Sondaje CSCI, efectuat între 9 şi 12 noiembrie, apărute pe surse în presă. Prezint scorurile fără a face comentarii, vom vedea la momentul votului ce şi cum:
Colegiul Elenei Udrea: Elena Udrea 34%, oponentul de la USL 51%.
Colegiul lui MRU: MRU 29%, oponentul de la USL 50%.
Colegiul lui V. Blaga: Vasile Blaga 35%, oponentul de la USL 51%.
Colegiul lui Cezar Preda: Cezar Preda 31%, oponentul de la USL 54%.
Colegiul Robertei Anastase: Roberta Anastase 30%, oponentul de la USL 52%.
Reamintesc că, chiar în cazul aceste rezultate se vor verifica la vot, liderii ARD menţionaţi mai sus încă au şansa să intre în Parlament. Ei ar obţine unul dintre mandatele la care ARD are dreptul în judeţul respectiv datorită faptului că au fost plasaţi în colegii superioare ca număr de votanţi celorlalte colegii din judeţ. Iar când se determină care candidat/candidaţi ARD dintr-un judeţ intră în parlament, departajarea între candidaţii ARD din judeţ se face pe baza numărului de voturi primite...
În completarea postării de ieri: conform lui Adriean Videanu, USL are 46%, ARD 25%. Poate că vom vedea şi o prezentare detaliată a sondajului, poate că nu. Dar merită menţionat oricum.
Tot în completarea postării de ieri: în februarie 2012 apare un sondaj CSOP (efectuat între 16-17 februarie, USL: 47% din voturi), dar în martie 2012 apare un alt sondaj CSOP efectuat ... tot în februarie (dar între 11 şi 19 februarie), şi cu alte rezultate (USL 48% din voturi). Numai unul dintre ele a fost inclus în retrospectiva CSOP din martie 2012 cu privire la sondajele efectuate în lunile anterioare (aici, pagina 11). Nu este vorba de sondajul în care USL stă mai prost. Iar tabelul de ieri a fost efectuat pe baza acestor retrospective, pe care CCSB le prezintă din când în când.
Concret: sunt luni când CSOP realizează mai multe sondaje. Pe baza unor criterii pe care nu le cunosc, probabil legate de utilizarea aceleiaşi metodologii, numai unele din sondajele CSOP sunt considerate de către CSOP însuşi drept "reprezentative" pentru luna respectivă şi încluse în retrospective precum cea de mai sus. Pe acestea le-am luat în calcul în alcătuirea postării de ieri.
E ceva ce nu inteleg in datele astea: daca USL are in jur de 50% per total, cum se face ca reuseste sa scoata peste 50% in colegii din fiefurile PDL? Nu poate fi vorba de notorietatea candidatului USL pentru ca nicaieri nu s-au nominalizat contracandidati redutabili unde ARD a incercat sa-si plaseze liderii (si reciproc, evident). Daca in colegii din Arad si din Bihor USL scoate peste 50% cu candidati cvasi-anonimi, pare logic sa aiba peste 60% per total. Gresesc?
RăspundețiȘtergereO sa intelegi dupa 9 decembrie cind uslamul va avea, potrivit lui Antonescu, procente feseniste sau chiar mai mari, ceausiste.
ȘtergereApreciez straduinta d-lui Mateescu de a ne tine la curent, dar cei mai buni sondori de opinie sunt Crin si Ponta(convingerea celui din urma, ca de data asta masina lor de furat voturi va functiona mai bine ca la referendum)
Mihaela, conform CSCI (institut care lucrează în special cu USL de mult timp), USL are la nivel naţional în jur de 60%.
ȘtergereAfirmația ta de la paragraful 3 e valabilă doar dacă USL câștigă toate colegiile din județul respectiv cu 50%+1, altfel, dacă de ex. în colegiul d-nei Udrea USL-ul ia 50%+1, și în toate celelalte 49%, atunci Udrea nu mai are nicio șansă.
RăspundețiȘtergeree putin probabil ca in roman, unde primarul nu doar ca e printre cei mai apreciati (pe drept) ai pedeleului, dar are si o influenta fantastica, un candidat sprijinit de el sa ia mai putin decat candidatii pdl din celelalte colegii din neamt.
Ștergerein rest, necomentand deloc cifrele ardeilor, mi se par ciudate cele ale useleilor: peste tot 50-51-52%. mi se pare, pur si simplu, o majoritate fabricata din condei.
Nu, pur si simplu USL e prea bun, prea ca la mama acasa. Vedem noi in 2013 cat de buni, mai conteaza acum?
ȘtergereIdea este ca suntem un popor extrem de manevarbil. Chiar si pe vreme buna, cand salarile cresteau [mult prea repede] nu au fost cazuri cand puterea sa castige alegerile. A fost o exceptie in 1992, cand FSN era prea puternic, apoi Basescu in 2009 cand a mai castigat inca un mandat. In rest de fiecare data opozitia a castiga alegerile, beneficiind de faptul ca romanul nu e niciodata multumit cu cat i se da, tot timpul crede ca el merita sa primeasca mai mult [si evident niciodata sa dea ceva inapoi]. Deocamdata USL se percepe tot ca fiind in opozitie sau inca in perioada de proba si nu este afectat de faptul ca nu a prea facut nimic bun d ecand a venit [asta a fost un eufemism]. Iar acum pe perioada de criza, cand romanului i s-a cerut sa mai si dea putin inapoi din cat a luat in avans, ca nu mai era efectiv de unde sa se tot dea, partidul care a facut asta, plateste electoral foarte scump. Atat de scump incat te intrebi daca o sa mai existe dupa alegeri sau nu se va dizolva in neant. Oricum procesul de disolutie a inceput deja. Sa vedem peste 4 ani ce o sa apara in loc, nu stiu daca doi ani, pana la prezidentiale, sunt suficienti ca sa se puna ceva in loc.
>Chiar si pe vreme buna, cand salarile cresteau [mult prea repede] nu au fost cazuri cand puterea sa castige alegerile.
ȘtergereÎn parte corect - dar totuși trebuie luat în calcul că inclusiv creșterile de nivel de trai precum cele reușite în perioada 2003-2007 au fost per ansamblu totuși mici și destul de "polarizate" pentru a șterge imaginea și impactul bruștelor scăderi atât din perioada austerității ceaușiste, a "deceniului pierdut" sau mai recent a austerității "boc-băsiste" ... :(
Alin, nu cred că ai toate informațiile...
RăspundețiȘtergereChiar dacă USL cîștigă toate colegiile în Neamț cu 50%+1, tot vor exista candidați ARD care vor intra în Parlament (în concordanță cu procentele luate), deoarece se vor adăuga locuri...
Cred că Alin are parţial dreptate. Radu, uită-te cu grijă la ce a scris el, şi anume că USL câştigă doar acel colegiu cu 50%+1. Atunci Elena Udrea nu intră, pentru că din colegiul ei deja a intrat cineva (dacă USL nu şi-a depăşit "norma" de mandate, alocarea se face în stilul clasic).
ȘtergerePe de altă parte, e foarte puţin probabil ca USL să depăşească 50% doar în acel colegiu. Bizar oricum. Dacă USL vrea ca Elena Udrea să nu intre în parlament, ar trebui să nu câştige *prea multe* colegii în Neamţ, pentru ca să nu se aplice suplimentarea. Ce nebunie de lege :)
Pentru mine nu e clar cum se aloca mandatele in caz ca USL castiga intr-o circumscriptie mai multe mandate decat ar avea dreptul pe circumscriptie cu 50% + 1, dar nu pe toate. E clar ca celelalte partide vor lua mandate in colegiile unde nu s-a atins 50% + 1 plus mandate suplimentare dublate in anumite colegii. Dar cum se dau acestea: se aloca mai intai mandatele in colegiile unde nu a castigat nimeni cu 50% + 1, iar apoi se aloca eventual mandate duble? Sau se aplica direct algoritmul cu numarul de voturi ale candidatilor unui partid indiferent daca se atribuie mandate duble sau simple? In caz ca se aplica a doua varianta, exista vreo garantie ca se atribuie mandate in toate colegiile (exemplul la care ma gandesc e cu colegii mari in care se castiga cu 50%+1, dar in care cei de pe locul 2 au mai multe voturi decat candidatii din acelasi partid din colegii mici in care nu s-a castigat cu 50% + 1)?
RăspundețiȘtergereFoarte bună întrebare. Cred că se aloca mai intai mandatele in colegiile unde nu a castigat nimeni cu 50% + 1, iar apoi se aloca eventual mandate duble. Pentru că altfel rişti să ai colegii nereprezentate deloc în parlament, ceea ce legea nu permite indiferent de circumstanţe. Comentariul meu de mai sus este revizuit.
ȘtergereDesigur, ramane regula conform careia din fiecare colegiu trebuie sa intre cineva. Asadar, mandatele se atribuie intai in colegiile neluate inca
ȘtergereSi mie mi s-ar parea normal ca intai sa se atribuie mandatele in colegiile unde nu exista castigator cu 50%+1. In plus asta ii motiveaza pe candidatii ARD sa ii traga pe cei din USL sub 50%. In unele judete si Bucuresti practic acest lucru aproape le garanteaza intrarea in parlament.
ȘtergereMai intai se aloca mandatele celor care au castigat cu 50%+1. Apoi proportional cu numarul de voturi obtinut in celelalte colegii in care nu s-a castigat cu 50%+1. Aici intervine competitia intre candidatii aceluiasi partid. Daca un partid are castigate cu 50%+1 mai multe mandate decat ar fi castigat in sistem proportional, atunci nu mai primeste nimic. In acest caz, e posibila dublarea sau chiar triplarea numarului de deputati sau senatori intr-un colegiu in functie de redistribuirea de la nivel de circumscriptie sau de la nivel national. E complicat.
RăspundețiȘtergereNu cred că este aşa. Dacă te uiţi strict la voturi, poţi să ai o situaţie în care un colegiu rămâne fără reprezentant în parlament.
ȘtergereConcret, judeţ ipotetic, 3 colegii:
Colegiul 1: USL 52%, ARD cinci mii de voturi.
Colegiul 2: USL 53%, ARD trei mii de voturi.
Colegiul 3: USL 49%, ARD două mii de voturi.
USL are dreptul la nivel de judeţ la 2 mandate. Le are deja din colegiile 1 şi 2.
ARD are dreptul la un mandat, de unde îl ia? Trebuie să îl ia din colegiul 3. Altfel colegiul 3 rămâne fără reprezentanţi în parlament.
Va rog, corectati. "Trebuie sa le ia din colegiul 1, pentru ca acolo are ARD cel mai mare numar de voturi.."
Ștergerenu, domnule teodorescu, gresiti. asta-i inca una dn absurditatile actualei legi. candidatul ard din colegiul 3, cu cele mai putine voturi, intra in parlament.
ȘtergereConform legii, nu intră în parlament doi sau mai mulţi candidaţi din acelaşi colegiu decât dacă *acesta este singurul mijloc* prin care partidul/alianţa îşi poate primi mandatele la care are dreptul în acel judeţ (art. 48, alin. 15 din legea 35/2008).
ȘtergereÎn exemplul meu, ARD îşi poate mandatul la care are dreptul în mod lejer din colegiul trei.
Dacă, de exemplu, toţi cei trei candidaţi USL aveau peste 50%, da, intra candidatul din colegiul unu.
Berenger, corect ! Mea culpa ! Intii se completeaza colegiile unde nu exista cistigator cu 50%+1, apoi se adauga la colegiile deja cistigate, intr-adevar aici in functie de volume.
