joi, 1 martie 2012

6 întrebări despre alegeri. Pentru celulele cenuşii din mintea ta

Întrebările sunt serioase. Nu se vor ironice, răutăcioase sau retorice. Îmi vor atrage o doză sănătoasă de oprobriu public. În acelaşi timp îţi vor stimula şi celulele cenuşii. Pentru că merg în zone despre care nu se vrea să se vorbească. Şi pentru că răspunsurile spun foarte multe despre momentul post-alegeri.

Pentru (susţinătorii) PDL şi nu numai

1. Dacă tentativele de rupere ale USL înainte de alegeri se vor dovedi nereuşite, va putea PDL forma un guvern şi respectiv guverna fără susţinerea PP-DD?

2. Să presupunem că USL obţine mai puţin de 50%+1 din locurile din parlament. Adică, de exemplu, 47% (43% din voturi + 4% redistribuite). 10% din voturi se împrăştie la partide care nu intră în parlament. Dar 100-43-10 = 47. Cine ia aceste 47% dintre voturi? Gândeşte-te la un scor potenţial pentru PDL - să denumim acestor scor "p". Cum se vor distribui aceste "47 - p" procente ? Poate PDL guverna fără unul sau mai multe dintre partidele la care te-ai gândit?

3. Să presupunem că USL obţine mai puţin de 50%+1 din locurile din parlament.
Dacă numărul de mandate obţinut de un partid din USL - să zicem PSD - este mai mare decât numărul de mandate obţinut de PDL, care ar fi argumentul pentru numirea unui prim-ministru din partea PDL? Dacă argumentul uzitat este "voinţa preşedintelui", mai are sens organizarea alegerilor parlamentare?


Pentru (susţinătorii) USL şi nu numai

1. Să presupunem că USL obţine mai mult de 50%+1 din locurile din parlament. Preşedintele nominalizează un candidat la funcţia de prim-ministru din partea PDL. Ce va împiedica migrarea unui număr de nou-aleşi parlamentari USL către trinomul preşedinte-candidat la funcţia de prim-ministru - PDL, după modelul din 2009-2010?

2. Să presupunem că USL obţine mai mult de 50%+1 din locurile din parlament. Având în vedere explicaţiile preşedintelui Curţii Constituţionale cu privire la "paragraful Şova", se mai poate vorbi despre suspendarea preşedintelui Băsescu după alegerile din 2012 pe baza voinţei Parlamentului?

3. Să presupunem că USL obţine mai puţin de 50%+1 din locurile din parlament datorită unor fraude comise de cei de la putere. Ce poate face USL? Nota bene: pe baza presupunerii de mai sus, un parlament din care USL lipseşte prin grevă se poate întruni, poate acorda votul de încredere guvernului, poate vota legi, etc., iar un parlament din care USL se retrage poate organiza alegeri parţiale.


































9 comentarii:

  1. Punctul de plecare ar trebui sa fie suveranitatea poporului, exprimata punctul, din 4 in 4 ani, prin alegeri. Acest principiu ar trebnui statuat clar in consitutie si urmat de prevederi care sa il faca unul functional.

    Constitutia noastra este una perfecta din acest punct de vedere - atata timp cat presedintele si majoritatea parlamentara au aceeasi parere. Ori o constitutie functionala trebuie sa rezolve tocmai situatiile cand cele 2 opinii sunt divergente.

    Ultimii ani ne-au aratat ca se poate "trage" mult si in diverse directii de constitutia noastra. Basescu i-a testat limitele si ne-a arata (probabil involuntar) multe din hibele sale.

    Pe termen lung, cred ca avem nevoie de o noua constitutie, pentru ca asta e defecta si ireparabila.

    Cum nu sunt fan al nici uneia din cele 2 tabere, nu va pot ajuta cu o opinie partizana. Scuze, nimeni nu e perfect... :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Banuiesc ca nu va fi mare inghesuiala la pareri pro-PDL (varianta 1) asa ca m-am gandit sa te ajut eu cu niste raspunsuri. Sunt votant PDL si Basescu, nu lucrez la stat, nu sunt membru de partid si nici nu cunosc vreun PDL-ist cu functie nici macar de primar de comuna.
    Raspunsuri:
    1. Nu, PDL nu va putea guverna fara PP-DD. Nici nu cred ca asta reprezinta vreo miza, reprezentantii lor vor fi un fel de umplutura in parlament, cred ca nici functii nu vor avea abilitatea sa-si negocieze cum trebuie. Daca n-ar fi platiti din bani publici, intrarea lor in parlament ar echivala perfect cu reducerea nr. de parlamentari. Nu vor avea pareri proprii si nici nu-i vad ca fiind periculosi. Cred ca vor fi oglinda fidela a electoratului lor de consumatori de povesti cu Elodia :-). Nu ma supara deloc ideea ca PDL sa-si obtina majoritatea cu Dan Diaconescu. Pana la urma asta e poporul care trebuie reprezentat in Parlament...

