miercuri, 12 martie 2014

Mituri despre prezidențiale - Ardeal și regățeni

Cândva a fost adevărat că PSD controla cu autoritate Moldova și Muntenia iar candidații anti-PSD se bazau pe Ardeal și București.

Acest "cândva" = 1992.

De atunci lucrurile s-au schimbat cu repeziciune.

Capitala și Ardealul (exclusiv Harghita și Covasna care au un comportament de vot aparte) au dat 39,4% din voturile exprimate în turul doi al alegerilor din 2004.

În 2009, aceleași spații geografice livrau 39,8% din voturile acordate în turul doi.

Situația era asemănătoare și în trecutul ceva mai îndepărtat:

1992: București + Ardeal (fără Harghita și Covasna) = 41%
1996: .... = 39,8%.

În alte cuvinte Moldova-și-Muntenia-dar-fără-Capitală au livrat întotdeauna cam 60% din voturi.

Și atunci cum de-a fost învins candidatul PSD în 1996 și 2004? Victoria a fost obținută exact ca în oricare bătălie în care nu există îngeri salvatori, și anume în ofensivă, pe teritoriul adversarului, așa cum fusese definit acest teritoriu în 1992.

În Moldova și Muntenia sunt 25 de județe. Să le studiem exclusiv din perspectiva turului doi.

În 1992, Emil Constantinescu nu obține în vreunul dintre ele 40% din voturi.
De fapt, el este strivit peste tot fără drept de apel. Exemple de scoruri, repet, de tur doi:
Bacău: Iliescu 75%, Constantinescu 25%.
Călărași: Iliescu 82% (!), Constantinescu 18%.
Constantinescu este hiper-dependent de Ardeal și București, de unde îi vin peste jumătate din voturi. Dar per total performanța sa este insuficientă și pierde la douăzeci și trei de procente distanță la nivel național.

În 1996, Constantinescu obține în 17 județe din 25 mai mult de 40% din voturi.
Cu ... 17 județe mai multe decât în 1992.
Ba mai mult, reușește să câștige în 4 dintre ele.
Ca o exemplificare a evoluției lucrurilor, să ne uităm la aceleași județe ca în paragraful anterior:
Bacău: Iliescu 54%, Constantinescu 46% (aproape dublare).
Călărași: Iliescu 64%, Constantinescu 36% (dublare de-a dreptul).
Constantinescu își menține performanța foarte bună în Ardeal și București, dar "împinge linia frontului" în Moldova și Muntenia. El nu rupe gura târgului dar are o performanță mai bună decât în 1992. Rezultatul: victorie națională la nouă procente distanță.

În 2004, schema se schimbă în mod fundamental. Prin comparație cu scorurile lui Constantinescu, Traian Băsescu înregistrează un recul major în Ardeal și București:

'96, Constantinescu: 3,6 milioane voturi
'04, Băsescu: 2,2 milioane voturi.

Să trecem la Muntenia și Moldova. Băsescu obține în 20 de județe din 25 scoruri mai bune decât Constantinescu în 1996.
Constantinescu câștigase în 4 dintre ele, Băsescu câștigă în 7 dintre ele.
În Argeș, Botoșani, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Ialomița, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea, Băsescu stabilește recorduri în ceea ce privește scorurile unui candidat non-PSD.
În 22 județe din 25 Băsescu obține mai mult de 40% din voturi. Asta înseamnă că în zone care erau, teoretic, dominate de PSD, Băsescu pierde pe muchie sau onorabil. Câteva exemple:
48-la-52 în Dolj (adică pentru Băsescu au votat 48%, pentru Năstase 52%)
45-la-55 în Iași
44-la-56 în Călărași.
Nu multă lume își mai aduce acum aminte dar Dâmbovița, Suceava și alte județe fuseseră "roșii", fără drept de apel, timp de un deceniu și jumătate. Noțiunea ca ele să devină redute ale unei forțe anti-PSD era la fel de fantastică precum instaurarea unei monarhii în Statele Unite.

