marți, 28 august 2012

Sondaj CSOP - mijlocul lui august

CSOP lucrează cu PDL de ani şi ani de zile. În mod clasic, în toate sondajele CSOP:

a. USL are un scor mai prost decât în sondajele altor institute.
b. PDL are un scor mai bun decât în sondajele altor institute.
c. Încrederea în Traian Băsescu este la cote mai înalte decât în sondajele altor institute.

EvZ a făcut public un sondaj efectuat de CSOP la mijlocul lui august. El se conformează modelului de mai sus, cu câteva mici nuanţe.

Observaţii importante:

1. În articol este scris: "Sondajul CSOP indică un trend clar de creştere a PD [sic!], care avea 18% în luna mai, 20% în iunie, 21% în iulie şi 22% în 13-18 august. În schimb, trendul PSD [sic!] este descrescător: 54% în mai, 52% în iunie, 51% în iulie şi 50% în august."

În fapt, vorbim despre o scădere a USL şi o creştere a PDL abia în interiorul marjei de eroare.

2. Tot uitându-ne la cifrele de mai sus, te rog să observi că până şi conform sondajelor CSOP, democrat-liberalii au supra-performat la locale iar USL a sub-performat. Mobilizarea dreptei reformiste la alegerile locale a fost excepţională, şi cu toate astea a suferit o înfrângere majoră.

3. ICCD apare pentru prima dată într-un sondaj iar Noua Republică trece de pragul lui 1% pentru prima dată. Concret:

Dacă în lista de opţiuni de vot aceste formaţiuni nu sunt incluse, PDL obţine voturile a 10,3% dintre românii cu drept de vot aflaţi în ţară (22% din cei 47% care au o opţiune de vot).

Dacă includem aceste formaţiuni, scorul PDL scade la 9,8%. ICCD atrage alţi 1,5% dintre români, iar Noua Republică 1%.
În alte cuvinte, ICCD+NR atrag 2% din românii cu drept de vot în plus faţă de cei care votează PDL, mărind electoratul alianţei de dreapta cu o cincime = trei sute de mii de persoane.

Având în vedere că toate aceste cifre sunt în interiorul marjei de eroare, afirmaţiile de mai sus trebuie tratate cu grijă, ele nefiind neapărat o reflectare a situaţiei de pe teren.


4. Diferenţa procentuală dintre cei care au o părere bună sau neutră despre MRU (21 + 20) şi cei care au o părere bună sau neutră despre Traian Băsescu (20 + 16) a scăzut foarte mult faţă de cât era acum trei luni. Acest lucru este logic, având în vedere suprapunerea mesajelor celor doi şi asocierea din timpul campaniei pentru referendum.

5. În continuare PDL, cu ICCD+NR sau fără, tot nu reuşeşte să capteze nici măcar două treimi din electoratul celor care au o părere bună despre Traian Băsescu. Începe să devină evident că în rândul acestui grup se află mulţi PPDD-işti ("am o părere bună despre el, dar votez cu partidul lui domnu' Dan").
O situaţie asemănătoare este întâlnită la MRU, al cărui potenţial nu este captat în întregime.

6. O ciudăţenie: 23-24% dintre români votează USL, dar 30% dintre români au o părere bună sau foarte bună despre Victor Ponta, iar 28% au o părere bună sau foarte bună despre Crin Antonescu. Evit concluziile pentru acum.

La această postare CSOP a trimis o replică, pe care o poţi găsi aici alături de răspuns.

58 de comentarii:

  1. Sunt foarte stufoase aceste sondaje si cei care raspund se plictisesc si incep sa raspunda numai ca sa raspunda si sa fie multumita toata lumea. La un singur chestionar se "munceste" peste o jumatate de ora, iar timpul poate creste in functie de viteza de reactie a celui care raspunde foarte mult.
    Este drept ca sunt foarte multe intrebari care nu apar in raspunsuri si care au relevanta numai din punct de vedere statististic sau sociologic.
    In plus fiecare institut de sondare a opiniei publice are "stilul" propriu si prin intrebarile "pregatitoare" conduce intervievatul catre o anumita idee.
    Un lucru este cert: nu stiu cat va obtine dreapta "pura" la viitoarele alegeri dar USL-ului ii va fi extrem de greu sa treaca din nou de "jumatate plus 1" sa fie sigur ca va primi guvernarea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Constituţional, chiar şi cu 60% USL nu poate fi sigur de nimic. Ştii care e prevederea cu *partidul* care obţine...

      Pe de altă parte, datorită formării alianţei de dreapta, USL nu mai are nevoie de 50%. Ia imaginează-ţi rezultatele astea:

      USL 40%
      Marea Alianţă de Dreapta 30%
      PPDD 15%
      Alţii 15%

      Cine a câştigat?

      Ștergere
    2. In acest prezumtiv exemplu (care daca s-ar intampla in realitate PLD ar fi in al noualea cer) nu conteaza cine a castigat ci, in primul rand, cine poate sa faca o majoritate coroborat si cu o eventuala nominalizare a unui premier. Asta pentru ca este de asteptat ca unele partide (mai mici) sa accepte sa fie la guvernare indiferent daca se circula pe dreapta sau pe stanga.

      Ștergere
    3. Presupun ca au loc niste distribuiri, dar nu imi e clar cum se impart locurile in acest caz.

      Ștergere
    4. @Barbu Mateescu
      Pai in 2004, PSD si PC au avut vreo 37% cam cat o sa faca USL la parlamentare, poate un pic mai mult
      Alianta DA vreo 32% cam cat o sa faca Marea Alianta de Dreapta, putin mai mult zic eu.
      In 2004 alianta DA a facut guvernul. Cine a castigat? Cine va castiga acum?
      Avem acelasi presedinte.
      HI,HI,HI!!!

      Ștergere
    5. cu o precizare: guvernul Tariceanu din 2004 avea majoritate parlamentara si era sustinut de PDL, PNL, PUR, UDMR si celelalte minoritati.
      Procentele de mai sus mi se par nerealiste: in 2008 PDL a obtinut aproximativ 2,3 milioane de voturi. Cu toate aliantele si miscarile de dreapta, e greu de crezut ca va mai obtine atatea voturi.
      PPDD, desi a obtinut aproape 10% la locale, e de discutat daca va ajunge la acelasi procent la parlamentare.
      Diferenta este si mai clara daca ne raportam la alegerile locale: in 2008 PDL a obtinut 14 locuri de presedinti de CJ, in 2012 a obtinut 3 locuri, din care 2 in alianta, din care unul in alianta cu UNPR.
      In ce priveste procentul rezervat celorlalti, de 15%, cred de asemenea ca este nerealist, pragul electoral fiind in continuare in vigoare.
      Ca un efect pervers al numarului de alegatori din listele electorale, de peste 18 milioane, cu cat un partid este mai puternic, cu atat va obtine mai multe mandate, independent de redistribuiri, doar ca urmare a faptului ca numarul de colegii electorale nu reflecta numarul de alegatori (in descrestere evidenta). La o privire sumara, daca luam in calcul ca sunt cam 16 mil alegatori reali, circa 13% din locuri se vor repartiza partidelor in functie de numarul de voturi obtinute (si repet, indepedent de redistribuiri).

      Ștergere
    6. Mie mi se pare ca se joaca toata lumea cu cifre. IRES si alte institute sunt ale unora cu legaturi in partidele aflate la putere sau sunt ale statului, de aceea CSOP este singurul care umfla PDL. celelalte umfla USL. am observat ca rezultatele finale ale alegerilor au fost aproape intotdeauna intre cifrele furnizate de institute (as zice ca intotdeauna, dar n-am timp sa verific acum).

      Ștergere
  2. -sa admitem ca usl-40%;
    -pdl 30% ?- adica pdl+ 16 %+ cine ia 14%( partidul lui neamtu- m-as mira,mai ales ca acum s-a lipit definitiv de basescu; miscarea lui mru care la fel a devenit un abtibild sau un bat de steag la fereastra de deasupra garajului)?
    -ppdd-15% ( nu cred)daca dan diaconescu participa la prezidentiale tragea ppdd-ul dupa el asa va trage ceva la bucuresti dar in tara ppdd e zero ca organizare si activ de partid.( maximum 10%)
    -altii? udmr poate... 5%. restul de 10% cine ar mai fi cu 3 luni inainte de alegeri?
    haideti sa fim seriosi! deja optiunile de vot sunt stabilite. se poate modifica raportul cu cateva procente ,maximum 5% in dreptul fiecarei aliante cu plus sau cu minus.

    RăspundețiȘtergere
  3. spuneti: "O ciudăţenie: 23-24% dintre români votează USL, dar 30% dintre români au o părere bună sau foarte bună despre Victor Ponta, iar 28% au o părere bună sau foarte bună despre Crin Antonescu. Evit concluziile pentru acum. ", insa uitati sa injumatati procentele la Ponta si Crin!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce să le înjumătăţesc? Procentele de încredere în lideri sunt calculate din totalul populaţiei; spre deosebire de procentele intenţiei de vot pentru partide ele nu trebuie raportate din nou la totalul populaţiei.

      Ștergere
  4. Nenea Mateescu, cum a invatat in State, de unde sunt si eu, face praf un sondaj CSOP, in timp ce ne explica cat de bine previzioneaza IRES, un institut care a gresit flagrant la ultimle alegeri locale cat mai ales in Moldova.
    Nu stiu, dar nu prea am vazut comunisti in America, domnule Mateescu...doar aici, pe blog...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unde zic cât de bine previzionează IRES? "Nu lucrez pentru IRES, aşa că nu îmi asum în niciun fel corectitudinea datelor prezentate de sondaj."

      "Comunişti"?

      Ștergere
    2. Nu ati spus asta, dar atentia acordata si analiza pozitiva privind sondajul IRES spune totul.
      Pana la urma, CSOP a fost singurul institut care in 2009 a dat scorul exit-poll-ului corect la prezidentiale. E normal, toate celelalte institute sunt conduse de moguli (CCSB), partide (CSCI) sau membrii USL (IRES, IMAS).
      Deci, ramane cum am vorbit...

      Ștergere
    3. CSOP a fost singurul institut care l-a dat pe TB câştigător în ţară în 2009, când de fapt Geoană a câştigat în ţară (sondajele nu măsurau şi nici nu măsoară diaspora). Dar nu iau în calcul asta drept o eroare sau înfrângere a lor, marjele erau foarte mici.

      "Atenţie" şi "analiza pozitivă" - am stat foarte mult asupra datelor IRES pentru că duceau la concluzii neobişnuite.

      Pe de altă parte, poţi să crezi orice doreşti, eşti liber să o faci.

      Ștergere
    4. CSOP a dat scorul „corect” la exit-ul din 2009 pentru ca știa cum va fura Băserscu alegerile și ce scor „trebuie” să iasă.

      Ștergere
    5. Domnule anonim, cam bateţi câmpii. Dacă aţi mai frunzări blogurile aţi remarca activitatea domnului Mateescu şi prin alte părţi (blogary.ro, de exemplu), mai ales pe unde se adună lumea de dreapta. Domnul Mateescu este perfect echidistant pe acest blog (ceea ce îl onorează), chiar dacă eu îl bănuiesc a fi votant de dreapta (sau, mai clar, anti-USL). Oricum, asta e mai puţin important. Mai gândiţi-vă!

      Ștergere
    6. A., mulţumesc pentru apreciere. Câteva clarificări:

      Sunt prezent oriunde se discută analizele mele. Sunt întotdeauna dispus să clarific ce-am scris, în faţa oricui.

      În ultima perioadă am dat foartă multă atenţie PDL şi ICCD, pentru că situaţia lor este extrem de nefavorabilă. Este mult mai stimulant din punct de vedere intelectual să studiezi asta decât USL, a cărei forţă a fost evidentă în ultimele luni.

      Ștergere
    7. La USL se vor mai adauga niste votanti anti TB datorita frustrarii de la referendum. Uite de exemplu eu si familia mea...

      Ștergere
  5. Aşadar se pune întrebarea: Oare includerea PDL-ului în Platforma de Centru Dreapta, formată din PDL, ICCD (MRU), Noua Republică (M. Neamţu), Fundaţia Creştin Democrată (Papahagi) şi PNŢCD, ajută la obţinerea unui scor mai bun pentru Dreapta, sau dimpotrivă, îndepărtează alegătorii nehotărâţi care nu mai vor să audă de PDL? E oare mai bine să meargă toţi împreună, sau ar avea mai multe şanse de a învinge USL-ul dacă Platforma şi PDL ar candida fiecare separat? Un sondaj online promovat în special pe forumurile Dreptei adresează exact această problemă http://www.petitieonline.ro/sondaj-s14512043.html Desigur, ar fi relevant de văzut cum răspund cei indecişi, nu cei ce au optat deja pentru Dreapta. Din păcate e foarte greu să le aduci în atenţie un astfel de sondaj.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au nevoie (mare) de structurile în teritoriu ale PDL. Fără bani, activişti în rural şi structuri, ar păţi ca URR.

      Evident, costuri electorale există pentru asocierea cu PDL. Dar se speră în:
      - "votaţi răul mai mic"
      - "noi apărăm democraţia, USL nu"
      - "nu votezi PDL, votezi de fapt Ungureanu+Macovei+ (etc)"

      Ștergere
    2. Argumentul acesta cu "structurile" îl auzim permanent, dar nimeni nu explică de ce e nevoie până la urmă de aceste aşa numite structuri. Ce rol practic au ele în mediul urban?
      Eu, cel puţin, ca bucureştean, ştiu sigur că nu am fost infuenţat vreodată de "structuri" în toţi cei 22 de ani de alegeri. De fapt, nici măcar nu le-am văzut vreodată la "faţă" pe aceste "structuri". Nu exclud influenţa "structurilor" în rural. Dar, până la urmă, Platforma s-ar putea adresa populaţiei din urban, acolo unde influenţa "structurilor" este aproape inexistentă. Cred că ceea ce contează pentru electoratul urban este prezenţa în mass-media, în mediul online şi desigur, cel mai important, setul de valori pe care-l promovează. Un cetăţean din urban, până la urmă, ascultă argumentele candidaţilor, în fapt pe cele ale liderilor formaţiunii respective şi dacă e de acord cu acestea şi dacă formaţiunea se prezintă cu candidaţi curaţi, cetăţeanul îi votează. Atât şi nimic mai mult.
      Aşadar, PDL-ul ar putea atrage voturi, în special din rural folosindu-se de "structuri", în vreme ce o Platformă cuprinzând formaţiuni noi, nepătate şi netarate de povara unei foste guvernări în perioadă de criză, ar putea atrage nehătărâţi, dezamăgiţi şi idealişti din urban, care sunt cu siguranţă foarte numeroşi.

      Ștergere
    3. Urbanul mic şi mijlociu (ex. nu Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Cluj, Braşov) are o pondere foarte mare în rândul votanţilor. Fără baza materială necesară unei campanii nu se poate ajunge departe.

      Legat de ultimul paragraf: e o idee interesantă, dar vulnerabilitatea prin asociere încă va exista.

      Ștergere
    4. Dacă prin bază materială înţelegeţi afişe electorale, mi-e teamă că vorbim din nou de o marotă. Cred că influenţa afişelor în intenţia de vot în urban (fie el chiar mic şi mijlociu) e nesemnificativă. Iar banerele, ştiţi desigur că sunt montate contra cost de firmele de publicitate, deci nu necesită bază materială sau structuri.
      Oricum, nu cred că alegătorii îşi formează intenţia de vot după afişe şi banere ci, în mod covârşitor, din mass-media.

      Ștergere
    5. Vreţi să vedeţi forţe politice fără organizaţii? Doar pe urban şi pe puterea mesajelor din media? Uitaţi-vă la CDR în 1992, la URR oricând, la zecile şi sutele de partiduleţe care iau 10-20 de mii de voturi.

      Fenomenul Nicuşor Dan este însă unul interesant din acest punct de vedere şi ar putea semnala o schimbare de situaţie. Dar, din punct de vedere al voturilor, România (încă) înseamnă peste 50% votanţi din mediul rural, multe oraşe mici şi medii şi absenteism vizibil în oraşele mari (educate, informate, etc.)

      Ștergere
    6. Tocmai la asta mă refeream, la absenteiştii din oraşe şi în special cele mari. Iar schimbarea de situaţie de care vorbiţi, cred că ar putea fi mult mai pronunţată decât pare. Oamenii s-au săturat efectiv de partidele şi politicienii compromişi. Vor ceva nou. Vor onestitate şi integritate şi nu-i mai interesează nici structuri, nici afişe. Iar o alianţă ce ar include PDL ar fi respinsă din start, indiferent câţi oameni oneşti ar aduce în prim plan, indiferent de criteriile de integritate impuse de d-na Macovei în interior. Sunt foarte mulţi oameni (ne-USLişti) care pur şi simplu văd roşu înaintea ochilor doar când aud de PDL, dar să-i mai şi voteze. Toţi aceştia vor vota negativ împotriva unei Platforme cu PDL inclus, exact cum au votat la referendum împotriva lui Băsescu. În felul acesta s-ar pierde probabil ultima şansă pe care o are Dreapta de a reveni cu aceste formaţiuni noi, curate şi oneste.

      Ștergere
    7. Şi eu cred că se exagerează mult în povestea cu baza materială. Ştiu destui oameni care au primit tricouri şi sacoşe de la toţi candidaţii, iar la sfârşit au votat tot cum gândeau ei, sau chiar n-au fost la vot.

      Afişele şi scrisorile electorale puse în cutia poştală nu mi se mai par relevante azi. Importante sunt televiziunile şi internetul. Şi, din păcate, marile lovituri sub centură (să vedeţi ce-o să iasă acum cu nunta Ebei!).

      Ștergere
    8. "Structurile" de partid au un rol foarte puternic in electoratul slab si mediu intelectual(deci informat)Indiferent ca e urban sau rural. Va spun sigur acest lucru.Convine sau nu convine "stiintific" asta e realitatea. Priviti lucrurile din interiorul partidelor si va veti convinge.Altfel va imbatati cu apa rece. Pe acelasi plan se afla si mass-media. Cine nu se bazeaza pe structuri si nu le are, se ridica cel mult la 5%.Cazul Nicusor nu e etalon . Are o semnificatie doar pt.Capitala, dar nici acolo nu vad sa mai poata capta fara structuri mai mult de 12-14% cu toata mass -media.Iar structurile nu se realizeaza si nu le poti avea decat cu multa truda.Mai multa decat in mass -media ,unde spiritul de "turma", culmea , se realizeaza mult mai usor decat ,paradoxal, pare.Dovada a carentelor ei fundamentale si periculoase. Mai e mult pana sa avem o presa autentica.

