În ultimele zile a apărut pe bucăţi un sondaj IRES pe care nu-l veţi găsi pe pagina institutului, ci în mai multe pagini de web de la Evenimentul Zilei.
Nu lucrez pentru IRES, aşa că nu îmi asum în niciun fel corectitudinea datelor prezentate de sondaj. Analizate în detaliu, ele conduc la câteva concluzii cel puţin interesante.
Luând în calcul totuşi datele institutului, sondajele efectuate de alte firme în timpul lunii iulie dar şi ultima postare de pe blog-ul lui Vasile Dâncu putem vorbi despre câteva subiecte:
1. Dreapta divizată.
Jumătate dintre oamenii care se consideră de dreapta au votat NU la referendum sau au boicotat la cererea preşedintelui.
Cealaltă jumătate a votat DA la referendum sau n-au votat în nici un fel, atitudine pe care o previzionau prin răspunsurile la sondaje inclusiv atunci când Traian Băsescu şi PDL descurajau boicotul. E vorba de 2,0 - 2,6 milioane de persoane - cam cât electoratul PDL de la locale.
Cine sunt ei? Vorbim despre:
a) PRM, PNG, radicali naţionalişti fără partid;
b) oameni care au boicotat în numele neatingerii cvorumului, cu mult înainte ca TB să dea semnalul;
c) un milion de votanţi PNL (care însă nu sunt nici măcar jumătate din electoratul acestui partid)
şi
d) mulţi, mulţi corporatişti, intelectuali şi antreprenori dezamăgiţi de toată scena politică.
TB a afirmat înainte de referendum că 700 de mii de oameni plănuiau să boicoteze referendumul indiferent ce-ar fi cerut el (grupul b de mai sus). Poate că estimarea era corectă, poate că nu - după cum vei vedea la punctul următor, n-a mai contat.
2. Boicotul ca un bumerang. 800 de mii de persoane au votat DA la referendum deşi nu votaseră la locale. Vasile Dâncu observă că majoritatea acestora au venit la vot tocmai ca frondă faţă de boicotul promovat de Traian Băsescu, informaţie care se coroborează cu alte sondaje efectuate în ultima săptămână de dinainte de referendum dar după anunţarea boicotului.
3. "Marea confruntare dintre Traian Băsescu şi votanţii de stânga". Oare? Jumătate dintre cei care au votat DA la referendum nu se consideră de stânga, ci de centru sau de dreapta.
Explicaţie matematică: procentul românilor aflaţi în ţară care spuneau că ar vota DA la referendum a oscilat între 40% şi 44%. Într-un final, 48% din românii aflaţi în ţară au venit la vot şi au votat DA (această creştere este datorată atât fraudelor cât şi "boicotului bumerang").
Conform IRES, românii care se identifică ca fiind de stânga sunt 17% din populaţie. Să zicem că toţi au votat DA. Dacă toţi votanţii care nu răspund la întrebări privind poziţionarea ideologică (5%) şi cei care nu ştiu care este orientarea lor ideologică (3%) au votat de asemenea DA, avem un total de 17+5+3 = 25%.
În funcţie de ce reper utilizăm (40%, 44%, 48%), între 15% şi 23% din românii aflaţi în ţară au o orientare politică de centru sau de dreapta şi au votat DA.
Dar este greu de crezut că toţi acei 5% şi 3% au votat pentru demitere - procentele din fraza cu albastru putând fi astfel şi mai mari. De asemenea, cu cât considerăm că frauda a fost mai mică, cu atât creşte ponderea celor de centru şi de dreapta în rândul celor care au votat pentru demitere.
4. Pedeliştii anti-băsescieni şi votanţii pro-demitere care au trecut între timp la PDL.
300 de mii dintre cei care au votat DA votaseră la locale pentru PDL (detalii aici). E ca şi când întreaga populaţie a unui oraş precum Iaşi, Timişoara sau Constanţa şi-ar fi schimbat convingerile în doar câteva luni.
140 de mii dintre care au votat DA spun că vor vota pentru PDL la parlamentare (detalii aici). Aici vorbim despre populaţia unui Târgu Mureş, sau un Sibiu un pic mai mic, sau un Buzău un pic mai mare.
5. Cine a votat "NU"? Cum au votat susţinătorii PDL la referendum?
O treime dintre cei care au votat pentru PDL la locale au votat "NU" la referendum.
Mai mult de o zecime din votanţii PDL de la locale au votat "DA".
Din altă perspectivă: 12% din cei care au votat "NU" nu votaseră pentru PDL la locale.
6. Decizia CCR nemulţumeşte pe cine nu te aştepţi.
Între 11% şi 19% din populaţie n-a votat DA la referendum dar e nemulţumită de decizia Curţii Constituţionale. Cu cât frauda a fost mai mare, cu atât procentul din fraza anterioară e mai mare, apropiindu-se de 19%.
Explicaţie matematică: 59% dintre români se declară nemulţumiţi de decizia CCR. După cum arătam mai sus, 48% dintre românii din ţară au votat "DA". Vorbim de o diferenţă de 11%.
Dacă frauda a fost considerabilă, iar la referendum au venit doar cel mai mic procent dintre cei care spuneau în sondaje că ar vota "DA" (40%), diferenţa este de 59-40 = 19%.
7. Iceberg-ul furiei. Între o treime şi jumătate dintre cei care au votat DA sunt persoane nemulţumite de reacţia tuturor politicienilor la criza politică actuală. Discuţia aici poate deveni extrem de elaborată; ce este important este că susţinerea pentru USL este condiţionată şi relativ instabilă.
Explicaţie matematică: 53% dintre românii aflaţi în ţară spun că de vină pentru criză sunt "toţi politicienii", alţi 27% spunând că responsabil este Traian Băsescu. Cum pentru demitere au votat între 40% şi 48% din românii aflaţi în ţară, tot ce este peste 27% sunt oameni care au votat DA dar nu-l consideră pe Traian Băsescu drept vinovatul principal pentru criză. Ce este peste 27%? 48-27 = 21. 40-27 = 13. Procentul minim: 13/48 = 27%. Procentul maxim: 52,5%.
8. Drumul sinuos al USL. Înainte de suspendare USL era la cota 60. Uniunea a pierdut 5% în săptămâna suspendării pe care nu le-a mai recuperat sau pe care le-a recuperat parţial de-a lungul lunii referendumului (57% cu două zile înainte de referendum: s-au recuperat două procente ... sau efectul marjei de eroare).
9. Boicotul a anulat câştigurile electorale ale PDL din timpul campaniei de referendum. Pe 19 iulie PDL era la un scor pe care nu-l mai atinsese de trei ani de zile (26%). După anunţarea oficială a boicotului, partidul s-a prăbuşit la un mult mai familiar 18%, partidul nereuşind încă la această oră să recupereze terenul pierdut pe 24 iulie.
10. Evoluţii după referendum. În ziua imediat următoare referendumului, totul se turteşte în favoarea USL:
Uniunea ajunge de la 57% la 64%.
PDL şi PPDD pierd fiecare câte patru procente.
Evident, totul revine la normal de-a lungul lunii august. PDL n-a câştigat nimic în urma deciziei CCR, intenţia de vot pentru PPDD a crescut cu 3% iar USL a ajuns la minimul ultimelor două luni, pierzând mulţi dintre votanţii de tip bandwagon.
IRES indică cele mai scăzute scoruri ale USL dintre toate institutele de sondare a opiniei publice, atât de-a lungul lunii iulie cât şi în august. Reciproca este valabilă, scorurile PDL fiind extrem de înalte. Pe de altă parte, având în vedere ce s-a întâmplat la locale (scor USL mult sub cel din sondaje, scor PDL mult peste sondaje), scorurile indicate de IRES pot fi utile.
Ca notă de final: limitările PPDD devin evidente. Într-un climat favorabil platformei sale, PPDD descoperă deodată că e nişat sub 15%. Televiziunea e prea puţin.
Detalii privind un sondaj CSOP efectuat înainte de cel al IRES dar făcut public după acesta: aici.
O alta explicatie posibila la pct.
RăspundețiȘtergere2. Boicotul ca un bumerang. 800 de mii de persoane au votat DA la referendum deşi nu votaseră la locale. Vasile Dâncu observă că majoritatea acestora au venit la vot tocmai ca frondă faţă de boicotul promovat de Traian Băsescu ...
Este vorba de cei care au fost direct fortati la locurile de munca sa se prezinte la vot pt. ca altfel isi vor pierde painea.
Aiurea. 800.000 e enorm.
ȘtergereAuzi, fortati sa voteze intr-o duminica la locurile lor de munca :). Si toti ar fi fost PDL-isti :).
Suna penibil ca explicatie domnule SF.
0. Este pacat sa scrieti un articol pe marginea unui sondaj despre care nu va asumati nimic.
Ștergere1. Jumatate din dreapta au boicotat referendumul(nu au votat), iar cealalta jumatate nu a votat(a boicotat referendumul). Va asigur ca si sferturile pot fi impartite le fel, nu numai jumatatile.
2-10. Eu zic sa asteptam alegerile parlamentare, caci am impresia ca fabulam prea mult.
0. Niciodată nu mi-am asumat corectitudinea unui sondaj la care nu am lucrat personal. Cine vrea să creadă că sondajul IRES sau X sau Y e fals, n-are decât, nu e nicio problemă. Cine vrea să creadă că e adevărat, citeşte analiza. Nu impun nimănui ce să creadă.
Ștergere1. Nu vă înţeleg. Aţi spus acelaşi lucru de două ori, dar nu aveţi argumentele matematice pentru a-l susţine.
dintre cei care au votat "nu" la referendum - adica erau impotriva USL dar nu erau nici pentru TB, probabil ca vor trece la USL in toamna. Ce credeti?
ȘtergereDomnule Mateescu, cum se explică existenţa votanţilor care au votat "NU"? Să nu fi ajuns îndemnul la boicot la cortexurile lor? Or avea motive mai profunde, de conştiinţă (de exemplu, cei care consideră o datorie civică participarea la orice referendum, indiferent de temă sau de oportunitatea acestuia)? Mi s-a părut totuşi un procent destul de mare (11% din 46% înseamnă 5% din populaţia cu drept de vot - nu-i puţin!)
RăspundețiȘtergereMi-a povestit un coleg de munca ca a fost acasa, la parinti in judetul Vrancea. A fost acostat pe strada, de catre un fost profesor si balacarit pana cand a trebuit sa voteze. Altfel ar fi fost pus la stalpul rusinii. Evident, a votat NU.
ȘtergereCam aiurea relatarile astea cu "mi-a spus un coleg ca..."
ȘtergereOri faceti sociologie ori povestiti snoave....
In rest, va respect opinia. Pt ca e doar o opinie, nicidecum un studiu serios si demn de luat in seama.
Eu nu fac sociologie ci explic un caz din cele 800.000. Cineva mai sus a spus ca cei care au votat NU, au probleme de gandire. Eu explic ca a fost un singur caz clar - stiu din sursa sigura - de vot fortat. Probabil mai sunt si altele.
ȘtergereColegul meu nu ar fi votat daca nu ar fi fost obligat, si pentru ca nu a verificat nimeni cum voteaza, a votat NU.
Explicaţii posibile:
Ștergere1. Mesajul boicotului n-a ajuns la ei.
2. Oameni care votează indiferent de circumstanţe şi de mesaje ("e dreptul meu")
3. O încercare de a formula o atitudine oarecum aflată **înspre** mijloc ("nici nu boicotez, nici nu votez DA").
Potrivit lui Vasile Dâncu, aproape 90% din cei care au votat NU votaseră pentru PDL la locale, deci factorul 1 de mai sus pare a fi cel predominant.
Mai logic era sa voteze si "DA" si "NU" astfel asigurau cvorum dar nu luau nici o parte...
