luni, 19 noiembrie 2012

Trendul descendent al USL...?

Important: de la data postării câteva lucruri s-au schimbat. O parte din concluziile de mai jos nu mai sunt valide sau sunt discutabile. Detalii aici.

Pe scurt:

1. Conform sondajelor CSOP, institutul de sondare a opiniei publice care dă cele mai slabe scoruri pentru USL, Uniunea Social-Liberală este în acest moment aproape de maximul său istoric ca susţinere în rândul populaţiei decise să vină la vot.

2. Tot conform sondajelor CSOP, în ultimele două luni, micuţul trend anti-USL datorat referendumului şi formării ICCD s-a stabilizat, situaţia fiind perfect statică.

Detaliat:

De la referendum şi până acum CSOP a realizat mai multe sondaje care au fost făcute publice. Iată scorurile USL, exprimate ca procente din totalul populaţiei aflate în ţară:

10-13 august: 23,5 / 24,5 (în funcţie de menţionarea în sondaj a ICCD+NR)
mijloc august: 20
7-10 septembrie: 23
28 sept. - 3 octombrie: 18,2
5-8 octombrie: 19,7
2-5 noiembrie: 25,4

Acestea sunt scorurile care contează cu adevărat. Ele arată în ce măsură votanţi vin sau pleacă de lângă USL şi pot fi cuantificate teoretic în voturi (ex. 25% = aproximativ un sfert din românii cu drept de vot aflaţi în ţară = 4 milioane de voturi).

Vedem un scor USL care variază intens - în principal datorită limitărilor sondajului ca unealtă de investigaţie statistică. Dacă citim cifrele cu lupa şi încercăm să găsim semnificaţie în orice detaliu vedem că USL este pe un trend ... ascendent, înregistrând cel mai scăzut nivel de la referendum încoace la sfârşitul lui septembrie (18%) şi cel mai înalt acum (25%).

Dar am mers mai departe. Am analizat sondajele CSOP de dinainte de referendum - toate sondajele CSOP de când există USL care măsoară intenţia de vot a oamenilor cu probabilitate mare de a veni la scrutin. Rezultatul este uluitor.


Dacă folosim exclusiv datele din sondajele CSOP şi votul de la alegerile locale, doar de două ori în ultimii ani a avut USL susţinerea a mai mulţi români decât acum: într-un sondaj din iunie 2012 şi ... la vot, anume la votul politic - pentru consilieri judeţeni - de la alegerile locale.

Până aici am văzut jumătate de poveste.

Scorul unei forţe politice nu depinde însă doar de câţi oameni votează pentru ea, ci şi de câţi oameni votează pentru ceilalţi. Degeaba vin 500 de mii de oameni alături de mine dacă tu ai atras în acelaşi interval de timp două milioane.

Iată deci scorurile USL şi ARD exprimate ca procente din totalul celor care intenţionează să vină la vot, tot conform sondajelor CSOP de după referendum:

10-13 august: 50 la 22 (ARD nu există încă, vorbim doar de PDL)
mijloc august: 50 la 21
7-10 septembrie: 49 la 24
20-23 septembrie: 48 la 24
28 sept. - 3 octombrie: 48 la 23
5-8 octombrie: 48 la 24
2-5 noiembrie: 48 la 24

Să ne uităm la primul şi la ultimul rând. Tehnic vorbind, o diferenţă de 2% este mai mică decât marja de eroare şi nu ar trebui să fie semnificativă. Dar hai să ne închipuim că este relevantă. Chiar şi aşa, de la începutul lui septembrie şi până acum situaţia nu s-a schimbat deloc. Ce trend descendent avea USL sau ce trend ascendent avea ARD au dispărut.

Repet că în tot acest articol am folosit exclusiv datele CSOP. Dacă eşti fan ARD, sondaje mai optimiste nu există, indiferent de criteriul folosit (% din populaţia aflată în ţară care votează USL, scorul USL sau scorul ARD).

