cadru legislativ mai bun si mai corect are legatura si cu ...... O JUSTITIE PUTERNICA SI INDEPENDENTA.IAR AICI RAPOARTELE MCV ARATA CA USL NU PREA ASIGURA INDEPENDENTA JUSTITIEI.

      De asta nu ma astept ,ca liderii acestei miscari a USL ,sa vorbeasca despre cele prezentate mai sus.

      Ștergere
    2. Din pacate tema Justitiei nu prea prinde la public. Degeaba promiti tepe in Piata Victoria, dupa care pe fond de criza bagi forfetare si TVA la 25%!

      Ștergere
    3. ba prinde...daca pui tepe egale ptr toti in piata, daca explici si arati prin puterea exemplului ca si tu te sacrifici, poporul roman e "prost"si vine ca oaia dupa tine. dar numai daca meriti...

      Ștergere
    4. Nu mai reincalziti ciorba cu Justitia ca a avut grija Monicutza sa o ingroape de tot. A fost prima care a schimbat modul de numire a procurorilor. Apoi imediat a infintat SIPA pentru a avea mai multe "argumente" cu tinerii procurori care au baut prea mult sau au nimerit pe langa neveste...
      Dupa care i-a promovat... Sus... Tot mai sus...

      Daca ai fi vrut justitie independenta faceai un CSM fara procurori (in fond sunt egali in drepturi cu avocatii) si numeai judecatori de instructie pentru anchete. Apoi organizai alegeri interne in cadrul breslei. Nu exista independenta atata timp cat te propune un ministru politic si te aproba un politician fie el si presedinte.
      Daca voiam procurori politici ii votam la alegeri ca si in America.

      Independenta procurorului este garantata doar cand este ales de colegii lui iar celelalte institutii doar iau act de decizie.

      Apoi, cat de impartial poate fi un judecator crescut, format si experimentat in calitate de procuror ? Tu ai avea incredere sa fii judecat, surpriza (!) - TOT de un Procuror ? Fost coleg si prieten cu acuzatorii tai ?

      Asa ca fa bine si concentreaza-te pe problemele economice si sociale pentru ca pe Justitie nu va putea USL-ul sa repare ce ati stricat in 10 ani...

      Parerea mea...

      Ștergere
    5. Uite si parerea LOR:

      Din comunicatul Casei Albe: Vicepresedintele a subliniat faptul ca succesul Romaniei ca partener democratic, cu un stat de drept puternic, este vital pentru intretinerea unui mediu de afaceri sanatos si ramane in mod considerabil printre interesele noastre comune"

      The Vice President underscored that Romania’s success as a democratic partner with STRONG RULE OF LAW IS VITAL to nourishing a healthy business climate and remains profoundly in our shared interest.”

      Spuneti asa------Apoi, cat de impartial poate fi un judecator crescut, format si experimentat in calitate de procuror ? -----------------La fel de impartial ca si ceilalti judecatori,fiindca il obliga legea si probele din dosar.Altfel,daca se bucura la spaga,ajunge la puscarie.Repet....judecatorul condamna pe baza probelor din rechizitoriu.Instanta de judecata nu e concursul ...Romanii Au Talent....ca sa te lasi influentat de o stare de spirit sau de pila organizatorilor.

      Spuneti asa------Independenta procurorului este garantata doar cand este ales de colegii lui iar celelalte institutii doar iau act de decizie.-----Aici conteaza enorm caracterul .Ai atata independenta cata iti permite legea sa ai .Intrebarea e: ai si un caracter suficient de tare, incat sa ii spui sefului,celor care te-au ales,politicienilor,ca nu accepti interventii ,pile,favoruri ,pentru unii sau altii? Asta e cel mai important criteriu de selectie ...CARACTERUL.Iar asta se demonstreaza nu dand NUP-uri ,nu ascunzand probele ci tocmai....trimitand coruptii in judecata si instrumentand dosarul beton.Fara frica fatza de politicieni,de sefi.

      Spuneti asa---nu va putea USL-ul sa repare ce ati stricat in 10 ani...----Ma cunoasteti? Suntem prieteni? Va permiteti sa ma invinuiti si sa imi reprosati diverse chestiuni fara sa aveti habar cine sunt,ce meserie am,ce simpatii.Eu nu am atacat nicio secunda persoana dumneavoastra.Va rog,atacati ideile nu persoana.Sa ne pastram la inaltimea argumentelor ,sa nu ne coboram la mici intepaturi si sa nu ne pretam la manipulari.E un blog prea elegant ...
      Cat despre ,cum spera USL-ul sa isi repare justitia .......va garantez ca atata timp cat vom ramane in NATO si UE nu le va fi posibil.

