Se iau sondaje de opinie şi alte informaţii statistice. Se pun un strop de inteligenţă şi câteva grame de logică. A se servi fierbinte cu un pahar de echidistanţă.
miercuri, 18 aprilie 2012
Demisia lui Boc - nu "de ce?", ci "de ce atunci?". O explicaţie statistică.
Emil Boc nu a demisionat când PDL a coborât sub 20% prima dată. Nu a demisionat acum un an, când s-a discutat despre acest lucru la nivel prezidenţial. Nu a demisionat la congres. Nu a demisionat la legea pensiilor. Nu a demisionat când au început protestele. Nu a demisionat când s-au terminat. El a demisionat când două sondaje consecutive, executate de un institut apropiat puterii, au arătat că PDL căzuse sub PPDD şi ocupa locul 3 (nu este clar dacă şi al treilea sondaj consecutiv a fost procesat până la momentul demisiei, este greu de crezut). În decembrie, Traian Băsescu ar fi fost pus într-o situaţie ridicolă: nominalizarea unui premier de la partidul de pe locul 4.
Interesant punct de vedere.
RăspundețiȘtergereTotusi, toti stim ca PPDD nu va lua real procentele din sondaje.
Prin urmare, PDL va fi pe locul 2, dar e de vazut daca va avea peste 50% din scorul USL care sa nu fie nici el peste 50% din scorul national. Ori aici ati demonstrat ca un scor f bun al PPDD (sau participare mare la vot) e cam singura varianta care impiedica USL sa faca peste 50%. Miscarile de trupe inspre USL, impactul localelor, motiunea de cenzura sunt elemente ce pot amplifica scorul USL. Daca insa puterea se aduna, face mariri de venituri, daca MRU face o niscare politica, atunci inca suspansul asupra alegerilor parlamentare se mentine.
Nimeni nu garantează că USL va face 50% sau mai mult. Între plata eşalonată a 15% din proprietăţi şi certurile PNL-PSD la Bucureşti, ambele tabere comit greşeli. Va câştiga cine va gafa mai puţin. Aici am ajuns.
Ștergere