    2. Poate reformulezi putin, mi-a fost destul de greu sa urmaresc cifrele si ce se cere in intrebare. Pe scurt, am inteles ca intrebarea ta se refera la cine va mai intra in Parlament in varianta in care USL ia 43% iar redistribuirile se fac pentru 10%.
    Parerea mea este ca in varianta optimista PDL va ajunge undeva in jur de 27% din cele 47 ramase. Vor mai intra DD (cu aprox. 10%) UDMR si minoritatile. S-ar putea totusi ca ca PRM-ul sau UNPR-ul sa ne faca surprize...PDL nu va putea guverna fara nici unul din partidele intrate in parlament dar asta nu ar fi o problema serioasa pt. basescu.

    3. Argumentul pentru numirea unui PM de la PDL, chiar in varianta in care PSD are mai multe procente sau mai multe mandate decat PDL este, in opinia mea, interesul national din punctul de vedere al presedintelui - cea mare reprezentativa functie din stat. Asta e un fel de a spune ca e bunul sau plac, de acord. Da, este o interpretare a constitutiei dar atata timp cat aceasta este interpretabila si USL nu a acceptat sa fie modificata nu vad de ce nu s-ar folosi de acest lucru si nu ar interpreta-o in directia convenabila. Cand ma gandesc la varianta cu Ponta premier si Antonescu presedinte crede-ma ca si eu vad interesul national in aceeasi lumina ca si Basescu.

    "Mai are sens organizarea alegerilor?". Sigur ca da, in primul rand in speranta ca vom reusi sa obtinem parlamentari mai inteligenti care sa inteleaga politica si relatia putere-opozitie dincolo de datul cu paru-n cap in prime-time. Daca am obtine un Parlament capabil sa inteleaga ca e in interesul tuturor sa clarifice macar Constitutia si tot ar fi un mare pas inainte.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mulţumesc pentru comentariu, este bine-venit. La punctul 2, ai interpretat corect. La punctul 3, îţi înţeleg punctul de vedere dar ... dacă aşa ceva se va întâmpla PDL-ului în 2016 sau 2020 - adică să aibă mai mulţi parlamentari, dar să nu primească şansa de a încerca să formeze un guvern pentru că preşedintele provine din alt partid - cum ai reacţiona?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. As fi nemultumit, desigur. Inteleg foarte bine problema, nu e o parere emisa inainte de a cantari bine optiunile si de a intelege care este riscul. Totusi, insist asupra faptului ca partea adversa a fost avertizata in nenumarate ocazii si i s-a oferit optiunea de a schimba Constitutia asta care, ca sa vezi al naibii ghinion, desi a fost gandita pentru Iliescu si modificata pentru Nastase, a ajuns sa-i fie de folos lui Basescu. Mi-e greu sa inteleg refuzul PSD de a modifica Constitutia, mai ales ca stiu cu precizie ce risca.

      Ștergere
  4. Absolut savuroasa interpretarea interesului national facuta de domnul de mai sus. Daca ne convin rezultatele alegerilor, respectam constitutia in litera si spiritul ei. Daca nu, intervine interesul national.

    As face o comparatie cu Hitler, da' Romania nu e Germania...

    Altminteri, e cea mai buna pledoarie pentru o noua constitutie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca se respecta spiritul si litera Constitutiei va decide Curtea Constitutionala iar hotararea acestei institutii va fi si obligatorie nu doar consultativa (vezi cazul suspendarii din 2007). Noi putem vorbi doar despre moralitatea interpretarii...
      Chestia cu Hitler e usor exagerata, sa pastram totusi proportiile!

      Ștergere
    2. Sub argumentul "interesului national" se poate justifica orice, inclusiv uciderea democratiei. Sau poate mai ales asta.

      Cu Hitler, am spus ca Romania nu e Germania, proportiile sunt diferite.

      Ștergere
  5. USL
    1. destinul parlamentarilor UNPR dupa alegerile din 2012 si posibilitatea ca PM sa fie Ungureanu si nu Boc. in plus, depinde si scorul. la 55% USL, nu cred ca Basescu va intinde prea mult coarda (in combinatie si cu ce scriu mai jos)
    2. suspendarea cred ca e mai mult o tema de campanie si subiect de troc in momentul formarii Guvernului. dupa alegeri va fi nevoie de liniste iar PSD nu va risca un nou 2007, asa ca il va tempera pe Crin.
    3. demisie din Parlament, oameni in strada.

    RăspundețiȘtergere
  6. pdl
    1. simplu nu. a fost si cu pnl si psd, si png si banuiesc ca o sa mai fie pina se epuizeaza alfabetul politic.
    2. pdl in frunte, restul dupa.
    3. ah constitutia ai spune ce vrea si presedintele. "mai are sens organizarea alegerilor parlamentare?" poate ca daca apar la vot cel putin 70% din cei cu drept de vot (si nu app 50%), cred ca toate datele se schimba, inclusiv jucatorii.

    usl
    1. "migrarea" in functie de cine tine morcovul si batul. si nu, destinul unpr-ului nu sufera.. o sa fie un plus undeva, la fel cum plus pc-ul ala se tot lipeste.
    2. politica ambelor tabere, dar cu precadere a usl-ului tine cine e mai guraliv si injura mai bine si nu neaparat de obiective si strategii.
    3. scandal, injuraturi iar, fara sa poata sa obtina ceva anume (ultimele zgomote din piata au artata ca nu stiu cum sa speculeze asa ceva - noua generatie psd-ista isi spune cuvintul). iar demisia e cu cintec (tot si-au dat-o si au ajus la o greva gen concediu cu plata).

    RăspundețiȘtergere