luni, 2 aprilie 2012

Primari şi lupta USL vs. PDL

Din punct de vedere politic, românii nu sunt "mămăligari". Ba chiar dimpotrivă. Este extrem de dificil să guvernezi două mandate consecutive. Schimbarea e aproape întotdeauna cuvântul cheie al alegerilor.

Lucrurile stau altfel la primării. Motivul e simplu şi, dacă vrei, ţine de democraţie. Cine nu arată că munceşte pentru cetăţeni va pierde. Iar în oraşele mari lucrurile sunt complicate de mărimea populaţiei. (Eşti primar într-un oraş cu 85 000 locuitori adulţi. Trei sferturi vin la vot. Intenţia de vot pentru tine e 10%. Câte voturi crezi că ar trebui să fraudezi ca să fii ales? Cât de repede îşi vor da seama ceilalţi candidaţi? Cât te costă să cumperi ziarişti, poliţişti, judecători, SRI-ul local astfel încât să nu se afle nimic? Câţi din cei care fură voturi pentru tine ar fi dispuşi să tacă până în mormânt în legătură cu ce s-a întâmplat? Ce te faci dacă ceva ajunge în presa naţională? Ai la tine în primărie o cameră unde să se poată aşeza echipajul unei televiziuni de ştiri pentru un interviu în direct?).

Poţi însă să fii un primar bun sau mediocru şi să pierzi, pentru că sigla partidului tău face pe votanţi să ezite. Peste tot în ţară - inclusiv în Bucureşti - PDL a încercat şi încearcă să formeze diferite Mişcări, Uniuni şi Alianţe Liberale, Ecologiste, Creştine sau altfel. Unele includ PNG, altele nu; unele PNŢ, altele nu; puteţi găsi ici şi colo UNPR sau mişcări ecologiste (detalii aici). Scorul principal al acestor formule este obţinerea de voturi la consiliile locale, municipale şi judeţene. Ele ajută şi la deghizarea PDL.


Şi asta pentru că primarii PDL ar putea fi traşi în jos de partid. Nu este exclus ca, în special în oraşele mari, să fie "măturaţi" de votul politic pro-USL, care este superior celui pentru PDL aproape peste tot în România.

Deci, atenţie la următoarele 16 oraşe cu primar PDL sau UNPR: Alba Iulia, Arad, Botoşani, Braşov (situaţie complicată de cazul Scripcaru), Cluj (situaţie complicată de cazul Apostu şi de o eventuală candidatură a lui Emil Boc), Drobeta-Turnu Severin, Mediaş, Petroşani, Piatra Neamţ, Ploieşti, Roman, Suceava, Târgovişte, Tg. Mureş, Tulcea, Turda...


şi la următoarele sectoare ale Bucureştiului: 2, 3 şi 6.

(Iniţial lista includea 17 oraşe. În februarie însă Darius Vâlcov era încă în PDL).

După cum am mai arătat, rezultatul primarilor la locale va influenţa minimal pe cel de la parlamentare. Dar impactul asupra activiştilor PDL şi USL va fi major. Nu mă aştept ca numărul oraşelor care-şi schimbă primarul după alegerile locale să fie mai mare de 10. S-ar putea ca el să fie 5 +/- 1. Aproape sigur numărul va fi mic - motive aici. Dar lista merită urmărită în continuare. Vom afla cât de bine poate rezista un primar furtunii - alegerile locale de peste două luni reprezintă prima ocazie pentru electoratul USL de a lovi puterea din 2009 încoace.

2 comentarii:

  1. La Hunedoara este primar PNL. La Deva este UNPR (tot PNL, la un moment dat, dar s-a certat cu Crin). Cred că la Petroşani este PDL.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am corectat, mulţumesc. La Petroşani e domnul Ridzi, nu a plecat de la PDL. Acolo o să candideze Ioan Rus, din câte ştiu.

      Ștergere