miercuri, 10 septembrie 2014

Băsescu vs. Iohannis

Observații scurte:

1. Hai să oprim o confuzie care circulă mult prea des. Poți să fii un președinte care-și îndeplinește obiectivele și, simultan, un politician de nota trei. Poți să îți atingi țintele pe politică externă, să cârmești/reformezi instituții ale statului după cum îți planificaseși și, simultan, să dai chix când vine vorba de organizații, politicieni și voturi. Confuzia e ușor de făcut (până la urmă președintele și politicianul sunt, fizic vorbind, același om); comit această confuzie fani și inamici deopotrivă. Dar asta nu înseamnă că eroarea trebuie să persiste. Realitatea, de altfel, încurajează din ce în ce mai clar la conștientizarea disocierii între cele două aspecte. De exemplu...

2. ... pentru președintele Băsescu, o victorie a lui Ponta ar fi un dezastru, practic distrugându-i toată munca.
Pentru politicianul Băsescu ar fi o imensă oportunitate de a prelua PDL. Pe o dreaptă făcută șvaițer, demoralizată și cu lideri decapitați poate-poate că există o șansă de a salva PMP (detalii imediat mai jos).

O victorie a lui Iohannis ar garanta fuziunea PNL și PDL, în ciuda celor spuse de președinte (de ce? #pentrucăBerlin, #pentrucăPPE, #pentrucăMerkel). PMP s-ar pomeni izolat la localele din 2016, un partiduleț fără structuri rătăcit printre gleznele a doi titani electorali în contextul în care votul are loc într-un singur tur, iar cu un scor de 7-10% peste tot în țară câștigi 0 primării și ceva poziții de consilieri locali, adică mult prea puțin pentru ambițiile lui Traian Băsescu sau ale Elenei Udrea. Crahul PMP la localele din 2016 periclitează șansele partidului de a intra în parlament după noiembrie 2016 sau, în cel mai bun caz, reduce PMP la statutul de partid-balama, iarăși prea puțin pentru orgoliile personale implicate.
Atâta timp cât o președinție Iohannis însemna garantarea proiectelor președintelui, am fi putut vorbi de un conflict între interesele președintelui Băsescu și cele ale politicianului Băsescu. Pentru președinte ar fi fost preferabil să câștige Iohannis, pentru politician ar fi fost preferabil să câștige Ponta.

Acest conflict tocmai a fost rezolvat public de Traian Băsescu: n-are încredere în niciunul din ei. Din punctul de vedere al președintelui, amândoi sunt la fel de inutili. Implicit, ce mai rămâne sunt interesele politicianului.

3. Atâta timp cât ajungi în turul doi și diferența față de locul unu nu e oripilantă (16% în 1992), contează mai puțin scorul obținut în primul tur cât capacitatea de a obține aliați în turul doi. Oricum candidații anti-PSD au scoruri în aceeași marjă:

31% în 1992
28% în 1996
28% în 2000
34% în 2004
32% în 2009

Privind lucrurile astfel, în turul doi Iohannis ar trebui să stea mult mai prost decât stă de fapt:
Spațiul pro-Udrea îl atacă cu aproape toată muniția din dotare.
Votanții lui Tăriceanu sunt în mare parte fideli proiectului USL și i-au întors deja spatele.
Pentru electoratul lui Macovei el este un ... uselist.
Micuțul public Dan Diaconescu/Vadim consumă cu pasiune discursul A3/RTV care-l identifică pe Iohannis drept ... băsist.
Elementul cel mai important al recentului sondaj INSCOP se găsește pe pagina șapte, unde se vede că nu există un rezervor imens de anti-pontiști care se încălzesc pe marginea terenului, așteptând turul doi ca să-i dea în cap actualului prim-ministru cu ștampila.

Te și miri că Iohannis, în ciuda faptului că e atacat de toți, reușește să ia 46 de procente în al doilea tur. În ciuda propagandei anti-Iohannis încă există sute de mii de oameni care votează pe altcineva decât pe Iohannis în primul tur dar care votează anti-PSD în turul doi orice-ar fi. Acum însă Traian Băsescu a dat primul semnal că Iohannis nu e OK pentru el. Această poziționare poate să-l mai coste pe candidatul ACL câteva procente. Observația următoare e înrudită cu aceasta.

4. Privesc cu amuzament apelurile la înlocuirea candidatului ACL. Situația lui Iohannis nu e roză, dar în perspectiva turului doi este mult mai bună decât a lui Boc, Antonescu, Predoiu, etc. Diferența este atât de mare că poate fi considerată rizibilă. Toți candidații potențiali cei pe care i-am enunțat mai devreme au probleme majore în a capta toate bucățile electoratului non-PSD. Față de fiecare există bucăți care-l văd fie drept "băsist, deci nevotabil" sau "participant la lovitura de stat din 2012, deci nevotabil". Ceea ce îi duce la scoruri de tur doi precum cel al lui Vadim din 2000 (sub 40%). Singurul mod de a se depăși aceste granițe era un candidat care să nu fie asumat de niciuna din tabere dar votat de toate. Iohannis este și el pe cale să fie integrat în narațiuni care împart electoratele dreptei în loc să se unească. Dacă operațiunea are succes, se va duce el și spre 40%.