30 de comentarii:

  1. Ok, situatie e cam clara. Ce mai poate face ARD-ul? Doar sa se roage: sa fie pe 9 decembrie o ploaie cu spume, sa curga siroaie, paltini sa se-ndoaie...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Situaţia a fost întotdeauna foarte clară. A fost clară din mai 2010 şi n-au făcut nimic să schimbe lucrurile. Au stat doi ani şi jumătate aşteptând un miracol (ex. "Se sparge USL!") Dar asta e o discuţie de strategie politică, nu de sociologie. Sondajele măsoară doar efecte.

      Ștergere
  2. cu 2 saptamani inainte de alegeri e cam devreme sa se bucure lumea... mizeriile apar in ultima saptamana deobicei... si parca vad ca mai apare o fumigena gen atac terorist sau situatie de urgenta unde se va dovedi providentialitatea maharajahului... si atunci sa te tii...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Totul e posibil, deşi unele lucruri sunt mai puţin probabile. Eu am analizat exclusiv date despre trecut, nu am făcut predicţii în postarea de mai sus.

      Ștergere
  3. Domnule Barbu, ati fi de acord cu afirmatia ca schimbarile profunde de opinie in masa populatiei nu se produc brusc? Ca orice "fumigena", dezvaluire, atac terorist s-ar produce pina pe 9 decembrie, ar putea cauza, in cel mai ARD optimist scenariu, doar o eventuala schimbare de trend, de amplitudine 2-3%?
    Intuitiv, aceasta a fost evolutia campaniei prezidentiala 2009, cand vizita lui Geoana la Vantu l-a costat pe primul victoria la 0.5%.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În genere populaţia votantă (= care e hotărâtă să voteze) pare destul de setată apropo de cum să interpreteze evenimentele.

      Elementul important este mobilizarea, mai ales în rural. Câţi din oamenii aceia vor şi veni la vot? Dacă vom vedea o schimbare semnificativă între sondaje şi rezultate, cam aici va fi.

      Ștergere
    2. eu cred ca votantii din mediul rural vor fi mobilizati exemplar. va fi un fel de intrecere socialista care primar aduce mai multi cetateni la vot.

      Ștergere
  4. Anonim (Banat vs Transilvania)19 noiembrie 2012 la 13:11

    Eu nu inteleg cum se poate ca in decursul unei luni (3 oct - 3 noiembrie) , luna fara evenimente politice deosebite (nici campanie electorala nu era inceputa) ... cum se poate ca un partid sa castige 7% ? Pe baza a ce? Pe baza lansarii pe Arena National ale gladiatorilor USL in aplauzele frenetice a sustinatorilor? Daca a fost suficienta galagie si taraboiul a fost auzit pe o raza de zeci de km au explodat procentele USL in toata tara, e clar. Nu contest rezultatul sondajului dar incerc sa pricep pe baza carui fapt se datoreaza asa un salt spectaculos?
    PS nu sunt USL-ist, nu sunt ARD-ist, nici UDMR-ist sau altceva. O sa votez cu oamenii care imi plac, indiferent de culoarea politica (asta ca sa stabilim de la bun inceput si sa nu ma catalogheze cineva ca fiind un membru de partid inflacarat) :)

    Domnule Mateescu, facem progrese. Incep incet incet sa ma semnez! La un pahar de vorba 'fata in fata' mi-ar placea sa va cunosc, in orice caz.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vin alegerile. Interesul (mimat sau nu) creşte. O creştere există şi la ARD din acest punct de vedere, după cum veţi vedea curând.

      Reamintesc că sondajele pe baza cărora au fost compilate aceste cifre aparţin CSOP iar eu nu lucrez pentru CSOP.

      Ștergere
    2. Discutăm cu plăcere.

