luni, 26 mai 2014

Europarlamentare: analiză preliminară


La europarlamentare au venit 5,85 milioane persoane, numărul voturilor valide fiind cu 350 de mii mai mic.
Prezența este cu 1,2 milioane mai mare decât estimarea cea mai pesimistă de aici. Creșterea față de alegerile europarlamentare precedente s-a datorat mediului urban:

2009, prezență urban: 20,4%
2014, prezență urban: 28,7 %

2009, prezență rural: 36,6 %
2014, prezență rural: 36,9 %

Aproximativ 800 de mii de oameni care locuiau în orașe din Moldova, Muntenia sau în București au venit la vot la aceste europarlamentare deși...
nu veniseră la vot la europarlamentarele anterioare
și
nu păreau să prezinte, conform sondajelor, un mare interes față de alegeri.

Prezența lor a deranjat calculele și scorurile tuturor partidelor politice principale, indiferent dacă vorbim de opoziție sau putere, "stânga" sau "dreapta", etc. Principalii beneficiari au fost candidații independenți și partidele marginale, vedeta zilei fiind Mircea Diaconu.

2009: La opțiunile de vot altele decât PSD-PNL-PDL-UDMR s-au dus 700 mii voturi.
2014: La opțiunile de vot altele decât PSD-PNL-fostul ARD-PMP-UDMR s-au dus aproximativ 1,5 milioane voturi.

Acest lucru explică o stare de fapt sâcâitoare pe care o resimt la această oră toate partidele din România, și anume că le lipsesc câteva procente pe care contau și de care aveau mare nevoie. Acestea sunt, ca să zicem așa, în principal la Diaconu și sunt șapte la număr. Fiecare partid ar fi vrut măcar două sau trei din acestea. Nu le-a obținut, iar acum toată scena politică e cu nervii în pioneze.

PSD este sub 40%... cu câteva procente.

PNL este sub 20%... cu câteva procente.

PDL este la câteva procențele distanță de PNL ... dar nu-l va depăși.

PMP este la câteva procente de 10% ... dar nu va avea acest scor.

Nu mai discut despre candidații și partidele care n-au trecut pragul, lucrurile acolo sunt clare.

Din acest motiv toată lumea a pățit o victorie amară, a la Pyrrhus:

PSD are locul unu, cu de două ori mai multe voturi decât locul doi, mai multe voturi decât locurile 2,3 și 4 adunate, dar nu este poziționat perfect pentru prezidențiale iar ținta din sondaje de 40% n-a fost atinsă. Povestea a căpătat aspecte tragicomice datorită faptului că unii din votanții lui Diaconu, probabil votanți pro-USL/anti-Băsescu din 2012, au spus la exit poll sau la sondajele telefonice din ziua alegerilor că au votat PSD, ceea ce i-a împins în mod artificial pe social-democrați la 41%.

PNL are titlul de cel mai votat partid de "dreapta" dar și-a ratat ținta electorală și se pregătește de un congres furtunos după o ploaie de demisii.

PDL a rezistat tentativei lui Traian Băsescu de a-l distruge dar nu a depășit PNL și este doar al doilea partid al opoziției.

PMP a trecut pragul dar a eșuat în scopul său strategic (secarea PDL și dacă nu asta atunci măcar depășirea PDL). Scorul de o singură cifră este foarte, foarte puțin pentru un partid care a fost promovat masiv de președintele în funcție.

Închei cu o ironie a istoriei.

ARD avea patru partide și a obținut 1,2 milioane de voturi la ultimele parlamentare.
PDL, FC, NR, PNȚCD și PMP au obținut împreună la europarlamentare ... tot atât.
După un an și jumătate de guvernare Ponta (de la alegerile din 2012 încoace) despre care partidele de mai sus spun că este cea mai catastrofală din istoria planetei Pământ nu s-a avansat un țol.
Singura noutate este, de fapt, că acum sunt mai multe partide iar prăjiturica electorală de 1,2 milioane persoane se împarte între mai multe linguri.
O concluzie posibilă: lista actuală de lideri este tarată de ineficiență. Politicienii mai noi (MRU, Neamțu) s-au plafonat jos iar cei mai vechi (Băsescu, Udrea, Boc, Blaga) erau vedete politice ... prin 2003-2007. Există mult, mult trecut în acest spațiu politic; nu e clar cât viitor. De exemplu credibilitatea acestor oameni pe economie, un subiect vital în România, e la cote reduse ceea ce le limitează alonja la un grup dedicat dar minor de votanți, 10-20% din total în funcție de prezența la vot a celorlalți.

La PNL și în jurul PNL se decide tot. Nu este exclus ca toată lumea să obțină ce dorește, să existe și ADA 2.0 și USL 2.0, iar partidul să se scindeze mai mult sau mai puțin oficial.