Ștergereprobabil, USL se roaga ca Udrea, Anastase, Blaga, MRU, Popescu din Dambovita, Flutur sa intre in Parlament.
RăspundețiȘtergeresi eu imi doresc asta. altfel, ar fi pacat ...
Ștergerep.s.
boureanu,oltean...
Dubios. Colegiile alea au fost alese "pe sprânceană" ca să nu fie "surprize". În plus, sunt în zone tradiţional PDL-iste (judecaţi-le după participarea la referendum). Suplimentar, datorită "blatului" de care s-a tot discutat zilele trecute, în colegiile în care s-au pus grei dintr-o alianţă s-au pus mărunţei din alianţa concurentă. Deci, nu cred. Şi încă şi mai greu de crezut că aceşti contracandidaţi USL pomeniţi mai sus câştigă direct, cu peste 50% din voturi! Vise, nene, vise!
RăspundețiȘtergere>Suplimentar, datorită "blatului" de care s-a tot discutat zilele trecute, în colegiile în care s-au pus grei dintr-o alianţă s-au pus mărunţei din alianţa concurentă. Deci, nu cred.
ȘtergereBlatul cu pricina e la nivel de conducere politică și poate fi invalidat sau cel puțin zguduit de votul popular - cam cum a fost cazul în 2000. ;)
Eu cred ca datele date "pe surse" de CSCI, care lucreaza nu cu USL, ci mai rau, cu PNL si care da scoruri care nu au nicio legatura cu realitatea, e o mare pierdere de timp.
RăspundețiȘtergereEu, ma repet, nu merg decat pe ideea ca daca USL nu a scos decat 51% vot politic la locale, cand hoardele de pensionari si asistati aveau miros de sange in nari, acum nu mai pot scoate acelasi scor, dupa cea mai dezastruoasa guvernare din istoria Romaniei si cand efectele incompetentei de la guvernare isi produc deja efecte (curs valutar, inflatie, taierea tuturor investitiilor cu efecte in somaj,etc)
Eu stiu peste 10 persoane care si-au schimbat optiunea de a vota de la locale incoace. Nu inseamna ca vor merge neaparat la vot si vor vota cu ARD, dar majoritatea vor sta acasa.
Inca odata, ne pierdem timpul comentand niste minciuni aruncate la disperare de familia Sultanescu care controleaza impreuna cu Bogdan Teodorescu acest asa-zis institut de sondare CSCI, arondat PNL.
Zau asa!
P.S. Discursul lui Tariceanu de azi din Parlament intareste cuiva convingerea ca USL are 60%?...:)
Ca sa vin cu date oficiale, iata un sondaj pentru colegiu din Roman in care candideaza Elena Udrea. Nu e pe surse, a fost publicat de Ziare.com si iata si link-ul: http://www.ziare.com/alegeri/alegeri-parlamentare-2012/alegeri-parlamentare-2012-elena-udrea-isi-castiga-detasat-colegiul-de-deputat-din-roman-1201811
RăspundețiȘtergerePractic, in acest sondaj, necunoscutul Liviu Bratescu are doar 30% iar Elena Udrea 56%. Deci, fata de CSCI, e mai mult decat invers.
Intrebare: de ce i-as crede "pe surse" pe cei de la CSCI, in frunte cu aruncatorul de chifle Bogdan Teodorescu, invitatul aproape permanent al haznalei Antena 3 si nu i-as crede pe cei de la Asociatia pentru Demnitate si Valoare Umana, care a facut acest sondaj pentru ARD?
Avand in vedere ce s-a intamplat in Neamt la referendum, eu as da mai degraba crezare celor din urma. Aceeasi situatie o vad si la Arad, unde se stie ca Falca a castigat primaria impotriva "trend-ului" national, pro-USL. Cum sa piarda MRU care are o notorietate mare fata de contracandidatul lui? Arad-ul nu-i Teleormanul. E Banat, oamenii mai si gandesc, nu stau doar cu mana intinsa...Aceeasi situatie si pentru Blaga.
