joi, 7 iunie 2012

Răspuns la "O Nouă CDR"

(sursa: constantinescu.ro)

Ştefan  Vlaston a publicat un articol interesant despre constituirea unei forţe politice noi care ar putea învinge USL în toamnă. Această teză este populară şi previzibilă. Voi cita paragrafele esenţiale, însoţindu-le de mici comentarii.

"O nouă Convenţie Democrata, ca alianta electorala, inscrisa la tribunal, cu sigla si protocol de functionare, ar putea strange inclusiv voturile nehotaratilor. Si a celor din diaspora."

Comentariu în trei paşi:

Nehotărâţii sunt:
1. votanţi pro-Traian-Băsescu-dar-care-ezită-dacă-să-voteze-PDL; în contextul unei campanii dure în toamnă ei vor vota oricum anti-USL în sensul de pro-PDL. Noua Convenţie poate reprezenta un mijloc de a garanta voturile lor.
sau
2. nehotărâţi "puri", care n-au mai votat de câteva scrutine, şi care probabil că nu mai pot fi atraşi în arena politică prin mijloace convenţionale.
Lăsând la o parte nehotărâţii...
3. Voturile din diaspora se vor duce oricum spre PDL. 

"In aceasta noua constructie politica ar putea intra: un PDL curatit dupa 10 iunie, Noua Republica, PNTCD, dar si reprezentanti ai unor asociatii si fundatii precum Initiativa Civica de Centru Dreapta condusa de MRU, Fundatia Democrat Crestina condusa de Teodor Baconschi, si alte fundatii si asociatii care gandesc in termenii politicii de dreapta."

Comentariu: din punct de vedere electoral, această construcţie constă din infrastructura PDL + (parţial) alte organizaţii şi partide. Structura calculului pare a fi următoarea: un PDL erodat va ceda din candidaturi pentru a-şi îmbunătăţi imaginea cu oameni din afară. Nu întâmplător am folosit cuvântul "calcul". Dacă PDL se aliază cu alte forţe care îi aduc 4% în plus la voturi dar i-au cerut 20% din candidaturi, alianţa e o pierdere pentru partid.

"Este posibil sa i se alature segmente importante din PNL, dezgustate de modul obscen in care partidul, odinioara de dreapta, a fost scos la "produs" in beneficiul matroanei PSD."

Comentariu în doi paşi:
1. PNL-iştii care gândesc strict ideologic şi care sunt dezgustaţi de alianţa cu PSD ar fi plecat de mult. De ce nu există asemenea oameni? Pentru că de şase ani de zile - nu de unu, nu de doi - PNL şi-a construit identitatea sub formula "forţa de dreapta care NU e pro-Băsescu". Noua Convenţie n-ar schimba situaţia.
2. PNL-iştii care gândesc pragmatic văd că PNL se află la guvernare, că scorul PNL > scorul PDL şi că Traian Băsescu şi-a arătat deja disponibilitatea de a numi un premier de la USL.

"Garantiile succesului politic sunt date de personalitati puternice, cu caracter, gen MRU, Mihail Neamtu, Monica Macovei, Cristian Preda, Adrian Papahagi, Sever Voinescu, Daniel Funeriu, Emil Boc, Teodor Baconschi si atatia altii, care si-au sacrificat cariere si familii pentru a se pune in slujba unei politici a valorilor."

Comentariu: aceşti oameni sunt deja angrenaţi în politică via PDL şi, cu excepţia lui MRU, impactul lor electoral poate fi măsurat. Nu este clar de ce ar fi nevoie de o nouă structură politică în care ei să facă ceea ce fac de ani de zile.
Opinez că garanţiile succesului politic ar fi date de alte personalităţi puternice: Gheorghe Flutur, Gheorghe Falcă, Gheorghe Ştefan, Gheorghe George Scripcaru, Florin Popescu (Dâmboviţa) şi mii de activişti PDL din teritoriu, adică oameni care aduc foarte, foarte multe voturi.

"Cu un MRU candidat pentru functia de premier, adunand in jur fosti si viitori ministri performanti, electoratul dreptei s-ar putea trezi din letargie."

Comentariu: Doar cu un electorat de dreapta nu se câştigă alegeri. Dreapta a câştigat în România (1996, 2008, 2009) numai atunci când a reuşit să formeze coaliţii de-facto cu votanţi furioşi pe corupţia stângii, dar care nu erau de fapt susţinători ai valorilor dreptei, motiv pentru care au şi părăsit dreapta atunci când li s-au cerut sacrificii. 

(În 2004, dreapta (PNL) a avut nevoie de un partid de stânga (PD) pentru a înregistra un scor aproape egal cu cel al PSD, dar mai mic decât al PSD. Victoria s-a datorat exclusiv alegerilor prezidenţiale, în care un candidat atunci de stânga l-a învins pe altul).

Pentru a cadra bine situaţia, trebuie specificat şi despre care CDR vorbim. Cel iniţial a intrat în competiţie electorală cu FDSN în contextul în care stânga era la putere de doi ani (1992) sau de şase (1996), iar PNŢ şi PNL aveau o reputaţie bună întrucât nu guvernaseră încă.
Deşi domnul Vlaston susţine altceva în articol, eu cred că situaţia este mult mai asemănătoare cu cea în care s-a format CDR-2000 (PNŢCD + 5 partide + 5 ONG-uri), adică încercarea de a recupera prestigiul unui partid (PNŢCD/PDL) după o guvernare care l-a erodat foarte mult.

Această distincţie este relevantă, întrucât realitatea trebuie privită în faţă: "Noua Convenţie" este singura opţiune aflată la dispoziţia simpatizanţilor preşedintelui Băsescu sau a politicienilor afiliaţi ideilor acestuia. Cum de s-a ajuns aici?

1) Lipsa de reacţie a multora dintre caracterele puternice menţionate de domnul Vlaston a împiedicat formarea unui alt partid major de dreapta acum un an sau doi, partid cu notorietate mare şi care să nu fie dependent de infrastructura PDL.

2) Nu se iau în seamă opţiunile extrem de dure dar utile în perspectiva câştigării alegerilor (alianţă cu PNL sau cu PPDD). Pentru cei contrariaţi de faptul că menţionez aceste opţiuni: după cum ai văzut în ultimii opt ani, toate alianţele sunt posibile.

În aceste condiţii noua Convenţie va obţine un scor electoral mai bun decât cel al PDL, fără a schimba în mod radical harta electorală a României.

2 comentarii:

  1. Și eu cred că tot un soi de CDR-2000 ar ieși, mai ales dacă rezultatele PDL în alegerile locale vor plasa partidul sub sau nițel peste 10%. Ipotetic vorbind însă, m-aș aștepta ca alianța cu pricina să fie mai jos decât scorul PDL (singur) de la localele de duminică...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu cum se face, dar toate aceste constructii (carora nu le dau de altfel sanse serioase) fac ce fac si se raporteaza la PNL. Ba ca prin alianta cu PSD liberalii au tradat valorile dreptei, ba ca prin intrarea in USL li se pierde identitatea. A se vedea si v-ati ascunselea penibila a lui Ungureanu cu calitatea de membru PNL. Sunt de acord cu observatiile dvs.

    Eventualii liberali suparati pe alianta cu PSD ar fi plecat demult, iar odata ajuns la putere nu pleaca nimeni pe asa-zise criterii ideologice, care oricum sunt o pacaleala in Romania :)

    RăspundețiȘtergere