Deja există mai multe sondaje care evidenţiază reacţia populaţiei la căderea guvernului MRU. Am selectat două dintre ele pentru efectuarea unor observaţii.
Cifrele CCSB şi IMAS nu sunt asemănătoare (o explicaţie posibilă se află aici - pe scurt, IMAS ia în calcul toţi respondenţii care au o opţiune politică, CCSB îi selectează doar pe cei care au o opţiune politică şi care sunt siguri sau foarte siguri că vin la scrutin)...
... şi totuşi există evidenţe relevate de ambele sondaje:
1. În mod interesant, preşedintele Băsescu pare să nu fi câştigat în credibilitate în rândul susţinătorilor USL sau nehotărâţilor pe baza faptului că a nominalizat un premier din afara PDL.
2. Creşteri evidente ale încrederii în Victor Ponta şi Crin Antonescu. Şi asta pentru că avem ...
3. ... un efect bandwagon la USL, absolut normal pentru o schimbare de putere. Aparent intenţia de vot pentru Uniune este de între 58 şi 64%.
De unde au venit procentele în plus?
4. Atât conform IMAS, cât şi conform CCSB, intenţia de vot pentru PPDD a scăzut cu şase procente. Partidul lui Dan Diaconescu a pierdut aproximativ o treime din scorul său electoral. Bineînţeles, ei s-ar putea întoarce în lunile următoare... sau nu. Din punctul meu de vedere, aici PSD va da un test important.
5. Datorită scăderii PPDD, PDL a depăşit acest partid şi este din nou pe locul doi, în spatele USL. Atât în sondajul CCSB cât şi în cel IMAS, intenţia de vot pentru PDL este între 14% şi 15%.
6. Ca observaţie generală, USL este cam unde era la sfârşitul lunii mai a anului 2010 (atunci PSD avea 36% iar PNL 24%), în timp ce PDL a pierdut 8-9 procente faţă de acel moment, adică o treime din scorul său.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu