vineri, 7 decembrie 2012

Estimările de vineri

O estimare a ce e necesar să aibă loc pentru ca USL să obţină sub 50% din mandate poate fi găsită aici.

1. Distribuţia voturilor este mai puţin importantă decât distribuirea mandatelor. Cu 49% din voturi USL ar lua mult peste 50% din mandate.

2. Dacă tot suntem la subiectul rezultatelor, voi risca un set de estimări în funcţie de prezenţa PPDD:

Număr total de voturi: 7,3 - 8,1 milioane (în funcţie de calitatea mobilizării votanţilor PPDD, de la foarte slabă la absolut ieşită din comun). Procentele din parantezele de mai jos depind de câţi PPDD-işti vin la vot, o participare mare a acestora scăzând scorurile ARD şi USL, o participare redusă mărindu-le.

USL 4 milioane voturi (49% - 54% din numărul total de voturi). Ultimul sondaj CCSB confirmă trend-ul descendent care va duce în cele din urmă puterea sub numărul de voturi primit la locale.

ARD 1,85 milioane voturi (23% - 26%). Un pronostic care favorizează ARD, luând în calcul disciplina şi bazinul urban considerabil, deci mai puţin afectat de intemperii atunci când vine vorba de mers la vot.

3. Pentru cei care lucrează în mediul politic şi au nevoie de un sociolog/analist în 2013 şi 2014: îi invit să mă contacteze până la sfârşitul lunii decembrie.

9 comentarii:

  1. >Un pronostic care favorizează ARD, luând în calcul disciplina şi bazinul urban considerabil, deci mai puţin afectat de intemperii atunci când vine vorba de mers la vot.

    La electoratul urban al ARD-ului s-ar putea totuși să apară și problema de ordin tehnic a dificultății de a ajunge în circumscripția în care sunt înregistrați alegătorii cu pricina ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum câteva luni spuneam că acest electorat ar merge prin foc şi pe vulcani pentru Traian Băsescu. Chiar dacă acum ar avea un pic mai mult de mers, şi nu prin foc sau vulcani ci zăpadă sau ploaie îngheţată, nu prea mi-am schimbat părerea :)

      Ce ezitări existau - dacă existau la sfârşitul lunii, conform unor sondaje - au fost şterse de discursurile preşedintelui.

      Ștergere
    2. la fel si talibanii antibasescu. cred ca uitati ce temperaturi ridicate au fost la referendum si cum se ducea lumea pe asfaltul sau praful incins sa voteze. si nu au fost putini din cate imi amintesc.

      Ștergere
    3. eu am sa fac citeva sute de kilometri ca sa votez impotriva usl

      Ștergere
    4. e opinia, timpul si benzina dvs. bine ca aveti o optiune si v-o exercitati. s-ar putea sa fie bine, s-ar putea sa fie o greseala, dar e totusi ceva. daca o sa aveti dreptate, o sa va felicitati ptr intuitie, daca o sa fie o eroare, o sa trageti invataminte.

      Ștergere
  2. Oare de ce trebuie sa ne conduca toate saraciile si puturosii din Moldova si Oltenia?.Asta este electoratul lui USL.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă ăsta ar fi electoratul USL, ei ar fi la 10% sau mai puţin în Transilvania şi Bucureşti, ca să dau doar două exemple.

      Presupun că în 2008, la parlamentare, când PDL lua 32% în Dolj, 33% în Gorj, 33% în Iaşi, 42% în Neamţ, 33% în Olt, 47% în Suceava şi 31% în Vrancea - toate aceste scoruri mai sus de media naţională a PDL sau cu 1% sub - oamenii ăştia nu mai erau "săraci şi puturoşi".

      Ștergere
    2. as putea si eu sa dau o replica de genul:
      ca aia curajosi si destepti au fugit din ardeal, nesuportand jugul stapanirii austro-ungare. asa ca acolo au ramas bocii si ungurenii, care gandesc mai incet si inca nu s-au dezmeticit ce si cum e cu basescu si regimul sau.
      o fi asa domnu alinescu?

      Ștergere