Econtext.ro confirma ceea ce spun si eu, ca Udrea, MRU si Blaga vor castiga colegiile in care candideaza, totul pe baza unor sondaje oficiale din colegiile respective.
"Pe surse" va spun ca USL va avea o mare surpriza neplacuta la aceste alegeri cand va pierde unde se astepta mai putin. Si din nou, TB va face cartile...cum vrea el! :)
Ma intreb domnul Barbu, cum poate o formatiune politica, dupa o sumedenie de erori la guvernare si mai ales in plan de imagine, sa mai poate avea un trend ascedent vreodata...? :)
Ștergeretocmai ptr faptul ca si citesc...s-ar putea ca mru sa o ia in freza. ca lumea spune de vita kobe, de bauturile scumpe , de icrele negre pe care mru se sacrifica si le consuma in agapele de dupa program, impreuna cu consilierii sai la palatul victoria.
Ștergerelaurentiu(cat) te duce mintea?
ȘtergereNoi vorbim aici cu argumente, aici nu e Antena 3 ca sa ne spele creierii unora dintre noi, desi lucrul asta s-a cam intamplat deja in cazul tau...Inafara de "Jos Basescu!" si ca MRU se da cu colonie, mai stii si altceva?...Probabil ca doar sa stai cu mana intinsa la stat or sa iei spaga...
Tu chiar crezi ca toata lumea e ca tine? Daca era asa TB nu castiga in 2004 si 2009.
Va trece si "iuresul" asta bolsevic, ultimul din viata romanilor si nu va veti mai ridica niciodata dupa dezastrul care o sa-l aduceti Romaniei. PNTCD va fi o dulce amintire in contrast cu USL si partidele care o formeaza, PSD si PNL.
Eu am nimerit-o si in 2004 si in 2009 ca TB va deveni presedinte si va schimba Romania. Asa ca sper, Doamne ajuta!, spre binele Romaniei, sa o nimeresc si acum ca veti dispare din viata politica.
Cand ai argumente valabile, mai treci pe aici si dovedeste-ne cat esti de laurentiu..altfel, hraneste-te cu vise. Istoria nu face concesii, am spus-o mereu, deci drumul pe care a apucat Romania nu poate fi baricadat nici de Felix, nici de Iliescu, Ponta sau Nastase si cu atat mai putin de Cacarau... :)
aici ai nimerit-o: a schimbat intr-adevar Romania... in sensul ca acest stat nu va mai permite niciodata unui singur om sa detina toata puterea... dupa 20 de ani de la Ceausescu, era momentul unui semnal de alarma la fel de puternic... iata momentul ideal sa consolidam democratia...
Ștergere> nu stiu daca esti la curent fiind atat de apropiat de ard, despre raportul comisiei de la venetia care urmeaza sa apara saptamana viitoare... ai sa intelegi (sau nu :) ce temeinic si-a pregatit TB dictatura, modificand exact legile care il puteau pune in pericol...
Mai fa o tura, poate ametesti si mergi sa te culci!
ȘtergereDictatura a lui TB? Ai vazut tu un dictator injurat de aproape toata mass-media, majoritar securista sau impiedicat sa-si duca la bun sfarsit atributiunile ca TB?
Sau ai vazut vreodata in vreo tara cum CCR, Avocatul Poporului si Constitutia sa fie calcate in picioare cum a facut USL? Sau cum Parlamentul condus de USL sa anuleze o sentinta a ICCJ? Sau cum vrea Tonta sa schimbe Constitutia ca 2/3 din Parlament sa poata schimba hotararile CCR, presedintele sa fie de forma iar dictatura parlamentara sa devina politica de stat?