De câteva luni spun și scriu că Ponta nu va câștiga alegerile, ci că dreapta le va pierde.
Această idee trebuie acum adaptată și reformulată: dreapta nu va pierde alegerile, se va bate singură și îi va place.

5. După aceste alegeri sper că va muri un mit periculos și păgubos. Se spune că "electoratul de dreapta" este superior numeric celui al PSD dar că uneori părți din el nu vin la vot. În realitate, numărul voturilor obținute de oponenții PSD fluctuează într-o asemenea măsură că este clar că nu există un electorat statornic, cu valori comune și identitate unitară. Pentru fiecare vot după cel cu numărul 1 300 000 trebuie muncit, trebuie persuasiune, trebuie performanță politică (primele 1,3 milioane sunt garantate, dar total insuficiente pentru victorie).

Acest lucru este important pentru că milioanele de voturi pe care partidele și politicienii anti-PSD se bazează trebuie câștigate și nu readuse la matcă. Diferența nu pare semnificativă dar este colosală.

6. Din interviul acordat ieri de Traian Băsescu încercarea de frângere a alianței dintre PDL și Iohannis e cea mai importantă linie de atac. Asupra lui Predoiu probabil că există acum o presiune imensă să își anunțe candidatura ca independent sau să treacă cu bagaje cu tot în tabăra Udrea pentru a fragmenta voturile. Idem Boc, dar la un nivel ceva mai mic. Nu mai vorbesc despre organizațiile de partid ale PDL.

Planul de la Cotroceni e banal și poate fi intuit fără cine știe ce acces la surse din interior: Udrea/PMP + organizațiile PDL > organizațiile PNL + cât obține Iohannis pe persoană fizică. Ceva de genul 22% vs. 20%. Între turul unu și turul doi Udrea îl nominalizează pe Iohannis prim-ministru. S-ar realiza astfel joncțiunea băsiștilor și liberalilor contra lui Ponta. Fundația e însă putredă. Cu care ocazie ajungem și la ultima observație, una orbitor de simplă și extrem, extrem de succintă:

7. Din totalul românilor care intenționează să voteze în primul tur al alegerilor prezidențiale, 92% (nouăzeci și doi la sută) nu votează candidatul indicat de Traian Băsescu.


13 comentarii:

  1. sa inteleg ca basescu distruge viitorul tarii doar pentru ambitia sa? ce om de nimic!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dar ce presedinte mare a fost..asta este,nu poti sa le ai pe toate

      Ștergere
  2. E tare trist ca inca ne mai raportam la basescu... tare trist...a manelizat tara si voi dati inainte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca te uiti nitel mai in adincime, vezi ca Basescu a curatat seriviciile secrete, a predat toata arhiva de la Secu la CNASS, si cel mai important, a scos justitia de sub controlul politic. Pe vremea lui Nastase era imposibil de imaginat ca fratele presedintelui sa fie arestat preventiv, ca ginerele sa fie trimis in judecata, ca primarul de Cluj, fieful PDL sa fie ridicat de politie fix inainte de alegeri, etc, etc.
      Deci, la bile albe avem macar: servicii secrete/dosarele secu si justitia. Cea ce nu-i putin pentru 10 ani de presidentie, 10 ani din care 5 a fost in opozitie cu guvernul (2007, 2008, 2012, 2013, 2014) iar unul, 2009 a fost cu un guvern interimar.

      Ștergere
  3. D. Mateescu, o corectie: cele 46 la suta de la Iohannis nu-s in turul intai ci in turul doi.
    Mie mi s-a parut ca Basescu se zbate acum sa dea impresia ca se delimiteaza de Iohannis. Cred ca si-a dat seama ca numai in felul asta il poate impiedica sa scada.

    RăspundețiȘtergere
  4. Parerea mea e ca delimitarea lui Basescu de tot ce nu e Udrea :D ajuta candidatii respectivi si il incurca pe Ponta. Dupa ce iese Basescu si injura la Macovei si la Johannis, Ponta devine ridicol numindu-i basisti. Poate ca a fost foarte bine si ca s-a facut jonctiunea Diaconescu/Udrea. Diaconescu era baiat simpatic, aduna ceva electorat. Cu Udrea candidat, Basescu reuseste sa separe clar apele, luind asupra lui toata ura existenta in tara fata de basescu. Si 92% care voteaza in turul 2 in ciuda lui Basescu spune tot.

    Mie mi se pare evident si dincolo de orice tagada ca Johannis va fi in turul 2. Nici un alt candidat nu are sanse. Iar Basescu, injurind la Johannis, nu face altceva decit sa lucreze zilnic la desprinderea etichetei de basist de pe fruntea neamtului.