ȘtergereO idee pentru o însemnare filozofică: ce e în minţile acelor oameni care fac procentele să sară peste noapte de la 26% la 18%, de la 57% la 64%? Sunt labili psihic? Cum de este posibilă o asemenea variaţie? Pentru mine, opţiunea politică este codată la nivel profund, fiind aceeaşi din 2004 încoace. Pentru oamenii la care mă refer, însă, ce înseamnă "opţiune politică" (sau, echivalent, "identitate politică")? Aş zice că, prin definiţie, identitatea (de orice natură ar fi ea: religioasă, sexuală, intelectuală etc.) nu poate fluctua, admiţând de-a lungul unei vieţi cel mult un număr mic de rupturi dramatice ("convertirile"). Aveţi vreo explicaţie?
RăspundețiȘtergereAm dat în articol un link către articolul de Wikipedia privind "bandwagon" - Wikipedia pentru că e o lectură mai lejeră pentru cititori, în engleză pentru că... articolul în română nu există.
ȘtergereRăspunsul la întrebarea ta este: întotdeauna vor exista oameni dispuşi să-şi manifeste verbal (nu prin vot!) susţinerea faţă de forţa populară sau puternică sau pe care ei o percep drept populară sau puternică în clipa respectivă.
De asemenea procentele sunt sensibile la modificări în aspectul general. Am menţionat în postare "turtirea" cauzată de creşterea % USL în ziua imediat următoare referendumului. Mulţi oameni s-au alăturat verbal USL, ceea ce a dus la o scădere a PDL şi chiar PPDD.
totusi.se ia in calcul si fraudele majore....asa ca o marja de 'oroare' vreun milion de oameni,ce au votat da
RăspundețiȘtergereAu fost fraude la *toate* alegerile din ultimii ani. La toate. PDL a fraudat şi el, ca şi PSD şi PNL (liberalii mai puţin, organizaţiile sunt mai slabe). Diferenţa este că acum a fost vorba de cvorum, şi nu de raportul relativ al fraudelor, ceea ce a schimbat într-adevăr discuţia.
ȘtergereFoarte mulţi susţinători PDL/TB tot visează să apară fraudele alea de milioane de voturi. Regret, dar trebuie să ne trezim şi să acceptăm că fraudele nu depăsesc câteva mii, cel mult zeci de mii de voturi.
ȘtergereCel mai rău lucru pe care-l poate face PDL e să pretindă că nu există o problemă electorală reală şi că tot ce vedem este o manipulare a Antenelor şi rezultatul unei fraude electorale uriaşe (dar de fapt inexistente).
Excelent blogul, apreciez articolele.
RăspundețiȘtergereE extrem de greu sa stau la curent cu ce se intampla in Romania in ultima perioada, sa gasesc ceva obiectiv de citit, presa fiind la nivelul clasei politice (la pamant). De comentarii nu mai are rost sa vorbesc. (vezi cei 800.000 "fortati" sa mearga la vot)
Mulţumesc pentru aprecieri. Am hotărât să las mai lejer comentariile o perioadă, ca experiment.
ȘtergereDaca mie imi spune cineva, gen Dancu, ca USL nu a pierdut din electorat datorita acestei aventuri cretine, in care USL si-a demonstrat intreaga imbecilitate si spiritul anti-occidental si pro-rus, trebuie sa fac pe prostul si sa-l cred?
RăspundețiȘtergerePoate daca eram din electoratul imbecilizat al USL, as fi facut-o, altfel, mai trageti odata. O sa pierdeti din nou.
La urmatoarele alegeri USL va avea mult sub 50%, cu toate fraudele pe care le vor mai face, iar cei de dreapta aproape acelasi scor ca USL. Si guvernul il va face din nou Traian Basescu.
Asta chiar mi se pare o buna intrebare pentru Dl. Mateescu : USL a pierdut (si daca da, cat) din electorat datorita exhibarii spiritului revansard si anti-occidental?
ȘtergereSi corolar : USL a castigat (si iarasi cat) dintr-un electorat extremist si hiper-conditionat, gen adoratorii Tribunului sau ai lui DDD, pentru care chiar si USL-ul de pana acum era prea soft (vezi strainii sa se care la ei acasa, facem ce vrem la noi in tara, etc.) ? pentru ca exista si acestia, slava Domnului.