În 2009 președintele în funcție ajunge la un nou record negativ pentru spațiul Ardeal+București, obținând cu 150 de mii de voturi mai puțin decât în 2004.
În Constanța și Prahova, județe cu populații numeroase unde obținuse scoruri foarte bune în 2004, se pierd procente multe care erau cât pe ce să fie cruciale. Asta nu pentru că Geoană ar fi avut o performanță mai bună decât Năstase; în primul tur, în aceste județe, Geoană a fost cu 60 de mii de voturi mai slab. Mai degrabă, votanții lui Crin Antonescu s-au reorientat spre candidatul PSD.
Însă "linia frontului regățean" rezistă. Traian Băsescu obține mai puțin de 40% într-un singur județ din 25. Câștigă 6 județe din 25. Fără diasporă, ar fi fost o înfrângere extraordinar de strânsă.

Ce înseamnă toate aceste lucruri?

1. Ardealul și București-ul sunt importante dar nu decisive. O victorie consistentă în aceste zone și doar acolo duce la un eșec la nivel național. Două treimi din voturile primite în turul doi din 2009 de către Traian Băsescu au venit din afara Ardealului. Fără ele Geoană câștiga cu un scor de 74%-la-26%.

2. Situația PSD s-a înrăutățit în ultimii douăzeci de ani. Cei patru ani de prim-ministeriat ai lui Adrian Năstase nu au dus, în 2004, la recuperarea în totalitate a spațiului pierdut în 1996. Social-democrații sunt puși acum în poziția de a încerca să "recucerească" județe din Moldova și Muntenia în care cândva aveau o evidentă întâietate. De urmărit la europarlamentare dacă vor reuși acest lucru și în ce măsură.

3. Forțele anti-PSD vor da un examen complex în toamnă, locația sa fiind Muntenia și Moldova. Vom vedea în ce măsură structurile de partid care l-au susținut pe Băsescu în 2009 și chiar și în 2004 au rămas în picioare. Vom vedea în ce măsură au contat carisma și elementele comunicaționale specifice candidatului Băsescu.

31 de comentarii:

  1. Buna ziua,

    Nou sondaj INSCOP:
    http://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2014/03/INSCOP-mar.2014.-EUROPARLAMENTARE.pdf

    1. Se observa ca fata de luna trecuta PSD+UNPR a castigat fix cat a piertdut PNL (adica 3%).
    2. PDL e in vrie.
    3. PRM + PPDD sunt undeva la 7%. Unde s-au dus voturile PRM + PPDD din 2012?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1) 3% e efectul ciuvica+gadea (antena 3).

      Ștergere
    2. Singurul eveniment major mi se pare ascensiunea PMP.

      Ștergere
  2. destul de putin probabil ca experienta 2004, 2009 sa fie relevanta in 2014, atunci, cand vorbeam de candidatul non-psd, vorbeam de basescu, acum nici nu mai stiu despre cine vorbim. astfel, e rezonabil de concluzionat ca un candidat psd cu 35-38% in primul tur va castiga (chiar daca la limita) cu acelasi nr de voturi in turul 2, pentru ca cel de pe locul 2 nu va atrage suficiente voturi de la cei de pe 3, 4, 5. altfel spus, psd-ul nu are decat de-si securizat electoratul captiv.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. se incheie o epoca , epoca basescu. s-ar putea ca prezenta la prezidentiale sa explodeze si sa rastoarne multe calcule. se mai poate intampla o gafa a psd-ului, un eveniment extern care sa fie defavorabil psd etc.

      Ștergere
    2. bineinteles, se pot intampla multe, poate cadea un meteorit, poate exploda yellowstone, principalii prezidentiabili psd pot muri intr-um mod rusinos, aruncand anatema asupra partidului... totul e sa vedem cat de rezonabila e probabilitatea. deocamdata, factual, psd e la 40%, potentialii candidati au cota mare de incredere, iar fragmentarea gruparilor non-psd e egalata doar de ura reciproca ce si-o poarta.

      Ștergere
    3. Posibil ca factual, psd e la 40%................cert e ca rmaximal, ramane tot la 40%....

