IMAS şi Adevărul continuă să prezinte informaţii cu privire la intenţia de vot pentru partide pe regiuni. Eşantionul fiind construit la nivel naţional el nu permite relevarea de concluzii valide din punct de vedere statistic privind acest aspect. Totuşi, se pot decela trenduri. Cele şase afirmaţii care urmează trebuie tratate cu multă grijă, toate fiind potenţial failibile.
1. Din decembrie şi până acum, PDL a coborât pe tobogan în Bucureşti.
Scorul PDL în Bucureşti în ultimele patru luni în procente: 27 - 25 - 22 - 18.
Notă: ultimul sondaj nu acoperă anunţul candidaturii lui Silviu Prigoană sau excluderea lui Cristi Preda (primul eveniment urmând să aibă evident un impact mai mare). Unde sunt procentele aduse de MRU? Ele există, le vom vedea ceva mai jos.
2. Absenteismul ridică scorul PPDD (şi nu numai) în Bucureşti.
Scorul PPDD în Bucureşti în ultimele patru luni în procente: 7 - 13 - 14 - 20.
Suma PPDD + PRM + PNG în Bucureşti în ultimele patru luni în procente: 14 - 18 - 18 - 31.
Conform sondajului efectuat în martie, 31,4% dintre bucureştenii care intenţionează să voteze ar vota pentru PPDD, PRM sau PNG. Nu cred că acest lucru este caracteristic pentru electoratul capitalei. Motivul evident pentru acest procent ridicat este absenteismul. Întâmplările din ultima lună, nesurprinse de sondaj (traseismul naţional înspre USL, ezitările PDL Bucureşti), vor accentua trend-ul. De văzut cum va afecta acest lucru alegerile din capitală. Electoratul PP-DD/PRM/PNG este una din ţintele campaniei pentru ambii candidaţi principali.
3. Creşterea intenţiei de vot pentru PPDD în Muntenia.
Pe cifre:
Scorul PPDD în Muntenia în ultimele patru luni în procente: 11-15-16-17.
În decembrie, PDL avea 7,5% în faţa PPDD şi se afla pe un comfortabil loc 2. Acum, cele două partide sunt aproape la egalitate.
4. Scăderea intenţiei de vot pentru USL în Moldova.
Mă feresc să citesc prea mult în această evoluţie (51-52-48-45). Dar o cuplez cu o neaşteptată creştere a intenţiei de vot pentru PDL în ultima lună (de la 17% la 25%). Fie vorbim de o aberaţie statistică datorată unei marje de eroare foarte mari la nivel de regiune istorică, fie de efectul numirii unui ieşean la conducerea guvernului.
5. Creşterea absenteismului în rândul populaţiei de etnie română din Transilvania
Îţi propun să ne uităm la scorurile potenţiale ale UDMR în Transilvania pe ultimele patru luni:
14% - 16% - 19% - 22%
Nu, nu cred că numărul maghiarilor adulţi din Ardeal s-a mărit cu 50% în o sută de zile. Cred însă că, cel puţin la nivel declarativ, numărul cetăţenilor de etnie maghiară care-şi anunţă intenţia de vot a rămas stabil, în timp ce ponderea lor a crescut. Iar acest lucru nu se poate datora decât scăderii numărului votanţilor partidelor non-UDMR.
Incidental, sistemul de vot într-un singur tur garantează că vom avea foarte mulţi primari de etnie maghiară în localităţi cu populaţie majoritar românească.
6. Faţă de acum câteva luni, PDL a pierdut o treime din electoratul său din Transilvania.
... şi iată că aflăm şi care votanţi de etnie română stau acasă.
În decembrie, intenţia de vot pentru PDL în Transilvania era de 23,8%. Locul doi în regiune. La 15 procente în urma USL, la 12 procente în faţa PP-DD.
În martie, intenţia de vot pentru PDL în Transilvania era de 15,6%. Locul trei sau patru în regiune. La 23 de procente în urma USL şi la egalitate cu PP-DD.
(Sondajul din martie nu surprinde plecarea lui Sorin Frunzăverde şi sentimentul general de derută).
Ca observaţie de final: impresia multor oameni apropiaţi USL este că sondajele IMAS favorizează puterea, întrucât intenţia de vot pentru USL este sub 50% la nivel naţional. Să studiem cifrele:
Din decembrie şi până acum, USL a pierdut conform IMAS 0,8% (1,6% din voturile sale). Şi asta dacă ignorăm marja de eroare. De fapt, ştiinţific vorbind, nu se poate afirma cu certitudine că USL a pierdut ceva.
Din decembrie şi până acum, PDL a pierdut conform IMAS 2,9% (13,4% din voturile sale).
În decembrie PDL ocupa locul doi în toate cele trei regiuni ale României, dar şi în Bucureşti. Acum se află pe locul doi într-o singură regiune (Moldova), iar distanţa la nivel naţional faţă de locul trei s-a redus de la 10% la 2%. Să fim, deci, mai nuanţaţi în afirmaţii.