Sunt două posibilităţi:
Ștergere1. USL n-a pierdut foarte mult. Altele sunt problemele electoratului USL.
şi
2. Impactul a fost minim. Afirmaţie care pare a fi dovedită de faptul că PPDD şi PRM practic n-au pierdut susţinători.
sau:
S-au întâmplat ambele lucruri (s-a pierdut electorat, s-a câştigat electorat). Nu prea există dovezi statistice pentru asta.
Îmi pare rău, dar şi eu văd că USL n-a pierdut prea mult. Blocajul mental al celor care votează USL este uriaş, pentru oamenii ăştia nu contează niciun argument legat de instituţiile statului. Cei mai mulţi votanţi USL nu dau două parale pe ANI sau DNA, pentru ei fiind mult mai importantă o creştere a salariului cu 10%. Alin Teodorescu bate câmpii când zice că plagiatul lui VP e o mare problemă: am stat de vorbă cu USL-işti care aproape că şi uitaseră chestiunea (în general, în România se uită repede). Mai mult, când ai atâţia absolvenţi de universităţi private dubioase şi atâţia sterili printre universitari, cum să-ţi imaginezi că asta poate fi o problemă?
ȘtergereSă nu uităm că până şi după 4 ani de guvernare PSD, cu baroni locali şi toate alea, Năstase tot a fost pe punctul de a câştiga în faţa lui Băsescu. Asta spune ceva despre poporul român.
Economic România stătea foarte bine în 2004. Până şi în SUA este foarte greu să câştigi pe valori împotriva unei situaţii economice potrivnice.
ȘtergereAtat timp cat Antena 3 va continua macinarea lui Basescu pana la cand va incepe campania electorala din toamna e greu de crezut ca USL va pierde din publicul captiv. Ar fi fost interesant un sondaj care sa coreleze sursele de informare zilnice cu rezultatul la referendum.
ȘtergereDaca mai adaugam ca IIRES, condus de Dancu, un pesedist notoriu, este unul dintre cele mai slabe institute de cercetare sociologica fiind cel care a gresit cel mai mult rezultatele de la locale cat si cele parlamentare din Moldova, plus fraudele de cel putin 7-8%, toate aceste analize devin inutile.
RăspundețiȘtergereDaca in Romania doar 17% se cred de stanga, plus cei care nu stiu/nu dau importanta, rezulta 75% care se considera de dreapta? Nici nu e de mirare ca romanul isi mai incurca stanga cu dreapta, doar si soarele se invarte in jurul pamantului...
RăspundețiȘtergereNu inteleg daca USL a pierdut din votanti dupa ce si-au dat arama pe fata ca nu vor decat puterea si nu prea-i intereseaza de legi... Alin Teodorescu in RL sustine ca USL-ul n-a pierdut nici un votant, si e tot la 60%.
Tare mi-e teama ca pe acesti 50-60% in doare undeva de legi si institutii, deci discursul dreptei axat pe asa ceva are vreo sansa? Care ar fi discursul care ar putea demobiliza vajnicii sustinatori de usl?
Daca dreapta vrea sa aiba vreo sansa la alegeri, are nevoie rapid de o figura noua, si care sa nu se traga tot din Base, ci dimpotriva sa fie clar contra lui.
Auto-împărţirea românilor conform sondajului: 17% stânga, 34% dreapta, 40% centru, restul nu ştiu/nu răspund.
Ștergerecuriozitatea mea: ce inseamna a fi de dreapta/stanga pentru cei care s-au declarat asa? ca daca stanga=comunism, atunci oamenii, din jena, se declara de dreapta. cum partidele sunt confuze ideologic, cred ca oamenii sunt si mai confuzi
ȘtergereLa întrebarea ta s-ar putea să nu avem răspuns niciodată :) E interesant totuşi că - potrivit IRES - o treime din români se consideră de dreapta după nişte ani în care reputaţia dreptei a avut în mare parte de suferit.
ȘtergereMă tem că în România unde un partid aşa-zis de dreapta (PNL) a fuzionat (!) cu un partid aşa-zis de stânga (PC) pentru ca apoi să formeze o alianţă electorala cu un alt partid aşa-zis de stânga, împărţirile astea stânga-dreapta nu mai au relevanţă. Iar alegerile electoratului sunt de tip "răul ce mai mic" sau "duşmanul duşmanului meu e prietenul meu".