13 comentarii:

  1. Tztztztztz, chiar sa compari 1.2 milioane din cati au votat la parlamentare cu 1.2 mil. din cati au votat acum....Nu i frumos.
    Razvan

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Știi ce nu-i frumos? Nu-i frumos că dincolo de ăștia 1,2 milioane nu pot trece 5 partide și 481931232187312 de orgolii.

      Ștergere
    2. F corect. Dar nu e doar despre orgolii. De ex, eu n am putut sa votez, insa daca as fi putut, probabil ca as fi votat PMP. Insa cu f putina convingere, pt ca mi e greu sa accept ca la PMP trebuie sa o vad pe EBA la discursul de Exit poll. Care este valoarea acestei persoane in afara de numele de familie?? Daca as fi putut vota uninominal as fi votat cu inima impacata Macovei. Sau Funeriu. N am putut...Deci este si despre valori, si despre ce au realizat oamenii astia in viata lor...Cand ii vad cat de pupincuristi au fost astia de la PMP cand au invitat o pe EBA sa candideze imi dau seama ca prea multa valoare nu au...Desi par cu cuvintele la ei (Preda). Antonescu un chiulangiu. Cand ai pretentia sa ajungi presedinte, pai nu iesi din cladirea aia cu saptamana, nu pt ca tb sa arati ca muncesti, ci pt a ti genera aliante, equity politic, samd. Lui Antonescu i ar placa, si ar dori, insa facutul cere munca multa si sacrificii. Asa ca nu e vb doar despre orgolii, ci si despre valoare din pacate...

      Ștergere
    3. Orgoliu de multe ori genereaza f multa munca, Vrei sa ajungi primul, cel mai bun, bla bla bla. Astora le ar placea, dar nu si doresc cu toata fiinta lor.
      Si ca mi am adus aminte de pupat in dos...Tismaneanu povestea ca s a dus sa i ceara lui Gigi Becali un tricou semnat de jucatorii Stelei pentru copilul lui...jenant...

      Ștergere
    4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    5. Aia cu Tismaneanu, trebuie sa o pui si in context, adica faptul ca s-a dus pentru copil, nu pentru el. Poate. Cate nu facem pentru familie, cate compromisuri suntem in stare sa facem de dragul familiei?

      Ștergere
  2. ADA 2.0 e predictia mea. liberalii au fost umiliti cand au stat in usl, oricum, aviz partidelor de dreapta: daca nu fac liderii un pas in spate, atunci e de rau. intregi garnituri ar trebui schimbate cu oameni noi, tineri si fara legaturi cu actualii politicieni. i-ar ridiculiza pe pacalici ca sova, banicioiu, ponta etc

    RăspundețiȘtergere
  3. Pana la urma scorul pnl+pdl (+eventual pmp) este cumva similar cu momentul 2004. Pe atunci ADA castiga tot desi psd+pc aveau 5% in fata la parlamentare dar pierdeau prezidentialele. Ambele tabere se invart in jurul acelorasi cifre cu diferenta ca publicul anti psd de acum e impartit in 2, pro si contra Basescu. Se poate oare crea o compozitie eficienta anti-psd fara Basescu? Pensionarea lui Basescu ar rezolva multe, problema e ca, precum Bruce Willis, e greu de pensionat. Si daca cele 2 tabere s-ar uni, cine ar fi liderul? Rezolvarea e intr-adevar la pnl, cu toate procentelor micsorate ca urmare a propagandei si tradarilor din ultima vreme, acesta joaca rolul cheie: poate sau asigura victoria totala a psd sau esecul acestuia. Ma tem ca-si va negocia pozitia independent de doctrina.

    RăspundețiȘtergere
  4. Predictii vs numaratoare paralelea (Videanu pt Hotnews) si partiale BEC (Rezultate-partiale-07.00.pdf) pt voturi (procente)

    http://i.imgur.com/BtWxCYW.png

    RăspundețiȘtergere
  5. http://www.hotnews.ro/stiri-europarlamentare_2014-17358864-harta-interactiva-rezultatele-finale-ale-alegerilor-europarlamentare-2014-fiecare-judet-din-tara.htm

    RăspundețiȘtergere
  6. Prezenta neasteptat de mare a fost determinata si de organizarea in paralel a unui mare numar de alegeri pentru parlament, CJ si primarii. Din rezultatele pe localitati se vede foarte clar impactul pozitiv pentru prezentarea la vot a simultaneitatii unor alegeri.

    RăspundețiȘtergere
  7. Asa cum m-am mai trezit sa spun, suntem intr-o profunda criza de simboluri.
    Din pacate noii posibili lideri (MRU sau MN) au ratat fereastra de oportunitate deschisa in 2011-2013, care tocmai s-a trantit de la curentul dat de vantul care le bate prin urne.

    Din fericire, directia care trebuie urmata mi se pare ca devine tot mai clara si nu are legatura cu nici unul dintre liderii vechi sau noi. Si-au demonstrat cu prisosinta incapacitatea de schimbare.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cand votezi PNL, nu stii la cine ajunge, ulterior, votul.

    RăspundețiȘtergere