      Ștergere
  6. Da, și CSOP visa frumos, alături de dl.Lăzăroiu, momentul în care dl.Băsescu va fi președinte pe viață. În rest, dreapta e falită de pe-acuma- alianța PD-L , NR și cine mai vine pe-acolo e mai ridicolă decât USL-ul. Chestiunea e că PD-Lul e un partid de sine stătător care nu va accepta de nici o culoare NR sau pe MRU ca și parteneri egali- și are dreptate pentru că nici unul dintre cei 2 nu vine cu mai mult de 1% votanți reali. De ce să-l votezi pe MRU dacă poți să-l votezi pe dl.Blaga ?

    RăspundețiȘtergere
  7. Stanga - Dreapta

    In Romania exista aproximativ 5,6 milioane pensionari. In Romania exista 1,2 milioane salariati la stat. In Romania nu voteaza mai mult de 11 milioane de oameni.
    Este evident ca bazinul electoral al stangii nu a secat si este in continuare alimentat. Cati pensionari si angajati la stat credeti ca voteaza dreapta?

    Pana la urma, este doar o problema de convingere a electoratului sa vina la vot, iar aici, dreapta, are sanse mult mai putine sa isi responsabilizeze electorii, in general oameni cu venituri cel putin medii, antreprenori, oameni instruiti, etc. - care au asteptari mult mai mari si nu voteaza dupa ureche.

    Parerea mea este ca stanga nu are cum sa nu castige detasat, atata vreme cat bazinul electoral al dreptei se subtiaza si acestia nu au gasit o noua super-locomotiva sau o tema de campanie atat de importanta incat sa puna in plan secund problema saraciei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar in egala masura e vorba si de descurajarea celorlalti sa vina la vot.
      Va fi o campanie fara teme pozitive, ci fundamentata pe imaginea negativa a adversarilor politici.
      Campania de la referendum va fi repetata in linii mari la alegerile din toamna, cu deosebirea ca va fi mult mai sustinuta. Parerea mea este ca dreapta va avea parte de o revenire spectaculoasa numai daca se delimiteaza de TB. TB a intuit faptul ca aceasta legatura cu PDL nu-l favorizeaza (de unde incercarile de a construi o alianta de a veni cu nume noi, gen MRU, de a impune un nou partid), surprinzator este faptul ca PDL prefera sa ramana cu locomotiva TB. O delimitare fata de TB nu va aduce o pierdere de voturi, dar nu se accepta pt ca asta ar insemna sa schimbe cateva chestii importante in partid.

      Ștergere
    2. george,

      1. E prea târziu pentru asta.
      2. Foarte mulţi votanţi votează cu partidul/forţa politică care-l susţine pe TB şi pe care TB îl susţine. Printr-o delimitare dură, s-ar pierde voturi.

      Ștergere
    3. @george, PDL este în sondaje mereu sub scorul lui TB. O delimitare, cum propuneţi, ar fi deci şi mai rea. Nu degeaba s-a spus că TB a fost locomotiva PDL ("o pleaşcă", într-adevăr, după cum zicea Paleologu şi a fost greşit înţeles), după cum nu degeaba se tot zice că PDL are acum nevoie de altă locomotivă. Locomotivă care încă nu se arată, care cred că nici nu va mai apărea şi în lipsa căreia PDL va deveni, de-a lungul anilor, insignifiant.

      Ștergere
  8. De ce as avea mai multa incredere in casele de sondaje ale membrilor de partid gen IMAS, IRES, cele ale lui Voiculescu sau niste anonimi?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faci o medie a acestor sondaje si te apropii de adevar.
      Cert e ca USL (cuplul An&Po) au intrat pe panta descendenta urma aventurii nefericite cu referendumul. Si-au consumat o buna parte din capitalul de incredere cu care au fost investiti.
      Mai au in prezent o margine subtire ce se va evapora si ea daca mai gafeaza una buna pana in decembrie.

      Ștergere
    2. De acord până la ultima frază - peste câteva zile voi publica o postare despre evoluţia USL.

      "Margine subţire"? Cele mai optimiste sondaje pentru PDL dau o diferenţă de 25 de procente în favoarea USL. Altfel spus, în cel mai bun caz un raport 1-la-2. Diferenţa nu e subţire, este una din cele mai mari de după 1990.