      Despre ura reciproca....in politica romaneasca ea e valabila cat timp te urca in sondaje.Cand ura nu mai aduce voturi iar apropierea de ciolan devine nerentabila....redescoperi iubirea,valorile comune si dusmanul etern.

      Ștergere
    4. pai exact asta e problema: in actuala conjunctura, cu ruptura cvasi-totala in taberele non-psd, acel 40% din primul tur (sa zicem 3 milioane de voturi) sa se transforme in 51% (tot 3 milioane de voturi)

      Ștergere
    5. Berenger.....acel 40 la suta nu va ajunge 51 la suta.De aceea nici nu va candida Ponta.El stie ca sanse de a ajunge la Cotroceni sunt mici si mai stie ca in atare situatie pierde si sefia guvernului si sefia partidului.Asa ca ....va trimite pe altcineva ,un fraier de serviciu.

      Ștergere
  3. Eveniment extern: razboi real sau rece in ucraina. Urmare: probleme economice grave pentru Europa, inclusiv Romania. Guvernantii sunt afectati politic, criza din 2009-2010 va parea un mizilic.
    Miza alegerilor este linia pe care se va da batalia. Adica: pro/contra Basescu sau pro/contra PSD. PSD va incerca sa impuna mediatic prima tema, partidele anti-PSD vor incerca sa impuna a doua tema.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nup. un razboi urat chiar in ucraina nu are efecte asupra electoratului captiv psd. daca acum ar fi toamna si alegerile ar fi in primavara, s-ar schimba datele, asa, nu. un conflict in ucraina nu afecteaza pe termen scurt economia romaneasca. mesajul de instabilitate a zonei se transmite si are efecte in timp, nu instantaneu. apropo, in 2012, investitiile straine s-au prabusit, rezultatul: usl 60%.
      in rest, partidele non-psd (nu exista partide anti-psd) vor miza pe o tema anti-psd, bineinteles, dar va fi si un discurs antibasescu agresiv la pnl si sustinut la pdl, ce va dilua primul discurs, astfel incap psd va iesi in castig. o concentrare exclusiv pe nerealizarile psd nu va exista.

      Ștergere
    2. nu-s anonimul de mai sus

      pe pariu ca pnl va ataca 90% psd si 10% basescu

      Ștergere
    3. va fi un discurs de genul: „conducerea brutala, corupta si abuziva a psd, care preia pana la identificare relele regimului basescu...” :). altfel spus, atacul va fi in aceeasi fraza, greu de separat.
      ps. vedeti ca platforma permite identificarea cu nume/ adresa url, o chestie care ajuta foarte bine la diferentiere, anonima

      Ștergere
  4. poate de aceea prima vizita a lui antonescu dupa plecarea de la guvernare a fost la bacau...

    RăspundețiȘtergere
  5. dragnea si inca cativa vor sa-l impinga pe ponta la cotroceni sau afara de la sefia partidului( eventual o pozitie cat mai slabita)in cazul pierderii alegerilor prezidentiale. cei care sunt in guvern sau agentii ar vrea ca lucrurile sa ramana asa cum sunt acum.
    ponta doreste sa ramana la butoane si sa impinga in fata pe altcineva, gen tariceanu sau geoana.
    si geoana si tariceanu se ofera ca voluntari. mai ales ca in cazul lui geoana e sigur ca nu se mai poate duce pe la sov. iar tariceanu promite sa se intregreze in absolut. pardon, in acuzativ.
    in partea cealalta, antonescu si-a pus iar prag de reusita si nu cred ca-si mai poate permite sa-l ignore si incepe sa admita o rocada cu johannis.
    la pmp stire mare, eba e pe locul al doilea la europarlamentare...
    iar nea mirel da in bobi sa vada daca ponta reuseste anu asta un sase-sase sau un doi-unu. in ultimul caz lasandu-se cu poarta in casa sau cu poarta alba...

    RăspundețiȘtergere
  6. basescu si ponta sunt disperati sa se mentina paradigma basescu-antibasescu si de asta se cearta penibil la TV. pentru ca ei castiga amandoij din chestia asta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dar cum se face, ca mereu cad la pace...!?