    Si mai cred ca strategia asta e dictata de mult mai sus. Sa nu uitam ca suntem granita UE cu Rusia linga noi, cu Ungaria derapata total, cu Ungaria facind din ochi rusilor. UE pur si simplu nu-si permite inca o tara, de data asta una mare, ajunsa in zona de influenta ruseasca. Si iar sa nu uitam ca Nato prgateste baze terestre serioase aici. Si are tot interesul ca gruparea baronilor locali, necontrolabili, sa nu preia puterea in Romania. Nu v-a mirat viteza cu care, dupa europarlamentare, dusmanii PDL s PNL au anuntat fuziunea, viteza cu care Antonescu a demisionat, viteza cu care PNL a trecut la popularii europeni? Or fi fost toate astea coincdente, sau un plan desenat dinainte?

    RăspundețiȘtergere
  5. ca votant al lui macovei in T1, va informez respectuos pe aceasta cale ca in T2 intentionez sa votez cu cine nu-i ponta, indiferent cine e respectivul. poate tineti cont de asta, ca banuiesc ca nu-s singurul. votantii macovei sint oameni care:
    1. 100% merg la vot in T2
    2. 100% voteaza anti-ponta
    toate bune

    RăspundețiȘtergere
  6. Si studiile astea sociologice sunt foarte bune . Ajuta politicineii sa transforme usor masele in turme.
    Nu-l consider pe Presedintele Basescu Dumnezeu.
    Am motive sa-l aprecoez si sa-l critic ....e supus pacatului ca fiecare dintrte noi.
    Si totusi a marcat profund istoria post decembrista.
    Si daca ma gandesc la presedintele Iliescu sau Cponstatinescu zic ca pozitiv
    Pe mine nu m-a convins catu-si de putin Iohannis - am argumente.
    Motiv pentru care nu-l voi vota.
    mascvareala PDL PNL - ca varianta de dreapta sa o inghta cine vrea - asa nemestecata. Personajele politice din piesa sunt expirate sau mediocre
    este o MINCIUNA gogonata - si am un arguiment simplu - oamenii astia au fost adversari - daca nu au fost atunci au mintit.
    Acum mint din nou. Se joaca cu sperantele nostre . fac asta mai tot timpul
    Jocuri murdare - asta cerceteaza sociologia - vanzand mintile si sufletele oamnilor celor puternici - care fabrica viitorul.
    Prin urmare - nu cotest - opinia dnul Barbu Mateescu - poate asa vor sta lucrurile - apropae ca nici nu mai conteaza.
    Candidatii de la start dupa 25 de ani de politica sunt slabi.
    Mentorii lor din politica sunt oamni care nu au facut mare lucru.
    Traian Basescu poate nu o sa fie ascultat....ca asa spun sociologii
    Dar ce mai conteaza ziua de maine - ce spun sociologii ?!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cand citesc basisme din astea cu UE si NATO care se razboiesc cu baronii si dau o mana de ajutor "dreptei" imi dau seama ca era mai bine cand nu existau comentarii. :)))))
    Uite exact de aia lumea il percepe ca basist pe Johannis. Pentru ceea ce scriu adeptii lui, basisme adica, si pentru ca Blaga, Flutur, Turcan, Sulfina, Tinel si restul basistilor nebasisti, care au facut "reforma" dar nu sunt reformisti, care l-au sustinut pe Basescu dar nu sunt basisti si tot asa.

    RăspundețiȘtergere
  8. Stimte Domn, sunt interest de consecintele unui vot dat lui Mcovei in rimul tur
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  9. http://nip.ro/wp/ponta-si-basescu-coincidentele-blatului-si-o-victima-sigura-voiculescu/

    RăspundețiȘtergere
  10. E ULIMĂTOR SA VORBI MINUNAT DESPRE DR DAWN. Sunt Vanessa Canga. Am avut o uniune frumoasă cu soțul meu și am împărtășit fericire, căldură și dragoste adevărată. Am locuit împreună timp de 10 ani și am avut doi copii. În urmă cu câteva luni, am început să avem probleme nesfârșite și certuri constante. Casa era plină de nefericire și copiii mei plângeau mereu văzându-ne luptăm tot timpul. În cele din urmă, a plecat și a tăiat toate mijloacele pentru ca noi să comunicăm cu el. Am făcut tot ce am putut să-l recuperez din cauza cât de mult l-am iubit, dar fără rezultat. DR DAWN mi-a venit în ajutor când l-am contactat și mi-a dezvăluit că în spatele problemelor pe care le aveam se afla o femeie și mi-a promis că mă va ajuta, ceea ce a făcut când i-am urmat procedurile de lucru. Soțul meu s-a întors acasă la noi și am inventat lucruri. Trăim din nou fericiți împreună. DRAWN te poate ajuta și pe tine. contactați-l prin WhatsApp: +2349046229159
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com
    *Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul/soția ta.
    *Dacă doriți să aveți o căsătorie/relație pașnică.
    *Daca ai nevoie de vraja pentru a ramane insarcinata/a ramane insarcinata.
    *Dacă doriți să tratați infertilitatea.
    *Dacă doriți să vă răzbuni/reprimi proprietatea.
    *Dacă vrei o vrajă de promovare.

    RăspundețiȘtergere