      Ștergere
    3. prin "margine subtire" am inteles cat au peste "pragul psihologic" de 50%

      Ștergere
    4. Pragul de 50% e irelevant din punct de vedere constituţional. Reiau un argument pe care l-am folosit mai jos: imaginează-ţi rezultatele astea:

      USL 40%
      Marea Alianţă de Dreapta 30%
      PPDD 15%
      Alţii 15%

      Cine a câştigat? Răspunsul, după cum au sesizat şi alţi cititori, este că depinde cum se formează guvernul :) dar asta nu depinde de scorul USL, el poate fi de 40% sau 60%. PNL sau PSD pot părăsi Uniunea pentru a intra într-o coaliţie de guvernare cu PDL+ICCD+NR.

      Ștergere
    5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    6. Îţi respect punctul de vedere, dar situaţia s-ar putea să fie privită cu mai mult... realism şi pragmatism de către politicieni. Din toate taberele.

      Ștergere
    7. E vorba de relevanta politica.
      Daca ajung la sub 50% inseamna ca au pierdut sprijinul politic conjunctural pe care se bazeaza acum.
      Inseamana ca au pierdut sansa de a converti valul general de nemultumire (datorat situatiei economice) in actiunea politica numita "USL".

      In momentul ala se vor destrama inapoi partidele componente, dar nu inainte.
      Adica 60% sau 40% nu e totuna politic vorbind (doar formal, "constitutional" cum spui tu).

      Ștergere
  9. Dupa scandalul care a fost cu referendumul, o sa fie greu sa convingi oamenii sa iasa la vot. Nu toti cei care au fost la referendum (vreo 39%) vor veni la parlamentare.
    Trebuie sa vii cu ceva nou, sa arati ca tu esti altfel. Eventual sa vii des la tv, cum a facut Nicusor Dan si sa ai noroc sa nu te considere nimeni adversar redutabil. Cam asta face Neamtu. A venit si cu o propunere concreta, limitarea numarului de mandate al parlamentarilor. Mai trebuie si alte idei, la fel de simplu de digerat. MRU a venit cu ideea sa nu fie pe liste traseisti, dar nu apare destul de des la TV si nu au aflat prea multi.
    In momentul asta cei mai multi romani isi doresc ca politicienii sa nu se mai certe, si nu isi doresc democratie. In democratie se discuta mult, votantii trebuie sa asculte, sa gandeasca.
    Niste promisiuni noi, pe care romanul le-ar putea intelege, ar putea avea de-a face cu Europa. Una e sa vina doamna Merkel la paris in campania electorala. In Romania ar fi ceva extraordinar, pentru ca noi nu meritam atata atentie. Sa vina la un meeting al dreptei sa vorbeasca despre prietenia romano-germana si despre perspectivele frumoase ale Romaniei, sa spuna ca sacrificiul nostru nu a fost in zadar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1) Nicuşor Dan tocmai că nu a prea venit la TV, el axându-şi campania mai ales pe internet. El însuşi spunea că a fost ignorat de televiziuni.

      2) Combaterea traseismului ar fi grozavă, dar ce te faci că TB tocmai l-a numit consilier prezidenţial pe mega-dubiosul, mega-traseistul Onaca (fost PDSR, fost PRM, actual PDL, fost consilier al lui Udrea)? Este incredibil de momente de tâmpenie poate avea TB din când în când (vezi declaraţiile despre Regele Mihai, vezi conflictul cu Raed Arafat)!

      Ștergere
    2. Daca se doreste ingroparea definitiva a dreaptei e cea mai buna idee ca Merkel s-o sprijine pe fata!Va fi suficient ca usl sa pedaleze din nou pe tema dictatului de la Berlin/Bruxelles si oricine are accese, fie chiar si temporare, de nationalism va vota impotriva dreptei!

      Ștergere
    3. Ba dimpotrivă, având în vedere că nemţii au un uriaş capital de simpatie în România (gândiţi-vă la Klaus Johannis, gândiţi-vă la expresiile româneşti "a plăti nemţeşte" şi "să facem o treabă nemţească" ca sinonime pentru "corectitudine", respectiv "calitate"), sprijinul venit dinspre Germania ar fi ca vântul în pânzele dreptei.

      Aş spune chiar că dacă UE sau SUA ar interveni încampanie, probabil că s-ar activa nişte reacţii naţionaliste; Germania, în schimb, care a fost foarte neutră până acum în relaţia cu România, ar fi privită cu mult mai multă seriozitate de populaţie. Ar fi vizaţi în primul rând votanţii educaţi care sunt acum dezgustaţi atât de USL, cât şi de PDL, care ar primi un impuls important de a-şi înfrânge greaţa şi a vota cu PDL.