      Ștergere
    2. Simplu....si presedintele si premierul ,fiecare dintre ei reprezinta cate una dintre institutiile de baza ale statului roman.E normal ca de fiecare data cand au opinii diferite, dupa negocieri ,sa ajunga la consens ....altfel pun tara pe butuci .La fel s-a intamplat si atunci cand interesul tarii a cerut ca Basescu si Antonescu sa ajunga la consens pe anumite teme...asa cum insusi Crin a recunoscut-o.Antibasismul absurd ,intocmai ca si antipontismul sau anticrinismul ...sau ce o sa mai apara in functie de interesele unor manipulatori politici,nu serveste decat interesul unor politicieni profund corupti,deseori decrepiti,ingroziti ca isi vor pierde libertatea si posibilitatea de a jefui pana la moarte,economia nationala,prin intermediul unor papusi si partide de buzunar. In folosul lor electoral, actioneaza victimele manipularilor mediatice continue,mintile ratacite ale unor cetateni, care prefera sa isi arunce esecul profesional,financiar,personal, in carca celui demonizat de vuvuzele.Pe principiul ...capul lui Motoc vrem!Multi dar prosti....prosti dar multi.

      Ștergere
  7. Pai cand eu am spus ca Antonescu a pierdut vizibilitate, ocazii, sustinere, atunci cand a rupt USL-ul si a demisionat de la Senat... :))
    Este absolut normal ca atunci cand exista o tema(iar daca nu exista se inventeaza) lupta sa se duca intre Ponta si Basescu, intre Guvern si Presedintie, intre antibasisti si basisti.
    Unul are bugetul, ministerele si parlamentul, celalalt are serviciile si justitia. Avand in vedere ce institutii au in spate este aboslut normal ca atentia de care beneficiaza sa fie maxima.
    Semibasistii, sau antibasistii cu jumatate de norma, n-au ce cauta aici. PNL-ul cum a iesit de la guvernare a inceput s-o arda cu UDMR-ul, ca vin ungurii, ca uite cum minoritarul Johannis, noul Mesia, a fost marginalizat si preferat Hunor, ca nu ne vindem tara, ca aia, ca ailalta.
    Acum liberalilor nu le convine ca tema anti-maghiara a fost preluata de catre Palate si jucata cu alta forta. Pai dehh, cine-i de vina ? :))

    Ca sa fie si mai clar, maine poate PNL-ul sa descopere petrol la Giurgiu, sau in alt "fief" liberal. Nu conteaza, discutia o sa fie intre Palate, pe tema e petrol/nu e petrol sau ne ajunge 100 de ani/ne ajunge doar 80 de ani. Nu conteaza cine l-a gasit.

    Eu v-am spus, daca ati crezut vreun moment vraja marii lui Basescu, ca dreapta, ca sa unim, inseamna ca v-a pacalit a doua oara. Urmeaza sa va pacaleasca si a treia oara, cand o sa va uniti definitiv cu el sub privirea severa a lui Merkel si a PPE.

    Ce nu inteleg eu este cum poate sa creada un individ mediu, nu neaparat unul foarte informat si inclus in diferite medii unde afli diverse, ca este in interesul lui Basescu sa-l sustina pe Antonescu si PNL ??? :))))
    Cum sa creasca Basescu un partid, altul decat unul in care sunt Nuti, Pinalti, Cristi Preda, Funeriu si restul basistilor cranceni ? Cum sa sustina Basescu PNL-ul, prin bascularea voturilor pe care le controleaza catre acesta, incat in 2016, la alegerile parlamentare, sa stea la mana aceluiasi PNL (cu Antonescu presedinte) in chestiunea numirii premierului ? Cum sa ataci stanga, cand tu ai nevoie de culoar liber pe dreapta ?
    Ok, rupi sau distrugi si PDL, ii iei oamenii importanti, primarii care controleaza organizatii si judete, dar tot nu ajungi la 50%, nici macar la 40%, deci nu-i normal sa micsorezi PNL-ul ?
    Ba daaa, ii fluturi o unire a dreptei, caci creste pipota astia de dreapta cand aud de asa ceva, ii bagi in PPE si le rapesti oricum mesajul liberal extern, astfel ca o sa se identifice cu PMP-ul, te bati cu PSD-ul si Ponta pe intern pana la ultima virgula si linie, impartind astfel electoratul, iar ce mai ramane pentru liberali e sa zica ca ce rau a fost Adrian Nastase, asta in timp ce Basescu e la Cotroceni. Superba socoteala. :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haiosule anonim....tu esti fan PSD .Iti dedic o poezie....ca sa iti treaca supararea cauzata de asa o vrajita despartire a USL,facuta la vrajeala.Oricum in teritoriu iubirea pesedisto-liberala e in vigoare iar Johannis anunta deja ca dupa alegeri lantul de iubire se reface intre PSD si PNL.