Mai oameni buni, voi nu vedeti ca pierdeti pe toate fronturile, nu aveti decat aberatii fara argumente temeinice iar tot ce va doriti este doar sa furati iar USL sa va apere de justitie?
daca ii iubesti asa tare pe basescu si pe mru si sunt asa de straluciti...ia-i acasa!
Ștergereeu nu am zis despre tine daca te duce mintea si nici nu am insinuat ca ai fi sub un nume fals. desi puteam sa-mi aleg orice nick, postez cu numele real si asta nu numai aici. fac acest lucru ca sa arat ca nu am nimic de ascuns si nu mi-e frica de nimeni si nimic.
referitor la opiniile tale, pot spune ca esti reprezentantul tipic al electoratului dur al pdl.
Chiar ma cheama Marian! Domnul Barbu iti poate confirma acest lucru.
ȘtergereEu iubesc statul de drept, Romania, UE si USA! Cand TB si MRU n-o sa mai sustina statul de drept, o sa-i iubesc pe altii!...
Peste 90% din electoratul USL sunt legati pecuniar si oportunist de faradelegile pe care USL le permite. Fie ca sunt pensionari sau bugetari de lux, fie ca sunt spagari sau dau spaga, fie ca sunt asistati, fie ca sunt platiti sa faca propaganda USL, fie ca sunt hoti, penali sau frustrati ai tranzitiei banilor nostri in buzunarele lor! Mai exista o mica parte de securisti, pensionari cu metehne comuniste sau idioti pur si simplu care voteaza USD manipulati orbeste de Antene, Realitati sau Romanii TV!
Tu unde te incadrezi laurentiucat?... :)
Nu îl cunosc pe Marian, dar n-am niciun motiv să bănuiesc că prenumele său adevărat ar fi altul.
ȘtergereNu ştiu dacă observaţi, dar nu reuşiţi să vă convingeţi între voi: discuţia ar putea continua la nesfârşit. Sper că totuşi dezbaterea vă face plăcere, pentru că dacă nici plăcere nu vă face, ar fi chiar culmea.
>Peste 90% din electoratul USL sunt legati pecuniar si oportunist de faradelegile pe care USL le permite.
ȘtergereAsta e o prostie cât naiba de mare. :)
>Eu iubesc statul de drept{...}Cand TB si MRU n-o sa mai sustina statul de drept, o sa-i iubesc pe altii!...
Nimeni nu susține cum trebuie în România statul de drept - dar asta e altă poveste.
MIA, daca e o prostie ceea ce spun eu de electoratul USL, vino cu argumente. Daca nu le ai, ceea ce cred, ramane cum am vorbit...
ȘtergereDaca imi spui si de ce USL este ales doar in cele mai sarace zone ale Romaniei si de ce electoratul acestei formatiuni are cea mai slaba educatie te cred ca faci parte din cei 10% care nu sunt legati pecuniar sau oportunist de USL, ci doar sunt securisti sau cu mentalitati comuniste... :)
Ai dreptate MIA, nimeni nu sustine statul de drept cum o face Cacarau...!:))))))
Domnule Barbu, propun ca dupa alegeri sa faceti un articol privitor la gradul de prostie al poporului roman vis-a-vis de cel Occidental. Asta ca sa vedem daca educatia cu care ne mandrim atat de mult de suntem in urma altora cu zeci de ani nu este cumva doar o gogorita pentru a ne ascunde superficialitatea si incompetenta crasa...
RăspundețiȘtergerein romania avem o educatie care s-a adresat elitelor si mai putin majoritatii. cum o buna parte din elite a emigrat si alta buna parte a plecat din sistemul educational din cauza subfinantarii, se anunta o jale mare in continuare. a te pronunta referitor la gradul de prostie al unui popor in mijlocul caruia traiesti, crezand ca te situezi in partea lui superioara, releva totusi faptul ca doar datorita tolerantei sale celebre, mai faci parte din ceea ce gheorghe i. bratianu denumea "o enigma si un miracol istoric : poporul roman "!
Ștergere