      Nicio grijă, totuşi, România nu are importanţa Franţei, ca să-şi rişte Merkel capitalul de imagine.

      Ștergere
    4. Capitalul de simpatie a cam fost facut tandari de interventia directa a Kanzellarin-ei in fiasco-ul cu basescu. Cat o fi de mare simpatia pentru "treaba nemteaca", atunci cand "treaba nemteasca" inseamna amestec grosolan in politica interna a Romaniei efectul va fi doar de iritare. Stiu persoane care nu dau doi bani nici pe usl nici pe pdl dar care s-au dus la vot doar pentru ca au fost extrem de iritati de ceea ce au perceput ca fiind "dictatul Berlinului" dupa 50 de ani de dictat al Moscovei.

      Ștergere
  10. Asta cu sa facem media sondajelor e haioasa rau. Daca maine apare un CSOP cu USL la 10% chiar ma grabesc sa fac o "medie" pentru a afla adevarul adevarat. :-) Cert, nu ? Ca si panta descendenta, care e si ea certa...mda.

    Pai cu USL e cam simplu: multa, foarte multa lume il uraseste pe Basescu. Si PDL-ul deoarece ii copiaza mesajul acestuia. Orice tampenie spune sau face primul PDL e de acord si intr-un mod umilitor, fara discutii. Mai face el cate o fenta, vezi Blaga si viata de partid la care se referea intr-un timp, dar inrolarea este evidenta si aiuritoare. Pe cale de consecinta ramane alternativa.
    Acum din punctul meu de vedere Basescu poate aresta cati doreste, poate Parchetul, CSM-ul si(sau) DNA-ul sa demonstreze oricata "independenta" doresc ele sa demonstreze, ba chiar poate aresta tot PSD sau PNL-ul, sa mearga si sa ia sediul cu macaraua si cu tot partidul din el, optiunea ramane la fel. Nu mai exista USL pe motiv de "retinere pentru 30 zile", trecem la urmatorii si aia in nici un caz n-o sa fie PPDD sau Neamtu-MRU.

    Nu ca sunt aia niste genii(oricum treaba merge cam pe pilot automat cu mici chestiuni diferite la redistribuirea bugetului, n-am vazut PSD-ul venind cu vreo nationalizare de tip comunist si nici PNL-ul cu vreo super idee economico-fiscala, plus ca sa fim seriosi...nici Basescu sau oamenii din PDL nu sunt niste genii) dar Basescu si PDL ascund prea multa mizerie si coruptie sub cuvinte frumoase. Sunt intruchiparea sistemului ticalosit pe care-l condamnau candva.

    Am spus ura si chiar e ura. Curata, sincera, crancena. Nu e cu fente ca stai ca am gasit eu nu stiu ce tendinte, ca sunt cam nemultumit asa, ca vai ce-a putut sa zica nu stiu cine. Inca nu este si sper sa nu fie ura care sa se transforme in ciomege pe spinare desi daca Neamtu are curiozitatea sa mai agite usturoiul ala prin vreo piata nu se stie. :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1)Si totusi, problema problemelor pentru oricare dintre partide,chiar acum in preajma alegerilor parlamentare, este ce faci cu criza economica? Cum o inlaturi?, ce faci sa te atinga cel mai putin? Ce solutii ai in afara ei? Ce poti sa dai "intregului popor muncitor"? si cat? Ce te faci daca nu mai ai de unde da?
      2) nu stiu din ce zona a tarii esti de vorbesti de "politica ceomegelor", dar iti spun sigur ca in Ardeal nu ai prea multi adepti cu asa ceva.Iar daca se exagereaza si se ajunge cu ceomegele... prea departe, vei vedea ce reactii surpriza poti avea de la ardeleni si banateni.Ceomegele miticismului starnesc prin partile locului mari, mari dezaprobari.

      Ștergere
    2. In Ardeal si Banat si-au frant gatul Nastase si Geoana iar acum si USL cu referendumul.
      Daca USL nu abandoneaza obsesia cu Basescu si nu se focuseaza pe relansarea economica ii astepta o alt esec in
      decembrie.

      Ștergere
    3. Dacă abandonează "obsesia cu Băsescu" vor pierde în decembrie. Pentru că n-ar avea temă.

      "Alt eşec"? Să nu confundăm eşecurile politice cu cele electorale. Când peste 7 milioane de oameni au votat în 2009 pentru reducerea nr. de parlamentari şi pentru parlament unicameral, nimeni n-a vorbit de un eşec al lui TB/PDL.

      Pe de altă parte, dacă USL pierde total economia din mână până în decembrie, tema TB nu prea mai contează.