      Ștergere
    6. Numai prostii nu gresesc... Cu scuzele de rigoare pentru modul de adresare direct si personal ...

      Problema ramane: Justitia nu poate fi independenta atata timp cat celelalte 2 puteri isi exercita influenta. Daca doriti sa aveti o justitie independenta, atunci separati procurorii (partea executiva) de judecatori - nu pot face parte din acelasi forum (CSM) deoarece criteriile lor de evaluare a performantei difera profund.
      Sistemul juridic a fost pus pe tava politicienilor de Monica Macovei si activistii ei - nu o spun eu ci voci avizate din sistem. Daca nu ma credeti, verificati modul de numire a procurorilor sefi de pana la ea.

      Ștergere
    7. Băsescu premier
      22 octombrie 2013Doru Bușcuun
      Dacă România e un turn clădit pe depresie și nonsens, de balustrada ultimului etaj stă agățat Băsescu. Șapte milioane de pantofi îl calcă pe mîini, dar degeaba. Băsescu are 62 de ani și încă se ține bine.
      Jos, în abis, e viitorul. Format din cap, trunchi și picioare, adică din șomaj, îndatorare publică și prăbușirea sistemului de pensii, viitorul joacă barbut cu procurorii, fumează cianuri cu serviciile și, în caz de boală, se dă pe mîna unui doctor picat la Bac. Nu e de mirare că președintele își face planuri să ajungă premier și nici că adversarii lui fac tot ce le stă în putere ca aceste planuri să-i reușească.
      S-a arătat, în ultimii 23 de ani, că un lider e fiabil dacă structurile îl acceptă, dacă rețeaua națională de muci uscați, care împiedică statul să respire, îi dă voie liderului să se scobească, în pauzele de publicitate, cu unghia mică în nas. Dacă generalii, marii infractori, șefii Gărzii Financiare, stăpînii vămilor, ai porturilor și aeroporturilor, ai Armatei, ai Poliției, ai Parchetelor și ai serviciilor consideră că liderul satisface investiția, investiția se face. Altfel, nu.
      Pe baza acestui comerț, Crin Antonescu iese primul din discuția despre președinți. Băsescu se va face luntre și punte ca în interiorul USL să se revină la ura naturală, cea din anii 2000-2009. Fără PSD, Antonescu va pierde prezidențialele la fel de clar cum a pierdut, în discuția cu FMI, șirul vorbelor englezești.
      Aici începe și, de fapt, se termină strategia lui Băsescu. E simplă ca Levantul, ușoară ca ospătăria și tare ca fiola din noul Cod Rutier. Practic, nu contează cine va fi președinte, cîtă vreme Antonescu nu va fi. Căci, dacă nu va fi, Ignatul din 2014 se arată sumbru în PNL. Poate că nu va curge la fel de mult sînge ca în curțile gospodarilor, dar guițatul grupării Antonescu se va auzi în presă la fel de intens.
      Fără Antonescu, PNL va găsi lipsa de caracter necesară ca să se alipească de Blaga, de Pavelescu, de Chiliman și de MRU pentru "a coagula dreapta" și a organiza o nouă majoritate. Dacă Ponta va fi avut lipsa de prevedere să nu cîștige președinția, se va trezi că din mandatul său de premier au mai rămas doar doctoratul și prietenia cu Sebi Ghiță. În ianuarie 2015, puțin după Sfîntul Ion, dreapta pilotată de un Băsescu odihnit va pune pe masa Parlamentului, între jumări și murături, o moțiune de cenzură. Cu cîtă bucurie vor vota liberalii contra dușmanului social-democrat? Păi, trebuie întrebați, așa, la întîmplare, Fenechiu sau Vosganian. Cît despre premierul pe care noua majoritate de dreapta îl va propune noului președinte, oricine ar fi acest președinte, ce credeți: se poate măsura cineva cu Cel-Care-A-Unificat-Dreapta-A-Adus-O-La-Putere-A-Modernizat-Statul-Și-Pe-Deasupra-A-Fost-Ales-Președinte-De-Patru-Ori?
      Apoi, premierul Băsescu ar constata, mulțumit, că sistemul implementat de el ca președinte merge uns și că acoperă, prin Parchete, Curți și servicii, o gamă satisfăcătoare de butoane. Dar, pe de altă parte, perfecționist cum îl știm, și-ar sufleca mîinile ca să pună la punct, cu noile-i competențe, controlul complementar asupra întregii suflări.