      "Într-o zi, în curtea din spatele blocului, o pesedista a întâlnit un liberal şi l-a întrebat:
      - Tu eşti un liberal, liberalule?
      - Sigur că sunt un liberal , pesedisto a răspuns el.
      [...] au mai stat de vorba, după care [...]
      - Cred ca ar trebui să ne căsătorim, a spus pesedista.
      - Da! Cu siguranţă ar trebui să ne căsătorim, i-a răspuns pesedistul fiindcă, din dragoste pentru ea, liberalul se transformase într-un pesedist."

      Ștergere
    2. Draga domnule, culmea e ca nu sunt fan PSD.
      E adevarat ca sunt cam de stanga, dar acum serios, poti dumneata sa spui cu mana pe inima ca PSD e un partid de stanga ?
      Poate ca da, in fond internetul suporta orice manipulare. Mai uit si la link-ul dat de laurentiucat mai jos, la senatorul ala liberal care-i da inainte cu socialismul lui Ponta, semn ca in PNL situatia este cam aiurea.
      Insa daca vrei sa stii cat de fan PSD sunt eu, afla ca la europarlamentare o sa votez cu Alternativa Socialista (http://www.pasro.ro/). Nu stiu cat o sa beneficieze ei si Stanga Europeana de votul meu, probabil ca nu. Dar fiind de stanga chiar nu am ce altceva sa votez. PSD-ul e deja compromis dupa parerea mea pe partea stanga(au facut un seminar acum cativa ani dar cand au inceput sa curga intrebarile in spre si despre banci, sistemul bancar in general, organizatorii au incepu sa zica lasati-o mai moale, cine credeti ca sponsorizeaza seminarul asta ? Cam asta-i stanga PSD-ului. UNPR-ul iese din discutie cu tot cu maresalul ala peste izmene care-l conduce, astfel ca nu raman decat astia. Din punctul meu de vedere, o sa fie un vot de blam la adresa (inexistentei) stangii, nu neaparat unul dat fiindca m-a convins programul respectiv.

      Ștergere
    3. Domnu' anonim de stanga, daca PSD va pierde/nu va atrage si pe voi tinerii maniosi criticatacanti, cred o sa treaca din plictis la conservatori-populari in cativa ani...

      Ștergere
    4. bre ovi... te bagi tu repede sa faci aprecieri. lasa omu sa se obisnuiasca pe aici, sa-si dea cu parerea, vedem ce apa bea, ce lanterna foloseste. tu habar nu ai ca dusmanii cei mai aprigi nu sunt extrema cealalta ci deviationistii. pe bune, nimic nu stii... sa te duci la boc sa te bagi in miscarea populara si cu ea in brate sa faci o suta de geoflexiuni.

      Ștergere
    5. Bine laurentiule, poate asta merge daca PSD-ul dezamageste:
      http://www.kmkz.ro/wp-content/uploads/2014/03/liberal-de-stanga.jpg

      Ștergere
  8. http://cristianbodea.blogspot.ro/2014/03/scrisoare-deschisa-catre-liberali.html