      Ștergere
    4. Aveam opinii aproape diametral opuse.
      Eu cred ca dupa acest referendum continuarea cruciadei anti-B. va produce pierderi si subiectul/tema are trebuie sa fie economia si administratia (sperante macar ca USL va fi altceva).

      Referedumul din 2009 a fost un succes nu fiindca au votat 9.3 milioane ci pentru ca asta a insemnat 50.16% si validare.
      A vorbi de "succese electorale" inseamna a te amagi singur. Referendum asta a fost un esec si va trebui decontat cumva.

      USL nu are cum sa piarda economia de sub control pana in decembrie, nu asta e problema. S-ar putea insa sa piarda perceptia/increderea/speranta populatiei ca o guvernare USL va imbunatatii cu ceva lucrurile in acest capitol.
      Asta se poate intampla daca tot ce va vorbi USL de dimineata pana seara in lunile urmatoare va fi despre TB.

      Ștergere
    5. "Referendumul asta a fost un esec si va trebui decontat cumva."

      Repet: hai să nu confundăm eşecuri politice cu eşecuri electorale. Din partea opusă, TB şi PDL nu au putut impune Legea Sănătăţii în forma voită - au fost şi proteste - procente pierdute în sondaje? 0.

      Fără TB la Cotroceni, USL trebuia să explice ce şi cum legat de economie şi de cum au guvernat sau nu din mai şi până în decembrie. Cu TB la Cotroceni, au benzină pentru parlamentare. Mai degrabă cred că alianţa de dreapta din jurul PDL va deconta ce (nu) s-a întâmplat în urma referendumului. Dar vom vedea asta la toamnă - factorul cheie fiind prezenţa la vot.

      Ștergere
    6. --Dar vom vedea asta la toamnă

      vom vedea ceva mai repede, in sondajele in saptamanile urmatoare pe care o sa ni le prezinti chiar tu

      Ștergere
    7. Ovidiu, alianţa anunţată azi va lua cel mai probabil între 2,5 şi 3 milioane de voturi. La 8 milioane de votanţi, asta înseamnă un scor. La 7 sau 9 milioane, alte scoruri. Totul depinde de prezenţa la vot, care în genere e supraestimată de sondaje (respondenţii spun că vin, dar nu vin toţi). De aceea zic că vom vedea pe 2 decembrie totul :)

      Ștergere
  11. @.."cu USL e cam simplu: multa, foarte multa lume il uraseste pe Basescu."

    Iluziile de tipul asta au facut ca USL sa isi dea cu stangul in dreptul in vara asta.
    Privitul prea mult la Antena 3 dauneaza simtului realitatii.

    RăspundețiȘtergere
  12. 1. bugetarii au primit 8% la 1 iunie.vor primi inca 8% in dec.pensionarii vor primi de luna asta,cateva sute de mii care vor conta .atia vor vota cu aia care le-au taiat sau cu aia care le-au dat?
    2. la rectificarea bugetara agricultura primeste cei mai multi bani.
    in contextul in care in oct si nov se vor da subventiile, vor fi dati ceva bani la calamitati. cu cine credeti ca vor vota cei mai disciplinati dintre alegatori?
    3.alt ex. -gulerele albe de la bursa vor plati un impozit anual pe diferenta dintre vanzari si cumparari spre deosebire de taxarea trimestriala de pan acum.
    4. inca unul- ptr micii comercianti,plata tva la incasare. astia vor vota cu alde pogea, cel cu impozitul forfetar sau cu actualii...
    si daca mai adaugam si votul negativ...este clar, usl va pierde alegerile.

    RăspundețiȘtergere
  13. @..."Antena 3"

    Apreciez faptul ca aperi democracyul si freedomul romanesc. :))) Ma simt mai sigur asa...sa spunem un nu hotarat diviziilor sovietice care asteapta rabdatoare la frontiera ca Basescu sa fie dat jos de catre cozile de topor useliste. :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "diviziilor sovietice care asteapta..."

      ei si tu acuma, exagerezi la fel ca Barroso cand zicea ca "Romania has stepped back from the edge"

      (sau esti unul din cei 5.4 milioane de pensionari revoltati ca le-a taiat Basescu pensiile pentru ca sa isi mobileze Vila-Dante ?)

      Ștergere
  14. "5.4 milioane de pensionari revoltati..."

    Nu exagerez cu nimic doar spicuiesc din cel care nu vrea sa fie presedinte la Liga lui Mitica, la masa verde adica, si sunt un intelectual, adica sunt de dreapta si reformist. :)))) Ca altfel nu poti fi intelectual, trebuie sa primesti atestat de la Hagipapa, Agilica & comp. :))))

    RăspundețiȘtergere