Această postare nu face referire la indicatorul "încredere", care este înşelător (detalii aici).
În această postare este vorba exclusiv despre intenţia de vot la prezidenţiale.
Crin Antonescu: Locul întâi indiferent de firmă sau de momentul efectuării sondajului. Susţinere maximă în luna referendumului (peste 50% din intenţia de vot; peste 35% din românii aflaţi în ţară; peste 5 milioane de voturi). După referendum: o cădere observată de aproape toate institutele.
În clipa de faţă situaţia preşedintelui PNL s-a stabilizat pe următoarele coordonate:
1. Dacă respondenţii trebuie să aleagă dintr-o listă de candidaţi potenţiali printre care nu se află un candidat PSD, adică în cazul în care Antonescu este candidatul USL, scorul său variază între 40% şi 45%.
2. Dacă pe lista de opţiuni se află şi o candidatură separată a PSD sau dacă respondenţii pot să numească orice politician doresc (inclusiv politicieni asociaţi cu PSD), scorul preşedintelui PNL este între 33% şi 37%.
MRU. Cel mai vizibil candidat din fostul ARD. Jumătate din cei care l-ar vota sunt persoane care afirmă că vor veni cu siguranţă la prezidenţiale. Cealaltă jumătate sunt oameni cu un dezinteres considerabil faţă de politică.
Sondajele care iau în calcul doar primul grup plasează scorul lui MRU între 6% şi 15%, sondajele care iau în calcul şi al doilea grup indică valori mai mari.
Dan Diaconescu. Scădere după alegeri semnalată de toate institutele. Actualmente între 9% şi 15%. Un factor important este posibila participare lui Vadim la prezidenţiale, care îi va sufla câteva procente.
Vasile Blaga, Elena Udrea. Măsuraţi rar în sondajele privind prezidenţialele şi niciodată simultan. 6% pentru fiecare.
Traian Băsescu. O opţiune inerţială, accentuată de referendum. A ajuns un răspuns-refugiu pentru cei care l-au votat pe preşedinte în trecut şi care sunt acum nemulţumiţi şi de MRU, şi de PDL. Variază în funcţie de metodologia sondajului între 3% şi 15%.
Ponta / Oprescu. Imposibil de măsurat cu precizie în contextul existenţei USL.
Mugur Isărescu. Puţini români îl menţionează spontan. Dar există un scenariu pe care Avangarde îl verifică anual (Antonescu/USL versus Isărescu versus Dan Diaconescu). În acest context, Isărescu trece de 32% - cel mai înalt scor obţinut de un candidat la prezidenţiale în vreun sondaj cu excepţia lui Antonescu însuşi.
Vadim. Oriunde între 3% şi 8%, în funcţie de momentul politic.
Alţii. Deocamdată sunt sub radar.
Surse uzitate: 12 sondaje efectuate în ultimele 16 luni şi făcute publice:
IRES: mai 2012, august 2012, aprilie 2013.
ARP: iulie 2012, aprilie 2013.
Geopol: februarie 2013.
Avangarde: ianuarie 2012, iulie 2012, octombrie 2012, noiembrie 2012, ianuarie 2013, februarie 2013.
Singura disonanţă majoră, menţionată în trecere când a venit vorba despre MRU, are de-a face cu sondajele ARP, în care participarea potenţială la vot este mai mare decât la alte sondaje, ceea ce modifică puţin rezultatele. În rest, imaginea este unitară:
1. Antonescu dominant.
2. Un bazin electoral pentru triada Dan Diaconescu-Vadim-Becali care, în funcţie de circumstanţe, variază între 14% şi 25%.
3. În restul opoziţiei, voturile se împart între prezidenţiabilul cel mai vizibil (MRU), vectorul principal de legitimare (Traian Băsescu) şi partidul cel mai puternic (PDL). Aria despre care vorbim: minim 19%, maxim 30%.
4. Câteva procente fluctuează sau aparţin UDMR.
Voi reveni la subiectul prezidenţialelor în toamnă. Tot va fi prea devreme pentru certitudini, dar atunci tendinţele vor deveni ceva mai clare...