      Ștergere
  5. offtopic: daca tot ai schimbat tema, nu dezactivezi si posibilitatea de a comenta anonim?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În curând voi părăsi blogspot-ul şi atunci se va putea şi asta. Curând.

      Ștergere
  6. 1. putin probabila si nefolositoare dezmembrarea usl. in cadrul usl ponta are ocazia sa faca istorie. doar ca lider psd si a unei coalitii majoritare, dar slabe va fi prizonierul baronilor psd si va face mai mult figuratie.la fel si pnl ...care nu are interes sa revitalizeze pdl si sa se supunaunor conditii greu acceptabile din partea udmr...numai vorbsc de "impacarea" cu basescu....
    2.corect! mos vlaston e la pensie si viseaza cai verzi pe pereti....
    3nu exista 2,5mil de simpatizanti ai dreptei pe bune in romania. ci doar foarte multi simpatizanti de conjunctura....eu nu stiu incercul cunoscutilor mei un sustinator valabil de dreapta ci doar "surogate". multi pensionari care sunt anti psd, anti primarii psd si atunci au imbratisat cauza pdl. sunt "anticomunisti" care considera ca votul cu pdl le slujeste"cauza". sustinatori ai "justitiei" de tip basescu care sa-i condamne cu orice pret pe cei ca nastase,dragnea,mitrea,etc...
    sustinatori care sa fie afiliati doctrinei, care sa corespunda dinpunct de vedere social ideilor dreptei exista foarte putini la ora asta. nici oamenii de afaceri pe careii stiu si suntdestui nusimpatizeaza cu pdl.chiar sunt anti 500%...
    4. pun pariu ca viitorul prsedinte se va alege dintre antonescu sau johannis iar ponta nu va candida.la fel si oprescu si isarescu care acum joaca niste roluri si castiga catpot din situatia asta ambigua... isarescu isi negociaza al 100-lea mandat la bnr, oprescu are destule de care are nevoie ca sa faca cat mai mult la primarie...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunteti cumva Radu Zlati - Yellow Gondolin (aici e acelasi pattern cu Turambarr, se pare) sub acoperire?

      Ștergere
    2. oricine ar fi o face pe bani nu ca tine pe gratis :)

      Ștergere
    3. din pacate ptr dvs... eu semnez cu numele real, ma puteti gasi pe net, la domiciliu,la locu de munca unde sunt un simplu uvrier si fara treaba cu statu, ca sa va convingeti daca doriti. ca am niste opinii si mi le exprim cu argumente e un fapt ptr care am avut o "reactie" si inainte de 22 dec 89 ca si acum. ptr ca dvs va puteti exprima liber se datoreaza si acelora, putini atunci ,multi acum, care au iesit in strada ca sa putem sa nu fim de acord unii cu altii.
      ca ma comparati cu gondolin si turambar, ma onoreaza si poate tocmai de aceea se numara pe lista mea de prieteni sau de activitati de pe facebook. la fel ca si dl barbu mateescu, sorin ionita,d.p.aligica si multi altii de la dreapta sau de la stanga...
      sper ca si dvs sa puteti spune la fel despre faptele,viata si operele proprii ...
      s-auzim de bine!

      Ștergere
  7. Cica unirea "dreptei" !?
    Care dreapta ? Avem noi asa ceva in Romanica,vai de mama noastra daca un fost partid socialist transformat peste noapte in partid liberal este etalonul esichierului de dreapta.
    E trist sa vezi cum fosti securisti bolsevici precum Traian Basescu (Anvers) sau fosti lideri ai UTC gen MRU si Cristi Preda pozeaza azi in mari oameni de dreapta care toata viata lor au fost ''bugetari'' la SECU.
    Nu va mai impacientati ! In 2014 voi astia ai lui Basescu nu veti intra nici macar in turul 2 si o sa votati in final cu Cacarau ca sa nu iasa DD presedinte.
    Cat am sa rad in ziua aceia cand o sa ii vad pe basisti cum se grabesc sa puna stampila pe Crin :)))))))))))))))))))))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere