vineri, 23 martie 2012

Unde poate duce un pronostic dacă este analizat până la capăt

Sebastian Lăzăroiu la RFI:

"Eşecul PDL-ului, care va lua cu 2 în faţă, ceea ce pentru un partid mare nu e neapărat un succes, va fi cu mult umbrit de eşecul USL-ului. Dar eşecul USL-ului şi l-au definit ei singuri, e un eşec care vine din construcţie. Cand ai spus : << facem USL-ul, să luăm 50% plus 1 >> şi la locale iei - nu ştiu - eu zic în jur de 37%, acesta-i un eşec răsunător. Va fi atât de răsunător, încât nici nu mai contează că PDL-ul ia 22%, că UNPR-ul ia 4%."


Cu creionul în mână:
22% (PDL) + 4% (UNPR) + 37% (USL) = 63%.

Până la 100% mai avem 37%.

6% la UDMR. 5% la partide mici (mai există?).

Refacem:
22% (PDL) + 4% (UNPR) + 37% (USL) +6% (UDMR) + 5% (partide mici) = 74%.

Cred că fenomenul răsunător e că PPDD+Becali/PRM ar obţine, conform lui Sebastian Lăzăroiu, 26% din voturi. Mai mult decât principalul partid de guvernământ. Cât PDL şi UNPR împreună.

Observaţie cu bătaie spre parlamentare: PDL + UNPR + PPDD + Becali&Vadim =  22 + 4 + 26 = 52%.

La fel de adevărat este că: USL + PPDD + Becali&Vadim = 37 + 26 = 63%.

Dacă distribuţia de sus se menţine s-ar menţine şi la parlamentare, de Moş Niculae toată lumea va licita pentru bunăvoinţa PP-DD. Pentru că ei ar decide ce guverne pică şi ce guvern primeşte votul de încredere al Parlamentului.

9 comentarii:

  1. Aici e o presupunere falsa, ca Lazaroiu stie ce spune sau ca face calcule, doar bate campii.

    Personajul e fabulos prin lipsa absoluta de coerenta.

    RăspundețiȘtergere
  2. A bridge too far...

    Nu cred ca vom avea o evolutie liniara pana la parlamentare. Acolo va fi un punct de ruptura, fie se inverseaza o tendinta, fie se accentueaza.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În mod normal (1992-2004), da. În 2008 însă nu a fost aşa. Situaţia este în parametrii actuali de cam un an. Indiferent de proteste/schimbare de prim-ministru/declaraţii ale preşedintelui.

      Ca să se schimbe ceva, e nevoie de a) vectori noi de imagine sau de b) evenimente cu totul speciale. PDL nu are nimic în a), deci va încerca b).

      Ștergere
  3. oricum ai lua-o, ramane o intrebare valabila atat pentru votantii usl (mai ales penelistii), cat si pentru cei ai pedeleului: „esti de acord ca partidul tau favorit sa intre la guvernare impreuna cu ppddprmpng?”

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Legat de PDL:

      Tocmai de aceea am auzit cu toţii atât de multe despre coaliţii de guvernare ba cu PSD, ba cu PNL. Şi mai ales despre **ruperea USL**, condiţie apriori.
      Bineînţeles, problema în a te alia cu tripleta Be-CV-DD nu ar reprezinta-o activiştii sau votanţii PDL - primii ar înţelege, iar de ceilalţi nu-ţi mai pasă odată ce-au trecut alegerile. Problema constă în reacţia ambasadelor.

      Legat de USL:

      Ei mai au şi opţiunea UDMR. Deşi declară cam mult/des în ultima vreme că nu e o opţiune.

      Ștergere
    2. so, concluzia de care fug toti fanaticii diferitelor factiuni: in spiritul ultimilor ani, oricine va veni la guvernare o va face cu ajutorul unei grupari cu care se porcaieste acum. mandra politichie romaneasca...

      Ștergere
    3. Nu cred că au opţiuni. Nu e neapărat vina politicii româneşti, ci distribuţia voturilor.

      Şi încă e bine. Să vezi ce o să se întâmple după ce apar certurile în USL (2013 sau 2015, din câte bănuiesc eu). La un parlament care arată aşa:

      PSD 30% (în ceartă profundă cu PNL)
      PNL 25% (în ceartă profundă cu PSD)
      PDL 20%
      PPDD 10% (să zicem)
      UDMR 5%

      ... cum se va guverna? cât de stabile vor fi atunci guvernele?

      Ștergere
  4. Ai dreptate în ceea ce privește relația dintre PSD și PNL de după 2013, însă ceva îmi spune că parlamentul va arăta cam așa:
    PSD aprox 30%
    PNL aprox 25%
    PP-DD 20%
    PDL 15%
    PRM&PNG aprox 5%
    UDMR aprox 5%
    Eu unul văd lucrurile în felul următor:
    USL câștigă alegerile și își impune premierul într-un fel sau altul, cu Băsescu suspendat sau nu. Miza guvernării va amplifica tensiunile deja existente în USL până la ruperea înțelegerii fie în 2013 după demiterea lui Băsescu prin referendum, fie după ce PNL va avea funcția de președinte în 2014. Pierderea puterii de către PDL va duce negreșit la prăbușirea acestuia până la limita intrării în parlament. Bineînțeles conducerea se va schimba încă din prima parte a lui 2013 și Blaga va prelua partidul. În zadar însă pentru că nu va avea carisma lui Traian Băsescu.
    Între timp, odată cu plecarea lui Antonescu la Cotroceni, lideri ai PNL care au fost trecuti pe linie moartă gen Tăriceanu, Orban, Vosganian, vor prelua conducerea partidului. Relația lor bună cu Blaga din timpul guvernării Alianței DA va apropia cele două partide pe fondul adversității crescânde dintre PNL și PSD.
    PNL va absorbi în cele din urmă PDL iar politica românească se va polariza pentru o lungă perioadă între dreapta liberală și stânga social-democrată.
    Schimbarea constituției din 2013 în sensul clarificării relației dintre președinte și parlament, dar și modificarea legii electorale în sensul adoptării votului uninominal pur într-un singur tur sau două tururi vor elimina toate partidele mici din parlament, iar aici chiar și UDMR va avea o problemă, puterea sa reducându-se la mai puțin de jumătate, nemaifiind un jucător indispensabil în viața politică românească. Acest lucru va duce pe termen lung la dispariția sa iar etnicii maghiari care vor dori să facă o carieră politică se vor înregimenta într-unul dintre partidele mari. Prevăd însă acest lucru să se întâmple peste 20 de ani.
    Până atunci ne așteaptă câteva campanii foarte complicate de ale căror rezultate va depinde viața noastră în următorii ani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Schema e frumoasă, ba chiar are şi un happy-ending britanic cu două partide. Am trei întrebări:

      1) MRU dispare?
      2) Ce l-ar împiedica pe Traian Băsescu să nu numească un premier de la USL, indiferent de compoziţia parlamentului? (nu suspendarea: http://sociollogica.blogspot.com/2012/01/suspendarea-presedintelui-presedintele.html )
      2) Cum s-ar schimba lucrurile dacă Crin Antonescu nu ajunge preşedinte în 2014?

      Ștergere