      Dacă sunteţi în Bucureşti, daţi-mi un e-mail la mateescubarbu (at) gmail (punct) com şi stabilim detaliile.

      Dacă nu, când treceţi prin capitală contactaţi-mă, tot prin e-mail.

      Ștergere
  5. Parerea mea este ca ARD a ramas intr-un soi de blocaj mental, mizand pe un rationament mistico-naiv de genul "important e sa n-o facem noi COMPLET lata, ca dup-aia scoate Sefu' un iepure din palarie, ceva, si ne baga la guvernare". Daca e adevarat ce presupun eu, atunci n-ai cum sa castigi sau sa performezi in niste alegeri cu o astfel de atitudine (plus sloganuri magice de tipul "Nu ma lasa inima sa nu intru-n lupta" pe undeva prin Crangasi...).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ARD a rămas rău de tot în blocaj - și asta mai ales din prisma strategiilor și mesajelor de campanie care parcă au ca scop să fie cât mai puțin atractive ... :(

      Ștergere
  6. mai toti sociologii pe care i-am ascultat, au specificat ca electoratul este edificat in procent de 90%. restul de 10% mai pot balansa spre participare/neparticipare la vot si foarte putini
    dintre cei 10% sa treaca de la vot pro usl la vot pro ard si invers.
    parerea mea este ca usl va scoate cateva dosare contra udrea, listele cu vita kobe contra mru si va scoate din insolventa hidroelectrica cu zgomotul de rigoare.
    ard va marsa pe cateva convocari la dna , inca vreo doua incompatibilitati pe la ani si cred ca dragnea va fi tinta principala. pe antonescu nu au cu ce sa-l agate ptr ca a mai trecut prin campanie electorala,ponta si plagiatul e o tema neimportanta ptr 95% din electorat.
    in concluzie, consider ca daca bombele usl vor provoca suficient zgomot si mizerie, vor face ca o parte din electoratul dur al ard sa stea acasa.
    atacurile de ultima ora ale ard si usl vor provoca un respiro ptr udmr, ppdd fiind deja pierdut in peisaj ...
    conform unui sondaj de ultima ora al csci: udrea,blaga,mru si cezar preda nu vor intra in parlament.

    RăspundețiȘtergere
  7. "conform unui sondaj de ultima ora al csci: udrea,blaga,mru si cezar preda nu vor intra in parlament."
    :-)
    PS NU cred ca sondajele alea de care spui sunt altceva decat manipulare continuua!
    Parerea mea
    Emil

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vom vedea. În genere CSCI a fost ceva mai departe de rezultate decât CSOP. Dar sunt curios şi ar fi interesant de văzut ce s-ar întâmpla dacă CSCI are dreptate :)

      Ștergere
    2. doar am dat stirea, nici eu nu cred in ea...dar sper!

      Ștergere
  8. Ar fi interesant de completat articolul cu o notă de final privind acurateţea estimărilor CSOP în ultimii ani.

    RăspundețiȘtergere
  9. m-am uitat acum pe prognoza meteo extinsa si pe 9 decembrie in sud-est vor fi temperaturi de 9 grade ziua si 0-1 grad noaptea.

    RăspundețiȘtergere
  10. Videanu la lansarea candidatilor ARD sector 2: " Va dau rezultatele corecte din sondaje..Ieri USL avea 46% iar ARD 25%. USL a castigat intotdeauna in sondaje si a pierdut alegerile. Noi nu am castigat niciodata in sondaje, dar am luat alegerile. PDL are toate sansele, conform sondajelor, sa fie partidul cu cel mai mare numar de mandate! Va rog sa veniti la vot!".

    Cam face sens ce spune Videanu daca ma uit la urletele furibunde anti-Basescu si anti-UE ale lui Ponta si Antonescu din ultimele zile...

    Daca e adevarat ceea ce spune, si mereu in materie de sondaje asa s-a intamplat mereu in ceea ce-l priveste pe Videanu, mai mult de jumatate din predictiile dvs sunt istorie...