ȘtergereFoarte bune observaţia de la final. În România avem o mare tradiţie a alianţelor şi coaliţiilor partidelor care se identifică ca fiind de dreapta cu partide care se identifică ca fiind de stânga:
Ștergere1. CDR+USD
2. PNL+PD (înainte de 2004)
3. PDL+PSD (2008-2009, coaliţie de guvernare)
4. PDL+UNPR (2009-2012)
5. PNL+PSD
Principalul motiv este că partidele care se identifică ca fiind de dreapta sunt aproape întotdeauna prea slabe pentru a guverna fără stânga, sau sunt pur şi simplu divizate.
vad ca sondajul face referire la procente din cei 18,2 mil. sa inteleg ca acum usl are 50% din cei 18,2 mil de cetateni inregistrati in conformitate cu listele actuale? in acest caz va lua 70% sau cam asa ceva, din locurile din parlament.
RăspundețiȘtergeregresesc cumva?
Interesant! Deci daca ai 50% iei 70%? Cum asta, in conditiile in care se va merge dupa legea din 2008 cand se intra in Parlament de pe locurile 2,3,4 sau 5?
ȘtergerePoate ne explici, mai ales ca la locale, la care s-au facut mari fraude, USL de-abia a luat 49%.
S-a intors roata si e greu, te inteleg!
Procentele din sondaj sunt date prin referire la cei care spun că au o opţiune de vot pentru parlamentare, nu la populaţia aflată în ţară. Diferenţa poate fi enormă.
ȘtergereSingurele lucruri clare si care dovedesc ca romanii au inteles perfect incapacitatea USL de a conduce tara si ca sunt refuzati de Occident este ca 80% dintre ei spun ca tara merge intr-o directie proasta si ca 60% dintre ei spun ca au fost fraude la referendum.
RăspundețiȘtergerePunct!
Ei aş! De când mă ştiu majoritatea afirmă în sondaje că lucrurile merg într-o direcţie greşită. După care tot ca proştii votează...
ȘtergereDe fapt, ca o regulă generală, cam peste tot în lume nemulţumiţii sunt majoritari.
Pentru România, există şi o explicaţie simplă: sunt votanţii USL, care se declară nemulţumiţi de direcţia impusă de anii de guvernare PDL; şi sunt votanţii PDL care se declară nemulţumiţi de direcţia imprimată de USL în ultimele luni. Adunaţi-i pe toţi ăştia şi o să obţineţi un procent copleşitor de nemulţumiţi (chiar dacă din motive total opuse).
Domnule Mateescu, va scriu cu simpatie si cu multa bunavointa: doriti neaparat sa va demolati si bruma de credibilitate pe care o mai aveti. Luati un "sondaj" (nepublicat, cu informatii partiale din ziare care mai de care, etc.), faceti tot felul de presupuneri si rationamente fanteziste, si trageti niste concluzii care mai de care mai contradictorii. Va rog frumos, luati o pauza de gandire si analiza de vreo cateva luni, cel putin!
RăspundețiȘtergere:)))))))))))))))))))))))))))))))))))
ȘtergereAm scris: "Nu lucrez pentru IRES, aşa că nu îmi asum în niciun fel corectitudinea datelor prezentate de sondaj."
ȘtergereMai mult, cred eu, este inutil. Concluziile sunt însă bazate pe informaţiile IRES şi nu sunt nici pe departe fanteziste, decât în măsura în care informaţiile IRES sunt fanteziste (ceea ce e posibil).
Pai daca avem in calcul si ipoteza ca datele IRES sa fie fanteziste, ce mai discutam noi aici?...:))))
Ștergeredomnule mateescu, dar luati toate sondajele aparute dupa referendum,comparati-le si faceti o discutie comparativa asupra posibilului si probabilului.