    RăspundețiȘtergere
  9. ma ovi,ma! la noi...si patronii sunt cu stanga. daca psd se poate numi stanga.
    auzita azi intr-un orasel de provincie cu primar psd.acum 15-20 de ani existau fabrica de zahar, de ulei, de amidon, de caramida, administratie financiara,trezorerie, ateliere diverse. azi mai e fabrica de amidon cu putini salariati si fabrica de ulei care plateste salarii o data la 3-4 luni si e pe duca. primarul cu sponsorul principal au pus ochii pe un teren vis a vis de primarie si vor sa ridice un supermarket acolo.
    toti patronii de magazine si magazinase s-au dus cu ceva timp in urma la consilierii pnl sa-i blocheze pe astia de la psd ca se termina tot centrul comercial.
    saptamana trecuta astia de la pnl au fost sa semneze lumea pe ceva liste prin respectivul centru comercial.
    n-a semnat nimeni..."daca se aude!?"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. un text al unuia de pe net, lamuritor:
      "Se da orasul X, unde exista fabrica Romarta si 3000 de palmasi la respectiva fabrica. Din salariile respective banii trec la alimentara, frizeri, restaurante etc in total alte 15 firme mici care populeaza centrul orasului. Dar practic totul e pe fabrica, da?

      Moare Ceasca si smecherul local cel mai dezghetat pune ochii pe fabrica respectiva. Spaguieste directorul si contabila fabricii si ii pune sa o bage in faliment, o cumpara pe nimic cu un inprumut de la Bancorex, da palmasii afara si vinde metalul la fier vechi facand milioane.

      Dupa aia le da palmasilor cate un kg de ulei si de faina la fiecare 4 ani, si astia il voteaza “ca e pesedist de-al nostru”. De ce PSDist? Pentru ca chestiile astea nu se fac de unul singur, se fac in grup organizat, cu primarul si procurorul si cu seful politiei, fiindca altfel nu se poate da vina pe tapi ispasitori.

      Un judet e falimentat de PSD, urmeaza ca sa fie sustinut de bani din celelalte judete, inca insuficient de pesedizate.

      Hotul respectiv, sa-i spunem Frunzaverde, fara legatura cu mult apreciatul vicepresedinte al PNL, e acuma singurul om cu bani din judet. Doar el isi permite sa plateasca galetile si uleiul si organizatia care sa-l duca in brate la alegeri. El nu are calitati ca sa castige, dar castiga organizatia pentru el.

      Asa ca vezi tu ..., are si palmasul ramas fara loc de munca si fara demnitate un rol pe lume: sa care in spate tronul celui care l-a jefuit."

      Ștergere
  10. blogary despre sondajul de maine din adevarul

    INSCOP, turul II al prezidențialelor.

    Ponta – Udrea 72.1% – 27.9%
    Antonescu – Udrea 69.6% – 30.4%
    Ponta – Boc 68.5% – 31.5%
    Ponta – MRU 58.4 – 41.6%
    Ponta – Antonescu 57.5% – 42.5%
    Antonescu – MRU 52.8% – 47.2%
    Ponta – Iohannis 51.1% – 48.9%
    Tăriceanu – Antonescu 50.4% – 49.6%
    Oprescu – Antonescu 50% – 50%

    vad ca sondorii lui mircea geoana parca sunt in acord cu antena 3 si consilierii lui ponta. ciudat e ca inscop spunea acum o luna-doua ca ponta antonescu 52-48. cand aveau dreptate? atunci sau acum?

    http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/ce-legatura-exista-intre-ultimele-sondaje-de-opinie-si-seful-sri-310277.html
    "apoi consilier al lui Mircea Geoană (pentru care, de altfel, a lucrat şi Ştefureac)"

    inscop detinut 50% de felix rache, fost consilier al lui mircea geoana, si de remus stefureac consilier al aceluiasi mircea “nici noi nu mai stim cati suntem” geoana si fost consilier al sefului sri george maior. practic se da mesajul romanilor interesati de politica: daca va candida tariceanu de la psd si crin de la pnl, invinge tariceanu, daca va candida iohannis pe modelul draga crin(stolo) , invinge la limita ponta, iar ponta -antonescu castiga de departe ponta. mesajul consilierilor lui geoana catre crin: renunta!

    nu mai zic de scorurile pentru udrea , mru etc

    e un an crucial pentru psd , deci vor fabrica sondaje mincinoase tot anul

    RăspundețiȘtergere