La nivel general IMAS-ul cred că este cel mai aproape de realitate dintre institutele de sondare, e adevărat, cu o tuşă subtilă pro-putere. Aşa cum am mai spus-o, în toamnă văd USL în jurul valorii de 52% din voturi însă sensibil mai multe mandate datorită faptului că are şanse foarte mari să câştige în multe colegii fără redistribuire, adică cu peste 50% din voturi, în special în Muntenia și sudul Moldovei, dar și în București.
RăspundețiȘtergereNu cred că PDL mai poate să fie pe locul 2, ținând cont de experiența din 2000, deși surprize mai pot apărea, depinde de cum se gestionează problema OTV-ului.
Nu văd în Ungureanu un salvator al PDL, cum nici Isărescu nu a reușit să tragă CDR2000 în parlament deși se bucura de o încredere mult mai mare din partea populației.
Totuși, nu întrevăd soarta PNȚCD-ului pentru PDL pentru că acesta din urmă va reuși să-și mențină încă aproximativ 55%-60% din primari, dar majoritatea în mediul rural și în orașele mici. De aceea, ținând cont de dezertările care vor mai urma, cred că scorul PDL va mai slăbi până la maxim 15%, asta în contextul în care nu apar între timp hemoragii semnificative sau guvenul MRU nu este demis.
PP-DD se va apropia de performanța PRM din 2000 și se va învârti în jurul a 18-20% din voturi.
Cu cât va lua PP-DD mai multe voturi, cu atât va scădea scorul și șansele de a intra în parlament ale PRM-PNG care se va zbate în jurul a 5%.
UDMR-ul nu va face surprize neplăcute să nu prindă parlamentul.
1. București. Cred că odată cu nominalizarea candidaturii la Primăria Generală PDL se va opri din cădere și se va stabiliza în jurul a aproape o cincime din electorat. Prigoană nu va face mare brânză, însă nici nu are ce pierde cum ar avea Udrea sau alți grei în cazul unei înfrângeri aproape sigure.
2. și 3. De acord, însă doar aparent pentru că dacă se menține volatilitatea în ceea ce privește prezența la vot în cadrul votanților PP-DD procentele s-ar putea să nu se transpună în realitate. Vorbim despre parlamentare. Oricum la locale PP-DD va lua un scor dintr-o singură cifră datorită lipsei structurii din teritoriu.
4. Mișcarea de la Neamț chiar dacă nu de aceeași anvergură ca la Caraș-Severin ar putea schimba puțin tendințele. Sondajul IMAS din aprilie ne va edifica sub acest aspect.
5. E perfect adevărat dar am putea analiza și sub un alt unghi de vedere - scăderea indecișilor din rândul populației maghiare. Dacă ne uităm în urmă în ultimele două sau chiar trei cicluri electorale pe măsură ce se apropiau alegerile maghiarii se mobilizau mult mai bine decât românii și decât spuneau sondajele și reușeau de multe ori scoruri surprinzătoare, vezi europarlamentare 2009 (8,92%!!)
7. PDL a pierdut și va mai pierde. Un singur motiv îți dau. Gândește-te că votul e într-un singur tur. Candidatul maghiar e avantajat de asta. Oamenii nu vor mai vota un partid care îl percep mai slab ca să nu-și irosească votul și să favorizeze indirect UDMR care este minoritar în localitățile romanești și se vor îndrepta mai mult către cel care este pe val, respectiv de multe ori USL. Bineînțeles vor fi și excepții. De ex. Târgu Mureș.
PP-DD poate claca la parlamentare. La o prezenţă la vot ca în 2008, 10% înseamnă 700 de mii de voturi. Poate să convingă PP-DD atâţia susţinători la vot? Alt factor: PRM - împins de la spate de campania prezidenţială în care era implicat Vadim - a luat 19,4% în 2000. Poate PPDD să egaleze scorul? Sunt doar întrebări retorice, în fapt totul e posibil.
ȘtergereÎn seara de după locale, toată lumea va fi fericită. PPDD va putea clama că au fost fraudaţi, şi că de-asta au luat 7%. Blaga va fi fericit pentru că scorul PDL la consilieri judeţeni va fi mai mare decât în 2008 (când a fost 28,9%) - deci uite ce campanie bună a făcut în ciuda crizei, în ciuda măsurilor de austeritate, etc. Iar USL va obţine mai mult de 50% la acelaşi scrutin, deci iată că se poate face majoritate, suspendare, etc etc.
Credeti asadar ca PDL va lua peste 29% la consiliul judetean?
ȘtergereCred că este mai posibil decât credem. Dacă votanţii PPDD nu vin (în număr mare) la vot, procentele tuturor se umflă în mod artificial. În plus, PDL are avantajul unui vector - primarii în funcţie - care poate fi de folos. În al treilea rând, dacă aş fi ziarist aş încerca *acum* să verific dacă mai pot închiria autobuze pe 10 iunie pentru o excursie de teambuilding. Cred că în majoritatea judeţelor n-aş putea.
Ștergere