Ștergereavem opinia sefului imas, a d-nei pippidi cu un misterios sondaj ccics,csci,ires, plus alegerile locale si referendumul.
asa ar fi corect si datele s-ar putea verifica intre ele.
si inca o chestie... ptr ca se pare ca multi nu stiu. una este procentul realizat in alegeri si altul este numarul de mandate primite ptr acel procent, care este mai mare cu poate cateva puncte.
La primele puncte: sunt prea puţine sondaje, iar datele sunt alandala. Vorbim după septembrie.
ȘtergereLa punctul doi: vorbeşti despre distribuire şi ai dreptate. În genere e vorba de 10% din scorul partidului sau alianţei respective (ex. de la 39% la 42%). Dar totul se calculează din 97% din mandatele din parlament, 3% ducându-se la minorităţi naţionale.
Au aparut rezultatele pe
RăspundețiȘtergerehttp://www.ires.com.ro/articol/209/referendum-2012
Doua concluzii fundamentale:
1. Electoratul PDL este in scadere, fata de alegerile locale. Dimensiunea boicotului "activ" este mult mai redusa, fata de indiferenta sau de imprejurarile estivale (plecatul din localitate). TB nu a reusit sa induca ideea de victimizare, iar imaginea nedreptatii create prin "lovitura de stat" a trezit mai degraba indiferenta.
Tema fraudarii referendumului nu a fost prea bine aleasa si nu e menita sa produca schimbari in perceptia privind rezultatele de la referendum;
2. Dimensiunea electoratului USL este mult mai fragila decat pare, in principal pt frustrarea resimtita in urma votului, care nu a produs efecte.
Se pare ca boicotul a lovit mai mult indirect si mai degraba in electoratul USL (votul fara efecte producand astfel indicii de demobilizare pentru alegerile viitoare), dar aceasta nu atrage corelativ mobilizarea electoratului PDL.
Sondajul din link este din 29 iulie - în postare e vorba de sfârşitul lui august.
Ștergere1. De văzut, am dubii.
2. S-ar putea ca votanţii USL să reacţioneze invers. Cred că acum dispar mulţi "tovarăşi de drum" - oameni care s-au alăturat verbal USL după venirea la putere fără să fie de fapt foarte convinşi (motiv pentru care n-au votat la locale pentru USL).
Eu merg in Piata Victoriei in fiecare zi din 2 Iulie, mai putin o saptamana de vacanta si pot sa-ti spun daca la inceput eram priviti cu inversunare scandand "Jos Ponta si Cacarau!", acum nu exista zi sa nu fim claxonati si ovationati de cei care ne vad. Si sunt din ce in ce mai multi, pe zi ce trece.
ȘtergereAsta da sondaj, restul sunt doar vorbe...
Mistificari:
RăspundețiȘtergere1. Boicotul ca un bumerang.
Fals, asistatii sociali s-au mobilizat datorita urii, anti Basescu, inoculata in ultimii ani. Cei 800000 de votanti in plus fata de alegerile locale sunt cel mai probabil oameni care nu au drag de USL dar il urasc in schimb pe TB.
2. "Marea confruntare dintre Traian Băsescu şi votanţii de stânga". Oare?
Zic si eu, chiar oare? Multi dintre asistatii sociali, angajati la stat si pensionari, se considera de dreapta dar voteaza dupa interesul imediat al buzunarului.
3. Iceberg-ul furiei.
Ce inseamna iceberg-ul furiei ? sa validezi prin vot tocmai dementa care iti starneste furia ?
1. Nu sunt în plus faţă de locale. Sunt în plus faţă de cei care planificau să voteze DA înainte de anunţarea boicotului (cu o săptămână înainte de scrutin).
Ștergere2. Titlul era uşor ironic, după cum ai sesizat.
3. Furia se poate întoarce împotriva USL foarte uşor. Deocamdată s-a văzut doar componenta anti-TB/anti-PDL.
Un articol excelent al lui Cristian Câmpeanu, în România Liberă.
RăspundețiȘtergerehttp://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/viata-dupa-referendum-poate-pierde-usl-totul-in-decembrie-275277.html
watch the best serialeturcesti on these websites.
RăspundețiȘtergereseriale turcesti facebook
seriale turcesti kanal d