    Domnule Barbu, eu nu fac ramasaguri. Nu-mi plac. Si imi place cupajul Cabernet Sauvignon cu Merlot, de la Murfatlar...:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Citez mot-a-mot răspunsul pe care vi l-am dat şi pe Facebook:

      "Vedem :) Am pus declaraţia lui Videanu pe timeline. Fără rămăşaguri? no problem. Revedem predicţiile după alegeri."

      Voi menţiona declaraţia şi în postarea de mâine.

      Ștergere
    2. daca usl face sub 55% din mandate, dau eu un carton de vin de aici: http://www.e-murfatlar.ro/vinuri/vinul-cramei-merlot-cabernet-sauvignon . si asta fara reciprocitate.
      p.s.
      daca ai alte preferinte, da un link si-ti spun daca tin si acolo.

      Ștergere
  11. Parerea mea este ca cei de la PDL, nu ARD, au gresit atunci cand l-au reales pe Boc presedinte al PDL.probabil daca ar fi iesit Blaga de atunci, situatia ar fi fost alta, sa nu uitam ca dnul Blaga a fost seful de campanie a lui Basescu daca nu ma insel...este un strateg foarte bun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Era mai bun cu un pas in spate. Ca Videanu si Berceanu.
      Cred ca MRU ar trebui sa preia PDL dupa alegeri, sa-l curete si sa faca un adevarat si singurul partid de dreapta din Romania.
      E doar parerea mea, nu trebuie sa am si dreptate!

      Ștergere
    2. aoleu, cineva sa anunte sustinatorii pdl ca mru are probleme mai grave decat conducerea unui partid...
      in primul rand ar trebui sa treaca pe la ani 2.0 (aia de dupa 9 decembrie) si sa explice cum era sotia lui (doctor ANESTEZIST !!!!) capabila sa semneze contract de MEDICINA MUNCII cu ditamai Petrom-ul cumparat de ditamai OMV-ul, pe vremea cand el era ditamai ambasadorul nostru la VIENA ?!? hmmh? tu ce crezi Marian?
      in caz ca nu ti-ai dat seama... OMUL tau a reusit sa se arunce in prapastie cu toti cei care i-ar fi putut fi contracandidati: Blaga, Baconschi, Stolojan, Ungureanu, Berceanu, Boc, etc...

      Ștergere
    3. si a ramas valabil contractul si cat timp a fost director la sie . si asta in timp ce sie poate avea obligatia legala sa investigheze daca omv austria nu cumva sifoneaza niscaiva profituri de la omv romania.
      parerea mea.

      Ștergere
  12. aha, deci 4 milioane (turambarr zice 4,5 - 5 milioane. lui ii e usor sa se joace cu sutele de mii de oameni, doar nu traieste in tara in care presidentia s-a decis la cateva zeci de mii de voturi, iar majoritatea la 2-3 mandate). in 2008, cumulat, au fost vreo 3,6 milioane.
    oricum, din nou ai inventat un mit. in afara de ardei, nu cred ca a vorbit cineva de un trend descendent in usl.

    RăspundețiȘtergere
  13. Din toata discutia asta cel mai mult imi plac pariurile pe vinurile Murfatlar. Nu de alta, dar astia sunt in insolventa si nu mi-au mai platit arenda de vreo trei ani. Sper ca voi sa fiti cei care ii revitalizati, sau sunteti cumva baietii destepti care aveti contracte oneroase cu ei? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stai linistit... am doar calitate de consumator. as fi vrut eu sa fiu baiat destept in energie, dar ma multumeam si cu murfatlarul...

      Ștergere
  14. din tabel nu inteleg care alegeri locale au avut loc in 2011?
    cred ca este o greseala pe undeva.

    RăspundețiȘtergere
  15. scuze, m-am lamurit. greseala mea.

    RăspundețiȘtergere